Thursday, November 8, 2012

14 Jam...

Klo naik flight 14 jam ntah dah smpai negara mana dah kan.....tp ni bkn naik flight, ni naik kereta jerk tp smpai 14  jam drive baru la smpai kg. sye kat tnh merah, kelantan tu.....seksa okay....cmtu la bila raya.....tu la raya puasa aritu sye & family x nak blk kg....xlarat nak hadap jem....tp raya haji ni kena blk coz Mr. Razak & family wat korban.....lgpon raya haji kat kelantan mmg meriah.....best giler kot raya sana, byk giler mknan.....haha.....

Hari Khamis tu kitorg b'tolak dr umah kul 10 lbh.....sye dah smpai ampang kul 8pg....memula yer2 jer ckp nak gerak kul 8pg.....tp sye smpai, semua x siap lg.....mak sye dok tgh masak lg, nak bwk bekal mkn dlm kete klo jem.....kitorg gi 2 kete.....ahli keluarga kan dah b'tambah so xmuat satu kete.....hehe....kitorg ikut karak pastu masuk raub then bentung.....xder la jem sgt smpai bentung.....dlm kul 2lbh cmtu kitorg berenti solat kat surau.....pastu teruskan p'jlnan.....memula ingat leh smpai cpt coz jln x der la jem giler2 kan......pastu lps jer nmpak signboard gua musang 85km, terus jem yg b'gerak sikit2 jerk smpai sudah.....huhu....lama giler kot kat situ.....3 jam rasanya baru jln dlm 2km.....giler apa kan.....cmner la nak meredah lg 83 km nak smpai gua musang.....byk gak kete yg dah patah blk.....bila tanyer2, rupa2nyer ada accident kat Merapoh.....ada 2 org mati.....tp accident tu pg tu kul 11....ni dah kul 5 x setel2 lg.....maybe diorg nak wat siasatan, forensik la bagai kot....sabar jer la.....last2 dlm kul 6 cmtu kitorg berenti kat masjid coz mak & abah tgh stop kat situ.....diorg solat kat situ & tunggu kitorg kat situ dkt 2 jam.....keke....byk giler kete berenti situ.....nak guna toilet masjid pon xleh coz ramai giler org beratur pastu air pon dah xder....huhu.....last2 kitorg tumpang toilet rumah org kat seberang jln coz toilet org tu kan jns yg kat luar rumah.....nasib baik la ada toilet.....pastu kitorg pon teruskan p'jlanan.....time tu jln dah ok skit, still slow moving tp x seteruk sblm tu.....maybe dah setel kot accident tu.....pastu smpai merapoh tu ada la nmpak kete accident tu kat tepi jln, 2 kete....teruk giler kot....smpai dah t'balik....huhu....kitorg smpai gua musang dlm kul 8 mlm.....time tu dah lapar gak la, w.pon sepanjang p'jlnan asyik dok mengunyah jerk.....keke.....so berenti la kat R&R gua musang kat hentian bas....R&R tu baru ada kot coz sblm ni xder pon....tp x baru sgt la kot, kitorg pon dah sethn xblk kg....hehe....so kitorg la kot yg baru tau ada R&R kat situ.....ramai gak org tp sye rasa klo kitorg smpai lg awal, mesti lg ramai giler coz mknan2 semua dah habis.....sye & Mr. Razak dpt mkn nasik ngan kuah harga RM2 pastu nasib baik mak & abah baik hati bg kitorg ikan & ayam diorg sikit....hehe....pastu kat situ toilet pon dah hmpir xder air....dasyat2.....serius mcm baru lps kena serang ngan p'ganas.....haha....BIL baru 1st time ikut kitorg blk kg ni.....mesti dia serik....hehe.....Mr. Razak ok jerk....dia mcm enjoy jerk keadaan cmtu.....

Lps mkn kitorg meneruskan p'jalanan....dr gua musang ke tanah merah slalunya dlm 2 jam.....tp jln jem skit so dkt 3 jam la gak baru kitorg smpai.....time tu dah kul 12 lbh......huh, lega....sampai gak akhirnya setelah struggle selama 14 jam.....kitorg dok umh sepupu kitorg, k.Nira.....lps solat terus tido.....esok paginya kul 6 lbh dah bgn nak siap2 solat raya.....penat pon x hilang lagik....lps solat raya gi umh pakcik mkn nasik minyak....pastu gi tgk korban lembu kat Jeli.....family sye semua wat korban kecuali sye.....keke....ada 2 ekor lembu.....sekor lembu tu bhgian syafiq & mak pastu lg 5bhgian org lain yg x kenal....yg lg sekor lembu bhgian shiela, abah, Mr. Razak & sepupu2.....so yg sekor lembu tu mmg sedara mara la yg dok uruskan sembelih & bahagi2 semua.....best la gak....semua b'kumpul, meriah.....baru la rasa mcm raya korban.....hehe....dlm kul 12 tghari setel semua.....then diorg gi solat jumaat....sye, mak & shiela gi umh makcik & tunggu nak mkn tghari.....best giler kot dpt mkn singgang daging & daging goreng fresh2.....lps mkn, blk umh k.Nira pastu tido.....hehe....ptg tu mkn lg kat umh k.Nira.....tp sye x mkn coz kenyang lg.....mlm nyer plak mkn lg kat umah sepupu2.....byk giler kot mkn.....semuanyer mkn DAGING......

Memula plan nak blk hari ahad.....tp syafiq nak blk sabtu coz dia takut jem teruk lg.....so esoknyer kitorg dah blk......b'tolak dlm kul 5ptg.....sempat lg singgah kat umh PIL k.Nira mkn sup gearbox.....byk giler mkn 2 hari tu.....blk tu kitorg blk ikut Gerik.....jln tu x jem tp bahaya klo nak over take kete coz kwsan b'bukit bukau.....pastu kdg2 ada gajah....so Mr. Razak drive xder la laju sgt.....kul 1pg cmtu kitorg smpai rumah ampang.....nasib baik la blk sabtu so ahad leh la rest......tp still lg la penat.....isnin gi keje lemau jerk.....huhu.....ok tu jerk citer raya haji sye thn ni ;)

Tgk la.....jem smpai x b'gerak.....huhu 

Akibat keboringan......hehe.....

Semua mknan dlm kete tu, bg jer shiela mesti dia habiskan.....haha....

Konon2 nak tgk movie.....skali x leh coz dia install linux kat laptop tu xcomplete lg so xleh run.....haha....

Saya di hari raya.....syafiq ckp baju raya sye nmpak mcm nenek....MENCIK! 

Abah & ank menantu.....nsb baik ank menantu x mewarisi 'ketinggian' abah.....haha....

Tgh nak bayar duit utk beli bhgian lembu.....kena ckp "ambo beli".....

Ni jer la pic raya kitorg.....xsempat amik pic time Mr. Razak pakai bj melayu....hehe....

Shiela & abg Helmy....

Mr. Razak....yg kat blkg tu semua sepupu2 & sedara mara....

Mkn daging bakar & satay daging....

Mkn sup gearbox.....

Ni la hasil tulang yg dimkn oleh Mr. Razak.....haha....habis musnah semua diet dia.....skrg dah gemuk blk....keke.....

No comments: