Sunday, September 23, 2012

Raya Temerloh...

Tak habis lg citer pasal raya.....ok ni last....serius....hehe....Raya ke-21 sye ke temerloh plak.....Kg. parents Mr. Razak....Mr. Razak mmg org temerloh coz dia lahir pon kat sana....tp parents dia dah lama menetap di Cheras....klo mcm sye, w.pon abah org kelantan tp sye org KL coz lahir kat KL....keke....tp sye selalu confius nak jwb apa klo org tanyer asal mana?....klo ckp kl rasa mcm xbest coz mcm sye xder kg....klo jwb kelantan rasa xbest gak coz sye mmg xreti lgsung kecek kelate....so sye slalu jwb, "asal kl, tp abah org kelantan"....hehe....thn ni FIL mmg plan nak raya kg. dihujung2 raya x mcm last year, raya 1st diorg dah blk kg....tp time tu sye & Mr. Razak raya kat kelantan, so otw blk dr kelantan kitorg singgah temerloh ngan family sye skali....temerloh dkt jerk, xsmpai 2 jam dah smpai....tp FIL xder la slalu sgt blk kg....nenek Mr. Razak belah mak dia jer yg ada lg....so motif utama blk kg ni pon coz nak ziarah nenek Mr. Razak....Mr. Razak x rapat sgt ngan makcik2 pakcik2 belah mak & abah dia pastu sepupu sepapat pon mmg x rapat & sye pon x kenal sgt diorg.....ni pon kali ke3 sye gi kg Mr. Razak sepanjang 2thn kawen ni....hehe....tp kg dia best la coz mmg btul2 kg....klo kg sye kat kelantan tu dah mcm bandar....so x feel sgt la mcm kat kg....

Kitorg gerak blk kg. pagi kul 9 lbh....pastu singgah Mc D petronas tmn melati b'fast, then terus la ke kg mak Mr. Razak dulu....kitorg konvoi skali ngan adik2  Mr. Razak....abg2 dia xdpt join skali blk kg ni....PIL mmg dah ada kat sana coz diorg dah gi awal 2 hari kot naik bas....smpai2 sana, lepak2  jap pastu mkn tghari MIL masak....yg penting ikan patin mesti ada....hehe....sye mmg suka ikan patin, slalu mkn yg gulai....tp kali ni yg goreng lak....mmg sedap la kan....lps solat zuhur terus la ke kg guai, kg FIL lak, nenek Mr. Razak pon ikut sama....p'jlanan dlm 30minit lbh cmtu....kat sana kitorg gi raya umh arwah nenek Mr. Razak....skrg FIL nyer adik yg dok umah tu....pastu gi ke kg. apa ntah x ingat, raya umah adik pompuan FIL (rasanya la).....coz sye tanyer la Mr. Razak, yg mana satu adik abah dia kan, dia pon x sure....adehh....so sye confius....tu yg malas tu, bila tanyer apa hubungan org ni ngan org tu, mesti dia x tau....so layan kan ajer....kat umh tu kitorg mkn nasi dagang....sedap giler kot....sye pon lum jumpa lg nasi dagang raya kali ni....owhh sye hanya mkn nasi dagang yg kat kg. jerk....sye x pnh beli nasi dagang kat KL....keke....lepak2 situ smpai kul 6 lbh ptg baru kitorg blk....kitorg terus blk kl, yg lain2 blk kg MIL coz diorg tdo sana esoknyer baru blk....suppose sye & Mr. Razak nak tdo sana tp esoknyer sye kena gi kertih plak, ada safety briefing....so x jd la overnight kat kg....kul 8 lbh mlm kitorg dah smpai KL....best gak kan kg dekat2 ni.....klo blk kelantan, sure 8 jam baru smpai....hehe....

Time otw....sye b'ckp x berenti2 sepanjang p'jlnan coz xnak Mr. Razak boring....pastu last2 sye plak yg boring byk sgt b'ckp....pastu baru nak tdo, dah nak smpai....keke....apakah motif amik pic sndiri pastu wat2 tdo?....haha....

Sye kat kg. guai....apsal gemokkk sgt ni?....huhu...

Mr. Razak....rumah ni mmg still ada ciri2 kekampungan.....so sye suka....hehe...

Open House 2012...

Raya ke-15, 2 Sept 2012 sye wat open house kat umah sye ni....xder la open house sgt...jemput family sye & Mr. Razak ngan kwn2 rapat sye jerk....actually mmg x plan nak wat open house thn ni coz last year kan dah wat so ingat nak wat nx year year jerk bila dah pindah umah baru nnti (InshaAllah).....tp since maybe thn ni last raya kat umah ni so sye pikir why not kan wat mkn2, at least ada la kenangan nak ingat kat umah ni.....keke....yer la kan time raya ni jer family & kwn2 dtg umah ni....klo x raya, mmg xder sapa pon yg dtg....huhu...

Kali ni sye xder wat preparation sgt pon....relax2 jerk....xder la mcm last year....last year sye sye siap ada sketch lg susunan pinggan mangkuk atas meja coz nak evthing teratur kan.....tp kali ni xder la over smpai cmtu kan....haha....sye rasa kali ni mknan yg sye hidang pon kurang skit dr thn lps....hari jumaat kan cuti hari merdeka so sye spend utk kemas rumah....tu pon xder la kemas sgt pon....ala kadar jerk, malas nak mop2 bagai....hari sabtu sye beli brg2 nak masak kat hero & psr muhibah....sye wat mkn2 ni hari ahad coz Mr. Razak off hari ahad jerk.....Mr. Razak mmg xamik port sgt nak wat open house ni coz dia bz keje....nasib baik ader mak sye tlg jadik advisor....keke....plan memula sye nak masak semua sndiri.....sye dah confirm nak masak mee bandung.....owhh senang jerk coz sye guna perencah adami.....tu pon struggle dok carik pengedar yg jual coz sye carik kat psr muhibah x jumpa perencah tu.....keke....pastu memula sye nak masak nasi goreng cina tp mak sye ckp nasi goreng cina ni susah sikit nak masak coz kdg2 x jadik.....sye pon mmg xreti sgt pon nak masak ns goreng cina & plan nak google resepi jerk....last2 mak sye srh wat nasi lemak jerk.....owhh yg best nya dia nak tlg masakkan ns lemak tu....yeahhh!! setel satu problem....memula mmg xnak susahkan dia masak2 ni coz dia selalu sakit kaki skrg ni.....tp no choice la kan.....bkn senang nak wat mkn2 utk 25-30 org mkn ni.....klo sye yg masak ns lemak tu, kang ader plak yg cirit birit plak kan.....haha....

Thn lps sye wat open house kul 3-6 ptg tp kali ni sye wat 1-6 ptg so byk la masa kan....Hari ahad tu lps subuh terus sye siap2 nak masak mee bandung.....sabtu mlm tu sye dah rebus telur & daging so nak masak kuah mee bandung xder la lama sgt coz daging dah empuk....dlm kul 10 pg sye dah setel mee bandung tu.....nasi lemak & sambal nasi lemak mak sye masak kat ampang, senang sikit coz dapur dia besar....klo masak kat dapur sye ni mesti dia rimas....keke....pg tu kul 10 lbh sye srh Mr. Razak gi ampang amik ns lemak tu pastu gi satey samuri tmn warisan amik satey yg sye dah order hari sabtu.....satey sye order 60 cucuk jerk tp sye mmg suka order hari sblm coz senang terus amik jerk nnti xpyh tunggu2, just call jer bgtau nak amik kul braper.....last year pon sye order satey kat tmn warisan tu, diorg nyer servis pon ok.....kul 12 lbh semua dah setel.....shiela & helmy plg awal smpai.....belum kul 1 lg diorg dah smpai coz Helmy nak blk JB so singgah jap jerk mkn umah sye ni.....lps tu mmg xder lg org yg dtg smpai kul 3 lbh baru la ramai dtg....keke....sye dah risau2 dah klo xder org dtg....

Mee Bandung - Kuah mee bandung, mee, sawi, taugeh, tahu kering, daun sup & bwg, bwg goreng,cili hijau & telur.....Nasi Lemak - Nasi, sambal ikan bilis, telur, ikan bilis goreng, timun & ayam goreng (resepi istimewa....hahaha), satey (ayam, daging & perut), kuah kacang & nasi impit.....air - ribena, teh o & teh tarik yg xpyh tarik (favourite FIL so bila dia smpai baru sye wat....keke)....


Kali ni sye guna pinggan mangkuk polisterin jerk....last year ader assistant (shiela) tlg basuh pingggan mangkuk....tp dia dah peknen ni xleh la nak tlg2 sgt....so guna polisterin jerk senang & xyah dah nak basuh2....owhh sye wat sandwich tuna juga.....memula tgk mcm xder org mkn pastu tetb habis....tp sye dah malas nak wat lg....kekeke....


Makanan dah ready tp tetamu x smpai2 lg....keke....


Memula sye pakai baju sedondon ngan Mr. Razak....xsmpai 10minit baju t'kena sambal plak.....t'paksa tukar baju lain....huhu...

Our 1st guest....hehe....tq Shiela & Helmy for coming....

Kek ni sponsored by abah utk b'day sye yg ke-28, 29 Ogos lps....


Kwn2 Uniten sye, Eva & Aini....thanks sgt coz dtg...last year pon diorg dtg....owwhh aini dtg ngan tunangannyer & diorg baru b'tunang hari sblm....hehe....

Kwn2 ampang girl, shima, linda, opy & ipah.....opy dah pnh dtg last year, yg lain2 baru 1st time dtg....thanks korg....hehe...


Kenapa kah sye b'diri sorg2 di situ.....malu I...keke....


Again....Me & Mr. Razak....

Alhamdulillah....semua b'jln lancar....kul 6 lbh semua org dah blk....thanks2 sgt kat semua yg dtg....happy sgt coz dpt m'jamu family & kwn2....klo ada kekurangan sana sini harap dimaafi, sye budak baru belajar.....keke....adik beradik Mr. Razak semua dtg....tp adik sye sndiri x dpt dtg coz dia gi meeting umno ker apa ntah.....sedehhh...kwn2 yg sye jemput pon 4 org jer yg xdpt dtg....yg lain semua ada....best2....

Lps diorg blk sye pon start la mengemas rumah....lenguh giler tangan dok m'basuh pinggan mangkuk & sapu2 rumah....Mr. Razak nak tlg tp mmg xm'bantu lgsung so dia tlg bg sokongan moral jerk....keke....kul 11 lbh  mlm baru semua setel....yeahhh....esoknya sye keje spt biasa....penat mmg penat tp seronok....next year nak wat open house lg la....keke....

Proses m'basuh & mengeringkan pinggan mangkuk.....

Friday, September 21, 2012

Raya ke-2...

Huhuhu....x habis lg citer psl raya....sye xder masa nak menaip entry sejak kebelakangan ni....tp still lg nak citer psl raya kat penang ni coz pic semua sye dah upload....kekeke....layan kan ajer la erk.....

1st raya kan mcm boring jerk....so parents ajak la gi jln2 ke penang....motif utama adalah nak mkn nasi kandar line clear.....ehh tp kan sye rasa motif sbnr adalah nak bwk syapid raya umh tunang dia, Tiqa kat Sg. Petani....yer la kan mcm pelik jerk coz syapid yg excited nak gi penang ni....padahal dia bkn kesah pon klo kitorg jln2 gi mana2 coz dia selalu x nak ikut.....tp kali ni sbb dia nak gi sgt la parents sye pon semangat nak gi....sye & Mr. Razak follow jerk coz klo dok kl pon boring jer xtau nak wat apa....

Hari isnin tu kitorg b'tolak lewat dlm kul 12 lbh tghari cmtu.....pastu otw dah smpai sungkai jem teruk dgn hujan lebat lg.....memula ada gak t'pikir nak patah blk kl jerk....tp kitorg xjd, kitorg teruskan gak p'jlnan....so redah jer la jem smpai simpang pulai.....

Otw...bye2 KL.....

Hujan Lebat....huhu

Dlm kul 8 lbh mlm cmtu baru kitorg smpai sg. petani....wooo 8 jam p'jlnan....smpai2 jer kitorg gi mkn2 dulu....kul 9 lbh baru gi raya umh Tiqa....kul 10 lbh baru gerak gi penang....smpai penang pon dah dkt kul 12 mlm....huhu....so tido jer la jwbnyer.....kitorg dok kat hotel favourite abah, Peking Hotel kat penang road.....haha....abah sye mmg pelik....dia sgt b'jimat kedekut bab2 hotel ni.....selalu kitorg b'cuti mmg dok hotel budget jerk (below RM100/night)....dr 3 star smpai xder star mmg kitorg redah jerk....sye sbnrnyer x berapa suka dok hotel budget.....selalu la argue2 ngan abah knp xnak dok hotel ok sikit....abah ckp kita bkn nak dok hotel sgt pon, kita nak b'jln jerk so rugi la amik hotel mahal2 just nak tido jer pon....tp betul gak la abah ckp tu....klo kitorg b'cuti, mmg kitorg akan keluar pg2 smpai mlm baru blk tido....so mmg m'bazir la klo nak amik hotel yg mahal2 kan....that's y la abah mmg selalu bwk kitorg gi b'cuti sana sini sejak kecik smpai la skrg coz kitorg dok pon hotel murah2 jer so kos gi b'cuti tu mmg xbyk la kan & leh la gi b'cuti selalu.....kitorg pon mmg x cerewet bab2 hotel ni.....smpai skrg dah kawen ni pon abah still sponsor duit hotel klo gi b'cuti....kekeke....nak dok hotel budget pon sye & Mr. Razak x mampu....tu la slalu follow abah & mak jerk klo b'cuti.....lgpon abah mmg suka sponsor semua.....hikzz....

Tapi....klo bab makan, abah mmg x pernah b'jimat....coz dia mmg suka makan....ckp jer nak mkn apa mesti dia bwk gi....mkn mahal2 pon dia mmg x kesah....dia mmg suka belanja kitorg mkn....every weekend mesti ada jer aktiviti mkn kat luar satu family....ok smbung citer....esoknyer kul 11 lbh pg baru kitorg bgn....huhu....mmg x gi b'jln mana2 pon....bgn2 terus check out hotel pastu gi mkn kat nasi kandar line clear....owhh nasib baik kitorg gi time raya ke-3 coz rupanyer raya p'tama & kedua line clear tutup....huhu....time smpai situ ramai giler lak org beratur nak amik nasi....memula kitorg beratur gak pastu bila org kedai ckp, klo mkn hidang x pyh beratur, terus abah amik mkn hidang jerk.....so lauk yg abah amik, kari kepala ikan, udang 5 ekor (sorg sekor) & ketam 2 ekor.....

Kari kepala ikan yg mmg super sedap....harga pon leh tahan....RM70 lbh....huhu...


Owhhh sye mmg x sangka harga udang 4 ekor ni RM100 lbh....percaya x?....mmg la besar kan tp klo dah smpai 100 lbh rasa mcm b'kira jer nak mkn kan.....tp abah leh ckp murah....dia kata x dpt kat KL mcm ni....adehh...abah mmg pelik....keke....

Pic ketam x sempat nak amik....2 ekor, RM 30.....

Panjang giler org beratur.....

Muka happy dpt mkn udang besar.....hehehe.....

Total harga mkn kat situ RM200 lbh.....next time sye kena take note, jgn sekali2 amik udang klo abah xder coz kang menangis nak bayar....hahahha....abah ckp 200 lbh tu kira murah gak la klo banding kat KL.....yg sye pelik rupanyer abah dah gi mkn dulu dah kat situ dlm kul 11 pg tu....dia gi sorg2 coz dia lapar sgt & kitorg lak t'hegeh2 nak siap2 check out hotel.....dia mkn sorg2 tu harga sepinggan nasi & lauk RM16.....so korg paham x abah sye?.....coz sye mmg la xpaham....cmner dia dah mkn, dia leh makan lg sekali ngan kitorg....byk btul dia mkn.....tp tu la, dia mmg suka mkn.....so jgn pelik la klo sye gemuk coz sye mmg t'paksa makan byk....haha....

Lps mkn tu kitorg terus la blk KL, xder singgah mana2 dah....so motif gi penang telah t'capai....otw balik pon jln jem....8 jam gak p'jlnan....dkt kul 12 baru smpai ampang....pastu sye & Mr. Razak terus amik kete blk umh kitorg.....kul 1 lbh baru tido....& esoknyer raya ke-4, sye dah start keje.....huhu....nasib baik jln x jem gi keje pg tu....sye gerak dr rumah dkt kul 8 pon still sempat smpai ofis be4 8.30....kat ofis pon bkn nyer ada org....3 hari tu mmg heaven la gi keje coz semua org still cuti raya lg.....sye pon bkn ada keje pon kat ofis.....tp saja x nak smbung cuti coz nak simpan cuti utk wedding syapid bln 11 & 12 nnti.....

Kesimpulannyer klo korg x balik kg. time raya jgn la ngengada nak b'jln mana2 luar KL.....serius jln jem....R&R pon penuh manusia....nak msk toilet, beratur panjang.....kitorg gi ni pon mcm serik gak la....so next year hrp2 kitorg blk kelantan coz raya KL mmg x best.....huhu.....ok tu ajer....daaaa....