Wednesday, May 1, 2013

Hari sye jadik makcik....

Actually sye x tau la kan tp sye xbrapa suka pggilan makcik or mak ngah , mak long or mak uda dll....xtau la knp....maybe coz sye rasa klo pggilan cmtu wat ada gap & mcm wat bdk2 takut ngan kita....haha....so utk niece sye ni , sye x nak dia pggil makcik or auntie....coz sye nak dia close ngan sye....sye kan x ramai adik bradik so better la dr kecik ni kita pupuk rasa kasih syg so dah besar dia leh mesra ngan sye & ank2 sye & cmtu la jugak sebaliknyer....memula nak bahasakan diri mummy elly tp shiela dah bahasakan diri dia mummy so sye jadik la mama elly....hahahah....jom layan citer hari kejadian baby nina lahir....

Hari Khamis tu 4 April sye gi check up klinik kesihatan ngan shiela.....mcm lawak pon ada coz adik bradik peknen....shiela dah over due time tu....sye lak check up utk 3months....sye excited gi check up tu coz doc nak scan baby....lega sgt dpt tgk jantung baby....comel jerk....shiela lak doc bg tempoh smpai 10hb klo xsilap, if x rasa nak bersalin gak kena terus gi hospital....actually sye dah agak dah dia mesti bersalin esoknyer coz hari jumaat pastu tgk dia mcm dah x larat jer nak bwk diri.....hehehe.....

Check up baby kat klinik kesihatan.....

Mlm tu dia dah ada sign nak b'salin & rasa contraction....sye tanyer2 opy then opy ckp gi jer hospital....pastu kitorg pon ngan kelam kabut gi la hospital smbil dok t'gelak2 coz mcm lawak sgt situasi tu.....hahaha....ntah apa2 ntah kan.....time tu la baru nak rendam botol susu la....ngan syapid ikut jln jauh gi hospital tu.....rasa jauh jer p'jlnan padahal hospital ampang tu dkt jer ngan umah.....pastu shiela lak lupa bwk ic....so lps drop kitorg kat hospital syapid kena patah blk amik ic shiela kat umah....nasib baik buku pink tu dia bwk.....then tunggu la shiela kena check....sementara tu sye gi kaunter daftar kan shiela....dlm sejam lbh gak tunggu....rupanyer baru 2cm bukaan so doc bg option nak stay wad or blk umah jer coz umah dkt, apa2 senang nak dtg blk....shiela nak blk jer....so kitorg pon blk la umah....esoknyer sye keje, mlm tu kul 1 lbh baru tdo.....shiela mmg x tdo kot coz contraction dia makin kerap....husband dia pon time tu tgh otw dr JB....kul 6 lbh cmtu shiela dok ngadu dia sakit2....tp semua org tgh siap2 nak gi keje....hehehe....lgpon husband dia dah ada kat umah so kitorg semua gi jer la keje, biar husband dia jer yg jaga dia....kul 8 lbh cmtu shiela msg sye kat ofis bgtau dia dah nak masuk labor coz bukaan dah 5cm.....wahhh sye panik....cheh tetb, mcm sye plak nak b'salin....sye msg abah bgtau then kul 9 lbh abah call ckp dia dah nak gi hospital....sye & mak sye gi time lunch jerk....lgpon hari jumaat lunch hour lama smpai kul 2.30....nsb baik ofis sye dekat ngan hospital, dlm 5minit jer drive....owhh klo korg nak baca experience shiela kat dlm labor room klik sini....sye smpai hospital dlm kul 12.30....then carik2 parking 10minit....mak sye dah smpai dah time tu....dlm kul 12.45 tu sye dah ada dpn labor....sye siap jenguk lg kat cermin pintu tu....tp guard ckp tpt b'salin tu jauh kat dlm, xleh nmpak....pastu guard tu ckp lambat lg ni b'salin, mesti smpai ptg karang baru baby kluar....time sye smpai tu abah dah gi solat jumaat, tunggu lama sgt....mak ajak sye gi turun bwh mkn....dah amik mknan semua, time tgh mkn sye msg la abg helmy bgtau sye ngan mak kat bwh tgh mkn....then tetb abg helmy call bgtau dah selamat dah lahir kul 12.50 td.....laaarrrr rugi jer kitorg turun mkn.....sye dah ada sense dah time sye jenguk labor tu shiela tgh ready nak b'salin....yer la kan cubit peha kanan peha kiri terasa, adik bradik mesti la ada sense....heeee....pastu mak sye ckp la ngan abg helmy srh qamat baby....mak sye mcm sebak jer, sye pon rasa nak nangis....hahaha....then kitorg dah xder selera nak mkn....kitorg tinggalkan jer mknan tu x abis then tapaw kan abg helmy air milo & pau pastu naik atas blk....pastu nmpak abg helmy dah kluar dr labor....dia ckp nurse srh kluar coz nak jahit....guard labor tu ckp mudah nyer shiela b'salin....kira mmg cpt la....klo org lain smpai ptg baru baby kluar....then mak sye ckp shiela suka baca Quran maybe that's y mudah kot....hehehe....ingatkan dah leh tgk shiela ngan baby.....rupanyer shiela kena rest dulu dlm tu beberapa jam baru diorg bwk gi wad.....time tu pon dah kul 2, time melawat dah habis....so guard srh blk....sye ngan mak gi surau solat....mak tunggu kat surau smpai kul 4.30, waktu melawat.....sye lak blk ofis dulu....nnti time blk sye singgah lg hospital....

Sye blk keje terus gi hospital.....pastu t'serempak ngan uncle & auntie sye kat lobby....then kitorg naik la wad b'salin tingk 4 tu sama2....shiela dok wad 4C....bilik no.19 klo x silap....so finally dpt la jumpa la ank sedara sye ni.....kul 6 lbh Tiqa smpai then abah pon smpai....kitorg lepak la situ smpai kul 7, waktu melawat habis....esoknyer shiela dah boleh blk....jom layan keek video sye, 1st time jumpa baby nina kat next entry....hehehe....x sabar nak buli dia lg....

Td shiela wat majlis aqiqah nina kat JB....kitorg semua x dpt gi....jom tgk pic t'baru dia....



Tadaaaa....bulat x?....comel giler la budak ni....geram jerk....

No comments: