Friday, September 21, 2012

Raya ke-2...

Huhuhu....x habis lg citer psl raya....sye xder masa nak menaip entry sejak kebelakangan ni....tp still lg nak citer psl raya kat penang ni coz pic semua sye dah upload....kekeke....layan kan ajer la erk.....

1st raya kan mcm boring jerk....so parents ajak la gi jln2 ke penang....motif utama adalah nak mkn nasi kandar line clear.....ehh tp kan sye rasa motif sbnr adalah nak bwk syapid raya umh tunang dia, Tiqa kat Sg. Petani....yer la kan mcm pelik jerk coz syapid yg excited nak gi penang ni....padahal dia bkn kesah pon klo kitorg jln2 gi mana2 coz dia selalu x nak ikut.....tp kali ni sbb dia nak gi sgt la parents sye pon semangat nak gi....sye & Mr. Razak follow jerk coz klo dok kl pon boring jer xtau nak wat apa....

Hari isnin tu kitorg b'tolak lewat dlm kul 12 lbh tghari cmtu.....pastu otw dah smpai sungkai jem teruk dgn hujan lebat lg.....memula ada gak t'pikir nak patah blk kl jerk....tp kitorg xjd, kitorg teruskan gak p'jlnan....so redah jer la jem smpai simpang pulai.....

Otw...bye2 KL.....

Hujan Lebat....huhu

Dlm kul 8 lbh mlm cmtu baru kitorg smpai sg. petani....wooo 8 jam p'jlnan....smpai2 jer kitorg gi mkn2 dulu....kul 9 lbh baru gi raya umh Tiqa....kul 10 lbh baru gerak gi penang....smpai penang pon dah dkt kul 12 mlm....huhu....so tido jer la jwbnyer.....kitorg dok kat hotel favourite abah, Peking Hotel kat penang road.....haha....abah sye mmg pelik....dia sgt b'jimat kedekut bab2 hotel ni.....selalu kitorg b'cuti mmg dok hotel budget jerk (below RM100/night)....dr 3 star smpai xder star mmg kitorg redah jerk....sye sbnrnyer x berapa suka dok hotel budget.....selalu la argue2 ngan abah knp xnak dok hotel ok sikit....abah ckp kita bkn nak dok hotel sgt pon, kita nak b'jln jerk so rugi la amik hotel mahal2 just nak tido jer pon....tp betul gak la abah ckp tu....klo kitorg b'cuti, mmg kitorg akan keluar pg2 smpai mlm baru blk tido....so mmg m'bazir la klo nak amik hotel yg mahal2 kan....that's y la abah mmg selalu bwk kitorg gi b'cuti sana sini sejak kecik smpai la skrg coz kitorg dok pon hotel murah2 jer so kos gi b'cuti tu mmg xbyk la kan & leh la gi b'cuti selalu.....kitorg pon mmg x cerewet bab2 hotel ni.....smpai skrg dah kawen ni pon abah still sponsor duit hotel klo gi b'cuti....kekeke....nak dok hotel budget pon sye & Mr. Razak x mampu....tu la slalu follow abah & mak jerk klo b'cuti.....lgpon abah mmg suka sponsor semua.....hikzz....

Tapi....klo bab makan, abah mmg x pernah b'jimat....coz dia mmg suka makan....ckp jer nak mkn apa mesti dia bwk gi....mkn mahal2 pon dia mmg x kesah....dia mmg suka belanja kitorg mkn....every weekend mesti ada jer aktiviti mkn kat luar satu family....ok smbung citer....esoknyer kul 11 lbh pg baru kitorg bgn....huhu....mmg x gi b'jln mana2 pon....bgn2 terus check out hotel pastu gi mkn kat nasi kandar line clear....owhh nasib baik kitorg gi time raya ke-3 coz rupanyer raya p'tama & kedua line clear tutup....huhu....time smpai situ ramai giler lak org beratur nak amik nasi....memula kitorg beratur gak pastu bila org kedai ckp, klo mkn hidang x pyh beratur, terus abah amik mkn hidang jerk.....so lauk yg abah amik, kari kepala ikan, udang 5 ekor (sorg sekor) & ketam 2 ekor.....

Kari kepala ikan yg mmg super sedap....harga pon leh tahan....RM70 lbh....huhu...


Owhhh sye mmg x sangka harga udang 4 ekor ni RM100 lbh....percaya x?....mmg la besar kan tp klo dah smpai 100 lbh rasa mcm b'kira jer nak mkn kan.....tp abah leh ckp murah....dia kata x dpt kat KL mcm ni....adehh...abah mmg pelik....keke....

Pic ketam x sempat nak amik....2 ekor, RM 30.....

Panjang giler org beratur.....

Muka happy dpt mkn udang besar.....hehehe.....

Total harga mkn kat situ RM200 lbh.....next time sye kena take note, jgn sekali2 amik udang klo abah xder coz kang menangis nak bayar....hahahha....abah ckp 200 lbh tu kira murah gak la klo banding kat KL.....yg sye pelik rupanyer abah dah gi mkn dulu dah kat situ dlm kul 11 pg tu....dia gi sorg2 coz dia lapar sgt & kitorg lak t'hegeh2 nak siap2 check out hotel.....dia mkn sorg2 tu harga sepinggan nasi & lauk RM16.....so korg paham x abah sye?.....coz sye mmg la xpaham....cmner dia dah mkn, dia leh makan lg sekali ngan kitorg....byk btul dia mkn.....tp tu la, dia mmg suka mkn.....so jgn pelik la klo sye gemuk coz sye mmg t'paksa makan byk....haha....

Lps mkn tu kitorg terus la blk KL, xder singgah mana2 dah....so motif gi penang telah t'capai....otw balik pon jln jem....8 jam gak p'jlnan....dkt kul 12 baru smpai ampang....pastu sye & Mr. Razak terus amik kete blk umh kitorg.....kul 1 lbh baru tido....& esoknyer raya ke-4, sye dah start keje.....huhu....nasib baik jln x jem gi keje pg tu....sye gerak dr rumah dkt kul 8 pon still sempat smpai ofis be4 8.30....kat ofis pon bkn nyer ada org....3 hari tu mmg heaven la gi keje coz semua org still cuti raya lg.....sye pon bkn ada keje pon kat ofis.....tp saja x nak smbung cuti coz nak simpan cuti utk wedding syapid bln 11 & 12 nnti.....

Kesimpulannyer klo korg x balik kg. time raya jgn la ngengada nak b'jln mana2 luar KL.....serius jln jem....R&R pon penuh manusia....nak msk toilet, beratur panjang.....kitorg gi ni pon mcm serik gak la....so next year hrp2 kitorg blk kelantan coz raya KL mmg x best.....huhu.....ok tu ajer....daaaa....

No comments: