Thursday, August 23, 2012

Kisah Puasa 2012....

Diam x diam dah 5 hari kita raya...cmner raya korg thn ni erk?...sure best kan...sye nyer raya kali ni ntah apa2 skit...hahaha...yer la kan, ni 1st time kitorg raya x cukup ahli keluarga coz shiela raya kat belah husband dia kat JB...so mak & abah decide x nak blk kelantan, raya kat KL jer...dan smlm sye dah pun start keje....x best gak la...org tgh cuti2 lg, dah kena msk ofis....mood raya pon mmg dah xder....tp nak wat cmner kan, sye x leh amik byk cuti coz lum confirm lg....sye ada 4hari jer AL smpai bln 12 ni....so nak simpan cuti utk syafiq nyer majlis kawen bln 11 & 12 nnti....

Ok....xnak citer psl raya lg...citer psl puasa dulu....hehe....bln puasa kali ni sye rasa mcm kurang pahala jerk...awal2 puasa konon2 nak tingkatkan amal ibadat dr thn lps....tp hampeh....boleh bilang berapa kali jer sye gi terawih....huhu...pastu pahala sediakan mknan b'buka & sahur utk suami pon mesti lg kurang dr thn lps....hahaha....m'cabar skit la sahur thn ni coz sye kan baru jer keje kat tpt baru.....pastu nak biasakan diri ngan tpt keje yg lbh jauh & jln jem (p'jlnan lbh sejam setiap hari)....1st week puasa tu awal gak la sye bgn sahur....be4 kul 5 cmtu dah bgn...tp azab nyer mengantok tahap x ingat dunia bila kat ofis.....serius smpai dah pening2 kepala sye tahan ngantok....yer la kan sye tido pon dlm kul 12-1 pg cmtu....pastu be4 5 dah bgn sahur, pastu basuh pinggan mgkuk & kemas2 semua terus siap2 gi ofis....balik ofis plak dlm kul 6lbh baru smpai....penat sgt2....tp bila dah msk minggu ke 2 puasa, sye dah start malas nak bgn sahur....kul 5.15 keatas baru bgn pastu kelam kabut....rasanyer dlm byk2 hari, cuma sekali jer sye masak time sahur....tu pon msk sardin jerk....yg lain2 just goreng ikan atau goreng telur pastu letak kicap.....simple yg amat....Mr. Razak pon makan jer la ngan redha....hahaha....pnh smpai 3 hari b'turut2 sye wat telur goreng jerk....mcm thn lps ada la gak sye wat nasik goreng & masak2 time sahur....thn ni jgn harap....mmg sgt2 x larat....pastu t'miss sahur ada la sekali....dah masuk minggu ke3 puasa baru la sye kurang skit mengantok kat ofis....

Time buka puasa plak, sye byk beli lauk jerk...dlm seminggu tu cuma sekali or 2 kali jer sye masak....klo thn lps, sye yg beli lauk klo sye xsempat masak....thn ni Mr. Razak plak amik alih tugas tu klo dia off or keje malam....coz ofis sye dah jauh so x sempat sye nak beli.....lgpon ofis lama kul 4.30 dah leh blk, ofis ni slalu kul 5.30 or 5.45 baru sye blk...so klo Mr. Razak dah beli lauk, sye blk2 just masak nasik jer la.....thn ni kitorg mmg agak m'bazir mknan time buka....Mr. Razak kdg2 beli byk sgt mknan padahal 2 org jer nak mkn....adehh....klo sye beli selalu cukup2 jerk....ader la yg m'bazir, kena buang mknan yg lbh2 tu....huhu....sye mmg xsuka buang2 mknan ni....tp no choice coz beli lauk kat bazar ni bkn leh tahan lama....ada yg time sahur dah basi....

 Tgk ni,  2 org jer kot nak mkn....siap ada rojak la bagai....owhh ni dah mcm mengikut jejak langkah abah sye yg suka m'bazir beli byk2 time buka....keke...

Puasa kali ni kitorg byk buka kat rumah jerk....klo x rumah kitorg, rumah parents....ada sekali sahur tapaw McD, tu pon coz ada voucher buy 1 get 1 free chicken foldover....pastu sekali buka McD GCB.....pastu 2 kali buka kat luar....sekali tu kat restoran pak ali dkt ngan umh ni jerk....yg lg satu mkn buffet kat Hadramawt ngan FIL....kitorg mkn kat hadramawt kat chulan square....buffet dia RM55 sorg klo x silap....tp  mknan dia kureng la....xsedap sgt....tp sye ok jerk coz sye kan mmg xcerewet bab2 mkn ni....semua menda sye mkn....yg bestnya Mr. Razak pon cmtu gak....that's y la badan kitorg sama2 mengembang....hahaha....family sye xder buka puasa kat luar...coz abah bz keje so dia jarang dpt buka puasa sama2....lgpon puasa kali ni mak rajin plak masak....lg best la kan mkn mak masak.....thn ni kan puasa start hari sabtu so 1st day sahur & buka sye dpt la mkn sama2 ngan family....sahur & buka yg last pon ngan family....puasa kali ni xder la sye kesunyian sgt mcm last year....klo Mr. Razak keje, sye sahur or buka kat ampang jerk....ok tu ajer kisah puasa kali ni....daaaa ;)

No comments: