Saturday, May 18, 2013

Kemas rumah nak pindah.....

Lg 2 weeks jer sye & Mr.Razak nak pindah....wahhh xsangka kitorg dah nak start new life kat rumah baru....sedih gak nak tinggalkan rumah sewa ni....byk kenangan kat sini.....dkt 3 thn gak la kitorg dok sini....cpt kan masa b'lalu....

Risau giler coz byk lg nak kena kemas.....Td baru start kemas dapur.....sye nak clearkan dapur dulu coz ingat klo sempat kitorg nak jual almari dapur kitorg ni.....xtau la ada buyer ker x....tp klo diorg nak beli, kena la dtg amik sndiri kat umah ni....tu yg leceh tu....Td sye dah basuh2 pinggan mangkuk....skrg tgh keringkan....then dah leh masuk dlm kotak....kitorg susah nak dptkan kotak....mana erk nak carik kotak....SIL Mr. Razak ada tlg amikkan kotak kat tpt dia keje tp kotak tu kecik.....nak carik lg yg besar nyer....sye srh Mr. Razak gi carik kat giant....smpai sudah dia x gi....grrrr.....haha....

Owhhh sye baru wat keje sikit pon dah rasa sakit skit perut....risau la plak....so aper2 klo sye x larat sye tinggal jerk....keselamatan baby plg penting....susah gak erk nak pindah time pregnant ni.....huhu....

Kemas2 rumah....

Pic kat bwh ni la almari dapur yg sye nak jual tu....ada 2....dua2 ni sye jual RM300....klo korg b'minat email kat sye yana_elly84@yahoo.com.....tp kena dtg & angkat sndiri kat rumah sye kat puncak jalil ni.....pic ni pic lama....sye x amik pic baru coz dapur tgh b'sepah skrg ni....hehe....tp leh la dtg tgk dulu, baru puas hati....condition mmg baik spt baru....hehe....sye guna 2thn lbh....sbb nak jual coz rumah baru dah wat kitchen cabinet....dulu sye beli 2 brg ni harga RM600 lbh....





Tgk Nina kat JB...

Last week sye & parents gi tgk Nina kat JB....actually memula plan nak gi JB 24hb ni, time cuti wesak day & nak bwk shiela & Nina blk KL....tp abah gi langkawi lak 24hb tu.....so x jd la....tp mak nak gi gak tgk Nina....lgpon shiela ada interview hari isnin so leh la bwkkan sijil2 dia.....kitorg gi JB sabtu tghari & ahad mlm dah smpai KL.....smpai2 jer sana kitorg singgah umah MIL shiela kat kg melayu majidi mkn kat sana....pastu bwk shiela & Nina gi hotel....kitorg dok hotel sri malaysia spt biasa....hehe....ptg tu kitorg sempat gi jln kat Jusco Tebrau....shiela nak carik baju utk gi interview.....pastu sambil2 tu leh la try stroller Nina ni....1st time dia kluar gi jln2.....owhhh skrg umur dia dah sebln lbh....keke....mmg susah gak la bwk baby gi jln2....smpai2 jer Jusco dia dah beyak....t'paksa la gi tukar pampers dia.....pastu gi la tpt pompuan carik baju shiela....sye teman shiela carik baju....mak dok kat kerusi jaga Nina.....baru try baju tetb mak dah call ckp Nina nangis....dia nak susu rupannyer....so t'paksa la gi tpt baby utk breast feed.....nsb baik la Jusco ni mmg baby friendly....menyenangkan keje gak la coz ada feeding room.....best giler siap ada bilik2 lg.....mmg selesa la....pastu sementara tu sye & mak gi carik baby carrier coz Nina mcm x suka dok dlm stroller.....tp bila try masukkan Nina dlm carrier tu dia nangis plak.....lawak pon ada....haha....maybe dia kecik sgt lg kot....so shiela dokong jer la dia.....manja sgt budak ni....nak dokong pon ada stail yg dia suka....klo x kena gaya, dia nangis gak....mak sye dokong dia xnak.....dia nak mummy dia jerk....pastu kitorg gi mkn pizza hut coz dah lapar sgt....lps mkn gi carik baju lg.....tu pon cpt2 grab mana yg ada then gi fitting room try....Nina dh nangis2 lg.....last2 dpt gak la baju & seluar....pastu cpt2 kitorg blk....time tu pon dah kul 9 lbh.....risau gak husband shiela marah bwk baby jln2 smpai mlm....

Esoknyer b'fast kat hotel....dlm kul 11 shiela dtg hotel bwk Nina.....sempat la main2 ngan dia.....pastu kul 12 lbh kitorg check out hotel.....otw blk KL sempat singgah mkn nasi beriani gam kat batu pahat....kul 7 cmtu baru smpai ampang.....then sye terus pecut blk puncak jalil.....

Pak dolah ngan cucu kesayangan.....Mcm x cayer jerk pak dolah dah jadik atuk....

Comel giler la budak ni....geram jerk....

Dia suka tgk org....xtau la dia dah leh nmpak ker blum....baby baru lahir kan pandangan diorg x jelas lg....

Grrrrrr.....geram kannnn.....cmni la cara dokong yg dia suka....

Baru la sye tau cmner prsaan ada ank sedara....Mr. Razak pon ckp "Baru la u tau kan mcm mana prsaan ada ank sedara".....Mr. Razak dah ada 5 ank sedara....dia mmg syg ank2 sedara dia.....tp sye xrapat ngan diorg....xder la feeling2 syg giler kan....tp bila ank sedara sndiri rasa syg giler jerk....pastu rasa dia la baby plg comel dlm dunia....pelik kan....maybe coz ada p'talian darah kot....coz sye ni mmg x suka sgt baby & budak2....coz diorg pon x suka sye.....hahaha.....owwhhh agak pelik erk bila tgk different angle of shiela being a mom....maybe naluri keibuan tu mmg automatic dtg bila kita dah ada ank kan....so skrg sye xder la risau sgt, maybe bila baby sye lahir mmg automatic sye akan tau apa nak wat......skrg pon sye dah start nak b'tukar mood jadik ibu2....hikkkk 

Friday, May 17, 2013

Tentang Kerja...

A'kum semua...miss me?...hehe...malas la nak taip entry baru skrg ni...xder masa nak ngadap laptop lama2...slalu ngadap hp jerk...klo bukak laptop pon dok layan FB jerk...baca2 tu ini, tup2 dah kul 12mlm, tido time...so mmg xder masa nak taip aper2 kat blog ni...
Ni pon tulis entry ni coz nak ngadu psl kebosanan diri ngan keje sye skrg...actually awal thn ni sye dah update resume & ready nak carik keje lain...tp tetb pregnant plak...so skrg sye rasa mcm stuck kat sini...dah xleh gi mana until sye deliver...yer la kan mana ada company yg nak amik pompuan ngandung, lain la klo company tu mak bapak aku yg punya...haha...sye keje kat sini dah nak masuk sethn next month...kejap jer kan...actually sye suka keje sini...dlm sethn ni sye dah merasa dpt bonus & last month ada increment...w.pon x byk tp b'syukur gak la kan coz work load sye pon relax2 jerk...tp sye xsuka ngan keje yg sye wat skrg...kdg2 rindu keje lama sye...rasa nyesal tukar keje pon ada gak...oil & gas ni mcm x serasi jer ngan sye...xtau la napa...bila sye join O&G jer the same thing happen to me, iaitu problem xder keje...syok ker korg klo gi keje penat2, meredah jam semua then bila smpai ofis korg xtau nak wat keje apa coz xder keje...skrg mmg project slow skit...tp section lain mcm byk jer keje...section sye ni mmg x byk scope coz sye wat fire fighting ngan HVAC jerk...dannn yg plg sye x phm bos sye ni mcm nak wat semua keje...bg la sye wat jugak kan...klo dia x bg cmner nak tau sye leh wat ker x...klo sye ada wat salah, ajar jer la...bkn susah pon...sye pon mmg nak blajar...mana boleh dok baca & study jer...smpai bila sye nak pandai...mesti la nak kena involve project baru la sye cpt blajar...yer la kan be4 ni sye keje building consultant so byk gak la beza ngan keje skrg ni...dah dia nak wat semua, buat jer la...sye malas nak pikir...ikut hati sye, nak jer sye discuss ngan dia srh dia tukarkan sye kat section lain...coz be4 ni pon sye pnh wat mechanical & piping...so rasanyer xder problem kot klo sye nak wat blk menda tu...cuma someone kena guide sye la coz dah lama x wat menda tu...tp oleh krn kondisi sye skrg tgh pregnant so sye hold dulu niat sye tu...sye takut klo x leh nak bg komitmen coz kdg2 sye bkn sihat sgt...pg2 gi ofis slalu pening kepala...lps lunch baru ok...tgk la lps deliver nnti, klo still mcm ni gak sye akan try mintak tukar section or department...klo msk project dept pon ok gak coz sye pon minat wat cost estimation...ermmm klo sye still boring gak maknanyer mmg nak kena carik keje lain la kot...skrg ni pon sye dah xleh nak gi site, mmg rasa mcm loser gak...tu la susah gak engineer pompuan ni...tp hrp2 diorg phm la kan...
Owhh sye baru jer apply keje dkt ngan umah baru sye...tp mmg klo diorg pggil interview pon sye akan bgtau sye bkn nak keje tu skrg, just nak diorg put my resume in KIV in case ada vacancy lg ker kan in future...tp klo dpt keje situ heaven giler kot...naik basikal pon dah smpai...haha...naik kete 5minit jerk...company tu pon not bad la w.pon x sebesar company sye keje skrg...
Ok la tu jer bebelan sye kali ni...sye perasan sye ni asyik complain psl keje jerk padahal keje sye ok jerk...tp tu la klo mcm sye ni, keje & family mmg everything bg sye...klo sye x happy salah satu, mmg hidup sye x kan tenang...huhu...

Wednesday, May 1, 2013

1st time jumpa Nina...


Apr 5, 2013 | sesi suai kenal ngan baby shiela...hehe... by ilyanaelly on Keek.com

Video dia nangis sgt kuat...

Apr 5, 2013 | alolololo...nangis pulak dia... by ilyanaelly on Keek.com

Hari sye jadik makcik....

Actually sye x tau la kan tp sye xbrapa suka pggilan makcik or mak ngah , mak long or mak uda dll....xtau la knp....maybe coz sye rasa klo pggilan cmtu wat ada gap & mcm wat bdk2 takut ngan kita....haha....so utk niece sye ni , sye x nak dia pggil makcik or auntie....coz sye nak dia close ngan sye....sye kan x ramai adik bradik so better la dr kecik ni kita pupuk rasa kasih syg so dah besar dia leh mesra ngan sye & ank2 sye & cmtu la jugak sebaliknyer....memula nak bahasakan diri mummy elly tp shiela dah bahasakan diri dia mummy so sye jadik la mama elly....hahahah....jom layan citer hari kejadian baby nina lahir....

Hari Khamis tu 4 April sye gi check up klinik kesihatan ngan shiela.....mcm lawak pon ada coz adik bradik peknen....shiela dah over due time tu....sye lak check up utk 3months....sye excited gi check up tu coz doc nak scan baby....lega sgt dpt tgk jantung baby....comel jerk....shiela lak doc bg tempoh smpai 10hb klo xsilap, if x rasa nak bersalin gak kena terus gi hospital....actually sye dah agak dah dia mesti bersalin esoknyer coz hari jumaat pastu tgk dia mcm dah x larat jer nak bwk diri.....hehehe.....

Check up baby kat klinik kesihatan.....

Mlm tu dia dah ada sign nak b'salin & rasa contraction....sye tanyer2 opy then opy ckp gi jer hospital....pastu kitorg pon ngan kelam kabut gi la hospital smbil dok t'gelak2 coz mcm lawak sgt situasi tu.....hahaha....ntah apa2 ntah kan.....time tu la baru nak rendam botol susu la....ngan syapid ikut jln jauh gi hospital tu.....rasa jauh jer p'jlnan padahal hospital ampang tu dkt jer ngan umah.....pastu shiela lak lupa bwk ic....so lps drop kitorg kat hospital syapid kena patah blk amik ic shiela kat umah....nasib baik buku pink tu dia bwk.....then tunggu la shiela kena check....sementara tu sye gi kaunter daftar kan shiela....dlm sejam lbh gak tunggu....rupanyer baru 2cm bukaan so doc bg option nak stay wad or blk umah jer coz umah dkt, apa2 senang nak dtg blk....shiela nak blk jer....so kitorg pon blk la umah....esoknyer sye keje, mlm tu kul 1 lbh baru tdo.....shiela mmg x tdo kot coz contraction dia makin kerap....husband dia pon time tu tgh otw dr JB....kul 6 lbh cmtu shiela dok ngadu dia sakit2....tp semua org tgh siap2 nak gi keje....hehehe....lgpon husband dia dah ada kat umah so kitorg semua gi jer la keje, biar husband dia jer yg jaga dia....kul 8 lbh cmtu shiela msg sye kat ofis bgtau dia dah nak masuk labor coz bukaan dah 5cm.....wahhh sye panik....cheh tetb, mcm sye plak nak b'salin....sye msg abah bgtau then kul 9 lbh abah call ckp dia dah nak gi hospital....sye & mak sye gi time lunch jerk....lgpon hari jumaat lunch hour lama smpai kul 2.30....nsb baik ofis sye dekat ngan hospital, dlm 5minit jer drive....owhh klo korg nak baca experience shiela kat dlm labor room klik sini....sye smpai hospital dlm kul 12.30....then carik2 parking 10minit....mak sye dah smpai dah time tu....dlm kul 12.45 tu sye dah ada dpn labor....sye siap jenguk lg kat cermin pintu tu....tp guard ckp tpt b'salin tu jauh kat dlm, xleh nmpak....pastu guard tu ckp lambat lg ni b'salin, mesti smpai ptg karang baru baby kluar....time sye smpai tu abah dah gi solat jumaat, tunggu lama sgt....mak ajak sye gi turun bwh mkn....dah amik mknan semua, time tgh mkn sye msg la abg helmy bgtau sye ngan mak kat bwh tgh mkn....then tetb abg helmy call bgtau dah selamat dah lahir kul 12.50 td.....laaarrrr rugi jer kitorg turun mkn.....sye dah ada sense dah time sye jenguk labor tu shiela tgh ready nak b'salin....yer la kan cubit peha kanan peha kiri terasa, adik bradik mesti la ada sense....heeee....pastu mak sye ckp la ngan abg helmy srh qamat baby....mak sye mcm sebak jer, sye pon rasa nak nangis....hahaha....then kitorg dah xder selera nak mkn....kitorg tinggalkan jer mknan tu x abis then tapaw kan abg helmy air milo & pau pastu naik atas blk....pastu nmpak abg helmy dah kluar dr labor....dia ckp nurse srh kluar coz nak jahit....guard labor tu ckp mudah nyer shiela b'salin....kira mmg cpt la....klo org lain smpai ptg baru baby kluar....then mak sye ckp shiela suka baca Quran maybe that's y mudah kot....hehehe....ingatkan dah leh tgk shiela ngan baby.....rupanyer shiela kena rest dulu dlm tu beberapa jam baru diorg bwk gi wad.....time tu pon dah kul 2, time melawat dah habis....so guard srh blk....sye ngan mak gi surau solat....mak tunggu kat surau smpai kul 4.30, waktu melawat.....sye lak blk ofis dulu....nnti time blk sye singgah lg hospital....

Sye blk keje terus gi hospital.....pastu t'serempak ngan uncle & auntie sye kat lobby....then kitorg naik la wad b'salin tingk 4 tu sama2....shiela dok wad 4C....bilik no.19 klo x silap....so finally dpt la jumpa la ank sedara sye ni.....kul 6 lbh Tiqa smpai then abah pon smpai....kitorg lepak la situ smpai kul 7, waktu melawat habis....esoknyer shiela dah boleh blk....jom layan keek video sye, 1st time jumpa baby nina kat next entry....hehehe....x sabar nak buli dia lg....

Td shiela wat majlis aqiqah nina kat JB....kitorg semua x dpt gi....jom tgk pic t'baru dia....



Tadaaaa....bulat x?....comel giler la budak ni....geram jerk....

Thursday, April 25, 2013

Wednesday, April 24, 2013

Miss me?

Wahhh lamanyer sye x update entry baru....2bln lbh blog ni ditinggalkan....hahaha....actually bkn xder masa nak taip entry baru tp sye sgt2 malas.....pastu klo ada masa pon sye byk spend chatting kat whatsapp, line & skrg dah ada keek & WeChat....so do follow my keek ilyanaelly to see my latest video....mostly video my niece la kan....my niece?....tu pon x sempat citer lg kat sini....my sister, shiela dah selamat melahirkan baby girl 5 April lps....syok woo ada ank sedara....ni 1st baby dlm family sye....so excited giler kot....owhh nama dia Nurul Sakinah tp kitorg paggil dia Nina....cute kan....dannnn the biggest story yg sye nak citer kat blog ni pon sye x sempat nak citer lg..... I am FINALLY pregnant....actually dah 3bln setgh skrg....sye found out sye pregnant bila wat upt 14 Feb lps....time tu baru 4weeks pregnant....hehe....sgt2 happy Alhamdulillah tp yer la kan ni 1st baby after waiting almost 3 years, mcm2 prsaan b'campur baur.....hanya org2 yg dah lama tunggu mcm sye ni kot paham prsaan tu.....hehe...klo ada masa sye story lg psl pregnancy tu.....byk nak citer ni.....dannn lagi satu citer t'baru sye, we'r moving to our new house in June....In Shaa Allah....kitorg amik kunci 8 April lps.....skrg tgh dlm proses renovation....x byk pon wat coz budget sgt2 limited.....just wat plaster cieling, kitchen cabinet, grille, awning kat blkg rumah & minor2 plumbing & wiring....kitorg baru finalize kontraktor last week....mmg agak pening gak la lg2 ni 1st time kitorg nak dok umah sendiri so mmg xder experience be4 ni....tp nasib baik la sye pnh keje M&E building so bila kontraktor explain sye senang la nak phm....nnti sye story lg psl renovation.....ok la korg....tu jer dulu....nnti sye citer lg klo sye kerajinan....hehe...

Owhhh jom tgk pic ank sedara sye.....

Ni la Nina.....comel kan.....hehe....dia ni suka wat muka....geram sgt....seminggu jer dia kat sini....skrg dia kat JB coz mummy dia b'pantang kat sana.....huhu

Sunday, February 10, 2013






The Rule...

 Sye ni xder la b'fikiran matang sgt coz smtimes sye bleh jd childish & ntah apa2...tp sye tau satu perkara yg sye pegang smpai skrg....yg jd rule dlm hidup sye....sye xkan sesekali b'cerita problem relationship or marriage sye kat org yg b'lainan jantina lg2 outsiders....phm x?....it's a big NO ok.....& I believe if u do that u are playing with fire & allowed outsider involve in ur problem & make it worst....seriously....sye mmg suka share problem sye coz that makes me feel better & sye tau family & kwn2 baik (of course la perempuan kan) sye sntiasa bg good advice yg bleh jd guide kat sye utk solve my problem....bg sye klo nak cerita problem yg melibatkan marriage ni, kita kena cari org yg btul2 phm kita....so that dia xkan sokong kita 100%....yer la kan bila tgh marah mcm2 kita leh ckp & maki2 semua....so org yg m'dgr tu bila dia btul2 kenal kita, dia akan bg positive advice yg at the end, kita akan sedar gak kesilapan kita & bknnyer put the blame 100% on our partner.....& of course kita akan tau advice tu adalah sincere coz org yg m'dgr prob kita tu syg kita & nak tgk kita happy.....tp bila kita citer problem kita kat org yg x btul2 kenal kita, or maybe kat kwn chatting kita kat ym ker, kat sapa2 ntah yg kita kenal kat social network yg secara kebetulan time kita ada problem tu, dia jer  tpt kita nak luahkan kan, lg2 klo org tu lain jantina ngan kita, rasa2 diorg dpt ker bg advice yg bleh wat kita realize that we are not 100% right?....mmg x la kan coz diorg akan bg advice base on apa yg kita cerita kan & akan pretend sokong kita coz semata2 nak amik hati kita coz they think that way can make we feel better & bila kita ada prob kita akan cari dia lg....at the end, kita x kan sedar kat mana kita wat silap & kita akan rasa kita jer betul....yg plg teruk lg klo org yg kita citer problem kita tu ada simpan perasaan kat kita....of course la dia akan bg advice yg bleh meruntuhkan rumah tangga kita.....mesti mcm "ishh teruk nyer wife u tu"...."eh knp wife u mcm tu erk"...."haa?..wife u xpnh masak utk u?....perempuan jns apa tu?"....so ko nmpak x p'bezaan antara b'cerita ngan family or kwn baik dgn b'cerita to outsiders yg entah dr mana dtg tetb mcm dah tau semua psl ko without know what really happen behind the story.....so to ladies, don't ever tell your problem to opposite gender or outsiders & be thankful that you have families & BFFs that you can share your problem with & of course they will be there for you anytime....to gentleman, please open your eyes, she doesn't really care about your problem.....she just want to feel needed & happy to know that she is better than your wife....

I HATE OUTSIDERS!

Sunday, February 3, 2013

Final Progress yg btul2 final.....

Hahaha....pelik jer kan tajuk entry ni.....yer la dr entry lps sye ckp dah final tp x final2 lg & kitorg still lg gi site tgk progress rumah.....actually time ni kitorg gi mkn area bangi section 7, lbh kurang 15 minit dr umh kitorg tu....so dah alang2 gi la tgk umh tu skali.....dah xleh masuk dah pon.....semua jalan dah tutup.....so kitorg tgk dr jauh jer la.....park kete depan tasik & layan la tgk tasik yg x seberapa ni.....umh kitorg view tasik ni, dlm brochure cantik jerk gambar nyer.....bila dah siap mmg jauh panggang dr api.....hahaha.....nasib ko la kan.....xkesah la.....janji ada la menda yg kitorg leh tgk kan.....klo umh kitorg skrg ni kitorg leh tgk swimming pool.....ni tgk la tasik ni seumur hidup.....hehehe....owhhh ada 2 ekor ank itik dlm tasik ni.....comel giler weh.....ntah sapa yg letak kan.....jom tgk tasik tu.....

Ni la rupanyer.....

Owhh sumber dr hilpark community kat FB bgtau yg skrg developer tgh dlm proses hantar surat utk collect kunci & ada yg dah receive surat.....tp sye blum receive apa2 surat.....so tunggu jer la next week cmner kan.....yg pasti nyer byk la payment yg dah menunggu utk dibayar.....nak amik kunci jerk dah kena byr RM800 lbh utk maintenace & security rumah.....tu blum lg lain2 fee, kot2 ada penalty if sepnjg progress bank disburse payment lewat ker kan.....ntah la.....tp so far sye puas hati ngan servis maybank....every month x pnh miss antar surat inform psl disburse payment.....hopefully evething ok & dipermudahkan....Amin....rumah dah siap pon pening, klo x siap lg la pening.....dah beli rumah pon susah hati, xbeli rumah lg la susah hati....mcm ni la hidup.....huhu...x nak complaint2, xnak merungut2.....bersyukur jer ngan apa yg ada.....huhu.....

Hadiah dari TM....

Ok.....ni citer 3 minggu lps....tgh lepak2 tgk tv di hari minggu tetb dpt cal.....org tu ckp dia org TM & tanyer sye ada kat umah x.....so sye ckp la sye mmg kat umah.....then dia srh turun bwh amik hadiah, dia mmg dah ada kat bwh....ehhh tetb lak nak bg hadiah....so sye pon xder la tanyer byk apa yg dia nak bg kan.....sye ckp la ok2 nnti sye srh husband sye turun amik hadiah.....then dia tanyer unifi sye guna 5Mb ker 10Mb.....sye jwb la "haaa?? 5 minit, 10 minit?....apa tu?....jap2 ckp ngan husband sye"......hahhahaha.....so ko nmpak x senah betapa buta IT nyer aku......Mr.Razak ckp la kitorg guna 10Mb then pass the phone to me.....then org tu ckp....ok la klo cmtu sye bg puan hadiah comforter.....wahhh best giler.....then Mr. Razak turun bwh gi amik hadiah.....bila dia naik dia leh ckp, td ada hadiah headphone, dia ingat nak amik headphone.....tp org TM tu srh amik comforter, coz harga lg mahal....lerrr dah jelas2 comforter lg best kan.....klo Mr.Razak naik bwk headphone siap la kena bebel ngan sye.....nasib baik dia bwk naik comforter......hahaha.....mmg pucuk dicita ulam m'dtg la kan.....sejak kawen kitorg ada 1 set comforter jerk, tu pon hadiah dr BBF sye, Am time kawen.....tu pon lama giler simpan baru sye guna coz syg nak guna.....hahaha.....actually dah lama niat nak beli lg satu set tp sye amat la b'kira2 klo nak beli menda yg mcm xperlu pon xper ni.....so sye dok tgk jer la klo ada sale tp xpnh beli.....bleh plak tetb dpt free.....Alhamdulillah....xyah dah beli.....ehh tp sye mmg slalu cmtu tau, klo sye nak beli smthing pastu simpan dlm hati "nak beli....nak beli....nak beli" tp xder rezeki lg nak beli, mesti menda tu sye akan dpt gak tp bkn sye beli, org yg bg.....rezeki2.....hehehe....owhhh ada satu menda yg sye nak beli sgt dah 5thn tp still lum dpt, handbag coach.....rasa2 ada x org nak bg?....hahaha....in my dream jer la kan.....comforter yg dpt ni sye x simpan lama2, sye terus guna.....excited weh menda free tetb jerk kan....Mr.Razak pon exciter.....dia blk keje shift mlm tgk2 sye dah pasang comforter ni then dia sms sye kat ofis "yeay2 ada alas tilam baru".....hahahha.....lawak tul, tu pon nak sms kan.....

Ni la dia comforter tu....tinggal yg ni jerk time amik tu.....so ok la, cantik la gak.....hehe....thank you TM....lps ni leh la upgrade 20Mb plak....erkkkk

Friday, February 1, 2013

Al-Quran Digital Kembali....

Setelah model lama Al-Quran digital m'dpt sambutan yg m'galakkan (klik sini) kini Al-Quran digital muncul dgn model baru yg lebih eksklusif, kemas, cantik & mudah digunakan.....anda boleh m'ggunakan utk m'pelajari sebutan & tajwid dgn betul....selain dpt mengetahui terjemahan perkataan demi perkataan dgn mudah utk manghayati Al-Quran.....disertakan juga dgn Iqra' & Muqaddam utk mereka yg baru m'pelajari Al-Quran.....sesuai juga utk kanak2, di zaman teknologi ni kanak2 lebih cenderung kpd teknologi canggih & ini adalah alternatif bg menarik minat mereka dlm m'baca Al-Quran.....jadi sesiapa yg berminat sila email ke yana_elly84@yahoo.com......boleh order dlm kuantiti yg banyak utk m'dpt lebih diskaun.....cuma RM220 sahaja!


Saya Kembali.....

Lama x menulis di blog ni......byk menda sbnrnyer nak citer kat sini tp malas giler weh nak menaip.....so kumpul2 citer lama2 malas dah nak citer.....haha.....so sye citer menda2 yg sye ingat jer la erk.....owhhh arini hari wilayah.....Selamat Hari Wilayah semua.....sye lepak ampang jer td coz Mr.Razak keje.....tp skrg dah kembali ke pncak jalil....hehe....td kat umh mak lepak jer tgk tv smpai la mak srh sye & SIL tlg bersihkan porch umh tu coz b'timbun tong2 air & botol air yg diorg tadah time xder air aritu.....dah 3 weeks ada air tp tong2 tu still kat situ xder org nak kemaskan.....rumah pon dah nmpak mcm apa ntah, semak jerk....so mak dah rimas pastu BIL nak blk lak mlm ni, xkan nak biar umh sepah2 kan.....so sye ngan SIL pon gi la menguruskan porch tu.....shiela mesti suka coz dia xyah wat.....ngelat la tu.....hahaha.....xper2 bg chance kat org peknen tp time x peknen pon sye slalu jer bg dia chance.....hehehe....owhh td blk dr umh ampg sye singgah Axis carik tutti fruity kat ngan umh mak sye tu tp dah xder.....ermmm dah tutup ker ker....xkan la dah tutup, baru jer bukak last year.....xdpt la nak mkn.....rugi x gi tutti fruity yg lg satu dkt ngan umh mak sye gak....tp td dah nak ke mrr2 so malas nak patah balik....xkan la nak patah blk semata2 nak mkn eskrim kan....lain kali leh gi.....hehehe....ok tu jer citer boring sye.....

1 Feb 2013....Selamat Hari Wilayah....

Info Wiki : Hari Wilayah Persekutuan (juga disingkat sebagai Hari Wilayah sahaja) ialah cuti umum di Wilayah Persekutuan, Malaysia. Ia disambut di wilayah ini: Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya pada 1 Februari setiap tahun. Tarikh ini bersempena pembentukan Kuala Lumpur sebagai ibu negara Malaysia dan Wilayah Persekutuan pertama pada 1974. Kuala Lumpur sebelum itu merupakan sebahagian daripada negeri Selangor.
Ibu negara Malaysia juga dipindahkan dari Kuala Lumpur ke Putrajaya pada hari ini pada 2001.

Sunday, January 13, 2013

Cuti2 Pangkor...

It's time to story about our holiday at Pangkor Island Beach Resort 2 weeks ago.....kat FB sye x byk pic yg sye share coz semua tu telah ditapis oleh Mr.Razak....dia ckp dia x suka sye share byk2 sgt pic2 kitorg kat FB coz dia rasa dinodai.....hahaha....tetb jer kan.....tp dia x ckp plak kat blog xleh.....so kat sini sye share jer  la lg byk pic.....hahaha....Mr.Razak dah pnh b'cuti kat resort ni, follow trip company dia 3thn lps....sye 1st time gi resort ni tp ni kali ke3 sye gi pangkor....dulu gi time skolah ngan family so mmg dah xingat sgt la....

Kitorg b'tolak dr umh ke jeti lumut dlm kul 8pg.....pastu dlm kul 12 lbh dah smpai jeti.....parking kereta kat parking b'tingkat jeti lumut tu....murah jerk, 30sen sejam.....so aritu total harga kitorg parking situ RM15.70.....kitorg dah plan nak naik feri yg kul 1.45 nyer....resort ni mmg ada feri dia sndiri & akan stop kat jeti dia yg dkt ngan resort gak....smpai2 jer jeti lumut tu, kitorg terus carik kaunter resort ni & kat situ gak dia akan check semua detail booking kita....kira mcm pre check in la....kat kaunter tu kita bleh bg beg kita utk diorg bwk smpai bilik....so kredit utk bell service diorg....mmg awesome ok x yah la ko nak penat2 angkut beg ko sana sini.....lps dah check in beg tu, kitorg terus gi lunch....mkn kat area jeti tu gak....ada satu jer kedai mkn yg bukak....mmg x ramai pon org, maybe coz baru lps habis cuti skolah....so org dah x gi b'cuti....semua foreigner jerk....kul 1.30 cmtu kiorg gi blk kaunter byr tambang feri & terus gi naik feri.....tambang feri RM19 pergi blk.....tiket kena simpan coz time blk kena guna lg....dlm 30minit jerk naik feri, dah smpai jeti pangkor island beach resort....

Kat kaunter feri tu diorg ada bg sticker bulat utk lekat kat baju, logo resort...maybe senang la kot diorg nak detect resort nyer guest....

Dlm feri....time ni kitorg mcm pelik tgk semua dlm feri ni mat saleh....xder org melayu pon....huhu....rasa mcm b'cuti luar m'sia la plak...

Best2 leh dok kat luar....sepanjang p'jalanan kitorg dok kat luar ni amik pic....

Yeaahh....

Me & Mr.Razak.....

Yeaaa....dah smpai.....smpai2 jerk dah ada van resort kat blkg tu tunggu....tp oleh krn ramai org, van tu t'paksa wat 2 trip....so t'paksa la kitorg tunggu jap kat pondok tepi tu....resort tu dlm 5minit jerk dr jeti ni....

Sampai2 jerk resort kitorg dismbut ngan org main gitar & menari2....pastu ada welcome drink yg kitorg x minum pon coz ramai sgt org....huhu....yg baru dtg ramai, yg dah mmg ada kat situ lg la ramai....time tu mcm "dang!, mana dtg semua manusia ni?" mmg x budget lgsung ramai org coz kan dah habis cuti skolah kan....dok pikir2 cuti skolah m'sia, rupanyer org bkn m'sia yg ramai time tu....hari sblm tu kan new year, maybe diorg c'brate new year kat situ kot....kitorg gi rabu, pastu time nak blk jumaat tu dah kurang dah mat saleh ni semua.....nak check in kat reception kaunter tu pon beratur pnjang....so kitorg tunggu kat tepi dulu, tunggu org reda....

