Saturday, October 13, 2012

Kerja baru saya.....

Pejam celik pejam celik rupanya dah dkt 4bln sye kat ofis baru.....kejap btul masa b'lalu....dah lama sbnrnyer nak share citer psl keje baru sye ni.....asyik kemalasan jerk....tgk2 dah 4bln pon b'lalu.....ok....let me refresh back about my previous job.....1st keje sye kat phileo damansara, company tu wat O&G & sye kerja as piping/mechanical engineer kat sana.....sye keje situ sethn setgh.....pastu sye join company kat shah alam, wat stainless steel product for F&B industry.....kat situ mmg sucks giler & sye b'tahan 3bln jerk....pastu sebln be4 sye kawen sye join company building consultant (more to residential) kat sri petaling as M&E engineer....setakat ni tu la keje plg lama yg sye pnh keje, 2thn sebln....hehe....company baru sye ni adalah company ke4 sye dlm bidang engineering....company ni wat O&G & sye keje sini as M&E engineer....sama position ngan keje lama sye sblm ni.....so sye expect keje pon lbh kurang jer la kan....but it's totally different.....klo dulu sye wat M&E utk building, skrg sye wat utk O&G plant.....dulu time wat building, byk services yg sye cover, mcm ACMV, fire potection, sanitary, cold water & swimming pool....tp keje baru sye setakat ni only focus on fire fighting, HVAC ader gak tp xbyk.....yg lain2 service mmg xder lgsung....huhu....fire fighting pon byk yg lain dr building punya & ada yg mmg sye xpnh wat.....ermmm....memula agak risau gak klo x dpt catch up & xleh perform well....tp lately ni sye just relax jer la....layan kan ajer la.....malas nak pikir.....kira 4bln ni mcm learning process la utk sye.....kat ofis pon still x byk keje lg.....klo xder keje tu sye just study standard jer la.....tu pon xder la study sgt pon.....sye ni mmg malas nak m'baca2 ni.....otak sye x jln klo study cm tu jerk.....kena wat keje gak baru otak jln....memula sye boring gak la.....t'pikir gak betul ker sye sesuai keje ni?.....rasa mcm nak blk kat keje lama.....tp bila ofis start antar gi site, baru sye start enjoy ngan keje ni.....dulu sye mmg xder chance nak gi site.....kat ofis baru ni, setiap bln ader la sekali or 2kali gi site.....project sye skrg ni kat kerteh & PD.....dah 2kali sye gi kerteh.....klo gi sana 3, 4 hari gak la.....klo gi PD tu blk hari jerk....actually sejak sye kecik lg bila lalu kat plant2 kat kerteh tu mesti sye kagum & pandang kiri kanan nak tgk plant2 tu....xsangka skrg sye leh masuk dlm tu.....keke....lawak pon ada....coz xder la best sgt pon msk plant....ngan kena pakai coverall lg, mmg panas giler....

Kat ofis baru ni office hour start kul 8.00am-5.15pm.....tp ada flexible hour leh masuk smpai 8.30am pastu blk kul 5.45pm....dan of course la sye ikut time yg msk 8.30 tu....haha....sye mana pnh punctual....ni pon sbb ada sistem punch card, klo x, mmg xder nyer sye nak dtg on time....pg2 mmg jalan jem la coz sye lalu mrr2....masa baru2 keje situ, kul 6.45am sye dah keluar rumah.....tp bila dah lama2 ni, dah malas nak keluar awal, kul 7.15am baru sye gerak....time blk plak mmg jarang la dpt smpai umh be4 7pm.....

Ofis lama sye staff ada dlm 8 org jerk t'msk bos.....tp kat ofis baru ni staff mmg ramai la....rasanya dlm 100org kot staff ofis ni.....tp xsemua la ada kat ofis....ada staff yg antar gi site....so awal2 sye keje situ mmg agak janggal la gak....yer la be4 ni 2thn idup ngan 3org kwn jerk kat ofis lama.....ni tetb ramai giler la plak so   sye mmg xreti sgt nak start conversation ngan diorg.....lgpon sye ni kan mmg pendiam & pemalu klo ngan org baru kenal....klo dah lama2 baru la sye tunjuk perangai sbnr....haha....mmg sye ni take time la nak kwn ngan org tp once sye dah kwn, mmg smpai mati sye akan kwn ngan org tu.....mcm seram jer kan....hehehe.....xper la....lama2 ok la kot....baru2 ni belum kenal org, mmg la rasa xbest sgt....owhh tp sye b'syukur la coz staff2 kat sini semua baik2....sama mcm staff2 kat company 1st sye dulu.....senior sye pon ok byk bg tunjuk ajar.....dulu senior sye chinese, tp kali ni malay plak.....sye lg prefer chinese kot....hahaha....klo dulu bila xtau apa2, sye just refer jer kat senior sye w.pon menda bodo2....tp bila ngan malay ni sye mcm xnak tunjuk sgt kebodohan sye....karang nmpak mcm loser sgt la plak....hahaha.....apa2 la ko elly.....tp actually I should learn more from him coz dia mmg byk experience.....tp baru2 keje ni mmg byk xphm so nak tanyer pon x tau nak start cmner.....so rasanyer bila dah byk wat project nnti baru la sye leh phm skit2 kot....layan....

Kat ofis sye ni ada gak la activity2 yg diorg wat mcm badminton & bowling.....pastu siap ada rumah sukan lg....so best la....setakat ni sye baru join main badminton, ada tournament aritu....tp kalah 1st round....hahaha....ok la, jom layan pic.....

My work place.....

1st time gi kerteh....

Kat jetty....wearing coverall with life jacket make me feel like ninja turtle.....huhu....

Pura2 wat keje....keke....

Kwn2 ofis baru time badminton tournament aritu....

Wearing my new safety glass....actually safety glass yg ofis provide tu agak b'wap bila time peluh kan....so mmg rimas la nak lap2 bila kabur....tp yg ni mmg bagus, xb'wap pon....sye beli rm32 kat kerteh....agak b'kira gak nak beli....tp demi kerja ku beli jugak....hahaha.....

No comments: