Saturday, May 18, 2013

Kemas rumah nak pindah.....

Lg 2 weeks jer sye & Mr.Razak nak pindah....wahhh xsangka kitorg dah nak start new life kat rumah baru....sedih gak nak tinggalkan rumah sewa ni....byk kenangan kat sini.....dkt 3 thn gak la kitorg dok sini....cpt kan masa b'lalu....

Risau giler coz byk lg nak kena kemas.....Td baru start kemas dapur.....sye nak clearkan dapur dulu coz ingat klo sempat kitorg nak jual almari dapur kitorg ni.....xtau la ada buyer ker x....tp klo diorg nak beli, kena la dtg amik sndiri kat umah ni....tu yg leceh tu....Td sye dah basuh2 pinggan mangkuk....skrg tgh keringkan....then dah leh masuk dlm kotak....kitorg susah nak dptkan kotak....mana erk nak carik kotak....SIL Mr. Razak ada tlg amikkan kotak kat tpt dia keje tp kotak tu kecik.....nak carik lg yg besar nyer....sye srh Mr. Razak gi carik kat giant....smpai sudah dia x gi....grrrr.....haha....

Owhhh sye baru wat keje sikit pon dah rasa sakit skit perut....risau la plak....so aper2 klo sye x larat sye tinggal jerk....keselamatan baby plg penting....susah gak erk nak pindah time pregnant ni.....huhu....

Kemas2 rumah....

Pic kat bwh ni la almari dapur yg sye nak jual tu....ada 2....dua2 ni sye jual RM300....klo korg b'minat email kat sye yana_elly84@yahoo.com.....tp kena dtg & angkat sndiri kat rumah sye kat puncak jalil ni.....pic ni pic lama....sye x amik pic baru coz dapur tgh b'sepah skrg ni....hehe....tp leh la dtg tgk dulu, baru puas hati....condition mmg baik spt baru....hehe....sye guna 2thn lbh....sbb nak jual coz rumah baru dah wat kitchen cabinet....dulu sye beli 2 brg ni harga RM600 lbh....





Tgk Nina kat JB...

Last week sye & parents gi tgk Nina kat JB....actually memula plan nak gi JB 24hb ni, time cuti wesak day & nak bwk shiela & Nina blk KL....tp abah gi langkawi lak 24hb tu.....so x jd la....tp mak nak gi gak tgk Nina....lgpon shiela ada interview hari isnin so leh la bwkkan sijil2 dia.....kitorg gi JB sabtu tghari & ahad mlm dah smpai KL.....smpai2 jer sana kitorg singgah umah MIL shiela kat kg melayu majidi mkn kat sana....pastu bwk shiela & Nina gi hotel....kitorg dok hotel sri malaysia spt biasa....hehe....ptg tu kitorg sempat gi jln kat Jusco Tebrau....shiela nak carik baju utk gi interview.....pastu sambil2 tu leh la try stroller Nina ni....1st time dia kluar gi jln2.....owhhh skrg umur dia dah sebln lbh....keke....mmg susah gak la bwk baby gi jln2....smpai2 jer Jusco dia dah beyak....t'paksa la gi tukar pampers dia.....pastu gi la tpt pompuan carik baju shiela....sye teman shiela carik baju....mak dok kat kerusi jaga Nina.....baru try baju tetb mak dah call ckp Nina nangis....dia nak susu rupannyer....so t'paksa la gi tpt baby utk breast feed.....nsb baik la Jusco ni mmg baby friendly....menyenangkan keje gak la coz ada feeding room.....best giler siap ada bilik2 lg.....mmg selesa la....pastu sementara tu sye & mak gi carik baby carrier coz Nina mcm x suka dok dlm stroller.....tp bila try masukkan Nina dlm carrier tu dia nangis plak.....lawak pon ada....haha....maybe dia kecik sgt lg kot....so shiela dokong jer la dia.....manja sgt budak ni....nak dokong pon ada stail yg dia suka....klo x kena gaya, dia nangis gak....mak sye dokong dia xnak.....dia nak mummy dia jerk....pastu kitorg gi mkn pizza hut coz dah lapar sgt....lps mkn gi carik baju lg.....tu pon cpt2 grab mana yg ada then gi fitting room try....Nina dh nangis2 lg.....last2 dpt gak la baju & seluar....pastu cpt2 kitorg blk....time tu pon dah kul 9 lbh.....risau gak husband shiela marah bwk baby jln2 smpai mlm....

Esoknyer b'fast kat hotel....dlm kul 11 shiela dtg hotel bwk Nina.....sempat la main2 ngan dia.....pastu kul 12 lbh kitorg check out hotel.....otw blk KL sempat singgah mkn nasi beriani gam kat batu pahat....kul 7 cmtu baru smpai ampang.....then sye terus pecut blk puncak jalil.....

Pak dolah ngan cucu kesayangan.....Mcm x cayer jerk pak dolah dah jadik atuk....

Comel giler la budak ni....geram jerk....

Dia suka tgk org....xtau la dia dah leh nmpak ker blum....baby baru lahir kan pandangan diorg x jelas lg....

Grrrrrr.....geram kannnn.....cmni la cara dokong yg dia suka....

Baru la sye tau cmner prsaan ada ank sedara....Mr. Razak pon ckp "Baru la u tau kan mcm mana prsaan ada ank sedara".....Mr. Razak dah ada 5 ank sedara....dia mmg syg ank2 sedara dia.....tp sye xrapat ngan diorg....xder la feeling2 syg giler kan....tp bila ank sedara sndiri rasa syg giler jerk....pastu rasa dia la baby plg comel dlm dunia....pelik kan....maybe coz ada p'talian darah kot....coz sye ni mmg x suka sgt baby & budak2....coz diorg pon x suka sye.....hahaha.....owwhhh agak pelik erk bila tgk different angle of shiela being a mom....maybe naluri keibuan tu mmg automatic dtg bila kita dah ada ank kan....so skrg sye xder la risau sgt, maybe bila baby sye lahir mmg automatic sye akan tau apa nak wat......skrg pon sye dah start nak b'tukar mood jadik ibu2....hikkkk 

Friday, May 17, 2013

Tentang Kerja...

A'kum semua...miss me?...hehe...malas la nak taip entry baru skrg ni...xder masa nak ngadap laptop lama2...slalu ngadap hp jerk...klo bukak laptop pon dok layan FB jerk...baca2 tu ini, tup2 dah kul 12mlm, tido time...so mmg xder masa nak taip aper2 kat blog ni...
Ni pon tulis entry ni coz nak ngadu psl kebosanan diri ngan keje sye skrg...actually awal thn ni sye dah update resume & ready nak carik keje lain...tp tetb pregnant plak...so skrg sye rasa mcm stuck kat sini...dah xleh gi mana until sye deliver...yer la kan mana ada company yg nak amik pompuan ngandung, lain la klo company tu mak bapak aku yg punya...haha...sye keje kat sini dah nak masuk sethn next month...kejap jer kan...actually sye suka keje sini...dlm sethn ni sye dah merasa dpt bonus & last month ada increment...w.pon x byk tp b'syukur gak la kan coz work load sye pon relax2 jerk...tp sye xsuka ngan keje yg sye wat skrg...kdg2 rindu keje lama sye...rasa nyesal tukar keje pon ada gak...oil & gas ni mcm x serasi jer ngan sye...xtau la napa...bila sye join O&G jer the same thing happen to me, iaitu problem xder keje...syok ker korg klo gi keje penat2, meredah jam semua then bila smpai ofis korg xtau nak wat keje apa coz xder keje...skrg mmg project slow skit...tp section lain mcm byk jer keje...section sye ni mmg x byk scope coz sye wat fire fighting ngan HVAC jerk...dannn yg plg sye x phm bos sye ni mcm nak wat semua keje...bg la sye wat jugak kan...klo dia x bg cmner nak tau sye leh wat ker x...klo sye ada wat salah, ajar jer la...bkn susah pon...sye pon mmg nak blajar...mana boleh dok baca & study jer...smpai bila sye nak pandai...mesti la nak kena involve project baru la sye cpt blajar...yer la kan be4 ni sye keje building consultant so byk gak la beza ngan keje skrg ni...dah dia nak wat semua, buat jer la...sye malas nak pikir...ikut hati sye, nak jer sye discuss ngan dia srh dia tukarkan sye kat section lain...coz be4 ni pon sye pnh wat mechanical & piping...so rasanyer xder problem kot klo sye nak wat blk menda tu...cuma someone kena guide sye la coz dah lama x wat menda tu...tp oleh krn kondisi sye skrg tgh pregnant so sye hold dulu niat sye tu...sye takut klo x leh nak bg komitmen coz kdg2 sye bkn sihat sgt...pg2 gi ofis slalu pening kepala...lps lunch baru ok...tgk la lps deliver nnti, klo still mcm ni gak sye akan try mintak tukar section or department...klo msk project dept pon ok gak coz sye pon minat wat cost estimation...ermmm klo sye still boring gak maknanyer mmg nak kena carik keje lain la kot...skrg ni pon sye dah xleh nak gi site, mmg rasa mcm loser gak...tu la susah gak engineer pompuan ni...tp hrp2 diorg phm la kan...
Owhh sye baru jer apply keje dkt ngan umah baru sye...tp mmg klo diorg pggil interview pon sye akan bgtau sye bkn nak keje tu skrg, just nak diorg put my resume in KIV in case ada vacancy lg ker kan in future...tp klo dpt keje situ heaven giler kot...naik basikal pon dah smpai...haha...naik kete 5minit jerk...company tu pon not bad la w.pon x sebesar company sye keje skrg...
Ok la tu jer bebelan sye kali ni...sye perasan sye ni asyik complain psl keje jerk padahal keje sye ok jerk...tp tu la klo mcm sye ni, keje & family mmg everything bg sye...klo sye x happy salah satu, mmg hidup sye x kan tenang...huhu...

Wednesday, May 1, 2013

1st time jumpa Nina...


Apr 5, 2013 | sesi suai kenal ngan baby shiela...hehe... by ilyanaelly on Keek.com

Video dia nangis sgt kuat...

Apr 5, 2013 | alolololo...nangis pulak dia... by ilyanaelly on Keek.com

Hari sye jadik makcik....

Actually sye x tau la kan tp sye xbrapa suka pggilan makcik or mak ngah , mak long or mak uda dll....xtau la knp....maybe coz sye rasa klo pggilan cmtu wat ada gap & mcm wat bdk2 takut ngan kita....haha....so utk niece sye ni , sye x nak dia pggil makcik or auntie....coz sye nak dia close ngan sye....sye kan x ramai adik bradik so better la dr kecik ni kita pupuk rasa kasih syg so dah besar dia leh mesra ngan sye & ank2 sye & cmtu la jugak sebaliknyer....memula nak bahasakan diri mummy elly tp shiela dah bahasakan diri dia mummy so sye jadik la mama elly....hahahah....jom layan citer hari kejadian baby nina lahir....

Hari Khamis tu 4 April sye gi check up klinik kesihatan ngan shiela.....mcm lawak pon ada coz adik bradik peknen....shiela dah over due time tu....sye lak check up utk 3months....sye excited gi check up tu coz doc nak scan baby....lega sgt dpt tgk jantung baby....comel jerk....shiela lak doc bg tempoh smpai 10hb klo xsilap, if x rasa nak bersalin gak kena terus gi hospital....actually sye dah agak dah dia mesti bersalin esoknyer coz hari jumaat pastu tgk dia mcm dah x larat jer nak bwk diri.....hehehe.....

Check up baby kat klinik kesihatan.....

Mlm tu dia dah ada sign nak b'salin & rasa contraction....sye tanyer2 opy then opy ckp gi jer hospital....pastu kitorg pon ngan kelam kabut gi la hospital smbil dok t'gelak2 coz mcm lawak sgt situasi tu.....hahaha....ntah apa2 ntah kan.....time tu la baru nak rendam botol susu la....ngan syapid ikut jln jauh gi hospital tu.....rasa jauh jer p'jlnan padahal hospital ampang tu dkt jer ngan umah.....pastu shiela lak lupa bwk ic....so lps drop kitorg kat hospital syapid kena patah blk amik ic shiela kat umah....nasib baik buku pink tu dia bwk.....then tunggu la shiela kena check....sementara tu sye gi kaunter daftar kan shiela....dlm sejam lbh gak tunggu....rupanyer baru 2cm bukaan so doc bg option nak stay wad or blk umah jer coz umah dkt, apa2 senang nak dtg blk....shiela nak blk jer....so kitorg pon blk la umah....esoknyer sye keje, mlm tu kul 1 lbh baru tdo.....shiela mmg x tdo kot coz contraction dia makin kerap....husband dia pon time tu tgh otw dr JB....kul 6 lbh cmtu shiela dok ngadu dia sakit2....tp semua org tgh siap2 nak gi keje....hehehe....lgpon husband dia dah ada kat umah so kitorg semua gi jer la keje, biar husband dia jer yg jaga dia....kul 8 lbh cmtu shiela msg sye kat ofis bgtau dia dah nak masuk labor coz bukaan dah 5cm.....wahhh sye panik....cheh tetb, mcm sye plak nak b'salin....sye msg abah bgtau then kul 9 lbh abah call ckp dia dah nak gi hospital....sye & mak sye gi time lunch jerk....lgpon hari jumaat lunch hour lama smpai kul 2.30....nsb baik ofis sye dekat ngan hospital, dlm 5minit jer drive....owhh klo korg nak baca experience shiela kat dlm labor room klik sini....sye smpai hospital dlm kul 12.30....then carik2 parking 10minit....mak sye dah smpai dah time tu....dlm kul 12.45 tu sye dah ada dpn labor....sye siap jenguk lg kat cermin pintu tu....tp guard ckp tpt b'salin tu jauh kat dlm, xleh nmpak....pastu guard tu ckp lambat lg ni b'salin, mesti smpai ptg karang baru baby kluar....time sye smpai tu abah dah gi solat jumaat, tunggu lama sgt....mak ajak sye gi turun bwh mkn....dah amik mknan semua, time tgh mkn sye msg la abg helmy bgtau sye ngan mak kat bwh tgh mkn....then tetb abg helmy call bgtau dah selamat dah lahir kul 12.50 td.....laaarrrr rugi jer kitorg turun mkn.....sye dah ada sense dah time sye jenguk labor tu shiela tgh ready nak b'salin....yer la kan cubit peha kanan peha kiri terasa, adik bradik mesti la ada sense....heeee....pastu mak sye ckp la ngan abg helmy srh qamat baby....mak sye mcm sebak jer, sye pon rasa nak nangis....hahaha....then kitorg dah xder selera nak mkn....kitorg tinggalkan jer mknan tu x abis then tapaw kan abg helmy air milo & pau pastu naik atas blk....pastu nmpak abg helmy dah kluar dr labor....dia ckp nurse srh kluar coz nak jahit....guard labor tu ckp mudah nyer shiela b'salin....kira mmg cpt la....klo org lain smpai ptg baru baby kluar....then mak sye ckp shiela suka baca Quran maybe that's y mudah kot....hehehe....ingatkan dah leh tgk shiela ngan baby.....rupanyer shiela kena rest dulu dlm tu beberapa jam baru diorg bwk gi wad.....time tu pon dah kul 2, time melawat dah habis....so guard srh blk....sye ngan mak gi surau solat....mak tunggu kat surau smpai kul 4.30, waktu melawat.....sye lak blk ofis dulu....nnti time blk sye singgah lg hospital....

Sye blk keje terus gi hospital.....pastu t'serempak ngan uncle & auntie sye kat lobby....then kitorg naik la wad b'salin tingk 4 tu sama2....shiela dok wad 4C....bilik no.19 klo x silap....so finally dpt la jumpa la ank sedara sye ni.....kul 6 lbh Tiqa smpai then abah pon smpai....kitorg lepak la situ smpai kul 7, waktu melawat habis....esoknyer shiela dah boleh blk....jom layan keek video sye, 1st time jumpa baby nina kat next entry....hehehe....x sabar nak buli dia lg....

Td shiela wat majlis aqiqah nina kat JB....kitorg semua x dpt gi....jom tgk pic t'baru dia....



Tadaaaa....bulat x?....comel giler la budak ni....geram jerk....