Mr.Razak beratur nak check in....

Bila smpai turn kitorg, diorg ckp bilik kitorg x ready lg.....diorg akan call bila dah ready....mmg bengang giler kot time ni....yer la kan suppose check in kul 2....time tu kitorg smpai pon dah 2 lbh pastu nak tunggu brapa lama lg baru dpt bilik....tp malas nak spoil mood, kitorg sabar jer la....tunggu jer la coz ingat lg setgh jam leh la dpt bilik kan....rupanyer TAK!....kitorg tunggu smpai kul 5 lbh baru dpt bilik....tu pon dah 2 kali sye dok tanya kat kaunter....3 jam tunggu bilik weh....seriously sepanjang hidup sye, ni la 1st time sye kena tunggu 3 jam utk dpt bilik....teruk giler kot servis....mmg la org ramai kan tp mmg unacceptable la klo diorg x get ready bersihkan bilik cpt2....yg lg bengang diorg wat menda tu mcm normal, kira mcm mmg biasa la bg diorg klo guest dpt bilik lmbat....& xder sorg pon kat kaunter tu yg say sorry....what a shame for 4stars hotel kan....so kitorg guna la masa 3 jam tu dok kat lobby, pastu amik2 pic....

View dr lobby....resort ni ada 2 swimming pool....yg ni plg besar....kat blkg tu ocean wing....bilik ni mahal skit...kitorg dok kat pacific wing....pondok sblh s.pool tu recreation counter....kat situ leh la plan aktiviti laut apa yg kita nak....byk gak choice tp dia ada minimum person, yg mana klo x der org xleh la wat aktiviti tu...kitorg memula amik utk snorkeling & round island....tp cancel coz rasa x b'baloi....harga rm85 sorg....huhu.....owhh pangkor mmg x b'baloi utk snorkeling....baik korg gi pulau lain mcm redang, perhentian or pulau2 blah sabah klo nak snorkeling....

 B'whatsapp, b'sms & b'fb sementara nak tunggu bilik....nsb baik internet laju & guess what?....digi full bar weh....mmg pelik, kat umh sye ni pon kdg2 line 2 bar jerk....kat lobi jer ada wifi....so mlm2 ramai gak lepak sini....


Finally dpt gak bilik.....comfy bed...sye suka shape bilik ni & balcony pon ada kerusi leh lepak2....ok la bilik ni, sye puas hati....sejuk skit hati time ni....

Pintu bilik....owhh dlm closet ada safety box...so xperlu risau la, klo kluar, leh jer tinggal kan hp semua dlm tu....

Bathroom....

Ni la view dr balcony bilik...bilik ni x btul2 seaview coz kat blah tepi....tp klo kat tgh pon xder la nmpak laut sgt coz ada pokok kelapak ni m'halang p'mandangan.....hehe....dpn ni ada s.pool...

S.pool pacific wing....

Time sye book tru website resort aritu, sye x amik b'fast & dinner, tp time check in tu sye rasa mmg kena amik gak coz resort ni mmg jauh dr teluk nipah & klo nak kluar kena amik van yg harganyer rm15-rm20 sehala....so malas la kan....klo amik mkn kat sini, xyah dah nak t'kejar & leh relax2 jer enjoy the moment....harga buffet b'fast + dinner, rm80 seorg....kitorg amik utk 2 hari....so total rm320....harga bilik utk 3 hari 2 mlm, rm670 lbh....so total dlm rm1k (dah masuk tax semua)....rabu mlm tu menu buffet dia malaysian food, so ada tarian melayu skali time tu....ok la mknan dia, so-so jerk....tp mmg variety la, mcm2 leh mkn....tp xder yg sye ingat mknan tu so that's  y la sye ckp so-so jerk....hehe....esoknyer international food....yg ni best coz sye suka kam heong prawn dia....pastu ada grill lamb & beef....breakfast buffet dia lg variety....mmg smpai x larat nak mkn....pastu ada gak yg x dpt nak mkn coz dah full sgt....keke....sye suka giler b'fast dia, mmg puas hati.....

Kitorg b'fast & dinner kat Hornbill Restaurant ni.....

Dinner time.....

B'fast....ni 1st b'fast kitorg....agak bengang coz xdpt dok meja yg kat blah luar view pantai....kitorg turun b'fast ni dlm kul 8.30....time ni dah ramai giler org so seat kat luar tu dah full....awal giler mat saleh ni b'fast....so esoknyer sye b'tekad nak turun b'fast lg awal supaya dpt seat best.....

Mr.Razak tgh bengang coz sye moody2 xdpt dok luar.....hahaha....layan kan ajer kerenah wife kamu yg comel ni....hikkk

Morning....

Dan esoknyer dpt gak b'fast kat luar ni....leh la tgk view cantik & amik pic byk2....baru la happy....sye suka giler beef bacon ni....

Seriously byk giler mkn....

Time mlm aktiviti kitorg jln2 kat tepi pantai....mlm yg 1st tu hujan renyai dr ptg so mmg boring la gak, lps mkn, lepak lobby jap pastu terus blk bilik.....mlm ke2 cuaca sgt best so leh la dok tepi pntai....kat situ mmg terang, ada spotlight....so kitorg jln jer la dr hujung pantai ke hujung pantai....pastu baring kat kerusi tepi pantai tu....pastu dah bosan dok situ kitorg gi lobby lak....ada life band kat bar dkt ngan lobby....tp kitorg x lepak situ coz klo nak lepak kena order drinks & harga juice jer pon dah rm20lbh....so malas la....dok kat lobby tu pon dah leh dgr diorg nyanyi pastu nmpk gak skit....

Lepak2....

Pemandangan atas.....pokok kelapak....

 Best jer dgr bunyi ombak....rasa nak tido jer kat sini....keke....

Lepak kat lobby plak...

 Kegemukan lps mkn byk giler....haha...

 Lps b'fast, kitorg gi mandi laut....tp hari 1st tu rasa mcm ada menda cucuk2 time mandi tu....so rasa x selesa...xsure apa...pastu air laut tu mcm ada hitam2 skit kat badan, shiela ckp tu lumut....ntah la sye pon x pasti....sye mmg semangat dah ngan goggle & ear plug nak mandi laut tp dpt mandi kejap jerk....Mr.Razak smbung mandi s.pool plak....tp sye xder swimming suit so dok jer la tepi s.pool temankan Mr.Razak....pastu tgharitu kitorg gi round island ngan van.....bgtau jer kat reception then diorg akan arrange kan van.....RM70, klo ada ramai org leh la tong2 kan....tp kitorg b'2 jerk so agak x b'baloi gak, tp nak wat cmner kan, klo x round island boring lak dok resort xder gi mana.....

 Hehe.....kat sini pon nak pakai goggle....

 Pg ni ombak kuat skit....memula ingat mcm nak hujan tp x hujan.....

 Jalan2 tepi pntai.....air laut ni jernih la gak....kat kedalaman 1.4m still lg leh nmpak dasar, tp klo lbh dr tu sye x tau la kan coz tinggi sye 1.5m jerk....klo gi jauh lg, maka t'gelam la sye....

 Blkg Mr.Razak tu pacific wing yg kitorg dok tu....

Round island tu memula dia bwk gi muzium....kecik jer muzium dia, xder apa sgt pon kat situ, just sejarah psl pangkor & p'janjian pangkor....pastu gi kilang wat sotong & kerepek ikan tu, shopping skit kat situ....pastu gi kuil cina, tgk ikan besar giler....pastu gi kota belanda....last skali dia berenti kan kitorg kat pangkor town dlm 45minit....so kat situ kitorg gi la lunch kat jeti....kat town tu beli ikan bilis mata biru jerk....owhh kat jeti lumut lg murah ikan bilis tu....van lalu jer kat pasir bongak & teluk nipah, tp x singgah pon....kat area situ byk hotel & resort.....kedai2 mkn byk kat teluk nipah tp time tu byk yg tutup....

Dlm van....

Muzium....

X byk beli coz shiela pon baru blk dr pangkor, aritu dia dah bwk blk byk dah menda2 ikan ni...

Kat kuil...

Say peace yo....sye x suka sgt sbnrnyer gi kuil2 ni....tp xper la dah dia bwk gi sini, amik pic jer la....layan....

Kota belanda...

 Knp sye rasa time sye gi dulu lain erk kota belanda ni.....keke

Mr.Razak....

 Owhh pic ni diambil btul2 sblm Mr.Razak jatuh kat tangga dpn tu....hahaha....lawak giler....cmner ntah dia leh jatuh.....jahat x, sye gelakkan jer dia.....haha

Kecik jer town ni....

Jeti ni kat town....lepak cafe kat jeti utk lunch....kat hotel lunch kena order ala carte & harga sgt la mahal, rm30 above....pastu vendor machine soft drink pon harga rm4.....so klo korg stay situ, better bwk la biskut2 ker, maggi ker & air kotak utk lunch....klo x lunch pon xper coz b'fast dah mkn byk giler pastu dinner kul 6.30 dah leh mkn....

Sedap la plak nasi goreng ni....hehe

 Hasil shopping.....haha....

Last day kitorg kat situ, kitorg mintak late check out coz check in pon lmbat kan....so diorg bg check out kul 2....nsb baik diorg bg, klo x, mmg bengang la gak....coz hari last tu jer la kitorg nak btul2 mandi laut....kitorg amik kayak, sewa rm20 sejam & guna sejam lbh kot....tp dia charge sejam jerk....mmg puas hati giler....tp malangnyer kamera kitorg x bwk so xder la bukti kitorg main kayak....haha....memula mcm seram nak gi tgh2 laut coz sye rasa mcm x balance, Mr.Razak dok blkg & agak b'goyang kayak tu....tp bila dah lama2, x seram dah & kitorg m'dayung dr hujung resort tu ke hujung satu lg.....pastu m'darat kat pantai kecik & kutip cengkerang....hehe....best la gak....dlm kul 1 lbh kitorg siap2 b'kemas nak check out coz nak kejar feri kul 2.30.....nasib baik proses check out x lama....

 We are here....

Information board kat lobby....

Dah nak blk dah....

Bye2 Pangkor.... 

Dah nak naik feri.....

Kesimpulannyer best la gak b'cuti kat sini....service utk check in jerk yg teruk....yg lain2 semua ok.....hopefully diorg improve la service diorg in future....syg kot, resort cantik2 tp management teruk....so klo korg nak b'cuti kat sini, jgn la gi time peak.....owhh lg satu, staff2 hotel ni yg melayu semua x friendly & sombong, ckp mcm nak x nak....pelik gak la...staff yg india & indonesia ok la plak....ntah apa2 ntah....ada t'kena skali time nak sewa kayak, staff melayu jaga & dia ckp klo xleh berenang xleh main pastu mcm xnak jer layan kitorg....pastu esoknyer staff india tu bg jer sewa kayak tu, xder plak ckp xleh....xperlu kot ko nak double standard bila ramai mat saleh kat situ....sekian....