Sunday, October 28, 2012

Salam Aidiladha....

Rasanya belum t'lambat utk sye ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat Islam diseluruh dunia....Semoga hari raya ni disambut dgn penuh kesyukuran.....

Thn ni kita sambut hari raya 26 Oct 2012, Hari Jumaat.....sye & family raya kat kelantan thn ni coz family ada wat korban....kitorg blk kelantan sehari sblm raya.....Raya thn ni sgt b'makna coz Mr. Razak 1st time wat korban, Alhamdulillah.....pastu thn ni 1st time brother in law raya kat kg. kitorg.....hehe....ok tu jerk....klo ada masa sye citer psl raya kitorg kat kg. erk....


Wednesday, October 24, 2012

Favourite movie....

Sye dah tgk 2 kali movie warrior ni last week....best giler kot....jatuh cinta gak ngan Tom Hardy....hehe....korg dah tgk ker erk citer ni?....actually movie lama ni....sye tgk pon kat fox movies premium astro....actually be4 ni Mr. Razak pnh download citer ni bg sye tgk tp sye tgk seminit jerk dah tdo coz yg Mr. Razak download tu gambar x cantik.....keke....so bila dah keluar astro ni baru la semangat nak tgk smpai 2 kali & sye rasa mcm nak tgk lg....haha....ok sye copy paste sinopsis citer ni.....layan.....

Two brothers face the fight of a lifetime - and the wreckage of their broken family - within the brutal, high-stakes world of Mixed Martial Arts (MMA) fighting in Lionsgate's action/drama, WARRIOR. An ex-Marine haunted by a tragic past, Tommy Riordan returns to his hometown of Pittsburgh and enlists his father, a recovered alcoholic and his former coach, to train him for an MMA tournament awarding the biggest purse in the history of the sport. As Tommy blazes a violent path towards the title prize, his brother, Brendan, a former MMA fighter unable to make ends meet as a public school teacher, returns to the amateur ring to provide for his family. Even though years have passed, recriminations and past betrayals keep Brendan bitterly estranged from both Tommy and his father. But when Brendan's unlikely rise as an underdog sets him on a collision course with Tommy, the two brothers must finally confront the forces that tore them apart...





 Ni Tom Hardy sye.....my warrior....hahaha.....hoodie yg baru smpai, dibeli kat ebay.....pastu time dia try2 hoodie tu, sye ckp la "wahh mcm dlm citer warrior"....terus sye amik pic dia....haha....

Thursday, October 18, 2012

Lagi sebulan jerk....

Owhhh percaya atau x, lg sebln jerk adik sye, syafiq nak kawen.....hahaha....mcm xcayer jerk.....so lps dia kawen mknanyer dah x der la sapa2 lg yg nak kawen dlm family sye.....unless bapak ku kawen lg la kan.....hahaha.....lps dia kawen mesti parents sye lega coz ank2 diorg semua dah b'rumh tangga & siap nak dpt cucu lg next year coz shiela tgh peknen 3bln lbh.....keke.....

Majlis nikah syafiq 23hb Nov dpn, hari jumaat mlm & esoknyer plak majlis sanding belah pengantin perempuan kat sg petani.....majlis sanding belah family kitorg plak 2hb Dec, hari ahad.....wat kat rumah parents sye kat ampang.....

So skrg kitorg tgh sibuk2 nak wat baju.....hehe....3 pasang baju diperlukan utk semua majlis ni.....weekend lps sye, mak & shiela gi gulati's carik kain nak wat baju.....last2 kitorg beli kain yg sama jerk.....amik kain yg mcm byk tone kaler tu.....dah mcm rainbow la plak....keke....yg best nyer mak sye belanja beli kain tu.....legaaa.....actually time shiela kawen aritu pon mak sye sponser 2 pasang baju.....owhh nak beli kain harga rm200 above ni mmg la sye xmampu.....nak tempah tailor lg dah seratus lbh kan....adehhh....nasib baik mak sye memahami......dia ckp sye miskin tu la dia belikan.....hahaha....tp aritu baru setel sepasang baju....ada lg 2 lum beli....huhu....

Nak citer psl preparation majlis syafiq ni pon mcm xder menda nak citer coz semua mcm dia dah setelkan sndiri ngan tunang dia.....dan yg plg bagus semua belanja kawen dia guna duit sndiri....dia mmg dah target nak kawen umur 25 & ada 40k utk majlis & duit hntaran....sye mmg kagum la gak ngan dia w.pon sye suka kutuk2 dia....hahaha....kutuk2 itu perlu yer....ok la...hopefully semua b'jln lancar & sempurna....xsabar nak tunggu majlis tu....hehe...

 Kat gulati's....nmpak x kain tu....kaler hijau pink....


Shiela yg dah menampakkan perut....keke

Wednesday, October 17, 2012

Owhhh keretaku.....

Dua minggu lps sye t'libat ngan kemalangan kecik....xteruk mana pon tp bila tgk kete sye ni, sye sakit hati la gak.....huhu....dlm pic xnmpak sgt....klo tgk dkt2 akan nmpak kemek yg klo repair rsenya mahal gak kot....tp sye x repair pon.....wat x tau jerk....malas nak pikir....kesian kete ni.....dah byk calar2....tp nak wat cmner kan.....umur dia pon dah 5thn lbh....nak jaga2 sgt pon dah x t'jaga skrg ni.....huhu.....

Ok back to the story tentang kemalangan kecik tu.....satu mlm sye nak blk puncak jalil dr umah parents sye.....kejadian b'laku 500m jer dr umh mak sye....keke....ada t.light sblm smpai Axis tu.....t.light tu klo amik kanan nak ke tmn cempaka tp sye nak straight.....mmg green light pon time tu.....sye pon jln jer la dlm 30km/h.....tetb kete sye ada bunyi kuat ngan hentakan.....b'derau darah sye....sye pon x pasti apa yg lggar sye coz sye nmpak mcm bayang hitam jerk.....pastu sye bg la signal kiri....berentikan kete kat ngan t.light dpn Axis tu....sye x keluar kete....just tgk kat side mirror sye jerk.....sye x nmpak sgt coz side mirror kena cahaya lampu kete2 yg lalu kat situ....so sye rasa ada org bwk motor jatuh kat tepi jalan tu.....sye suspek motor dia xder lampu that's y sye xnmpak jelas time dia langgar sye tu.....sye tunggu jer la motor tu dtg jln ke depan kan....xder pon.....sye pon drive kete sye turn left msk lorong rumah2 kat situ utk patah balik jln yg sye lalu td.....xnmpak pon motor td.....pastu sye berenti kat sebelah kedai mamak nak tgk kete sye teruk ker x.....dannn....sye tgk xder apa2 pon.....time tu sye mmg tgh m'gigil lg.....pastu sye msk blk kete, call Mr. Razak (selalunya apa2 sye cal mak sye jerk tp kali ni sye cal Mr. Razak ngan mode wanita lemah.....dia mmg suka wanita lemah......sye selalu jadik wanita tough so dia x suka.....nnti mesti dia ckp what r u trying to prove?.....hahaha....kecoh mamat tu)....sye citer la kat dia....sye rasa mcm kena langgar tp xder apa2 pon kete ni.....betul ker sye kena langgar?.....ker perasaan sye jer.....ker bayang tu bkn org sbnrnyer.....dah start la plak citer seram.....keke.....owhh kat area tu mmg gelap skit.....then sye x puas hati sye keluar blk kete tgk lg.....laaa baru la sye nmpak dah kemek kete sye kat bwh tu.....then sye msk blk kete call Mr. Razak.....guess what??....Mr. Razak came with an idea "ntah2 motor tu dah jatuh dlm longkang".....eeerrkk boleh jadik jugak kan coz kat situ mmg ada longkang besar.....dah satu hal plak nak gi balik tpt excident tu tgk dlm longkang ada org ker x.....heeyyyy....motor....motor.....ko mmg b'jaya menyusahkan aku mlm tu.....pastu sye smpai blk tpt tu, sye kuatkan hati keluar kereta, pastu gi kat longkang tu.....owhhh wajib la sye dah bayang mcm2.....sye kan mmg suka b'imaginasi pastu suka sgt layan movie seram....mmg menambah ketakutan jerk.....pastu sye tgk dlm longkang tu xder apa2.....huh! lega....ni idea sapa yg srh aku tgk dlm longkang ni?.....so xder sapa2 la yg mati or cedera mlm tu.....hidup perlu diteruskan.....sye pon masuk blk dlm kereta & terus drive blk puncak jalil ngan hati yg still lg b'debar2......tgh otw tu sye wat assumption yg motor tu mmg xder lampu....that's y sye xnmpak.....dia mmg jatuh ke tepi jln....sye ada nmpak serpihan kain mcm baju kat jln time sye gi tgk longkang tu.....pastu lps dia bgn, dia bwk motor dia ke arah b'tentangan.....that's y sye xnampak dia & dia hilang jer tetb.....dann.....motor tu dtg dr arah taman cempaka & langgar lampu merah that's y dia leh langgar kete sye....ok setel.....boleh la sye hidup ngan aman.....xyah la wat report polis coz xteruk pon.....lgpon org motor tu ok jerk.....

Owhh ni bkn 1st time sye accident ngan motor....pnh thn 2008 kete sye kena teruk gak la.....RM5k repair....nsb baik cover insurans....Org motor tu lari & sye amik no.plat tp rupanya no.plat palsu....so rugi insurans sye jerk....sejak tu sye fobia ngan motor....huhu....

Sunday, October 14, 2012

Jaga Kecantikan.....

Okay....isnin lps sye gi kerteh, rabu baru blk....tp rabu tu smpai mlm so sye tdo la umh mak sye, senang nak gi ofis esoknyer....khamis baru sye blk pncak jalil.....kira 4 hari la gak x jmpa Mr. Razak.....pastu bila sye jumpa dia, muka dia mcm b'seri2.....bila sye tanyer "apa rahsianya?".....dia ckp dia aman sye xder.....hahaha.....bengong....pastu sye tanyer2 lg, dia ckp "I guna pencuci muka i tu la....kan ada vitamin C".....hahaha.....sumpah sye gelak guling2.....sapa pompuan skrg ni.....tetb sye jadik mcm lelaki plak....dah la baru blk site, muka pon mcm gelap skit.....so jeles la kan tgk muka Mr. Razak mcm putih jerk.....yg lawaknyer dia leh tau psl vitamin C.....sye pon x pnh kesah psl kandungan pencuci muka sye.....haha....tp kan klo ikutkan Mr. Razak mmg lg m'jaga kecantikan la dr sye.....lg2 lps dia wat scaling, dia mmg jaga gigi dia hari2.....pastu skrg dah kurang hisap rokok coz dia guna rokok yg elektrik tu.....klo tgk dlm bilik air umh sye ni, brg2 Mr. Razak yg banyak....sye nyer pencuci muka jerk....dia mcm2 ada.....sye pon mmg x jaga sgt kecantikan....just guna facial foam clinelle ngan toner....pastu pakai compact powder simplicity....xpon pakai bedak johnson jerk....yg lain2 sye amalkan selawat setiap kali minum air kosong pg2 pastu selawat tiap kali lap muka pastu mkn ulam2.....wat facial kat kedai mmg xder la....serius sye mmg xjaga pon kecantikan.....pastu aritu Mr. Razak ckp muka sye mcm org umur 40....huhu....xleh jadik ni....

TV baru....

Owhhh 30 sept aritu tamat la riwayat tv kotak sye.....tgh tgk muka najib kat tv tetb jer muka dia hilang, suara jer ada.....haha....lawak giler.....pastu tutup semua suiz dgn harapan bila bukak blk, ader la gambar....tp hampeh....dah rosak terus rupanya tv tu.....pastu esok2 pon sye try bukak lg x leh.....dan akhirnya baru la sye dpt terima kenyataan tv dah rosak.....actually tv ni syafiq yg punya.....dia guna kat umh sewa dia time study dulu.....bila dah habis study dia bg sye coz sye pon mmg xmampu nak beli tv time baru2 kawen dulu.....pnh gak hmpir2 nak wat instalment ngan court mommoth tp last minute sye cancel bila tgk interest dia tinggi sgt.....good decision coz sbb x beli tv dulu tu la kitorg leh beli rumah.....serius, klo xder duit baik xyah beli lgsung, xpyh nak b'hutang2 wat pening jerk.....lgpon tv skrg dah murah.....dulu time sye nak beli tu harga dkt 4k rasanyer....tp yg kitorg beli ni LED 40" RM1500 jerk....kitorg amik brand samsung.....skrg kan dah ada smart tv baru keluar....tu la harga LED dah murah....mmg best la smart tv tu.....tp malas la nak m'bazir, yg ni pon ok jer....janji xder la boring umh ni xder tv.....yg best tv skrg ni leh tukar astro ngan hypptv guna remote jerk....tv kotak sye dulu nak kena tukar wayar la bagai....leceh skit la....pastu tv ni klo nak tgk movie leh guna thumdrive jerk copy dr pc.....so Mr. Razak suka la tu coz dia mmg suka download movie....actually klo ikut sye, sye nak repair jer tv kotak tu coz nmpak cm leh guna lg jerk....dok argue2 ngan Mr. Razak coz dia nak beli baru....dia siap dah gi survey sorg2 harga tv tp dia x nak beli coz sye xder, takut dia wat wrong decision....last2 bila dah discuss2 baru la sye setuju beli baru....sye kan seorg yg b'jimat kedekut....so apa2 nak beli kat umh ni kena dpt approval dr sye dulu....kekeke....

Keboringan coz tv rosak.....rindu la tv kotak ni..... 

Tv baru kami.....rasa besar giler time baru2 beli tu.....haha....

Optical....

Yeahh....our new sunglass....kitorg beli sunglass ni kat mines last month....beli ngan kelam kabut.....haha....Mr. Razak leh claim optical kat company dia....tp due date utk claim bln 10 ni....actually boleh pilih samada nak claim optical, flight atau hotel....oleh krn due date bln 10, nak amik hotel or flight pon dah x sempat so amik jer la optical....sye pon mmg xder aim nak beli mana2 sunglass sblm ni coz sye xsuka pakai....tp dah org nak beli kan layan kan ajer.....claim leh smpai RM600....so sye amik esprit RM200 lbh & Mr. Razak amik jaguar RM300 lbh....ni la sunglass plg mahal yg pnh sye ada.....tp Mr. Razak nyer plg murah yg dia pnh beli.....haha....company lama Mr. Razak dulu leh claim smpai RM 1k.....& sblm ni mmg dia guna claim tu utk beli sunglass dia sorg coz sye mmg xnak....rasa m'bazir plak klo beli tp x pakai w.pon free jer sbnrnyer....hehe....tp ntah knp kali ni sye nak plak....owhhh bila tunjuk kat shiela dia ckp sunglass sye lbh kurang mcm yg sye beli kat vincci harga RM19.90....sye pon rasa cmtu gak.....hahaha....nmpak sgt sye ni xder taste, beli pon sama jerk....owhh setakat ni sye baru pakai 2 kali....xreti la nak pakai lama2....ni simpan jer dlm bilik ni......kan dah nmpak m'baziran di situ....nasib baik free....klo x, sethn rasa nyesal.....lps ni kitorg nak claim utk hotel plak....kali ni leh claim smpai RM1600....wahhh teruja....ingatkan leh RM600 jerk....klo 1600 leh la dok hotel yg best2....Mr. Razak nak gi pulau tp sye nak gi Swiss Garden kuantan jerk.....rasanya bln 12 kot nak gi....tgk la cmner nnti.....leh la b'honeymoon....hehe....

Our new sunglass....

Sye....

Saturday, October 13, 2012

Kerja baru saya.....

Pejam celik pejam celik rupanya dah dkt 4bln sye kat ofis baru.....kejap btul masa b'lalu....dah lama sbnrnyer nak share citer psl keje baru sye ni.....asyik kemalasan jerk....tgk2 dah 4bln pon b'lalu.....ok....let me refresh back about my previous job.....1st keje sye kat phileo damansara, company tu wat O&G & sye kerja as piping/mechanical engineer kat sana.....sye keje situ sethn setgh.....pastu sye join company kat shah alam, wat stainless steel product for F&B industry.....kat situ mmg sucks giler & sye b'tahan 3bln jerk....pastu sebln be4 sye kawen sye join company building consultant (more to residential) kat sri petaling as M&E engineer....setakat ni tu la keje plg lama yg sye pnh keje, 2thn sebln....hehe....company baru sye ni adalah company ke4 sye dlm bidang engineering....company ni wat O&G & sye keje sini as M&E engineer....sama position ngan keje lama sye sblm ni.....so sye expect keje pon lbh kurang jer la kan....but it's totally different.....klo dulu sye wat M&E utk building, skrg sye wat utk O&G plant.....dulu time wat building, byk services yg sye cover, mcm ACMV, fire potection, sanitary, cold water & swimming pool....tp keje baru sye setakat ni only focus on fire fighting, HVAC ader gak tp xbyk.....yg lain2 service mmg xder lgsung....huhu....fire fighting pon byk yg lain dr building punya & ada yg mmg sye xpnh wat.....ermmm....memula agak risau gak klo x dpt catch up & xleh perform well....tp lately ni sye just relax jer la....layan kan ajer la.....malas nak pikir.....kira 4bln ni mcm learning process la utk sye.....kat ofis pon still x byk keje lg.....klo xder keje tu sye just study standard jer la.....tu pon xder la study sgt pon.....sye ni mmg malas nak m'baca2 ni.....otak sye x jln klo study cm tu jerk.....kena wat keje gak baru otak jln....memula sye boring gak la.....t'pikir gak betul ker sye sesuai keje ni?.....rasa mcm nak blk kat keje lama.....tp bila ofis start antar gi site, baru sye start enjoy ngan keje ni.....dulu sye mmg xder chance nak gi site.....kat ofis baru ni, setiap bln ader la sekali or 2kali gi site.....project sye skrg ni kat kerteh & PD.....dah 2kali sye gi kerteh.....klo gi sana 3, 4 hari gak la.....klo gi PD tu blk hari jerk....actually sejak sye kecik lg bila lalu kat plant2 kat kerteh tu mesti sye kagum & pandang kiri kanan nak tgk plant2 tu....xsangka skrg sye leh masuk dlm tu.....keke....lawak pon ada....coz xder la best sgt pon msk plant....ngan kena pakai coverall lg, mmg panas giler....

Kat ofis baru ni office hour start kul 8.00am-5.15pm.....tp ada flexible hour leh masuk smpai 8.30am pastu blk kul 5.45pm....dan of course la sye ikut time yg msk 8.30 tu....haha....sye mana pnh punctual....ni pon sbb ada sistem punch card, klo x, mmg xder nyer sye nak dtg on time....pg2 mmg jalan jem la coz sye lalu mrr2....masa baru2 keje situ, kul 6.45am sye dah keluar rumah.....tp bila dah lama2 ni, dah malas nak keluar awal, kul 7.15am baru sye gerak....time blk plak mmg jarang la dpt smpai umh be4 7pm.....

Ofis lama sye staff ada dlm 8 org jerk t'msk bos.....tp kat ofis baru ni staff mmg ramai la....rasanya dlm 100org kot staff ofis ni.....tp xsemua la ada kat ofis....ada staff yg antar gi site....so awal2 sye keje situ mmg agak janggal la gak....yer la be4 ni 2thn idup ngan 3org kwn jerk kat ofis lama.....ni tetb ramai giler la plak so   sye mmg xreti sgt nak start conversation ngan diorg.....lgpon sye ni kan mmg pendiam & pemalu klo ngan org baru kenal....klo dah lama2 baru la sye tunjuk perangai sbnr....haha....mmg sye ni take time la nak kwn ngan org tp once sye dah kwn, mmg smpai mati sye akan kwn ngan org tu.....mcm seram jer kan....hehehe.....xper la....lama2 ok la kot....baru2 ni belum kenal org, mmg la rasa xbest sgt....owhh tp sye b'syukur la coz staff2 kat sini semua baik2....sama mcm staff2 kat company 1st sye dulu.....senior sye pon ok byk bg tunjuk ajar.....dulu senior sye chinese, tp kali ni malay plak.....sye lg prefer chinese kot....hahaha....klo dulu bila xtau apa2, sye just refer jer kat senior sye w.pon menda bodo2....tp bila ngan malay ni sye mcm xnak tunjuk sgt kebodohan sye....karang nmpak mcm loser sgt la plak....hahaha.....apa2 la ko elly.....tp actually I should learn more from him coz dia mmg byk experience.....tp baru2 keje ni mmg byk xphm so nak tanyer pon x tau nak start cmner.....so rasanyer bila dah byk wat project nnti baru la sye leh phm skit2 kot....layan....

Kat ofis sye ni ada gak la activity2 yg diorg wat mcm badminton & bowling.....pastu siap ada rumah sukan lg....so best la....setakat ni sye baru join main badminton, ada tournament aritu....tp kalah 1st round....hahaha....ok la, jom layan pic.....

My work place.....

1st time gi kerteh....

Kat jetty....wearing coverall with life jacket make me feel like ninja turtle.....huhu....

Pura2 wat keje....keke....

Kwn2 ofis baru time badminton tournament aritu....

Wearing my new safety glass....actually safety glass yg ofis provide tu agak b'wap bila time peluh kan....so mmg rimas la nak lap2 bila kabur....tp yg ni mmg bagus, xb'wap pon....sye beli rm32 kat kerteh....agak b'kira gak nak beli....tp demi kerja ku beli jugak....hahaha.....

Ayam goreng....

Owhh w.pon sgt senang nak wat ayam or ikan goreng tp sye mmg x suka wat sblm ni....actually semua la yg b'goreng ngan kunyit....lg2 klo ikan....coz klo sye goreng, xpnh cantik.....mesti akan melekat kat kuali pastu kulit ikan or ayam tu t'tanggal....serius susah ok....that's y sye lg prefer masak b'cili or b'kicap....so dpt la cover kecacatan ikan or ayam tu kan.....tp skrg tidak lg....hahaha.....coz sye guna satu petua ni yg lg b'kesan dr petua mak sye.....mak sye ajar letak garam dlm kuali sblm masuk ikan or ayam utk goreng tu.....owhh klo kita nak rebus telur pon leh guna petua yg sama (letak garam dlm air rebusan), so telur xmelekat kat kulit time kita kupas telur tu.....tp petua tu x m'jd sgt klo m'goreng....sye dah try byk kali tp still melekat gak kat kuali....so aritu sye tanyer la petua lain kat bff sye opy....then dia srh try letak asam keping be4 masuk ikan time nak m'goreng tu....dannn serius m'jadi....yeaa!!....xmelekat pon.....nak goreng ayam pon sye guna asam keping gak.....so tgk la ayam sye....sye rasa ni la ayam goreng plg cantik sye pnh goreng....hahaha....lps ni sye masak ayam or ikan goreng jer la hari2....hikzzz.....

Ayam goreng sye...hehe

Just nak share resepi sye utk wat kunyit....klo wat kunyit ni sye slalu wat byk2 letak dlm bekas dlm peti ais.....mmg tahan lama la b'bln2 klo sye jarang masak....pastu bila nak wat lg sye bleh lupa cara nak wat....hahaha.....bleh x?, serius skrg mmg dah jadik pelupa okay....cara sye wat kunyit - bancuh kunyit serbuk (xkesah la brand apa) ngan air skit, letak garam, letak bawang putih yg dah blend pastu letak cili giling skit supaya kaler ayam or ikan kita x pucat....tu jer pon susah sgt nak ingat....haha....slalu klo sye wat ayam goreng, time ayam goreng tu dah nak masak sye masuk bawang besar dlm kuali, goreng skali ngan bawang.....ok tu ajer nak share....keke....