Tuesday, August 12, 2014

My darling baby...

Alhamdulillah...qisya bln ni dah nak msk 10bln...makin pandai ank mummy ni...klo kita babai dia pon babai kita blk...klo kita nyanyi lagu tepuk amai2 nnti dia tepuk2 tgn dia...skrg dah makin laju merangkak...lum pandai jln lg tp dah leh jln klo pegang2 kerusi or apa2 yg dia leh capai...gigi lum tumbuh lg...makin manja ngan sye...klo nmpk sye jer dia dah x nak ngan papa dia...suka kutip brg2 masuk mulut...geram jer tgk...suka try benda2 baru...klo bg mainan dia main kejap jer pastu klo dah boring dia explore benda lain lak...skrg semua remote control kat umh dia dah boring main...dah mula merangkak satu rumah klo kita leka dia dah nak try naik tangga...makin lasak & suka sepahkan brg...hehe...mummy panic attack klo tgk umh sepah2 ni...still lg breastfeeding...Alhamdulillah...w.pon x fully,  90% jer coz klo gi keje sye x susukan qisya more than 12hours...qisya minum susu bila sye xder 6botol yg berisi 3oz so total 18oz dia minum...sye lak maximum leh pump 15oz so setiap hari mmg topup susu formula enfalac dlm sebotol 4oz...sye rasa klo sye nyer ofis ngan umah dkt mesti leh fully breastfeed qisya...tp xper la so far sye bersyukur coz 6bln pertama sye almost fully breastfeed qisya...knp x fully coz susu sye lambat kluar masa qisya lahir tu...pastu mmg xder experience & knowledge psl breastfeed maka ikut jer la ckp mak srh bg formula pastu kena urut byk kali supaya susu kluar...bila qisya dah 13hari baru sye struggle fully breastfeed dia...x kesah la dia nak nangis merengek ker kan...sye yakinkan hati yg susu sye cukup...qisya start mkn umur 6bln...memula sye bg dia try mkn puree apple dulu...tp time tu dia x tunjuk tanda2 yg dia dah ready nak mkn...so sye start bg dia carelac beras...memula sikit sgt dia mkn smpai umur dah 8bln baru sye start bg dia mkn bubur smpai skrg...tp dia menyusu still mcm biasa...x berkurang pon w.pon dah mkn...ok tu jer dulu citer psl qisya...nnti sye story2 lg...daaa hehe...

No comments: