Sunday, February 10, 2013






The Rule...

 Sye ni xder la b'fikiran matang sgt coz smtimes sye bleh jd childish & ntah apa2...tp sye tau satu perkara yg sye pegang smpai skrg....yg jd rule dlm hidup sye....sye xkan sesekali b'cerita problem relationship or marriage sye kat org yg b'lainan jantina lg2 outsiders....phm x?....it's a big NO ok.....& I believe if u do that u are playing with fire & allowed outsider involve in ur problem & make it worst....seriously....sye mmg suka share problem sye coz that makes me feel better & sye tau family & kwn2 baik (of course la perempuan kan) sye sntiasa bg good advice yg bleh jd guide kat sye utk solve my problem....bg sye klo nak cerita problem yg melibatkan marriage ni, kita kena cari org yg btul2 phm kita....so that dia xkan sokong kita 100%....yer la kan bila tgh marah mcm2 kita leh ckp & maki2 semua....so org yg m'dgr tu bila dia btul2 kenal kita, dia akan bg positive advice yg at the end, kita akan sedar gak kesilapan kita & bknnyer put the blame 100% on our partner.....& of course kita akan tau advice tu adalah sincere coz org yg m'dgr prob kita tu syg kita & nak tgk kita happy.....tp bila kita citer problem kita kat org yg x btul2 kenal kita, or maybe kat kwn chatting kita kat ym ker, kat sapa2 ntah yg kita kenal kat social network yg secara kebetulan time kita ada problem tu, dia jer  tpt kita nak luahkan kan, lg2 klo org tu lain jantina ngan kita, rasa2 diorg dpt ker bg advice yg bleh wat kita realize that we are not 100% right?....mmg x la kan coz diorg akan bg advice base on apa yg kita cerita kan & akan pretend sokong kita coz semata2 nak amik hati kita coz they think that way can make we feel better & bila kita ada prob kita akan cari dia lg....at the end, kita x kan sedar kat mana kita wat silap & kita akan rasa kita jer betul....yg plg teruk lg klo org yg kita citer problem kita tu ada simpan perasaan kat kita....of course la dia akan bg advice yg bleh meruntuhkan rumah tangga kita.....mesti mcm "ishh teruk nyer wife u tu"...."eh knp wife u mcm tu erk"...."haa?..wife u xpnh masak utk u?....perempuan jns apa tu?"....so ko nmpak x p'bezaan antara b'cerita ngan family or kwn baik dgn b'cerita to outsiders yg entah dr mana dtg tetb mcm dah tau semua psl ko without know what really happen behind the story.....so to ladies, don't ever tell your problem to opposite gender or outsiders & be thankful that you have families & BFFs that you can share your problem with & of course they will be there for you anytime....to gentleman, please open your eyes, she doesn't really care about your problem.....she just want to feel needed & happy to know that she is better than your wife....

I HATE OUTSIDERS!

Sunday, February 3, 2013

Final Progress yg btul2 final.....

Hahaha....pelik jer kan tajuk entry ni.....yer la dr entry lps sye ckp dah final tp x final2 lg & kitorg still lg gi site tgk progress rumah.....actually time ni kitorg gi mkn area bangi section 7, lbh kurang 15 minit dr umh kitorg tu....so dah alang2 gi la tgk umh tu skali.....dah xleh masuk dah pon.....semua jalan dah tutup.....so kitorg tgk dr jauh jer la.....park kete depan tasik & layan la tgk tasik yg x seberapa ni.....umh kitorg view tasik ni, dlm brochure cantik jerk gambar nyer.....bila dah siap mmg jauh panggang dr api.....hahaha.....nasib ko la kan.....xkesah la.....janji ada la menda yg kitorg leh tgk kan.....klo umh kitorg skrg ni kitorg leh tgk swimming pool.....ni tgk la tasik ni seumur hidup.....hehehe....owhhh ada 2 ekor ank itik dlm tasik ni.....comel giler weh.....ntah sapa yg letak kan.....jom tgk tasik tu.....

Ni la rupanyer.....

Owhh sumber dr hilpark community kat FB bgtau yg skrg developer tgh dlm proses hantar surat utk collect kunci & ada yg dah receive surat.....tp sye blum receive apa2 surat.....so tunggu jer la next week cmner kan.....yg pasti nyer byk la payment yg dah menunggu utk dibayar.....nak amik kunci jerk dah kena byr RM800 lbh utk maintenace & security rumah.....tu blum lg lain2 fee, kot2 ada penalty if sepnjg progress bank disburse payment lewat ker kan.....ntah la.....tp so far sye puas hati ngan servis maybank....every month x pnh miss antar surat inform psl disburse payment.....hopefully evething ok & dipermudahkan....Amin....rumah dah siap pon pening, klo x siap lg la pening.....dah beli rumah pon susah hati, xbeli rumah lg la susah hati....mcm ni la hidup.....huhu...x nak complaint2, xnak merungut2.....bersyukur jer ngan apa yg ada.....huhu.....

Hadiah dari TM....

Ok.....ni citer 3 minggu lps....tgh lepak2 tgk tv di hari minggu tetb dpt cal.....org tu ckp dia org TM & tanyer sye ada kat umah x.....so sye ckp la sye mmg kat umah.....then dia srh turun bwh amik hadiah, dia mmg dah ada kat bwh....ehhh tetb lak nak bg hadiah....so sye pon xder la tanyer byk apa yg dia nak bg kan.....sye ckp la ok2 nnti sye srh husband sye turun amik hadiah.....then dia tanyer unifi sye guna 5Mb ker 10Mb.....sye jwb la "haaa?? 5 minit, 10 minit?....apa tu?....jap2 ckp ngan husband sye"......hahhahaha.....so ko nmpak x senah betapa buta IT nyer aku......Mr.Razak ckp la kitorg guna 10Mb then pass the phone to me.....then org tu ckp....ok la klo cmtu sye bg puan hadiah comforter.....wahhh best giler.....then Mr. Razak turun bwh gi amik hadiah.....bila dia naik dia leh ckp, td ada hadiah headphone, dia ingat nak amik headphone.....tp org TM tu srh amik comforter, coz harga lg mahal....lerrr dah jelas2 comforter lg best kan.....klo Mr.Razak naik bwk headphone siap la kena bebel ngan sye.....nasib baik dia bwk naik comforter......hahaha.....mmg pucuk dicita ulam m'dtg la kan.....sejak kawen kitorg ada 1 set comforter jerk, tu pon hadiah dr BBF sye, Am time kawen.....tu pon lama giler simpan baru sye guna coz syg nak guna.....hahaha.....actually dah lama niat nak beli lg satu set tp sye amat la b'kira2 klo nak beli menda yg mcm xperlu pon xper ni.....so sye dok tgk jer la klo ada sale tp xpnh beli.....bleh plak tetb dpt free.....Alhamdulillah....xyah dah beli.....ehh tp sye mmg slalu cmtu tau, klo sye nak beli smthing pastu simpan dlm hati "nak beli....nak beli....nak beli" tp xder rezeki lg nak beli, mesti menda tu sye akan dpt gak tp bkn sye beli, org yg bg.....rezeki2.....hehehe....owhhh ada satu menda yg sye nak beli sgt dah 5thn tp still lum dpt, handbag coach.....rasa2 ada x org nak bg?....hahaha....in my dream jer la kan.....comforter yg dpt ni sye x simpan lama2, sye terus guna.....excited weh menda free tetb jerk kan....Mr.Razak pon exciter.....dia blk keje shift mlm tgk2 sye dah pasang comforter ni then dia sms sye kat ofis "yeay2 ada alas tilam baru".....hahahha.....lawak tul, tu pon nak sms kan.....

Ni la dia comforter tu....tinggal yg ni jerk time amik tu.....so ok la, cantik la gak.....hehe....thank you TM....lps ni leh la upgrade 20Mb plak....erkkkk

Friday, February 1, 2013

Al-Quran Digital Kembali....

Setelah model lama Al-Quran digital m'dpt sambutan yg m'galakkan (klik sini) kini Al-Quran digital muncul dgn model baru yg lebih eksklusif, kemas, cantik & mudah digunakan.....anda boleh m'ggunakan utk m'pelajari sebutan & tajwid dgn betul....selain dpt mengetahui terjemahan perkataan demi perkataan dgn mudah utk manghayati Al-Quran.....disertakan juga dgn Iqra' & Muqaddam utk mereka yg baru m'pelajari Al-Quran.....sesuai juga utk kanak2, di zaman teknologi ni kanak2 lebih cenderung kpd teknologi canggih & ini adalah alternatif bg menarik minat mereka dlm m'baca Al-Quran.....jadi sesiapa yg berminat sila email ke yana_elly84@yahoo.com......boleh order dlm kuantiti yg banyak utk m'dpt lebih diskaun.....cuma RM220 sahaja!


Saya Kembali.....

Lama x menulis di blog ni......byk menda sbnrnyer nak citer kat sini tp malas giler weh nak menaip.....so kumpul2 citer lama2 malas dah nak citer.....haha.....so sye citer menda2 yg sye ingat jer la erk.....owhhh arini hari wilayah.....Selamat Hari Wilayah semua.....sye lepak ampang jer td coz Mr.Razak keje.....tp skrg dah kembali ke pncak jalil....hehe....td kat umh mak lepak jer tgk tv smpai la mak srh sye & SIL tlg bersihkan porch umh tu coz b'timbun tong2 air & botol air yg diorg tadah time xder air aritu.....dah 3 weeks ada air tp tong2 tu still kat situ xder org nak kemaskan.....rumah pon dah nmpak mcm apa ntah, semak jerk....so mak dah rimas pastu BIL nak blk lak mlm ni, xkan nak biar umh sepah2 kan.....so sye ngan SIL pon gi la menguruskan porch tu.....shiela mesti suka coz dia xyah wat.....ngelat la tu.....hahaha.....xper2 bg chance kat org peknen tp time x peknen pon sye slalu jer bg dia chance.....hehehe....owhh td blk dr umh ampg sye singgah Axis carik tutti fruity kat ngan umh mak sye tu tp dah xder.....ermmm dah tutup ker ker....xkan la dah tutup, baru jer bukak last year.....xdpt la nak mkn.....rugi x gi tutti fruity yg lg satu dkt ngan umh mak sye gak....tp td dah nak ke mrr2 so malas nak patah balik....xkan la nak patah blk semata2 nak mkn eskrim kan....lain kali leh gi.....hehehe....ok tu jer citer boring sye.....

1 Feb 2013....Selamat Hari Wilayah....

Info Wiki : Hari Wilayah Persekutuan (juga disingkat sebagai Hari Wilayah sahaja) ialah cuti umum di Wilayah Persekutuan, Malaysia. Ia disambut di wilayah ini: Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya pada 1 Februari setiap tahun. Tarikh ini bersempena pembentukan Kuala Lumpur sebagai ibu negara Malaysia dan Wilayah Persekutuan pertama pada 1974. Kuala Lumpur sebelum itu merupakan sebahagian daripada negeri Selangor.
Ibu negara Malaysia juga dipindahkan dari Kuala Lumpur ke Putrajaya pada hari ini pada 2001.