Sunday, September 23, 2012

Open House 2012...

Raya ke-15, 2 Sept 2012 sye wat open house kat umah sye ni....xder la open house sgt...jemput family sye & Mr. Razak ngan kwn2 rapat sye jerk....actually mmg x plan nak wat open house thn ni coz last year kan dah wat so ingat nak wat nx year year jerk bila dah pindah umah baru nnti (InshaAllah).....tp since maybe thn ni last raya kat umah ni so sye pikir why not kan wat mkn2, at least ada la kenangan nak ingat kat umah ni.....keke....yer la kan time raya ni jer family & kwn2 dtg umah ni....klo x raya, mmg xder sapa pon yg dtg....huhu...

Kali ni sye xder wat preparation sgt pon....relax2 jerk....xder la mcm last year....last year sye sye siap ada sketch lg susunan pinggan mangkuk atas meja coz nak evthing teratur kan.....tp kali ni xder la over smpai cmtu kan....haha....sye rasa kali ni mknan yg sye hidang pon kurang skit dr thn lps....hari jumaat kan cuti hari merdeka so sye spend utk kemas rumah....tu pon xder la kemas sgt pon....ala kadar jerk, malas nak mop2 bagai....hari sabtu sye beli brg2 nak masak kat hero & psr muhibah....sye wat mkn2 ni hari ahad coz Mr. Razak off hari ahad jerk.....Mr. Razak mmg xamik port sgt nak wat open house ni coz dia bz keje....nasib baik ader mak sye tlg jadik advisor....keke....plan memula sye nak masak semua sndiri.....sye dah confirm nak masak mee bandung.....owhh senang jerk coz sye guna perencah adami.....tu pon struggle dok carik pengedar yg jual coz sye carik kat psr muhibah x jumpa perencah tu.....keke....pastu memula sye nak masak nasi goreng cina tp mak sye ckp nasi goreng cina ni susah sikit nak masak coz kdg2 x jadik.....sye pon mmg xreti sgt pon nak masak ns goreng cina & plan nak google resepi jerk....last2 mak sye srh wat nasi lemak jerk.....owhh yg best nya dia nak tlg masakkan ns lemak tu....yeahhh!! setel satu problem....memula mmg xnak susahkan dia masak2 ni coz dia selalu sakit kaki skrg ni.....tp no choice la kan.....bkn senang nak wat mkn2 utk 25-30 org mkn ni.....klo sye yg masak ns lemak tu, kang ader plak yg cirit birit plak kan.....haha....

Thn lps sye wat open house kul 3-6 ptg tp kali ni sye wat 1-6 ptg so byk la masa kan....Hari ahad tu lps subuh terus sye siap2 nak masak mee bandung.....sabtu mlm tu sye dah rebus telur & daging so nak masak kuah mee bandung xder la lama sgt coz daging dah empuk....dlm kul 10 pg sye dah setel mee bandung tu.....nasi lemak & sambal nasi lemak mak sye masak kat ampang, senang sikit coz dapur dia besar....klo masak kat dapur sye ni mesti dia rimas....keke....pg tu kul 10 lbh sye srh Mr. Razak gi ampang amik ns lemak tu pastu gi satey samuri tmn warisan amik satey yg sye dah order hari sabtu.....satey sye order 60 cucuk jerk tp sye mmg suka order hari sblm coz senang terus amik jerk nnti xpyh tunggu2, just call jer bgtau nak amik kul braper.....last year pon sye order satey kat tmn warisan tu, diorg nyer servis pon ok.....kul 12 lbh semua dah setel.....shiela & helmy plg awal smpai.....belum kul 1 lg diorg dah smpai coz Helmy nak blk JB so singgah jap jerk mkn umah sye ni.....lps tu mmg xder lg org yg dtg smpai kul 3 lbh baru la ramai dtg....keke....sye dah risau2 dah klo xder org dtg....

Mee Bandung - Kuah mee bandung, mee, sawi, taugeh, tahu kering, daun sup & bwg, bwg goreng,cili hijau & telur.....Nasi Lemak - Nasi, sambal ikan bilis, telur, ikan bilis goreng, timun & ayam goreng (resepi istimewa....hahaha), satey (ayam, daging & perut), kuah kacang & nasi impit.....air - ribena, teh o & teh tarik yg xpyh tarik (favourite FIL so bila dia smpai baru sye wat....keke)....


Kali ni sye guna pinggan mangkuk polisterin jerk....last year ader assistant (shiela) tlg basuh pingggan mangkuk....tp dia dah peknen ni xleh la nak tlg2 sgt....so guna polisterin jerk senang & xyah dah nak basuh2....owhh sye wat sandwich tuna juga.....memula tgk mcm xder org mkn pastu tetb habis....tp sye dah malas nak wat lg....kekeke....


Makanan dah ready tp tetamu x smpai2 lg....keke....


Memula sye pakai baju sedondon ngan Mr. Razak....xsmpai 10minit baju t'kena sambal plak.....t'paksa tukar baju lain....huhu...

Our 1st guest....hehe....tq Shiela & Helmy for coming....

Kek ni sponsored by abah utk b'day sye yg ke-28, 29 Ogos lps....


Kwn2 Uniten sye, Eva & Aini....thanks sgt coz dtg...last year pon diorg dtg....owwhh aini dtg ngan tunangannyer & diorg baru b'tunang hari sblm....hehe....

Kwn2 ampang girl, shima, linda, opy & ipah.....opy dah pnh dtg last year, yg lain2 baru 1st time dtg....thanks korg....hehe...


Kenapa kah sye b'diri sorg2 di situ.....malu I...keke....


Again....Me & Mr. Razak....

Alhamdulillah....semua b'jln lancar....kul 6 lbh semua org dah blk....thanks2 sgt kat semua yg dtg....happy sgt coz dpt m'jamu family & kwn2....klo ada kekurangan sana sini harap dimaafi, sye budak baru belajar.....keke....adik beradik Mr. Razak semua dtg....tp adik sye sndiri x dpt dtg coz dia gi meeting umno ker apa ntah.....sedehhh...kwn2 yg sye jemput pon 4 org jer yg xdpt dtg....yg lain semua ada....best2....

Lps diorg blk sye pon start la mengemas rumah....lenguh giler tangan dok m'basuh pinggan mangkuk & sapu2 rumah....Mr. Razak nak tlg tp mmg xm'bantu lgsung so dia tlg bg sokongan moral jerk....keke....kul 11 lbh  mlm baru semua setel....yeahhh....esoknya sye keje spt biasa....penat mmg penat tp seronok....next year nak wat open house lg la....keke....

Proses m'basuh & mengeringkan pinggan mangkuk.....

1 comment:

kaSih.CinTa.GadiS said...

Aku gak yg xsmpai2 umah ko Elly.. Umah baru nnt aku dtg yek.. InsyAllah.... :)