Thursday, June 28, 2012

Nampak tak?.....

Cuba carik mana sye dlm pic ni?....

Haaaa....dah nampak ker?....sye pon memula x perasan....hehe

Agak lawak gak pic ni.....actually tgh dok layan pic2 dlm laptop shiela ni pastu jumpa pic ni....pic ni time open house kat umah sye raya thn lps....ni time mlm semua org dah balik.....hehe....sye x pnh story pon psl open house ni erk.....dok tangguh2 last2 langsung x citer....nnti klo ada masa sye citer la erk....rasa mcm nak citer gak coz this year sye xder plan nak wat open house lg so nnti sye xder entry psl open house kat umah ni.....kenangan ni....thn dpn maybe dah x dok sini lg.....huhu....

Wednesday, June 27, 2012

Boringggg.....

“The best way to appreciate your job is to imagine yourself without one”

Mood sila datang.....boring kan....sye x suka jadik budak baru.....huhu....a lot of thing to learn & hv to fit myself into a new environment.....it's not easy but at least i'm trying ;)wish me luck

Saturday, June 23, 2012

Happy 30th Birthday....

Ok....14hb lps kan last day sye kat tpt keje lama.....semua ok jerk.....sye wat keje skit pastu setelkan apa yg ptt....clearkan semua file2 dlm folder sye kat pc tu....clearkan meja.....pastu say thank you kat bos....salam2 ngan all staff....& bwk blk semua notes2 yg ada....sye half day aritu so semuanya rasa cepat jerk.....x sempat la nak sedeh2 kan....time lunch, sye pon balik....

Lps blk keje sye dok pikir2 la plan nak masak utk c'brate b'day Mr. Razak.....tp tetb mak sye sms bgtau sye kena blk mlm tu antar kereta coz uncle sye nak pinjam kereta gi JB majlis kawen shiela.....so plan nak masak t'paksa la dilupakan.....huhu....mlm sblm tu sye dah siap tulis resepi & bahan2 nak beli dah....sye tdo kul 2pg tau search2 psl nak masak tu.....tetb x jd agak frust gak la....tp xper sye dah ready ngan back up plan....sye kan seorg yg flexible....hehe....so plan tu adalah belikan hadiah jerk....& hadiah tu adalah....jeng je jeng.....

Nak beli kad rasa m'bazir.....so sye just tulis happy b'day besar2 cmni & lekat kat hadiah tu ;) 

 Dannn.....taraaaa.....ni la hadiah tu.....kerusi komputer....Yea! sye sgt puas hati dpt belikan Mr. Razak kerusi ni....dia happy sgt....


 Mr. Razak's work place dah complete....lps ni leh la dia buat keje ngan selesa dpn pc tu.....hehe....actually bkn wat keje sgt pon....main game jer lebih....24/7 tau dpn pc.....tp kdg2 klo dia rasa sye boring sorg2 tgk tv, baru la dia junguk2 sye kat dpn tu....klo x, dok dlm ni jerk.....nasib la dpt husband org IT ni.....

Sye beli kerusi ni kat kedai perabot dpn umah sye ni.....memula ingat diorg x leh antar kat umah coz beli satu brg jerk....tp rupanyer mmg leh antar so sye happy giler la kan xyah nak struggle bwk naik kerusi ni.....memula diorg ckp kul 5 baru leh antar....so sye pon gi la car wash dulu cuci kete....smpai2 umah dlm kul 3 lbh tu tetb ada org bg salam.....t'kejut giler sye....dah la umah ni xpnh ada org dtg tetb kan.....pastu baru t'ingat sye beli kerusi ni....suspen jer lbh.....awal plak dia smpai....sye suka giler....happy dpt wat surprise utk Mr. Razak.....pastu kul 6 lbh baru sye blk ampang antar kete....pastu sye srh Mr. Razak amik sye kat ampang lps dia blk keje....kul 9lbh cmtu baru Mr. Razak smpai.....so sye ajak dia gi keramat restoran fav family sye mkn chicken chop, konon2 mcm sye xder hadiah nak bg dia so sye belanjer murah2 jerk.....lps makan terus blk....smpai umah kul 11lbh....bila Mr. Razak lalu jer dpn bilik ni terus dia nmpak kerusi ni....haha....memula dia serba salah coz sye xder duit pastu beli kerusi ni plak kan....dia mmg x expect lgsung sye nak belikan dia hadiah.....dia bleh ingat harga kerusi ni 400lbh.....hehe....tp sye ckp sye ok jerk....lgpon sbnrnyer harga dia 200 jerk.....haha....smpai skrg Mr. Razak x tau.....hrp2 dia x baca entry ni ;) per2 pon sye rasa mesti dia ingat smpai bila2 hadiah 30th b'day dia ni coz hari2 dia akan duduk kat kerusi ni....harap2 x patah lg la kerusi kali ni.....adehh.....

Saturday, June 16, 2012

Selesai sudah....

Alhamdulillah.....selesai sudah kedua2 belah majlis.....

Ampang-02/06/12

Kg. Melayu Majidee JB-16/06/12

Congrats to my sis, Shiela....& welcome to our family to my BIL, helmy ;) 

Thursday, June 14, 2012

Last day & Birthday.....

Owhhh pejam celik pejam celik, rupanyer dah sebln b'lalu.....so arini 14 jun 2012 adalah hari terakhir sye ngan company yg sye dah keje selama 2thn 2 bln ni.....hehe.....actually sedeh jugak nak tinggalkan company ni.....mesti sye akan rindu suasana keje kat situ w.pon mmg boring tahap gaban jerk hari2.....hehe.....tp yer la kan dah lbh 2thn kat situ mesti rasa janggal bila kat tpt baru nnti.....klo skrg sye xpnh pikir baju apa yg sye pakai gi ofis, kasut apa nak pakai, tudung apa, cmner rupa sye gi ofis.....tp kat company baru nnti mesti sye kena pikir semua tu.....adehhh....ni yg x best ni.....yer la company sye ni kecik jerk, shop office....parking kete, terus naik ofis....kdg2 klo dah tapaw nasik lemak, ptg nak blk keje baru sye turun parking masuk kete & balik umh.....best kan....x perlu amik tau ribut ker hujan ker kat luar tu.....klo lunch pon x yah pening coz sblh tu kedai mamak.....company baru nnti x tau la cmner......kat sana mcm susah nak parking kete, nak lunch pon sye x sure kat mana.....dah la masuk keje kul 8pg.....adehhh.....kul 6lbh kot sye kena gerak dr rumah tiap2 hari.....agghhh malas nya......serius sye malas giler nak keluar dr comfort zone sye ni.....serius x healthy attitude mcm ni......mmg kemalasan menguasai diri.....

Harini sye halfday....lps lunch sye dah leh blk coz sye dh tolak balance cuti sye....actually sye tak pikir sgt psl last day ni.....yg sye tgh pikir skrg ni psl birthday Mr. Razak.....arini b'day dia yg ke 30 tau.....i repeat.....30....so mcm xbest plak klo x 'c'brate.....tp prob nyer sye mmg dah pokai.....smlm kena service kete & tukar bateri habis 500lbh.....cmner sye nak c'brate ngan x m'gunakan duit yg byk tp meaningful yg dia leh ingat smpai bila2.....owhhh actually since sye half day arini, sye plan nak masak....coz dia blk pon kul 8 lbh so sempat la sye nak prepare apa yg ptt kan....tgk la cmner nnti....nak masak western kot....tp still rasa nak belikan hadiah jugak.....tp apa erk.....dia nak sgt perfume tp sye dah bg last year....xkan tiap2 thn nak bg perfume kan....tp lately ni dia suka mengadu xder baju coz baju dia semua dah mengecil.....ingat nak belikan kemeja....tp klo x try kemeja tu, takut dia x b'kenan plak.....haaa lg satu, yg ni mmg dia nak sgt2....kerusi komputer....aritu nyer dah patah pastu sye ganti ngan kerusi pink ikea....tp ni pon dah patah.....serius lawak giler la....sye rasa kerusi2 ni semua dah xdpt menampung Mr. Razak.....hahaha......aritu ada servey2 kat kedai perabut....harga plg murah dlm rm170 tp prob nyer sye benci giler tokey kedai tu....serius w.pon kedai tu murah, tp sye x suka coz dia layan kitorg mcm nak x nak jer aritu....pastu bila mintak kurang, dia marah2....ntah apa2 ntah.....so kesimpulanyer sye buntu.....hehe....ok la korg nite2....arini tdo kul 1pg lg.....skrg susah tul nak tdo awal....xtau napa....daaaaa ;)

Monday, June 11, 2012

Finally......

Alhamdulillah.....setelah sebln proses beli kereta ni, akhirnya 29 May aritu kitorg dapat kete ni.....ptg tu balik keje Mr. Razak amik sye terus gi toyota.....dlm kul 6.15 smpai situ.....janji ngan org sales tu kul 6.30.....tp tunggu punya tunggu punya tunggu org sales tu x dtg2.....lama tunggu kat ofis toyota tu.....last2 kitorg lepak minum kat mamak area situ tunggu.....pastu call org sales tu dia ckp jln jam, dia otw.....geram giler la......sye dah la byk keje kat ofis pastu rushing kul 5.30 terus blk, klo sye tau dia lambat , sye stay jer ofis smpai kul 6lbh.....time kitorg smpai situ kitorg ada la nmpak kete vios G limited ni.....tp rasa mcm bkn kete kitorg coz xder no. plat.....lgpon time tu kitorg dah tau no. plat kitorg.....tgk gak la kete tu tp ingat tu bkn kete kitorg.....pastu tunggu la smpai dkt kul 8 baru la mamat sales tu sampai.....serius bengang.....muka sye dah mcm apa ntah coz bengang.....sye pon x phm knp mak sye suka sgt mamat sales ni.....bg sye dia ni x pandai jaga customer.....ni kete yg ke 3 beli ngan dia.....be4 ni shiela & abah pon beli kete ngan dia.....so ptt dia jaga la kitorg ni dah kira regular customer kan....ni x....wat nak x nak jerk......pastu bila org sales ni dtg baru la nmpak ada org pasang no. plat nak kete td tu....owhh betul la tu kete kitorg.....pastu dia explain la cmner nak guna lock kete tu.....pastu dia nmpak muka sye bengang pastu pandai plak amik hati sye ajar sye cara nak bukak & tutup safety lock kete tu.....pastu siap puji2 ckp no.plat kete tu bagus xder no. 4.....whatever la kan.....otak sye pikir nak cpt blk jerk nak kejar solat maghrib.....pastu lps bg kunci & semua dokumen, Mr. Razak pon gi masuk kete tu.....sye baca A-Fatihah & ayat kursi & ayat2 skit pastu sembur satu kete ngan Mr. Razak skali sye sembur.....hahaha....mak sye yg suruh wat cmtu.....dah mcm tok bomoh plak.....pastu Mr. Razak bwk kete tu blk umah parents sye coz nak blk puncak jalil xsempat nak solat.....lgpon mak sye masak aritu, bleh mkn kat umah skali.....mlm tu kitorg gi round2 ngan kete ni, bwk parents sye ngan shiela skali.....best la gak kete ni.....hehe.....owhh td baru la 1st time sye drive kete ni......dah seminggu baru ada chance nak drive kete ni....so far ok la....sye rasa kete ni sesuai drive dlm town, time jln jam.....best time turning, smooth jerk & steering pon best.....tekan minyak pon sikit jerk....owhhh kete ni dah jln 1000km pon coz last week Mr. Razak bwk kete ni blk kg. dia....dah kena servis ni.....ok tu ajer citer sye ;)

Minggu terakhir......

Owhhh.....diam x diam dah dkt sebln b'lalu.....minggu ni, minggu t'akhir sye kat ofis sye.....aritu sye dah bg surat resign notis sebln kat bos sye.....suppose sye bg surat tu 16 May.....tgh dok carik masa yg sesuai nak bg surat tu, tetb dia keluar plak smpai ptg x blk ofis....adehh....so t'paksa bg pagi2 esoknyer tu.....sblm tu sye dah b'doa2 dia x byk tanya.....time sye bg surat tu dia mcm t'kejut gak la....dia ckp "Haaa???".....haha.....sye pon ckp slow2, "I want to resign, this is my one month notice" smbil bg surat tu.....pastu dia senyum.....pastu ada la dia tanya kenapa.....sye ckp got a better offer....terus terang jer la kan.....actually sye expect dia nak sekolah kan sye.....yer la mcm advice sye ngan decision sye ni ok ker x for my career....tp dia x byk ckp pon.....dia mcm phm & ckp "owhh u want to try other area....so it's ok....." pastu sye ckp la "i'm so sorry" dia ckp "no need to apologize, people come & go....it's ok".....aghhh lega giler....setel satu prob....seriously sye mmg berat hati sbnrnyer nak tinggalkan company ni.....sye dah selesa keje situ.....smpai dah t'lalu comfort jadik malas plak nak tukar keje....malas dah adapt new environment kat tpt baru....malas nak try get along ngan kwn2 baru....malas nak perform utk cpt2 confirm.....serius malas.....dah lama sgt sye kat dlm comfort zone kot.....tp sye xleh mcm ni.....kena ubah attitude ni.....adehhh....attitude mcm ni bleh wat sye jd malas & xnak b'usaha......maybe coz mood lum dtg lg kot....xper2 nnti pandai2 la sye carik mood....."mood...sila la dtg.........." 

Ok b'blk kpd citer resign tu.....yg pandai nyer sye ni, bleh plak sye tulis dlm surat tu 15 June will be my last day of employment.....pandai2 ko jerk kan....actually x perlu tulis pon coz sye ada lg balance cuti pastu pandai2 la diorg nak tolak cuti sye so last day sye akan lg awal la kan.....tp sye kan sengal mana la sye tau balance cuti sye ada 11 hari.....so pttnyer 1 june tu sye dah bleh berenti dah.....tp bila bos sye tgk dlm surat tu sye tulis 15 june, terus dia ckp last day sye 15 june tp balance cuti tu dia akan bayar......daannn yg plg sengal 15jun tu pttnyer sye kena gi jb......adehh.....sye x tau cmner sye bleh lupa.....wedding shiela kat jb 16hb tp kitorg satu family kena gi jb jumaat tu....ahhh sudah.....skrg sye t'paksa bgtau bos sye nak last day sye hari khamis.....adehh malas nyer la nak bgtau.....mcm byk songeh plak sye ni.....so InshaAllah 14june la last day sye kat ofis tu.....owhh serius sedeh la jugak nak tinggalkan company tu.....skrg dah la tgh byk keje.....bos sye plak mcm relax jerk x carik org ganti sye lg.....klo dia dah carik org senang la sye nak t'sfer keje sye kat staff baru tu kan....ni x....sye plak yg risau.....keje belambak ni.....rasa mcm nak offer kan diri wat part time kat situ.....tp risau gak klo x leh bg komitmen....klo keje2 drafting bleh jerk sye wat kat umah ni.....tp xnak la offer kan diri.....takut nnti xt'buat plak.....tp klo bos sye offer, sye ok jerk.....hehe.....apa2 la kan.....

Sye start keje kat company baru 20 June.....31 May aritu sye dah wat pre-employment medical check up, coz kebetulan sye cuti aritu.....1st time gi hospital pantai....ok la gak....parking situ pon senang.....pastu kejap giler wat medical check up tu....tp result diorg terus antar kat company tu....rasanya semua ok kot.....coz diorg just nak tgk sye pregnant ker x....klo pregnant, diorg x leh terima sye keje situ.....tu rule diorg.....aritu pon time sye nak sign letter offer tu sye byk tanyer psl pregnant ni....smpai org HR tu tanyer sye "u rasa u ada tanda2 pregnant ker?".....hahaha.....sye ngan cpt jwb "xder la".....actually just nak tau diorg ni mcm mana klo staff diorg yg baru keje pregnant.....tp dr HR tu ckp, rasa nya diorg x kesah kot klo sye dah masuk situ pastu tetb baru keje situ dah pregnant.....just dia ckp, better confirm dulu la be4 deliver coz bleh la dpt semua maternity banefit tu.....pastu klo cuti b'salin pon diorg bleh consider if kita nak amik 90hari cuti.....pastu diorg pon bleh arrange org replace keje kita.....so ok la kan.....lega la sye dgr cmtu.....tu yg wat sye x ragu2 sign letter offer tu......yer la kan keje swasta ni susah skit.....takut la jd mcm company lama sye, bila sye bgtau sye nak kawen, diorg bleh argue plak knp sye x bgtau time interview dulu.....klo diorg tau sye nak kawen diorg x nak hire sye kot.....tu la susah kan keje engineer ni coz project basis.....ni pon sye rasa sye dpt job ni coz sye lum ada anak.....so diorg leh consider la kot coz sye bleh stay back & gi site.....hmm....actually sye dah nekad.....klo job ni x sesuai ngan sye & sye x happy, sye nak berenti terus dr engineering & wat bisnes mcm syafiq.....sye nak keje ngan syafiq.....xkesah la syafiq nak bayar sye 1k jer pon sye nak.....serius.....lg puas hati sbnrnyer klo wat bisnes sndiri......wish me luck kat company baru.....hopefully semua ok, bos baik & kwn2 pon best ;)

Rasa x best.....

huhu....x tau knp rasa mcm x best.....rasa mcm nak blk umah parents dok ngan diorg.....bleh ker?....td sye dah bgtau Mr. Razak sye nak dok blk umh parents, lgpon ofis baru sye kan dkt ngan umah parents.....nak try seminggu, klo ok, nak dok selama2nyer.....huhu....married life is so complicated.....ntah la.....kdg2 sye rasa sye perlukan kaunselor.....ker sye yg wat menda tu complicated erk.....ntah la....xtau nak citer cmner.....actually kitorg x gado pon.....xder problem pon.....cuma sye rasa sye ni mcm p'halang utk dia b'bakti kat parents dia.....sye rasa parents dia lebih memerlukan dia dr sye.....coz sye rasa hidup sye dah complete pon....sye ada parents & family yg sntiasa ada kat sisi sye....kwn2 pon ramai....so sye x kan sedeh kot klo hidup sorg2......ntah la....malas nak pikir.....tp asyik t'pikir2 jerk....sye xpnh nak pikir psl diri sndiri....asyik pikir psl org lain jerk.....sye benci diri sye yg mcm ni.....rasa nak tdo, x nak bgn2 dah.....bleh x....sila jgn layan sye ;) abaikan entry ni......hahaha......