Monday, June 11, 2012

Minggu terakhir......

Owhhh.....diam x diam dah dkt sebln b'lalu.....minggu ni, minggu t'akhir sye kat ofis sye.....aritu sye dah bg surat resign notis sebln kat bos sye.....suppose sye bg surat tu 16 May.....tgh dok carik masa yg sesuai nak bg surat tu, tetb dia keluar plak smpai ptg x blk ofis....adehh....so t'paksa bg pagi2 esoknyer tu.....sblm tu sye dah b'doa2 dia x byk tanya.....time sye bg surat tu dia mcm t'kejut gak la....dia ckp "Haaa???".....haha.....sye pon ckp slow2, "I want to resign, this is my one month notice" smbil bg surat tu.....pastu dia senyum.....pastu ada la dia tanya kenapa.....sye ckp got a better offer....terus terang jer la kan.....actually sye expect dia nak sekolah kan sye.....yer la mcm advice sye ngan decision sye ni ok ker x for my career....tp dia x byk ckp pon.....dia mcm phm & ckp "owhh u want to try other area....so it's ok....." pastu sye ckp la "i'm so sorry" dia ckp "no need to apologize, people come & go....it's ok".....aghhh lega giler....setel satu prob....seriously sye mmg berat hati sbnrnyer nak tinggalkan company ni.....sye dah selesa keje situ.....smpai dah t'lalu comfort jadik malas plak nak tukar keje....malas dah adapt new environment kat tpt baru....malas nak try get along ngan kwn2 baru....malas nak perform utk cpt2 confirm.....serius malas.....dah lama sgt sye kat dlm comfort zone kot.....tp sye xleh mcm ni.....kena ubah attitude ni.....adehhh....attitude mcm ni bleh wat sye jd malas & xnak b'usaha......maybe coz mood lum dtg lg kot....xper2 nnti pandai2 la sye carik mood....."mood...sila la dtg.........." 

Ok b'blk kpd citer resign tu.....yg pandai nyer sye ni, bleh plak sye tulis dlm surat tu 15 June will be my last day of employment.....pandai2 ko jerk kan....actually x perlu tulis pon coz sye ada lg balance cuti pastu pandai2 la diorg nak tolak cuti sye so last day sye akan lg awal la kan.....tp sye kan sengal mana la sye tau balance cuti sye ada 11 hari.....so pttnyer 1 june tu sye dah bleh berenti dah.....tp bila bos sye tgk dlm surat tu sye tulis 15 june, terus dia ckp last day sye 15 june tp balance cuti tu dia akan bayar......daannn yg plg sengal 15jun tu pttnyer sye kena gi jb......adehh.....sye x tau cmner sye bleh lupa.....wedding shiela kat jb 16hb tp kitorg satu family kena gi jb jumaat tu....ahhh sudah.....skrg sye t'paksa bgtau bos sye nak last day sye hari khamis.....adehh malas nyer la nak bgtau.....mcm byk songeh plak sye ni.....so InshaAllah 14june la last day sye kat ofis tu.....owhh serius sedeh la jugak nak tinggalkan company tu.....skrg dah la tgh byk keje.....bos sye plak mcm relax jerk x carik org ganti sye lg.....klo dia dah carik org senang la sye nak t'sfer keje sye kat staff baru tu kan....ni x....sye plak yg risau.....keje belambak ni.....rasa mcm nak offer kan diri wat part time kat situ.....tp risau gak klo x leh bg komitmen....klo keje2 drafting bleh jerk sye wat kat umah ni.....tp xnak la offer kan diri.....takut nnti xt'buat plak.....tp klo bos sye offer, sye ok jerk.....hehe.....apa2 la kan.....

Sye start keje kat company baru 20 June.....31 May aritu sye dah wat pre-employment medical check up, coz kebetulan sye cuti aritu.....1st time gi hospital pantai....ok la gak....parking situ pon senang.....pastu kejap giler wat medical check up tu....tp result diorg terus antar kat company tu....rasanya semua ok kot.....coz diorg just nak tgk sye pregnant ker x....klo pregnant, diorg x leh terima sye keje situ.....tu rule diorg.....aritu pon time sye nak sign letter offer tu sye byk tanyer psl pregnant ni....smpai org HR tu tanyer sye "u rasa u ada tanda2 pregnant ker?".....hahaha.....sye ngan cpt jwb "xder la".....actually just nak tau diorg ni mcm mana klo staff diorg yg baru keje pregnant.....tp dr HR tu ckp, rasa nya diorg x kesah kot klo sye dah masuk situ pastu tetb baru keje situ dah pregnant.....just dia ckp, better confirm dulu la be4 deliver coz bleh la dpt semua maternity banefit tu.....pastu klo cuti b'salin pon diorg bleh consider if kita nak amik 90hari cuti.....pastu diorg pon bleh arrange org replace keje kita.....so ok la kan.....lega la sye dgr cmtu.....tu yg wat sye x ragu2 sign letter offer tu......yer la kan keje swasta ni susah skit.....takut la jd mcm company lama sye, bila sye bgtau sye nak kawen, diorg bleh argue plak knp sye x bgtau time interview dulu.....klo diorg tau sye nak kawen diorg x nak hire sye kot.....tu la susah kan keje engineer ni coz project basis.....ni pon sye rasa sye dpt job ni coz sye lum ada anak.....so diorg leh consider la kot coz sye bleh stay back & gi site.....hmm....actually sye dah nekad.....klo job ni x sesuai ngan sye & sye x happy, sye nak berenti terus dr engineering & wat bisnes mcm syafiq.....sye nak keje ngan syafiq.....xkesah la syafiq nak bayar sye 1k jer pon sye nak.....serius.....lg puas hati sbnrnyer klo wat bisnes sndiri......wish me luck kat company baru.....hopefully semua ok, bos baik & kwn2 pon best ;)

No comments: