Saturday, August 25, 2012

Persiapan raya 2012....

Actually sye mmg xder wat apa2 persiapan raya pon....tp sajer nak citer gak....hehe....raya th ni mmg agak pokai skit coz effect beli kereta aritu masih terasa w.pon dah bln 8, plus byr progress rumah bln ni yg dah makin meningkat....kitorg mmg xder beli baju raya, xder tukar duit raya utk bg bdk2, xder beli kuih raya, & mmg xder shopping apa2 la.....mmg x keluar duit pon....sye just spend RM24 utk dry cleaning 2psg baju kurung sye utk pakai time raya....baju tu pon kira baru gak la, sye tempah time shiela kawen aritu....so rasa m'bazir plak nak beli baju lain kan....Mr. Razak pon pakai baju yg wat time shiela kawen jerk....sama la perents & syafiq pon....rumah sye ni pon still sama, xder apa2 berubah...langsir pon still pakai yg sama dr mula pindah dulu, mmg x tukar basuh smpai skrg....plan nak tukar langsir bilik smpai skrg xwat2....rasa mcm syg plak duit nak beli lgsir baru coz thn dpn dah nak pindah, takut klo beli, x sesuai lak ngan rumah baru tu...time puasa aritu t'ingin sgt nak beli pinggan corelle, ada org jual kat FB & leh byr ansur....tp t'paksa m'batalkan hasrat coz xnak ada tambahan hutang bln2....owhh sye mmg minat pinggan mangkuk....tp lum ada peluang duit nak wat koleksi....so guna jer la apa yg ada, jgn nak ngada2...hehe

Persiapan raya sye just tlg2 mak masak & kemas rumah mak.....hari jumaat lps blk keje sye blk puncak jalil dulu buka puasa ngan Mr. Razak....pastu lps Mr. Razak gi keje, kul 10 lbh mlm cmtu sye terus blk ampang...memula start kupas2 bawang dulu.....pastu mak ajak gi minum kat coffee bean....tgk jam dah pukul 1 lbh pg...cofee bean per bendanyer kan....pastu lepak2 jer la kat umah tunggu syafiq smpai kul 3pg cmtu kitorg terus gi sahur kat dagang avenue....lps sahur antar syafiq blk umah jap, pastu terus gi chow kit carik santan....dah kul 4pg time tu, dok b'jem kat chow kit....adehh....manusia....manusia....x tido kah mereka2 ini....huhu....semua dok m'carik2 bahan2 nak masak utk raya....kat chow kit tu semua benda ada....kul 5 cmtu baru la smpai rumah & leh tido.....seharian x tido....

B'sahur kat dagang avenue kul 3pg....sye leh layan nasik lemak plak time ni....adehh...mana la ko x gemok elly oiii....

Hari sabtu kul 11pg cmtu abah dah dok ketuk2 pintu bilik srh bgn tlg mak....ehh mak sye ni gagah btul....rasanyer dia tido 2 jam jer kot....pg2 dah bgn nak start masak....memula mak ckp plan nak msk lps buka puasa tp mak malas kot nak b'jaga mlm raya so baik la setel kan semua cpt....sye gi dapur tgk mak dah siap blend2 semua bawang2 & halia....pastu kerisik tgh goreng atas dapur....so keje sye dok jaga kerisik tu la, kacau2 jgn bg smpai hangus.....kesabaran diperlukan....owhh sye mmg xreti sabar....bila dah nmpak coklat2 dah kerisik tu mak lak take over coz dia nak perfect kan lg kerisik tu....so kita serahkan sajer pd yg pakar....hehe....tugas sye seterusnya lg m'cabar kesabaran....sye kena blend kerisik....yg lg m'cabar bila mak sye dok bebel2 "shiela wat lain, bkn mcm ni, mak pon x reti sgt....shiela jer tau, dia selalu wat...tak, bkn mcm ni...dia kena blend lg cair.....shiela....bla bla bla....shiela...bla...bla...bla..." hahaha....tension x ko senah?....pastu ngan abah kat sblh dok bising2 "alaa ko buat jer, dah betul la tu....mak ko ni bla...bla...bla..." grrrr....xsuka ok wat keje org bising2....haha....sabar jer la....rasa mcm nak gi antar kerisik tu gi jb, srh shiela wat (shiela dah blk jb ari jumaat lg, tanpa b'salam2an raya ngan sye....huhu)....pastu sye tunjuk protes, sye blend2 x berenti...pastu stop....blend2 lg x berenti....smbil tgk citer kabhi kushi kabhi gham....pastu abah kat sblh dah dok gelak2....last2 blender rosak.....hahaha....t'paksa stop keje, tunggu abah beli blender baru kat tesco....nasib baik dah byk gak yg sye blend sblm rosak tu....cukup la utk wat rendang daging....coz rendang daging kena masak dlm 5jam cmtu (tgk tahap kelembutan daging) so kena la wat dulu....rendang ayam ngan kuah kacang kemudian pon xper....sementara tunggu tu sye start la wat kacang....mak dah goreng2 kejap....sye tlg kupas kacang & dok tampi kulit kacang tu....pastu bila blender baru smpai, sye terus smbung wat kerisik....tp oleh kerana kerisik tu dah t'dedah lama, so bila blend2 dia xjd cair mcm yg mula2 sye wat tu....suppose kerisik ni kena blend time btul2 lps goreng tu....pastu baru la mak sye ckp "nenek (arwah) mmg dah pesan kerisik ni jgn t'dedah lama"....laaa awat x bgtau awal2....so sye tanyer la mak sye apa kesan nyer klo kerisik ni x btul2 cair....dia ckp xder kesan apa2....klo masak dlm kuali cair jugak....erkkk....kesimpulannyer sye pon x phm....apakah?....td yer2 jerk nak kerisik tu cair mcm shiela wat, ni xcair xper la pulak....confius2....lps setel kerisik sye blend kacang plak.....tu pon ahzab coz abah bising2 nak kacang tu hancur2, mak lak x nak hancur2 sgt....layan....so sye wat yg sedang2 ajer....tp hasilnya lps siap masak, mmg abah suka....

Bawang dah siap kupas..... 

Proses wat kerisik....


Blend2....blend smpai blender rosak....hehe

Lbh 5 jam nak tunggu masak.....mak wat daging 2kilo....ngan hati sekilo....tugas sye dok kacau rendang ni dr masa ke semasa....x senang duduk wooo....

 Finally....siap gak rendang daging....mmg sedap giler kali ni coz daging mmg lembut....

Time buka puasa tu baru la rendang daging siap....so lps buka puasa dlm kul 9 cmtu, terus proceed wat rendang ayam ngan kuah kacang lak....rendang ayam xyah tunggu lama, dlm 2 jam dah leh siap....pastu mak masak serentak ngan kuah kacang....so tugas sye la nak kacau dua2 kuali ni....owhh mak sye selalu sakit kaki skrg ni, so dia x leh b'diri lama2....so sye la yg jaga kuali smbil mak sye monitor....dkt kul 1 la gak semua keje2 setel coz nak tunggu nasik impit masak....kesian kat mak, penat sgt dia....dah la x cukup tido....lps setel semua baru mak leh tido....sye plak baru bleh start kemas rumah....sapu2 atas dulu, tangga pastu ruang tamu...nsb baik dapur dah setel, mak sye dah sapu....sye pon dah kemas2 peti ais ptg tu, buang segala khazanah & sumbat la menda2 yg nak msk peti ais coz mak sye dok bising peti ais penuh sgt xtau tau mana nak sumbat brg2....serius sye x phm knp org dlm umh tu suka sgt simpan brg2 yg dah xguna....sye lak mmg suka m'buang2....semua sye buang....Yeaaa!!!...ehhh yg plg sye dendam sgt ngan kain2 buruk kat dapur tu....ikut hati nak buang jerk, tp takut mak marah.....huhu....mak sye suka btul wat koleksi kain2 buruk....dlm kul 3pg baru la sye setel semua....baru leh tido....Mr. Razak keje mlm raya tu....pg tu dia balik, terus siap2 nak solat raya.....kesian kan....

 Rendang ayam & kuah kacang yg t'baik dr ladang.....

Rumah dah siap kemas.....byk btul brg2 bisnes syafiq....kotak2....semua sye dah angkut letak luar....ngan bendera BN sepah2 kat porch tu....sabar jer la....dr siang mak srh dia kemas dia wat donno jerk....ehh tp xper, coz dia bg sye RM100 duit raya....hahaha....best gilerrr!!!...

4 comments:

shiela said...

oo..die bg ko duit raya tu sbb upah ko kemas barang die..hahaha...

ELLY said...

hahaha....aku dah mcm bibik lak dpt upah kemas rumah....

haslinda said...

ko suh mak ko try minyak anugerah..ada jual kat tesco ampang.sbb makcik blkg umah aku tu sakit lutut n kaki.anak dia belikan minyak tu n alhamdulillah skrg kaki makcik tu ok.. mak aku baru belikan tuk nenek aku.tp sbb baru jer seminggu guna kan so x tau la effective ke x kat nenek aku..

ELLY said...

linda: owhh yer yer...nnti aku ckp kat mak aku...thanks erk ;)