Sunday, January 13, 2013

Cuti2 Pangkor...

It's time to story about our holiday at Pangkor Island Beach Resort 2 weeks ago.....kat FB sye x byk pic yg sye share coz semua tu telah ditapis oleh Mr.Razak....dia ckp dia x suka sye share byk2 sgt pic2 kitorg kat FB coz dia rasa dinodai.....hahaha....tetb jer kan.....tp dia x ckp plak kat blog xleh.....so kat sini sye share jer  la lg byk pic.....hahaha....Mr.Razak dah pnh b'cuti kat resort ni, follow trip company dia 3thn lps....sye 1st time gi resort ni tp ni kali ke3 sye gi pangkor....dulu gi time skolah ngan family so mmg dah xingat sgt la....

Kitorg b'tolak dr umh ke jeti lumut dlm kul 8pg.....pastu dlm kul 12 lbh dah smpai jeti.....parking kereta kat parking b'tingkat jeti lumut tu....murah jerk, 30sen sejam.....so aritu total harga kitorg parking situ RM15.70.....kitorg dah plan nak naik feri yg kul 1.45 nyer....resort ni mmg ada feri dia sndiri & akan stop kat jeti dia yg dkt ngan resort gak....smpai2 jer jeti lumut tu, kitorg terus carik kaunter resort ni & kat situ gak dia akan check semua detail booking kita....kira mcm pre check in la....kat kaunter tu kita bleh bg beg kita utk diorg bwk smpai bilik....so kredit utk bell service diorg....mmg awesome ok x yah la ko nak penat2 angkut beg ko sana sini.....lps dah check in beg tu, kitorg terus gi lunch....mkn kat area jeti tu gak....ada satu jer kedai mkn yg bukak....mmg x ramai pon org, maybe coz baru lps habis cuti skolah....so org dah x gi b'cuti....semua foreigner jerk....kul 1.30 cmtu kiorg gi blk kaunter byr tambang feri & terus gi naik feri.....tambang feri RM19 pergi blk.....tiket kena simpan coz time blk kena guna lg....dlm 30minit jerk naik feri, dah smpai jeti pangkor island beach resort....

Kat kaunter feri tu diorg ada bg sticker bulat utk lekat kat baju, logo resort...maybe senang la kot diorg nak detect resort nyer guest....

Dlm feri....time ni kitorg mcm pelik tgk semua dlm feri ni mat saleh....xder org melayu pon....huhu....rasa mcm b'cuti luar m'sia la plak...

Best2 leh dok kat luar....sepanjang p'jalanan kitorg dok kat luar ni amik pic....

Yeaahh....

Me & Mr.Razak.....

Yeaaa....dah smpai.....smpai2 jerk dah ada van resort kat blkg tu tunggu....tp oleh krn ramai org, van tu t'paksa wat 2 trip....so t'paksa la kitorg tunggu jap kat pondok tepi tu....resort tu dlm 5minit jerk dr jeti ni....

Sampai2 jerk resort kitorg dismbut ngan org main gitar & menari2....pastu ada welcome drink yg kitorg x minum pon coz ramai sgt org....huhu....yg baru dtg ramai, yg dah mmg ada kat situ lg la ramai....time tu mcm "dang!, mana dtg semua manusia ni?" mmg x budget lgsung ramai org coz kan dah habis cuti skolah kan....dok pikir2 cuti skolah m'sia, rupanyer org bkn m'sia yg ramai time tu....hari sblm tu kan new year, maybe diorg c'brate new year kat situ kot....kitorg gi rabu, pastu time nak blk jumaat tu dah kurang dah mat saleh ni semua.....nak check in kat reception kaunter tu pon beratur pnjang....so kitorg tunggu kat tepi dulu, tunggu org reda....

Mr.Razak beratur nak check in....

Bila smpai turn kitorg, diorg ckp bilik kitorg x ready lg.....diorg akan call bila dah ready....mmg bengang giler kot time ni....yer la kan suppose check in kul 2....time tu kitorg smpai pon dah 2 lbh pastu nak tunggu brapa lama lg baru dpt bilik....tp malas nak spoil mood, kitorg sabar jer la....tunggu jer la coz ingat lg setgh jam leh la dpt bilik kan....rupanyer TAK!....kitorg tunggu smpai kul 5 lbh baru dpt bilik....tu pon dah 2 kali sye dok tanya kat kaunter....3 jam tunggu bilik weh....seriously sepanjang hidup sye, ni la 1st time sye kena tunggu 3 jam utk dpt bilik....teruk giler kot servis....mmg la org ramai kan tp mmg unacceptable la klo diorg x get ready bersihkan bilik cpt2....yg lg bengang diorg wat menda tu mcm normal, kira mcm mmg biasa la bg diorg klo guest dpt bilik lmbat....& xder sorg pon kat kaunter tu yg say sorry....what a shame for 4stars hotel kan....so kitorg guna la masa 3 jam tu dok kat lobby, pastu amik2 pic....

View dr lobby....resort ni ada 2 swimming pool....yg ni plg besar....kat blkg tu ocean wing....bilik ni mahal skit...kitorg dok kat pacific wing....pondok sblh s.pool tu recreation counter....kat situ leh la plan aktiviti laut apa yg kita nak....byk gak choice tp dia ada minimum person, yg mana klo x der org xleh la wat aktiviti tu...kitorg memula amik utk snorkeling & round island....tp cancel coz rasa x b'baloi....harga rm85 sorg....huhu.....owhh pangkor mmg x b'baloi utk snorkeling....baik korg gi pulau lain mcm redang, perhentian or pulau2 blah sabah klo nak snorkeling....

 B'whatsapp, b'sms & b'fb sementara nak tunggu bilik....nsb baik internet laju & guess what?....digi full bar weh....mmg pelik, kat umh sye ni pon kdg2 line 2 bar jerk....kat lobi jer ada wifi....so mlm2 ramai gak lepak sini....


Finally dpt gak bilik.....comfy bed...sye suka shape bilik ni & balcony pon ada kerusi leh lepak2....ok la bilik ni, sye puas hati....sejuk skit hati time ni....

Pintu bilik....owhh dlm closet ada safety box...so xperlu risau la, klo kluar, leh jer tinggal kan hp semua dlm tu....

Bathroom....

Ni la view dr balcony bilik...bilik ni x btul2 seaview coz kat blah tepi....tp klo kat tgh pon xder la nmpak laut sgt coz ada pokok kelapak ni m'halang p'mandangan.....hehe....dpn ni ada s.pool...

S.pool pacific wing....

Time sye book tru website resort aritu, sye x amik b'fast & dinner, tp time check in tu sye rasa mmg kena amik gak coz resort ni mmg jauh dr teluk nipah & klo nak kluar kena amik van yg harganyer rm15-rm20 sehala....so malas la kan....klo amik mkn kat sini, xyah dah nak t'kejar & leh relax2 jer enjoy the moment....harga buffet b'fast + dinner, rm80 seorg....kitorg amik utk 2 hari....so total rm320....harga bilik utk 3 hari 2 mlm, rm670 lbh....so total dlm rm1k (dah masuk tax semua)....rabu mlm tu menu buffet dia malaysian food, so ada tarian melayu skali time tu....ok la mknan dia, so-so jerk....tp mmg variety la, mcm2 leh mkn....tp xder yg sye ingat mknan tu so that's  y la sye ckp so-so jerk....hehe....esoknyer international food....yg ni best coz sye suka kam heong prawn dia....pastu ada grill lamb & beef....breakfast buffet dia lg variety....mmg smpai x larat nak mkn....pastu ada gak yg x dpt nak mkn coz dah full sgt....keke....sye suka giler b'fast dia, mmg puas hati.....

Kitorg b'fast & dinner kat Hornbill Restaurant ni.....

Dinner time.....

B'fast....ni 1st b'fast kitorg....agak bengang coz xdpt dok meja yg kat blah luar view pantai....kitorg turun b'fast ni dlm kul 8.30....time ni dah ramai giler org so seat kat luar tu dah full....awal giler mat saleh ni b'fast....so esoknyer sye b'tekad nak turun b'fast lg awal supaya dpt seat best.....

Mr.Razak tgh bengang coz sye moody2 xdpt dok luar.....hahaha....layan kan ajer kerenah wife kamu yg comel ni....hikkk

Morning....

Dan esoknyer dpt gak b'fast kat luar ni....leh la tgk view cantik & amik pic byk2....baru la happy....sye suka giler beef bacon ni....

Seriously byk giler mkn....

Time mlm aktiviti kitorg jln2 kat tepi pantai....mlm yg 1st tu hujan renyai dr ptg so mmg boring la gak, lps mkn, lepak lobby jap pastu terus blk bilik.....mlm ke2 cuaca sgt best so leh la dok tepi pntai....kat situ mmg terang, ada spotlight....so kitorg jln jer la dr hujung pantai ke hujung pantai....pastu baring kat kerusi tepi pantai tu....pastu dah bosan dok situ kitorg gi lobby lak....ada life band kat bar dkt ngan lobby....tp kitorg x lepak situ coz klo nak lepak kena order drinks & harga juice jer pon dah rm20lbh....so malas la....dok kat lobby tu pon dah leh dgr diorg nyanyi pastu nmpk gak skit....

Lepak2....

Pemandangan atas.....pokok kelapak....

 Best jer dgr bunyi ombak....rasa nak tido jer kat sini....keke....

Lepak kat lobby plak...

 Kegemukan lps mkn byk giler....haha...

 Lps b'fast, kitorg gi mandi laut....tp hari 1st tu rasa mcm ada menda cucuk2 time mandi tu....so rasa x selesa...xsure apa...pastu air laut tu mcm ada hitam2 skit kat badan, shiela ckp tu lumut....ntah la sye pon x pasti....sye mmg semangat dah ngan goggle & ear plug nak mandi laut tp dpt mandi kejap jerk....Mr.Razak smbung mandi s.pool plak....tp sye xder swimming suit so dok jer la tepi s.pool temankan Mr.Razak....pastu tgharitu kitorg gi round island ngan van.....bgtau jer kat reception then diorg akan arrange kan van.....RM70, klo ada ramai org leh la tong2 kan....tp kitorg b'2 jerk so agak x b'baloi gak, tp nak wat cmner kan, klo x round island boring lak dok resort xder gi mana.....

 Hehe.....kat sini pon nak pakai goggle....

 Pg ni ombak kuat skit....memula ingat mcm nak hujan tp x hujan.....

 Jalan2 tepi pntai.....air laut ni jernih la gak....kat kedalaman 1.4m still lg leh nmpak dasar, tp klo lbh dr tu sye x tau la kan coz tinggi sye 1.5m jerk....klo gi jauh lg, maka t'gelam la sye....

 Blkg Mr.Razak tu pacific wing yg kitorg dok tu....

Round island tu memula dia bwk gi muzium....kecik jer muzium dia, xder apa sgt pon kat situ, just sejarah psl pangkor & p'janjian pangkor....pastu gi kilang wat sotong & kerepek ikan tu, shopping skit kat situ....pastu gi kuil cina, tgk ikan besar giler....pastu gi kota belanda....last skali dia berenti kan kitorg kat pangkor town dlm 45minit....so kat situ kitorg gi la lunch kat jeti....kat town tu beli ikan bilis mata biru jerk....owhh kat jeti lumut lg murah ikan bilis tu....van lalu jer kat pasir bongak & teluk nipah, tp x singgah pon....kat area situ byk hotel & resort.....kedai2 mkn byk kat teluk nipah tp time tu byk yg tutup....

Dlm van....

Muzium....

X byk beli coz shiela pon baru blk dr pangkor, aritu dia dah bwk blk byk dah menda2 ikan ni...

Kat kuil...

Say peace yo....sye x suka sgt sbnrnyer gi kuil2 ni....tp xper la dah dia bwk gi sini, amik pic jer la....layan....

Kota belanda...

 Knp sye rasa time sye gi dulu lain erk kota belanda ni.....keke

Mr.Razak....

 Owhh pic ni diambil btul2 sblm Mr.Razak jatuh kat tangga dpn tu....hahaha....lawak giler....cmner ntah dia leh jatuh.....jahat x, sye gelakkan jer dia.....haha

Kecik jer town ni....

Jeti ni kat town....lepak cafe kat jeti utk lunch....kat hotel lunch kena order ala carte & harga sgt la mahal, rm30 above....pastu vendor machine soft drink pon harga rm4.....so klo korg stay situ, better bwk la biskut2 ker, maggi ker & air kotak utk lunch....klo x lunch pon xper coz b'fast dah mkn byk giler pastu dinner kul 6.30 dah leh mkn....

Sedap la plak nasi goreng ni....hehe

 Hasil shopping.....haha....

Last day kitorg kat situ, kitorg mintak late check out coz check in pon lmbat kan....so diorg bg check out kul 2....nsb baik diorg bg, klo x, mmg bengang la gak....coz hari last tu jer la kitorg nak btul2 mandi laut....kitorg amik kayak, sewa rm20 sejam & guna sejam lbh kot....tp dia charge sejam jerk....mmg puas hati giler....tp malangnyer kamera kitorg x bwk so xder la bukti kitorg main kayak....haha....memula mcm seram nak gi tgh2 laut coz sye rasa mcm x balance, Mr.Razak dok blkg & agak b'goyang kayak tu....tp bila dah lama2, x seram dah & kitorg m'dayung dr hujung resort tu ke hujung satu lg.....pastu m'darat kat pantai kecik & kutip cengkerang....hehe....best la gak....dlm kul 1 lbh kitorg siap2 b'kemas nak check out coz nak kejar feri kul 2.30.....nasib baik proses check out x lama....

 We are here....

Information board kat lobby....

Dah nak blk dah....

Bye2 Pangkor.... 

Dah nak naik feri.....

Kesimpulannyer best la gak b'cuti kat sini....service utk check in jerk yg teruk....yg lain2 semua ok.....hopefully diorg improve la service diorg in future....syg kot, resort cantik2 tp management teruk....so klo korg nak b'cuti kat sini, jgn la gi time peak.....owhh lg satu, staff2 hotel ni yg melayu semua x friendly & sombong, ckp mcm nak x nak....pelik gak la...staff yg india & indonesia ok la plak....ntah apa2 ntah....ada t'kena skali time nak sewa kayak, staff melayu jaga & dia ckp klo xleh berenang xleh main pastu mcm xnak jer layan kitorg....pastu esoknyer staff india tu bg jer sewa kayak tu, xder plak ckp xleh....xperlu kot ko nak double standard bila ramai mat saleh kat situ....sekian....

Tuesday, January 8, 2013

Happy New Year 2013...

Happy new year semua....lmbat lak wish.....klo thn lps sye c'brate new year ngan b'cuti with family sye & Mr. Razak kat penang....thn ni sye x c'brate pon....just wat drama air mata kat umh mak sye pastu otw blk puncak jalil, dah kul 12 so sedar2 dah new year....batang hidung bunga api pon x nmpak....keke....pastu esoknyer semua dah happy2 & kitorg c'brate b'day my SIL kat pizza hut ampang point....yeaaa....baru la tenang hati nak gi b'cuti kat pangkor....

Owwhh sye x tau la nak wat azam apa sempena thn baru ni.....klo mcm last year sye nyer azam nak carik keje baru, Alhamdulillah dah t'capai.....azam nak dpt baby still x t'capai so proceed la utk thn ni lak.....maybe thn ni pon still lg struggle dr segi financial coz nak masuk rumah baru, byk nak guna duit.....so b'siap sedia lah.....owhhh satu lg azam yg x t'capai, last year sye b'azam nak setel kan loan MARA sye tp still lg lum setel....baki ada lg dlm 1k....In Sha Allah maybe p'tengahan thn ni habis kot.....hrp2 la kan.....x larat dah nak m'bayar dua loan.....loan YTN thn ni dah start kena byr RM300 sebln....huhuhuhu.....so total rm450 la sye kena byr dua2 loan thn ni.....sgt m'bebankan okay.....hmmmm....nak wat cmner, mcm ni la hidup.....thn ni fokus sye lbh nak improve diri dlm career kot.....coz skrg sye rasa agak loser w.pon dah keje lama tp mcm lack of experience & byk benda x tau.....asyik dependent kat my senior jerk which is not good la kan....ptt at this stage sye dah bleh independent & technical knowledge pon dah strong.....ntah la....engineering bkn soul sye & i do it just for money.....klo keje pon sye bg 60% jer hati sye so cmner nak be a good engineer kan....so this year nak try bg 80%.....klo 100% tu mmg x mungkin la kan.....keke....pastu sye nak usaha utk tido awal & bgn awal....gi keje cpt & blk keje pon cpt....haha....hrp2 b'jaya la kan coz dr thn ke thn, azam ni xpnh m'jd.....haaa & sye b'azam utk pakai blusher hari2 gi keje.....slalu pakai bedak & lip ice jerk....so nak tmbh la blusher merah2 skit, baru la nmpak mcm semangat skit gi keje.....ok la tu jer la azam sye....azam dr segi rohani x yah la sye citer erk.....coz semua org pon mesti ada azam nak jadik hamba Allah yg lbh baik, tingkatkan amalan semua.....w.pon azam sye mcm ntah apa2 jer kan, tp sye rasa azam Mr. Razak lg ntah apa2.....hahaha.....

Sye: U...apa azam thn baru u erk?
Mr. Razak: Mind my own business!
Sye: erkkkkk....so i have to mind my own business jugak la erk.....
Mr. Razak: Ha'ah

Huhuhu.....mcm selfish jerk kan azam dia.....ok la tu jer citer new year sye.....hehehe.....
Happy new year korg.....semoga thn ni lbh baik dr thn lps.....

Thanks semua...

Sgt terharu baca komen2 kwn2 kat entry sye yg sedeh tu....tetb rasa mcm disayangi....hehe....thanks semua di atas doa, nasihat & kata2 semangat....sye sgt2 m'hargainya ;)