Thursday, May 24, 2012

Yea! Sold & Buy.....

Minggu ni adalah minggu yg panjang bg sye......hehe.....byk betul benda yg sye & Mr. Razak setelkan minggu ni.....terasa lambat sgt masa b'lalu.....huhu.....start dr hari isnin Mr. Razak gi wat withdrawal NCD insurans kete myvi dia.....owhh withdrawal NCD tu dia wat utk t'sfer insurance kete myvi dia kpd vios....myvi dah guna 5thn so insurans dah dpt diskaun 45% so 45% diskaun tu t'sfer gi kete vios tu.....insurans kete vios tu dlm 2ribu lbh...harga kereta kan kira on the road t'msk insurans skali.....pastu kitorg lak kena bayar downpayment 10% utk beli kete tu.....kira dlm 8k lbh la kan.....tu la gunanya NCD tu......bila dah t'sfer NCD tu dpt la diskaun 45% drpd harga insurans yg 2ribu lbh tu.....so jadi la seribu lbh jerk.....dpt la kurang kan downpayment kete ni.....hehe....pastu myvi tu lps ni klo renew insurans kira harga asal blk coz diskaun tu dah bwk ke vios.....tp xper la insurans myvi tu dlm 900lbh jerk.....tu la org slalu t'sfer insurans kete kecik gi kete besar utk jimatkan duit time renew insurans.....

Pastu hari selasa lak sye & Mr. Razak gi sign agreement bank.....nasib baik org bank tu dtg ofis sye bwk semua borg2 yg nak kena sign, mmg malas gak la nak ke bank.....time tu baru la tau sye wat loan ni ngan bank branch mana.....haha....lps dah sign agreement, maka secara rasminya kitorg confirm la beli kete tu.....last week kitorg dah struggle kumpul duit nak bayar downpayment....dpt la dkt 5k....pastu last week gak kitorg bayar duit booking Rm500.....tp kitorg short lg dlm 2k utk byr dpayment tu.....so tiba la masa Mr. Razak utk m'jual basikal dia....hehe....i likeeeee.....sye dah lama dendam ngan basikal ni coz time beli aritu dia bkn main b'semangat waja lg.....tp lps dah beli tu 2, 3 kali jer dia bwk basikal ni....grrrrrr.....pastu basikal ni jadik hiasan dpn pintu umah....huhu....blk dr sign agreement tu Mr. Razak terus amik pic basikal ni utk di iklan kan....dan Alhamdulillah esoknya terus ada org dtg tgk & beli.....Mr. Razak nak jual RM1600 tp org tu nego jadik la RM1500 jerk.....x kesah la kan....janji setel prob kitorg.....pastu baki selebihnya kitorg wat loan ngan syafiq.....hehehe.....so b'jaya  la kitorg cukupkan duit downpayment tu.....

Hari rabu plak sye ada meeting.....pastu lps meeting jer terus amik Mr.Razak kat umah & gi toyota bayar downpayment tu.....duit siap ikat ngan getah masuk dlm plastik.....hahaha......lawak gak la....biasa la org x pnh pegang duit byk2....so finally setel lah segala proses beli kete ni.....maybe kete dpt isnin dpn ni.....hopefully xder apa2 prob dah.....kitorg nyer no. plat WWU tp x sure no. brapa....kitorg xder pilih nombor.....redha jer....x cukup duit nak pilih nombor....hehe.....klo nak pilih kena bayar RM300....klo x nak ada nombor 4 kena bayar RM100.....

Tahukah korg.....selama sebln plan2 nak beli kereta ni hidup sye seharian asyik dok mengira duit....stress ok....sye blk2 keje mesti Mr. Razak tanye "macam mana u?" dgn nada annoying.....hahaha....pastu setiap kali tu la sye kena explain segala plan cmner nak kumpul downpayment tu.....owhh plan sye mmg siap ngan plan A, B, C semua ngan back up plan pon ada.....dannn setiap kali sye explain, esoknyer dia akan tanya lg.....dan lagi...dan lagi....daannn sbnrnyer Mr.Razak xpnh ingat pon semua yg sye dah explain....adehhhhh.....sabar jer la....so jgn la t'kejut klo umur sye 30, rambut sye penuh uban.....sila salahkan Mr.Razak....xper la sye xkesah jer yg penting semua plan b'jln lancar.....klo thn lps kitorg struggle beli rumah, thn ni kereta pulak....Alhamdulillah ;) 

semua ni RM1500....hehe

1 comment:

mEiZ SHA said...

icipspe cicantheheheheh
hectic btoll weekend yana nie..:)

eh da jual beskal tu??
cik abe kt nak g jamboree next month..;)