Friday, July 27, 2012

Luahan Perasaan....

Kewajipan anak lelaki, pertama kepada Allah, kedua rasul, ketiga emak dan emak mentua, keempat bapa dan bapa mentua dan kelima baru isteri. Isteri kena faham, kalau suaminya sayang dan melebihkan ibu bapa, itu memang wajar. "Sebaliknya anak perempuan, yang pertama Allah, kedua rasul dan ketiga suami...

Td tgk2 FB t'jumpa statement ni yg dipos oleh cikgu sejarah sye....then sye copy paste kat sini.....sbnrnyer hati tgh pikir psl menda ni....tiap2 bln sye slalu ingatkan Mr. Razak supaya bg duit kat parents....serius sejak dr b'cinta sye mmg slalu ingatkan....dah kawen ni lg la sye slalu ingatkan....time susah baru2 kawen dulu pon sye ader la gak topup mana x cukup, x byk sikit pon jd....yg penting bagi kan....baru berkat....smlm gi rumah in law….sye rasa x best plak coz diorg mcm m’hrpkan Mr. Razak bg lebih….mmg selalu mcm tu….yer la skrg kan harga brg dah mahal….mmg byk belanja lg2 klo kita xder sumber kewangan yg lain….sye plak susah nak phm situasi ni coz both my parents bekerja & mmg x pnh mintak duit….tp sye & shiela mmg ader la bg kat mak sebln masuk dlm akaun tabung haji dia….kat abah mmg jarang sgt bg….klo belanja2 mkn tu ader la….tp lain plak ngan parents Mr. Razak coz dia jer la anak yg leh diharapkan utk bg duit….Klo sye mskkan duit tiap2 bln kat akaun tbg haji mak sye, sye akan sms bgtau dah msk duit….& dia mesti ckp TQ very much….sye plak mesti akan rasa best sbb dpt bg duit w.pon mmg x byk….tp rasa dihargai….korg phm x prsaan tu?....mak sye plak klo tau sye agak sesak bln tu, mesti akan tanyer “ader duit x ni, klo xder x pyh la bg”…..kira mcm caring & memahami….tp bila ngan parents Mr. Razak lain plak….mesti still lg ada prsaan mcm “x cukup ker aku bg ni”….”sikit sgt ker aku bg ni”….kdg2 sye x phm keadaan mcm tu….tp percaya la, sye cuba paham situasi tu....sye ada suarakan prsaan sye tu kat Mr. Razak….dia just ckp mcm tu la hidup org susah yg hidup kat KL….ok, maybe sye x letak diri sye kat tpt diorg….tp ntah la….dah sethn lbh kawen still menda ni b’main kat hati sye wat sye rasa x best….sye pon harap Mr. Razak leh bg diorg duit yg cukup & wat diorg happy....sye nak sgt tgk kemesraan diorg....sye x nak dingin2 psl duit....it's not worth it.....
Kdg2 sye rasa nak lari jer ke gunung ledang menyendiri di sana….tp apa kan daya….sye bkn puteri gunung ledang…...sekian (sye xder mood utk teruskan entry ni….sye tau ni b’sifat sgt peribadi tp sye just nak luahkan perasaan…sorry kwn2)…..
(hujan2 ni tetb t'ingat arwah nenek.....sye pnh bg dia RM50 gaji 1st sye masa sye keje kontrak lps diploma dulu....dia cium2 duit tu smbil ckp terima kasih....smpai skrg sye still ingat reaksi muka dia yg sgt hargai duit yg sye bg tu.....sye tau, klo sye bg RM10 pon nenek dah happy.....actually it's not about money, it's how u show ur children that u'r really proud of him/her coz they always remember u & no matter what they still want to make u happy....owhh I miss her so much...thanks nenek for the precious moment, I'll keep it in my heart & I'll tell this story to my children one day)....

5 comments:

mafuza said...

il, for me, mmg setiap bulan i wajib akan bagi parents i. abg i yg ajar i supaya bg parents i duit. kami dah tetapkan nak bg berapa setiap bulan. kiranya mcm i berhutang dgn my parents. hakikatnya, i bg ikhlas. sebab, kalau kita rasa kita berhutang, baru kita rasa benda tu wajib kita bayar kan? everytime i bayar segala hutang, i mesti masuk kan duit for my parents sekali. dulu masa mula-mula ade jugak terkandas. hehe. tp along i ingat kan. dia tak nak adik2 dia lupa. and i thank him for remind me. dan sekarang i remind my husband. kalau tak ada duit sgt pun kene bagi even sikit, nampak yg kita ingat mereka. well, issue duit ni mmg sensitive. ape pun, ok la kan sbb u try to understand. :)

YaTie IzaTie said...

tips utk hidup senang dari gaji yg kite dpt setiap bulan:
10% = saving
5% = charity to parents
25% = krete
30% = rumah

others = byr hutang,keperluan bukan kehendak, etc..

ELLY said...

gurl: tu la bagus la along u ingatkan adik2...mesti korg adik bradik mmg ingat tggjwb msg2...tp kes Mr. Razak ni abg2 dia xleh hrp (xnak mention psl tu dlm entry)...hehe...tu la punca lauahn hati ni...sabar jer la kan...dah nsb badan...tp xper la, InshaAllah rezeki kita murah klo kita b'bakti kat mak bapak ;)

k.Yati: thanks for the tips...klo kira2 rasanyer sye bg mak sye kurang rm10 utk capai 5% tu...hehe...mcm Mr.Razak dia spend more than 10% utk parents dia...tp tu la kdg2 x cukup jugak...huhu

shiela said...

aku kurang 30hinggit..haha..yati bg good tips lah..apsal tak penah bgtau kat aku...huuu

ELLY said...

shiela: haha...ko nyer kurang lg byk dr aku....tu la tips yg b'guna ;)