Wednesday, August 29, 2012

Happy Birthday Elly.....

Happy Birthday to me....yeaaa dah 28thn sye hidup....rasa mcm masih bayi....hahaha....tipu la tu kan....ok x nak citer panjang2.....xder apa pon yg bestnya umur 28 ni....sye still lg org yg sama & xder apa2 pon achievement yg boleh dibanggakan dlm hidup sye ni setakat ni.....so kita ENJOYY.....hehe

Weekend lps sye dah dpt advance birthday present dr Mr. Razak....hari ahad xder gi mana2, so ptg tu kitorg gi la b'jln2 kat our fav place.....x lain & x bkn, Alamanda putrajaya....haha....actually boring jerk, nak tgk movie tp xder yg best....so kitorg pon gi mkn kenny rogers & msk parkson coz Mr. Razak srh tgk2 perfume apa yg sye suka....sye mmg nak beli perfume....klo Mr. Razak xbelikan pon sye plan nak beli sndiri jerk coz mmg perfume sye dah ketitisan yg t'akhir.....ni dia dah nak bg so sye pon merelakan jer la....selamat duit haku....hehe...lps tu try la beberapa jns....yg shortlisted guess by marciano & heat by beyonce.....tp sye pilih heat coz guess tu harga dah dkt nak 300...xsmpai hati plak nak amik yg mahal2....hehe....lgpon sye mmg nak try pakai perfume yg celebrity ni...coz mak sye pakai lovely by sarah jessica parker & perfume dia mcm best jerk kan....heat ni harga pon below 200, so mmg ok la & bau dia pon not bad....sweet & fruity.....sye mmg suka bau yg sweet2 ni....tp actually too fruity tp x kesah la kan janji Mr. Razak pon suka....tp per2 pon perfume sye yg dah habis tu, style by elizabeth arden lg best...ingat nak beli jer lg yg tu tp kat parkson xder....so beli jer la yg ni....owhh sye suka elizabeth arden coz arwah nenek sye pakai perfume tu....sejak dia meninggal, sye start pakai E.Arden....huhu....owhh xder surprise apa2 pon b'day sye ni, hadiah pon pilih sndiri....Mr. Razak ckp dia x suka wat surprise....tp klo sye wat surprise kat dia, dia suka jerk...hmmm....

Owhh....botol ni agak pelik....xberapa suka botol ni...mkn space....huhu.... 


Me & Mr. Razak....

Yeaa....setelah lbh sebln b'jimat cermat baru la dpt mkn mahal2 skit....dah lama kot xmkn kenny rogers....Mr. Razak smpai dah lupa cara nak order...haha....

Sunday, August 26, 2012

Progress Rumah...

Just a short entry to update about our house progress be4 i go to sleep (ayat sedapkan hati padahal bila dah taip nnti mesti b'jela gak ko m'bebel kan)....smlm sye & Mr. Razak gi site visit....lama x gi, last kitorg gi bln 5.....pastu bln 5 & 6 developer xder claim utk progress...so meaning that these 2 months mmg xder progress la....tp last month ada diorg claim 5%....so skrg progress dah 90% kot...ntah la sye pon dah lost track...dulu rajin la dok kira2 klo bank antar statement.....tp skrg bila dah lama2 ni malas la pulak...hehe....memula ingat dah 95% tp bila tgk site smlm rse mcm x logik plak 95%....ntah2 baru 85% tp sye salah kira kot....kekeke....kena check blk surat2 bank & developer....jom layan pic....owhh entry progress rumah sblm ni sye tunjuk pic dlm rumah kan, entry ni sye tunjuk kwsan sekeliling plak....taman kat sebelah area rumah sye tu pon developer dah start wat.....monthly payment skrg ni still lg 800 lbh, lum smpai 900 lg....

Pintu pagar dah ada....yeaaa ;)

 Jalan depan rumah dah rata....tp lum tar lg....

Luas jugak jln depan rumah ni.... 

Jalan belakang rumah pon dah rata.... 

View depan rumah....kat kwsan lapang tu la tapak surau & dewan.....tp tapak jer la.....bkn under developer utk construct....dulu time beli ingat diorg construct sekali....rupanya x....huhu 

Taman ada dinosaur & anak2 dia....keke....comel la pulak....jgn 2, 3 bln guna dah rosak...

Ada 2 court kat sini....maybe court basketball ngan badminton kot....sekeliling tu ada track jogging.....

Taman ni kat sebelah area rumah jerk.....dekat la gak....rumah sye yg 1st row depan tu....

Actually x digalakkan la b'keliaran kat site cmni tanpa pakai safety shoes....tp oleh kerana sifat ingin tau yg amat m'dlm, kita redah jer la....kekeke....ok itu ajer....

Saturday, August 25, 2012

Raya 2012....

Pagi raya sye mmg x best coz sye x leh solat raya....rasa x excited jer nak bgn tido pg tu....kul 7 sye dah t'jaga, dok carik Mr. Razak.....dia ckp nak blk awal dlm kul 6pg....tp kul 7 x smpai2....rupa2nyer dia t'tido kat ofis....time sye call tu baru dia nak siap2 blk ampang....sye pon sambung la tido blk...hehe...baju semua dah siap iron so xder la nak t'kejar2 sgt....lgpon bg la org2 yg nak solat raya b'siap2 dulu....kul 7.30 baru Mr. Razak smpai....dia siap2 mandi pakai baju melayu semua, pastu gi makan....sye plak baru la t'hegeh2 nak b'siap....lps siap2, turun bawah....abah, syafiq & Mr. Razak tgh siap2 pakai samping nak gi solat raya kat surau dkt ngan umh ni jerk....pastu kitorg wat sesi b'salam2an & bg duit raya kat parents....yg best giler syafiq bg sye duit raya....x sangka gak la....hehe....pastu tetb dgr surau tu dah start solat raya, maka b'lari la mereka ke surau b'kejar2an.....haha....

Lps diorg balik dr surau, sye & mak siap2 la nak gi ziarah kubur arwah nenek kat jln ampang tu (semua ahli keluarga mak yg dah meninggal, dikebumikan kat sini)....agak frust coz sye x dpt baca yasin....

Syafiq & mak tgh baca yasin....

Kitorg gi 2 kete coz lps tu sye & Mr. Razak terus ke Cheras, umah PIL....diorg lak terus blk umah coz ada sepupu sye nak dtg beraya....kat rumah PIL diorg ada beli lemang....pastu mak sye ada bg rendang & semua yg dia masak tu utk PIL....BIL ada bwk mknan sabah yg sye xpnh mkn, ala2 mcm lemang tp bungkus mcm lepat & mkn ngan kari, so sye mkn la yg dia bwk tu....sye mmg suka try mknan2 baru ni....dok cheras smpai kul 1ptg cmtu....MIL ada wat nasik minyak gak ngan kari tulang....lps Mr. Razak mkn2, kitorg pon balik....

Sampai rumah tgk semua org tgh tido....so kitorg pon tido....hehe....kul 5lbh ptg cmtu baru bgn....giler x best kan raya sye....mlm tu sye gi ronda2 KL ngan Mr. Razak...lalu la kat jln TAR...semuanya lengang....tetb rasa frust coz sye xgi jln TAR pon....selalu mesti gi mlm raya klo raya kat KL....mmg x sempat lgsung nak gi....huhu....pastu kitorg gi lepak2 minum kat old town ampang point....kul 2pg baru blk & terus tido....begitulah b'akhirnya raya 1st kitorg....raya ke2 kitorg gi jln2 ke penang....nnti sye citer kat entry lain....

Lepak2.....

Owhh sye mmg xder amik gambar raya pon....malas nak amik gmbar coz sye pakai baju yg sama time wedding shiela....so sye letak jer la gmbar sye & Mr. Razak time wedding shiela....hehe....klo amik gambar pon sama jer la mcm ni....klo shiela ada mesti excited nak amik2 gmbar....huhu....kesimpulannyer mmg x excited raya klo ahli keluarga x cukup kan.....

Hehe...selamat hari raya semua ;)

Dan lagi....

Persiapan raya 2012....

Actually sye mmg xder wat apa2 persiapan raya pon....tp sajer nak citer gak....hehe....raya th ni mmg agak pokai skit coz effect beli kereta aritu masih terasa w.pon dah bln 8, plus byr progress rumah bln ni yg dah makin meningkat....kitorg mmg xder beli baju raya, xder tukar duit raya utk bg bdk2, xder beli kuih raya, & mmg xder shopping apa2 la.....mmg x keluar duit pon....sye just spend RM24 utk dry cleaning 2psg baju kurung sye utk pakai time raya....baju tu pon kira baru gak la, sye tempah time shiela kawen aritu....so rasa m'bazir plak nak beli baju lain kan....Mr. Razak pon pakai baju yg wat time shiela kawen jerk....sama la perents & syafiq pon....rumah sye ni pon still sama, xder apa2 berubah...langsir pon still pakai yg sama dr mula pindah dulu, mmg x tukar basuh smpai skrg....plan nak tukar langsir bilik smpai skrg xwat2....rasa mcm syg plak duit nak beli lgsir baru coz thn dpn dah nak pindah, takut klo beli, x sesuai lak ngan rumah baru tu...time puasa aritu t'ingin sgt nak beli pinggan corelle, ada org jual kat FB & leh byr ansur....tp t'paksa m'batalkan hasrat coz xnak ada tambahan hutang bln2....owhh sye mmg minat pinggan mangkuk....tp lum ada peluang duit nak wat koleksi....so guna jer la apa yg ada, jgn nak ngada2...hehe

Persiapan raya sye just tlg2 mak masak & kemas rumah mak.....hari jumaat lps blk keje sye blk puncak jalil dulu buka puasa ngan Mr. Razak....pastu lps Mr. Razak gi keje, kul 10 lbh mlm cmtu sye terus blk ampang...memula start kupas2 bawang dulu.....pastu mak ajak gi minum kat coffee bean....tgk jam dah pukul 1 lbh pg...cofee bean per bendanyer kan....pastu lepak2 jer la kat umah tunggu syafiq smpai kul 3pg cmtu kitorg terus gi sahur kat dagang avenue....lps sahur antar syafiq blk umah jap, pastu terus gi chow kit carik santan....dah kul 4pg time tu, dok b'jem kat chow kit....adehh....manusia....manusia....x tido kah mereka2 ini....huhu....semua dok m'carik2 bahan2 nak masak utk raya....kat chow kit tu semua benda ada....kul 5 cmtu baru la smpai rumah & leh tido.....seharian x tido....

B'sahur kat dagang avenue kul 3pg....sye leh layan nasik lemak plak time ni....adehh...mana la ko x gemok elly oiii....

Hari sabtu kul 11pg cmtu abah dah dok ketuk2 pintu bilik srh bgn tlg mak....ehh mak sye ni gagah btul....rasanyer dia tido 2 jam jer kot....pg2 dah bgn nak start masak....memula mak ckp plan nak msk lps buka puasa tp mak malas kot nak b'jaga mlm raya so baik la setel kan semua cpt....sye gi dapur tgk mak dah siap blend2 semua bawang2 & halia....pastu kerisik tgh goreng atas dapur....so keje sye dok jaga kerisik tu la, kacau2 jgn bg smpai hangus.....kesabaran diperlukan....owhh sye mmg xreti sabar....bila dah nmpak coklat2 dah kerisik tu mak lak take over coz dia nak perfect kan lg kerisik tu....so kita serahkan sajer pd yg pakar....hehe....tugas sye seterusnya lg m'cabar kesabaran....sye kena blend kerisik....yg lg m'cabar bila mak sye dok bebel2 "shiela wat lain, bkn mcm ni, mak pon x reti sgt....shiela jer tau, dia selalu wat...tak, bkn mcm ni...dia kena blend lg cair.....shiela....bla bla bla....shiela...bla...bla...bla..." hahaha....tension x ko senah?....pastu ngan abah kat sblh dok bising2 "alaa ko buat jer, dah betul la tu....mak ko ni bla...bla...bla..." grrrr....xsuka ok wat keje org bising2....haha....sabar jer la....rasa mcm nak gi antar kerisik tu gi jb, srh shiela wat (shiela dah blk jb ari jumaat lg, tanpa b'salam2an raya ngan sye....huhu)....pastu sye tunjuk protes, sye blend2 x berenti...pastu stop....blend2 lg x berenti....smbil tgk citer kabhi kushi kabhi gham....pastu abah kat sblh dah dok gelak2....last2 blender rosak.....hahaha....t'paksa stop keje, tunggu abah beli blender baru kat tesco....nasib baik dah byk gak yg sye blend sblm rosak tu....cukup la utk wat rendang daging....coz rendang daging kena masak dlm 5jam cmtu (tgk tahap kelembutan daging) so kena la wat dulu....rendang ayam ngan kuah kacang kemudian pon xper....sementara tunggu tu sye start la wat kacang....mak dah goreng2 kejap....sye tlg kupas kacang & dok tampi kulit kacang tu....pastu bila blender baru smpai, sye terus smbung wat kerisik....tp oleh kerana kerisik tu dah t'dedah lama, so bila blend2 dia xjd cair mcm yg mula2 sye wat tu....suppose kerisik ni kena blend time btul2 lps goreng tu....pastu baru la mak sye ckp "nenek (arwah) mmg dah pesan kerisik ni jgn t'dedah lama"....laaa awat x bgtau awal2....so sye tanyer la mak sye apa kesan nyer klo kerisik ni x btul2 cair....dia ckp xder kesan apa2....klo masak dlm kuali cair jugak....erkkk....kesimpulannyer sye pon x phm....apakah?....td yer2 jerk nak kerisik tu cair mcm shiela wat, ni xcair xper la pulak....confius2....lps setel kerisik sye blend kacang plak.....tu pon ahzab coz abah bising2 nak kacang tu hancur2, mak lak x nak hancur2 sgt....layan....so sye wat yg sedang2 ajer....tp hasilnya lps siap masak, mmg abah suka....

Bawang dah siap kupas..... 

Proses wat kerisik....


Blend2....blend smpai blender rosak....hehe

Lbh 5 jam nak tunggu masak.....mak wat daging 2kilo....ngan hati sekilo....tugas sye dok kacau rendang ni dr masa ke semasa....x senang duduk wooo....

 Finally....siap gak rendang daging....mmg sedap giler kali ni coz daging mmg lembut....

Time buka puasa tu baru la rendang daging siap....so lps buka puasa dlm kul 9 cmtu, terus proceed wat rendang ayam ngan kuah kacang lak....rendang ayam xyah tunggu lama, dlm 2 jam dah leh siap....pastu mak masak serentak ngan kuah kacang....so tugas sye la nak kacau dua2 kuali ni....owhh mak sye selalu sakit kaki skrg ni, so dia x leh b'diri lama2....so sye la yg jaga kuali smbil mak sye monitor....dkt kul 1 la gak semua keje2 setel coz nak tunggu nasik impit masak....kesian kat mak, penat sgt dia....dah la x cukup tido....lps setel semua baru mak leh tido....sye plak baru bleh start kemas rumah....sapu2 atas dulu, tangga pastu ruang tamu...nsb baik dapur dah setel, mak sye dah sapu....sye pon dah kemas2 peti ais ptg tu, buang segala khazanah & sumbat la menda2 yg nak msk peti ais coz mak sye dok bising peti ais penuh sgt xtau tau mana nak sumbat brg2....serius sye x phm knp org dlm umh tu suka sgt simpan brg2 yg dah xguna....sye lak mmg suka m'buang2....semua sye buang....Yeaaa!!!...ehhh yg plg sye dendam sgt ngan kain2 buruk kat dapur tu....ikut hati nak buang jerk, tp takut mak marah.....huhu....mak sye suka btul wat koleksi kain2 buruk....dlm kul 3pg baru la sye setel semua....baru leh tido....Mr. Razak keje mlm raya tu....pg tu dia balik, terus siap2 nak solat raya.....kesian kan....

 Rendang ayam & kuah kacang yg t'baik dr ladang.....

Rumah dah siap kemas.....byk btul brg2 bisnes syafiq....kotak2....semua sye dah angkut letak luar....ngan bendera BN sepah2 kat porch tu....sabar jer la....dr siang mak srh dia kemas dia wat donno jerk....ehh tp xper, coz dia bg sye RM100 duit raya....hahaha....best gilerrr!!!...

Friday, August 24, 2012

Apakah?....


Sye mmg x paham apa yg b'laku di sini....apakah yg Mr. Razak cuba lakukan???....ciptaan apakah ini?.....hanya dia jer paham....org2 IT mmg susah nak difahami....sabar jer la....hahaha....mcm mana complicated nyer wayar2 tu, mcm tu la complicated nyer Mr. Razak....hikzzz ;)

Thursday, August 23, 2012

Kisah Puasa 2012....

Diam x diam dah 5 hari kita raya...cmner raya korg thn ni erk?...sure best kan...sye nyer raya kali ni ntah apa2 skit...hahaha...yer la kan, ni 1st time kitorg raya x cukup ahli keluarga coz shiela raya kat belah husband dia kat JB...so mak & abah decide x nak blk kelantan, raya kat KL jer...dan smlm sye dah pun start keje....x best gak la...org tgh cuti2 lg, dah kena msk ofis....mood raya pon mmg dah xder....tp nak wat cmner kan, sye x leh amik byk cuti coz lum confirm lg....sye ada 4hari jer AL smpai bln 12 ni....so nak simpan cuti utk syafiq nyer majlis kawen bln 11 & 12 nnti....

Ok....xnak citer psl raya lg...citer psl puasa dulu....hehe....bln puasa kali ni sye rasa mcm kurang pahala jerk...awal2 puasa konon2 nak tingkatkan amal ibadat dr thn lps....tp hampeh....boleh bilang berapa kali jer sye gi terawih....huhu...pastu pahala sediakan mknan b'buka & sahur utk suami pon mesti lg kurang dr thn lps....hahaha....m'cabar skit la sahur thn ni coz sye kan baru jer keje kat tpt baru.....pastu nak biasakan diri ngan tpt keje yg lbh jauh & jln jem (p'jlnan lbh sejam setiap hari)....1st week puasa tu awal gak la sye bgn sahur....be4 kul 5 cmtu dah bgn...tp azab nyer mengantok tahap x ingat dunia bila kat ofis.....serius smpai dah pening2 kepala sye tahan ngantok....yer la kan sye tido pon dlm kul 12-1 pg cmtu....pastu be4 5 dah bgn sahur, pastu basuh pinggan mgkuk & kemas2 semua terus siap2 gi ofis....balik ofis plak dlm kul 6lbh baru smpai....penat sgt2....tp bila dah msk minggu ke 2 puasa, sye dah start malas nak bgn sahur....kul 5.15 keatas baru bgn pastu kelam kabut....rasanyer dlm byk2 hari, cuma sekali jer sye masak time sahur....tu pon msk sardin jerk....yg lain2 just goreng ikan atau goreng telur pastu letak kicap.....simple yg amat....Mr. Razak pon makan jer la ngan redha....hahaha....pnh smpai 3 hari b'turut2 sye wat telur goreng jerk....mcm thn lps ada la gak sye wat nasik goreng & masak2 time sahur....thn ni jgn harap....mmg sgt2 x larat....pastu t'miss sahur ada la sekali....dah masuk minggu ke3 puasa baru la sye kurang skit mengantok kat ofis....

Time buka puasa plak, sye byk beli lauk jerk...dlm seminggu tu cuma sekali or 2 kali jer sye masak....klo thn lps, sye yg beli lauk klo sye xsempat masak....thn ni Mr. Razak plak amik alih tugas tu klo dia off or keje malam....coz ofis sye dah jauh so x sempat sye nak beli.....lgpon ofis lama kul 4.30 dah leh blk, ofis ni slalu kul 5.30 or 5.45 baru sye blk...so klo Mr. Razak dah beli lauk, sye blk2 just masak nasik jer la.....thn ni kitorg mmg agak m'bazir mknan time buka....Mr. Razak kdg2 beli byk sgt mknan padahal 2 org jer nak mkn....adehh....klo sye beli selalu cukup2 jerk....ader la yg m'bazir, kena buang mknan yg lbh2 tu....huhu....sye mmg xsuka buang2 mknan ni....tp no choice coz beli lauk kat bazar ni bkn leh tahan lama....ada yg time sahur dah basi....

 Tgk ni,  2 org jer kot nak mkn....siap ada rojak la bagai....owhh ni dah mcm mengikut jejak langkah abah sye yg suka m'bazir beli byk2 time buka....keke...

Puasa kali ni kitorg byk buka kat rumah jerk....klo x rumah kitorg, rumah parents....ada sekali sahur tapaw McD, tu pon coz ada voucher buy 1 get 1 free chicken foldover....pastu sekali buka McD GCB.....pastu 2 kali buka kat luar....sekali tu kat restoran pak ali dkt ngan umh ni jerk....yg lg satu mkn buffet kat Hadramawt ngan FIL....kitorg mkn kat hadramawt kat chulan square....buffet dia RM55 sorg klo x silap....tp  mknan dia kureng la....xsedap sgt....tp sye ok jerk coz sye kan mmg xcerewet bab2 mkn ni....semua menda sye mkn....yg bestnya Mr. Razak pon cmtu gak....that's y la badan kitorg sama2 mengembang....hahaha....family sye xder buka puasa kat luar...coz abah bz keje so dia jarang dpt buka puasa sama2....lgpon puasa kali ni mak rajin plak masak....lg best la kan mkn mak masak.....thn ni kan puasa start hari sabtu so 1st day sahur & buka sye dpt la mkn sama2 ngan family....sahur & buka yg last pon ngan family....puasa kali ni xder la sye kesunyian sgt mcm last year....klo Mr. Razak keje, sye sahur or buka kat ampang jerk....ok tu ajer kisah puasa kali ni....daaaa ;)

Sunday, August 19, 2012

Selamat Hari Raya 2012.....


Di sini sye nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir & batin kepada semua yg mengenali diri sye, kpd pembaca2 setia blog sye ni & kpd semua umat islam diseluruh dunia.....Kalau ada salah & silap harap dimaafkan ;)

Raya ni sye beraya kat rumah parents sye kat Ampang jerk.....x blk kelantan pon....so kpd kwn2 yg raya kat KL, jemput la dtg beraya umah sye.....nasi impit & rendang byk ni.....

Esok pagi, lps solat raya kitorg plan nak gi ziarah kubur arwah nenek dulu pastu terus gi rumah PIL kat cheras, beraya ngan diorg dulu....pastu baru beraya ngan parents sye....maybe gi kg. baru kot umah sedara mara....& plg penting sye nak sgt gi umh bapak angkat sye, abah mail kat selayang baru....dah lama nak tgk dia tp lum ada kesempatan....last year x gi pon....hopefully kali ni dpt gi....Mr. Razak keje la plak mlm raya ni....kul 6pg baru blk....so mesti dia kepenatan & kena tido....huhu....xtau la dia nak gi ker x beraya....xkan nak beraya sorg2 kan....xbest la....

Sunday, August 12, 2012

Masak Rendang.....

Skrg dah kul 3 pagi.....sye still lum tido.....knp?.....owhhh sye tgh tolong mak sye wat rendang ngan kuah kacang ni....hehe....eh awal sgt la plak kan....raya lg seminggu kot....actually mak sye wat rendang ni utk uncle sye yg dok kat penang....jap lg dia nak dtg amik....mak sye ank perempuan sorg dlm adik beradik dia.....so resepi rendang, kuah kacang & lain2 mknan time raya dia sorg jer yg mewarisi dr arwah nenek....so semua adik beradik request nak mkn rendang dia.....ni mesti semua tgh rindu arwah nenek ni.....t'masuk la sye.....tu la dia penangan masakan kan.....smpai bila2 kita x kan lupa w.pon arwah nenek dah lama meninggal....

Ni kuah kacang dah siap.....tgh tunggu rendang jerk....smpai pagi la kot ni.....sye pon tgh tunggu ni coz nak bwk blk puncak jalil kul 4.30 nnti utk sahur ngan Mr. Razak....tp rasa mcm x sempat la plak coz daging x empuk lg.....kul 1pg td baru start masak.....huhu.....sye x der tlg sgt pon....just potong2 bawang ngan kacau2 dlm kuali tu coz mak sye x larat b'diri sgt, sakit kaki.....shiela dah tlg shift siang so sye tlg shift mlm la plak smbil temankan mak sye ni....hehe....actually plan nak dtg ampang pagi td....tp sye bgn pon dah lewat pastu wat keje2 umah skit kat umah sye tu, kul 5 lbh baru smpai ampang.....

Owhh ok.....tu jer nak citer....hehe....raya ni sye & family x blk kg. pon....so raya kat KL jerk....sye pon xder amik cuti....shiela raya kat JB....rasa mcm boring jer raya ni....huhu....

Sup ikan.....

Yeahhhh! akhirnya khamis lps b'jaya gak sye masak sup ikan pertama sye.....actually dah lama tau Mr. Razak dok ckp dia suka sup ikan coz masa kecik klo dia sakit mak dia watkan sup ikan.....tp sye malas nak blajar wat coz sye x minat sgt sup ikan....hehe....aritu masa buka puasa mak sye wat sup ikan, sedap la pulak kan....sye pon tanyer la resepi kat mak sye.....rupanyer senang yg amat buat sup ikan ni.....xder la susah mana.....rasa mcm rugi x blajar awal2.....keke....

khamis lps sye blk keje awal coz pg tu sye ada site visit kat Petron PD.....pastu smpai KL awal, sye pon terus la gi giant dkt dpn ofis sye tu beli brg2 nak masak.....nnti kat akhir entry sye citer resepi sye erk.....bahan utama adalah ikan....sye beli ikan merah.....amik la 2 potong ikan tu....pastu gi timbang.....tgk harga RM10, pastu tgk blk ikan tu, pastu tgk harga RM10, tgk blk ikan tu.....MAHAL nyaaa.....hahaha.....2 ketul jer kot....nsb baik sye x amik part ekor yg besar tu....klo x, mahu rm20 kot....hahaha......baru la tau rupanyer ikan merah ni mahal.....mak sye ckp, klo dia beli, dia terus beli sekor.....baru puas hati....klo sekor xtau la brapa RM pulak kan.....slalu sye beli ikan kembung around RM5 jerk.....tu pon dah dpt byk.....hehehe....

Smpai jer rumah sye terus masuk kan ikan dlm fridge.....pastu landing atas katil....main2 hp....pastu t'tido.....kul 7 baru sye t'sedar.....hahahah.....hampehhh gilerr....punya la penat site visit time puasa.....segala benda x masak lg.....pastu sye buka pon mkn kurma jerk ngan susu....pastu lps solat maghrib baru start masak....owhh Mr. Razak keje pagi aritu so dia mmg blk umah around 9 lbh.....mmg sempat la kan sye nak masak semua be4 dia blk.....so start la masak.....kul 9 cmtu dah ready semua atas meja.....Mr. Razak smpai, dia pelik sye x mkn lg.....sye ckp la "i tunggu nak makan sekali ngan u" konon2 mcm isteri solehah la kan......tunggu suami blk baru mkn....padahal sye pon baru jer siap masak.....hahahha.....esok nyer baru sye wat confession actually sye baru jer siap masak time dia blk tu.....kekeke....xkisah la kan....janji dia suka sup ikan tu....yeaa!!!....eh tp sye rasa x sama kot rasa mcm mak dia wat.....

My 1st sup ikan merah.....pastu sye masak udang sweet & sour.....coz hari isnin tu sye masak bawal sweet & sour.....so ada lg bahan2 dlm fridge....xnak m'bazir masak jer la sweet & sour lg.....hehe....pastu telur dadar wajib coz klo 2 lauk ni x sedap, adalah penyelamat kan....owhh sye mmg selalu jer x confident ngan masakan sye....that's y Mr. Razak jer leh mkn sye masak....org lain x leh....dia x complain2, mkn jer ngan redha....hahaha....best kan....

Ok spt dijanji kan....resepi sye senang jerk....sye mmg suka follow resepi mak sye coz mak sye pon wanita bekerja kan.....so masakan dia mmg selalu nya simple & cpt jer nak masak.....dannn sye rasa perencah2 amat la m'bantu.....yg penting kita ada effort nak masak utk husband kan.....so alasan xder masa tu xleh pakai sbnrnyer.....hahaha....sye pun mmg suka guna alasan tu.....

Memula masuk bawang besar, putih & halia dlm periuk yg dah mendidih air.....pastu masuk la serbuk perasa  hilal.....garam secukup rasa.....pastu ikan merah tu....pastu letak la daun sup....SIAP!!! dannn sedap.....owhh sye xder pic la serbuk perasa hilal tu....tgk la klo sye rajin sye tunjuk la yer cmner rupanyer.....serbuk tu mmg  sedap klo guna utk wat sup....pastu nak goreng2 sayur, just letak serbuk tu ngan sos tiram....senang jer kan....actually kan time baru kawen, sye nak pindah dr umah mak sye dulu, dia ada m'bekal kan sye sebotol serbuk yg sye x tau serbuk apa....coz dia dah masukkan dlm bekas lain....so smpai sudah la sye x tau per benda yg dia bg tu....memula ingat kan lada sulah....tp bau xsama pon....pastu satu hari sye pon tanya la mak sye cmner nak wat meehun sup....dia pon terus la srh sye guna serbuk tu.....sye pon dah lupa serbuk apa yg dia ckp tu....last2 baru t'ingat....sye pon guna la w.pon x tau serbuk apa tu.....dah sethn cmtu baru mak sye bgtau tu serbuk perasa hilal.....laaaa....tu pon nak sorok2....hahaha.....bgtau jer la....mcm misteri plak kan....mak sye mmg kelakar okay ;)

Sunday, August 5, 2012

15 Ramadan...

Wahh cepatnya masa b'lalu.....diam x diam smlm dah 15 Ramadan dah kan....smlm 1st time sye b'buka sorg2 dlm bln ramadan thn ni.....hehe.....actually thn ni sye nak wat ops b'buka & b'sahur sorg2 di mana sye nak try avoid la sahur & buka sorg2....last Ramadan slalu la jugak....tp Ramadan ni sye belum pnh lg sahur sorg2....owhh tu la advantage nya ofis dkt ngan umah mak.....bila Mr. Razak keje mlm, sye blk keje siap kan mkanan utk b'buka pastu dlm kul 10mlm cmtu gerak blk umah mak.....so dr umah mak 10minit jer gi ofis....xpyh nak struggle jem semua kan....klo Mr. Razak keje pagi lak, balik ofis jer terus gi umah mak b'buka kat sana.....so heaven giler la x yah redah jem pastu t'kejar2 kan.....dlm kul 10mlm cmtu baru sye blk puncak jalil....cmtu la aktiviti Ramadan sye kali ni.....smlm sye masak 3 lauk jerk....ala simple2 jerk....budak sekolah pon bleh masak cmni....haha....nak wat hebat2 xmampu la kan....sye pon bkn nyer hari2 masak....ni pon dok struggle masak time puasa ni....yer la kan bkn nya leh rasa mknan tu masin ker manis ker pedas ker kan....main masak jerk....klo x puasa pon masak x sedap sgt, ni lak time puasa....hahaha....layan kan ajer....nasib baik Mr. Razak x cerewet.....dia tu semua menda dia mkn....klo sye rebus kayu, sye bgtau dia tu ubi kayu pon sye rasa dia percaya....hahaha....lawak....lawak....owhh jom layan pic lauk yg sye masak mlm....hehe....

B'buka sorg2.....huhu....sedeh....ni ayam msk merah, sayur goreng ngan telur dadar....


Sye masak mcm byk la gak ni coz Mr. Razak ckp dia nak mkn sikit jer kat ofis, blk keje dia nak mkn sye masak....rupanya x, dia leh mkn nasi arab la plak coz dia ckp dia lapar sgt....haha....apa2 ajer la....time sahur leh mkn lg kan.....

Smlm 1st time sye terawih kat surau kat umah sye ni.....serius best....makcik2 kat situ pon ok....peramah la gak....xtau la knp last year sye x pnh terawih kat situ....slalu terawih pon kat umah mak jerk....padahal kat surau ni lg la dekat....naik lift turun bwh terus jumpa surau....lps2 ni sye nak terawih lg kat situ....dah dkt 2 thn rupanyer sye dok sini....tp serius rasa mcm org baru pindah jerk...jiran2 semua sye x kenal....nmpak sgt x cmpur ngan masyarakat sye ni....owhhh yg plg kelakar, sye nyer HR manager yg interview sye kat ofis baru sye ni adalah jiran sye gak....tp dia dok floor lain....tp be4 ni x pnh pon jumpa....time interview tu baru kenal....haha....padahal lift ada 2 jer kot kat blok ni....x pnh plak t'serempak kan....what a small world....hehe....ok tu ajer....nak siap2 gi buka puasa umah mak.....malas nak masak arini....lauk2 dlm fridge pon dah habis.....lum sempat gi beli....this week x tau la nak masak apa.....adehhh.....

Saya sukaaaa....

Rasanya sye ni mmg dah jauh ketinggalan dlm hal2 teknologi t'kini handphone ni.....kesian kot....baru nak merasa ada hp yg canggih skit....owhh akhirnya start semalam baru la hp sye ada Instagram ngan WhatsApp....be4 ni x tau pon menatang apa 2 menda tu.....hahaha....yg lg teruk sye mmg b'kira2 nak active kan internet plan kat hp ni....takut bil melambung plak....so sye amik plan yg plg murah....rm28 kot sebln....ntah la....hentam saja la labu....t'paksa amik coz ofis sye xleh guna internet sesuka hati.....so bila xder keje mmg boring yg amat....main hp jer la keje.....twitter sye rasa mcm pnh ada be4 ni tp sye dah xingat.....mmg dah lama giler....nak kena carik blk....ok itu ajer p'kembangan t'baru psl sye.....hahahaha