Sunday, May 6, 2012

Kereta itu adalah......

Ingat x entry sye yg lepas2 psl nak beli kete bln 2 aritu.....pastu x jadi.....dannn skrg projek nak beli kete b'mula kembali.....act memula agak pening nak decide kete apa nak beli.....kitorg carik below 100k coz x nak beban bayar bln2.....Mr. Razak memula sgt gila ngan ngan proton preve......dia follow p'kembangan kete tu sejak sebln sblm kete tu launch.....ksian gak tgk dia dok t'tunggu2.....hari2 search google psl kete preve tu......hehe....sehari sblm kete tu launch, sye dah gi tgk kete tu kat show room.....pttnyer diorg xleh bukak lg kete tu tp sbb ramai customer nak tgk, diorg t'paksa bukak.....sye ok jer ngan kete tu....cantik la gak....kualiti enjin mmg x tau la kan & interior agak m'hampakan....tp esoknyer Mr. Razak terus test drive preve tu.....& dia ckp dia kecewa.....haha.....dia ckp x la segempak yg diorg gembar gembur kan....rasanyer 4 kali Mr. Razak gi show room proton tgk kete tu.....2 kali gak dia test drive....mmg susah nak decide coz dia mmg suka kete tu memula....pastu bila dah mcm x yakin, t'paksa la cari kete lain yg lbh meyakinkan......coz kitorg xnak la amik risiko kan.....kali ni nak beli kereta family car yg klo bleh nak guna lama more than 5 years & hopefully dpt kereta yg x ader problem.....dan akhirnya setelah pikir punya pikir, kitorg decide nak beli Vios jer la.....knp Vios?.....coz ni jer la kete toyota yg harga below than 100k....& kenapa toyota?....actually sye minat honda city.....tp Mr. Razak x suka city....dia ckp drpd city baik lg vios....keke....apa2 jer la kan.....so kitorg proceed jer la ngan vios....lgpon kan kitorg ada prob loan.....so nak kena carik org sales yg btul2 power utk dpt kan bank yg senang nak approve loan....kitorg beli kete ni kat tpt sama yg abah & shiela beli kete diorg tu......tu yg lg senang coz dah kenal & dah 2 kete beli kat situ.....org sales tu pon ok & baik ngan mak....kitorg just bgtau org sales tu kitorg ada 7k jer utk downpayment.....pastu pandai2 la dia adjust cmner nak bg cukup downpayment tu utk beli kete tu.....keke....kitorg amik model G limited harga around 89k.....bln2 bayar below than 1k so hrp2 ok la.....redah jer la malas dah nak pikir.....act downpayment tu pon kitorg lum ada lg.....haha....ni tgh m'gagau carik duit.....risau gak ni.....kitorg ni mmg suka main redah tp nak redah pon kena ada ilmu penuh didada yer kwn2.....InshaAllah ader kot jln.....tp klo kete dpt awal, duit kitorg akan short dlm 1k....so maybe kena wat loan ngan syafiq.....apa guna ader adik businessman kan......hahaha.....owhhh dann yg plg kesian, Mr. Razak kena jual basikal dia.....nak wat cmner kan.....t'paksa la jual basikal nak beli kete.....hehehe.....hopefully semua b'jln lancar.....loan dah approve (Alhamdulillah) so tunggu diorg proses jerk.....mmg x sangka gak bleh approve loan tu.....Syukur.....


InshaAllah kitorg amik kaler ni & model ni ;) ok x? 

4 comments:

haslinda said...

G limited mmg bestt...aku dh penah nek dah..

ELLY said...

yer ker linda...hehe...aku lum pnh naik lg...tgk pon kat show room jerk...

haslinda said...

so far aku leh btau mmg best la.sbb aku pun xpenah drive.cuma penah naik jer.tp org len yg drive.

ELLY said...

hehe...owhh...shiela pon pakai vios skrg tp aku x pnh drive kete dia...rasa mcm x smpai jer kaki nak drive...haha