Saturday, October 13, 2012

Ayam goreng....

Owhh w.pon sgt senang nak wat ayam or ikan goreng tp sye mmg x suka wat sblm ni....actually semua la yg b'goreng ngan kunyit....lg2 klo ikan....coz klo sye goreng, xpnh cantik.....mesti akan melekat kat kuali pastu kulit ikan or ayam tu t'tanggal....serius susah ok....that's y sye lg prefer masak b'cili or b'kicap....so dpt la cover kecacatan ikan or ayam tu kan.....tp skrg tidak lg....hahaha.....coz sye guna satu petua ni yg lg b'kesan dr petua mak sye.....mak sye ajar letak garam dlm kuali sblm masuk ikan or ayam utk goreng tu.....owhh klo kita nak rebus telur pon leh guna petua yg sama (letak garam dlm air rebusan), so telur xmelekat kat kulit time kita kupas telur tu.....tp petua tu x m'jd sgt klo m'goreng....sye dah try byk kali tp still melekat gak kat kuali....so aritu sye tanyer la petua lain kat bff sye opy....then dia srh try letak asam keping be4 masuk ikan time nak m'goreng tu....dannn serius m'jadi....yeaa!!....xmelekat pon.....nak goreng ayam pon sye guna asam keping gak.....so tgk la ayam sye....sye rasa ni la ayam goreng plg cantik sye pnh goreng....hahaha....lps ni sye masak ayam or ikan goreng jer la hari2....hikzzz.....

Ayam goreng sye...hehe

Just nak share resepi sye utk wat kunyit....klo wat kunyit ni sye slalu wat byk2 letak dlm bekas dlm peti ais.....mmg tahan lama la b'bln2 klo sye jarang masak....pastu bila nak wat lg sye bleh lupa cara nak wat....hahaha.....bleh x?, serius skrg mmg dah jadik pelupa okay....cara sye wat kunyit - bancuh kunyit serbuk (xkesah la brand apa) ngan air skit, letak garam, letak bawang putih yg dah blend pastu letak cili giling skit supaya kaler ayam or ikan kita x pucat....tu jer pon susah sgt nak ingat....haha....slalu klo sye wat ayam goreng, time ayam goreng tu dah nak masak sye masuk bawang besar dlm kuali, goreng skali ngan bawang.....ok tu ajer nak share....keke....

1 comment:

kaSih.CinTa.GadiS said...

Salute babe ko ng opy rajin masak utk suami.. Leh jadik idola aku nieh!! Hahahah...