Tuesday, August 12, 2014

My darling baby...

Alhamdulillah...qisya bln ni dah nak msk 10bln...makin pandai ank mummy ni...klo kita babai dia pon babai kita blk...klo kita nyanyi lagu tepuk amai2 nnti dia tepuk2 tgn dia...skrg dah makin laju merangkak...lum pandai jln lg tp dah leh jln klo pegang2 kerusi or apa2 yg dia leh capai...gigi lum tumbuh lg...makin manja ngan sye...klo nmpk sye jer dia dah x nak ngan papa dia...suka kutip brg2 masuk mulut...geram jer tgk...suka try benda2 baru...klo bg mainan dia main kejap jer pastu klo dah boring dia explore benda lain lak...skrg semua remote control kat umh dia dah boring main...dah mula merangkak satu rumah klo kita leka dia dah nak try naik tangga...makin lasak & suka sepahkan brg...hehe...mummy panic attack klo tgk umh sepah2 ni...still lg breastfeeding...Alhamdulillah...w.pon x fully,  90% jer coz klo gi keje sye x susukan qisya more than 12hours...qisya minum susu bila sye xder 6botol yg berisi 3oz so total 18oz dia minum...sye lak maximum leh pump 15oz so setiap hari mmg topup susu formula enfalac dlm sebotol 4oz...sye rasa klo sye nyer ofis ngan umah dkt mesti leh fully breastfeed qisya...tp xper la so far sye bersyukur coz 6bln pertama sye almost fully breastfeed qisya...knp x fully coz susu sye lambat kluar masa qisya lahir tu...pastu mmg xder experience & knowledge psl breastfeed maka ikut jer la ckp mak srh bg formula pastu kena urut byk kali supaya susu kluar...bila qisya dah 13hari baru sye struggle fully breastfeed dia...x kesah la dia nak nangis merengek ker kan...sye yakinkan hati yg susu sye cukup...qisya start mkn umur 6bln...memula sye bg dia try mkn puree apple dulu...tp time tu dia x tunjuk tanda2 yg dia dah ready nak mkn...so sye start bg dia carelac beras...memula sikit sgt dia mkn smpai umur dah 8bln baru sye start bg dia mkn bubur smpai skrg...tp dia menyusu still mcm biasa...x berkurang pon w.pon dah mkn...ok tu jer dulu citer psl qisya...nnti sye story2 lg...daaa hehe...

Friday, August 8, 2014

Train...

Lately ni rasa malas jer nak gi keje...one of the reason coz since ofis sye move to caps square kl, sye kena gi keje naik train hari2...seksa giler uolsss...x tau la smpai bila sye leh bertahan...huhu...owhh sejak bln puasa aritu most of the day sye lewat...w.pon x der la lewat sgt dlm 10minit jer tp bg company skema mcm company sye tu still consider unacceptable...tp sye wat bodo jer coz sejak ofis tukar tpt ni mmg ramai jer yg lewat pastu HR pon xder take any action pon...klo x be4 ni lbh 3 kali lewat dlm sebln dah kena email bgtau reason y lewat...owhh sgt ridiculous ok...ptt nyer wat jer la flexible hour kan...ni kedekut sgt...padahal sye replace jer each minute yg lewat tu...ni gi keje hari2 rasa x happy jer...act sye x tau cmner nak manage masa sye...plg awal sye bgn kul 4 pg pon still lewat...yer la sye kan still breastfeeding qisya so mmg klo qisya nak susu tu kena la dok ngan dia kdg2 smpai setgh jam...klo x dia merengek...pastu nak bersiap gi keje pon susah coz qisya mmg bgn awal kdg2 kul 5pg dah bgn...so kena la main2 ngan dia dulu smpai dia leka baru gi mandi...tu pon kejap jer dia leh dok sorg2 pastu start dah merengek...susah gak handle ank sorg2 ni erk...Mr.Razak keje shift...slalunyer klo sye blk keje, dia lak gi keje...klo dia off jer baru la sye relax skit ada org leh tlg handle qisya...ok back to my story psl train...selalu sye kluar rumah kul 6.50pg klo antar qisya gi taska coz taska qisya start kul 7 pastu terus rushing drive ke komuter ukm...20minit drive...plus parking jln ke stesen semua selalu take around 30minutes...train arrived at 7.21am...suppose 7.27 klo ikut schedule tp sye x tau la knp train selalu smpai awal...so wajib la sye akan miss train tu...so sye naik next train kul 7.36am...sampai stesen bank negara dlm kul 8.25am...pastu dr stesen berjln ke caps square dlm 15minit...maka lewat la sye smpai...ngan penat nyer lg...kdg2 berlari2 sye kejar train...pastu blk kul 6ptg t'kejar2 nak naik train...sampai rumah plg awal kul 7.45...klo kena amik qisya mmg selalu dia bdk last yg balik...kesian giler...tp nak wat cmner perjlnan gi blk keje mmg amik masa sejam setgh...penat jgn ckp la...hari2 gi keje merungut dlm hati...skrg pon sye tgh cari lubang2 keje yg ofis dkt ngan umh...sbnrnyer xder hati pon nak tukar keje...klo company sye wat flexible hour mmg x der hal...ni x...ntah apa2 ntah...malas nak layan...

Tuesday, August 5, 2014

Selamat hari raya...

Owhh rsenyer belum terlambat klo sye nak wish selamat hari raya maaf zahir batin kpd semua...semoga raya korg thn ni best2 jer...
Thn ni 1st time sye beraya ngan ank...dah 4 kali beraya berdua jer ngan Mr.Razak...tp kali ni ada plak budak kecik qisya raya skali...kitorg raya kat tnh merah klantan kali ni...kmpung abah...satu family beraya kat sana...mmg best coz dah lama x kumpul ramai2 cmni...memula plan sye blk separate ngan parents sye coz Mr.Razak still keje hari sabtu so ptt nyer ahad sehari sblm raya baru blk...tp oleh krn sye gastrik pastu dpt mc hari jumaat so sye follow la parents sye ngan syafiq sye blk skali ptg jumaat tu...konvoi 2 kete...shiela lak blk dr jb pastu stay semlm kat kuantan...Mr.Razak lak blk naik flight hari ahad pg...fuhhh lega klo x mmg sye x confident nak blk sndiri ngan Mr.Razak coz bkn tau pon jalan ke klantan w.pon dah berpuluh kali blk...silap2 x sempat sampai be4 raya...haha...hari jumaat tu sye bertolak kul 4.30 ptg dr kl, kul 4.30 pg baru smpai kg...12 jam uolsss...nasib qisya jns cool jer xder lak meragam...tido jer dia dlm kete...tp klo dia bgn tu siap la dok nak panjat sana sini...raya kat kg smpai raya ke 3...rabu tu dah blk kl...bertolak dr kg kul 11.30 pg...kul 9.30 mlm smpai kl...esok nyer Mr.Razak dah start keje...x best lgsung...sye start keje hari isnin...w.pon seminggu sye cuti mmg x terasa lgsung...smpai skrg still penat...x tau la napa...tp yg plg best raya ni semua mknan sedap2 kat kg...enjoy mkn uolsss...dan yg plg best dpt gak mkn ns impit, rendang & kuah kacang mak masak raya ke 6...tp kesian kat shiela x dpt mkn coz dia dah blk jb raya ke 5...
Ok tu jer cerita raya sye...bye...

Assalamualaikum....

Assalamualaikum...salam sejahtera...kepada anda semua moga bahagia...
Hahaha...yesss I'm back...selepas sethn x update blog ni...lama gilerr uollsss...tp lately ni sye sgt merindui blog ni...td baru install application blogger kat hp ni...mampukah sye menulis di sini spt dulu...owhh x nak janji apa2 takut niat nak rajin update blog x mnjd lg...tp per2 pon slps sethn sye masih org yg sama xder apa2 perubahan pon dlm hidup sye...cuma bz skit la dah ader baby ni...tu yg xder masa menulis kat sini...ok uolsss bye2...