Sunday, August 12, 2012

Sup ikan.....

Yeahhhh! akhirnya khamis lps b'jaya gak sye masak sup ikan pertama sye.....actually dah lama tau Mr. Razak dok ckp dia suka sup ikan coz masa kecik klo dia sakit mak dia watkan sup ikan.....tp sye malas nak blajar wat coz sye x minat sgt sup ikan....hehe....aritu masa buka puasa mak sye wat sup ikan, sedap la pulak kan....sye pon tanyer la resepi kat mak sye.....rupanyer senang yg amat buat sup ikan ni.....xder la susah mana.....rasa mcm rugi x blajar awal2.....keke....

khamis lps sye blk keje awal coz pg tu sye ada site visit kat Petron PD.....pastu smpai KL awal, sye pon terus la gi giant dkt dpn ofis sye tu beli brg2 nak masak.....nnti kat akhir entry sye citer resepi sye erk.....bahan utama adalah ikan....sye beli ikan merah.....amik la 2 potong ikan tu....pastu gi timbang.....tgk harga RM10, pastu tgk blk ikan tu, pastu tgk harga RM10, tgk blk ikan tu.....MAHAL nyaaa.....hahaha.....2 ketul jer kot....nsb baik sye x amik part ekor yg besar tu....klo x, mahu rm20 kot....hahaha......baru la tau rupanyer ikan merah ni mahal.....mak sye ckp, klo dia beli, dia terus beli sekor.....baru puas hati....klo sekor xtau la brapa RM pulak kan.....slalu sye beli ikan kembung around RM5 jerk.....tu pon dah dpt byk.....hehehe....

Smpai jer rumah sye terus masuk kan ikan dlm fridge.....pastu landing atas katil....main2 hp....pastu t'tido.....kul 7 baru sye t'sedar.....hahahah.....hampehhh gilerr....punya la penat site visit time puasa.....segala benda x masak lg.....pastu sye buka pon mkn kurma jerk ngan susu....pastu lps solat maghrib baru start masak....owhh Mr. Razak keje pagi aritu so dia mmg blk umah around 9 lbh.....mmg sempat la kan sye nak masak semua be4 dia blk.....so start la masak.....kul 9 cmtu dah ready semua atas meja.....Mr. Razak smpai, dia pelik sye x mkn lg.....sye ckp la "i tunggu nak makan sekali ngan u" konon2 mcm isteri solehah la kan......tunggu suami blk baru mkn....padahal sye pon baru jer siap masak.....hahahha.....esok nyer baru sye wat confession actually sye baru jer siap masak time dia blk tu.....kekeke....xkisah la kan....janji dia suka sup ikan tu....yeaa!!!....eh tp sye rasa x sama kot rasa mcm mak dia wat.....

My 1st sup ikan merah.....pastu sye masak udang sweet & sour.....coz hari isnin tu sye masak bawal sweet & sour.....so ada lg bahan2 dlm fridge....xnak m'bazir masak jer la sweet & sour lg.....hehe....pastu telur dadar wajib coz klo 2 lauk ni x sedap, adalah penyelamat kan....owhh sye mmg selalu jer x confident ngan masakan sye....that's y Mr. Razak jer leh mkn sye masak....org lain x leh....dia x complain2, mkn jer ngan redha....hahaha....best kan....

Ok spt dijanji kan....resepi sye senang jerk....sye mmg suka follow resepi mak sye coz mak sye pon wanita bekerja kan.....so masakan dia mmg selalu nya simple & cpt jer nak masak.....dannn sye rasa perencah2 amat la m'bantu.....yg penting kita ada effort nak masak utk husband kan.....so alasan xder masa tu xleh pakai sbnrnyer.....hahaha....sye pun mmg suka guna alasan tu.....

Memula masuk bawang besar, putih & halia dlm periuk yg dah mendidih air.....pastu masuk la serbuk perasa  hilal.....garam secukup rasa.....pastu ikan merah tu....pastu letak la daun sup....SIAP!!! dannn sedap.....owhh sye xder pic la serbuk perasa hilal tu....tgk la klo sye rajin sye tunjuk la yer cmner rupanyer.....serbuk tu mmg  sedap klo guna utk wat sup....pastu nak goreng2 sayur, just letak serbuk tu ngan sos tiram....senang jer kan....actually kan time baru kawen, sye nak pindah dr umah mak sye dulu, dia ada m'bekal kan sye sebotol serbuk yg sye x tau serbuk apa....coz dia dah masukkan dlm bekas lain....so smpai sudah la sye x tau per benda yg dia bg tu....memula ingat kan lada sulah....tp bau xsama pon....pastu satu hari sye pon tanya la mak sye cmner nak wat meehun sup....dia pon terus la srh sye guna serbuk tu.....sye pon dah lupa serbuk apa yg dia ckp tu....last2 baru t'ingat....sye pon guna la w.pon x tau serbuk apa tu.....dah sethn cmtu baru mak sye bgtau tu serbuk perasa hilal.....laaaa....tu pon nak sorok2....hahaha.....bgtau jer la....mcm misteri plak kan....mak sye mmg kelakar okay ;)

No comments: