Thursday, May 24, 2012

Yea! Sold & Buy.....

Minggu ni adalah minggu yg panjang bg sye......hehe.....byk betul benda yg sye & Mr. Razak setelkan minggu ni.....terasa lambat sgt masa b'lalu.....huhu.....start dr hari isnin Mr. Razak gi wat withdrawal NCD insurans kete myvi dia.....owhh withdrawal NCD tu dia wat utk t'sfer insurance kete myvi dia kpd vios....myvi dah guna 5thn so insurans dah dpt diskaun 45% so 45% diskaun tu t'sfer gi kete vios tu.....insurans kete vios tu dlm 2ribu lbh...harga kereta kan kira on the road t'msk insurans skali.....pastu kitorg lak kena bayar downpayment 10% utk beli kete tu.....kira dlm 8k lbh la kan.....tu la gunanya NCD tu......bila dah t'sfer NCD tu dpt la diskaun 45% drpd harga insurans yg 2ribu lbh tu.....so jadi la seribu lbh jerk.....dpt la kurang kan downpayment kete ni.....hehe....pastu myvi tu lps ni klo renew insurans kira harga asal blk coz diskaun tu dah bwk ke vios.....tp xper la insurans myvi tu dlm 900lbh jerk.....tu la org slalu t'sfer insurans kete kecik gi kete besar utk jimatkan duit time renew insurans.....

Pastu hari selasa lak sye & Mr. Razak gi sign agreement bank.....nasib baik org bank tu dtg ofis sye bwk semua borg2 yg nak kena sign, mmg malas gak la nak ke bank.....time tu baru la tau sye wat loan ni ngan bank branch mana.....haha....lps dah sign agreement, maka secara rasminya kitorg confirm la beli kete tu.....last week kitorg dah struggle kumpul duit nak bayar downpayment....dpt la dkt 5k....pastu last week gak kitorg bayar duit booking Rm500.....tp kitorg short lg dlm 2k utk byr dpayment tu.....so tiba la masa Mr. Razak utk m'jual basikal dia....hehe....i likeeeee.....sye dah lama dendam ngan basikal ni coz time beli aritu dia bkn main b'semangat waja lg.....tp lps dah beli tu 2, 3 kali jer dia bwk basikal ni....grrrrrr.....pastu basikal ni jadik hiasan dpn pintu umah....huhu....blk dr sign agreement tu Mr. Razak terus amik pic basikal ni utk di iklan kan....dan Alhamdulillah esoknya terus ada org dtg tgk & beli.....Mr. Razak nak jual RM1600 tp org tu nego jadik la RM1500 jerk.....x kesah la kan....janji setel prob kitorg.....pastu baki selebihnya kitorg wat loan ngan syafiq.....hehehe.....so b'jaya  la kitorg cukupkan duit downpayment tu.....

Hari rabu plak sye ada meeting.....pastu lps meeting jer terus amik Mr.Razak kat umah & gi toyota bayar downpayment tu.....duit siap ikat ngan getah masuk dlm plastik.....hahaha......lawak gak la....biasa la org x pnh pegang duit byk2....so finally setel lah segala proses beli kete ni.....maybe kete dpt isnin dpn ni.....hopefully xder apa2 prob dah.....kitorg nyer no. plat WWU tp x sure no. brapa....kitorg xder pilih nombor.....redha jer....x cukup duit nak pilih nombor....hehe.....klo nak pilih kena bayar RM300....klo x nak ada nombor 4 kena bayar RM100.....

Tahukah korg.....selama sebln plan2 nak beli kereta ni hidup sye seharian asyik dok mengira duit....stress ok....sye blk2 keje mesti Mr. Razak tanye "macam mana u?" dgn nada annoying.....hahaha....pastu setiap kali tu la sye kena explain segala plan cmner nak kumpul downpayment tu.....owhh plan sye mmg siap ngan plan A, B, C semua ngan back up plan pon ada.....dannn setiap kali sye explain, esoknyer dia akan tanya lg.....dan lagi...dan lagi....daannn sbnrnyer Mr.Razak xpnh ingat pon semua yg sye dah explain....adehhhhh.....sabar jer la....so jgn la t'kejut klo umur sye 30, rambut sye penuh uban.....sila salahkan Mr.Razak....xper la sye xkesah jer yg penting semua plan b'jln lancar.....klo thn lps kitorg struggle beli rumah, thn ni kereta pulak....Alhamdulillah ;) 

semua ni RM1500....hehe

Tuesday, May 15, 2012

Resign.....

Ok...just finished writing copy paste the letter.....xtau mcm mana nak bgtau bos....hopefully semua ok.....esok sye nak bg surat ni kat bos.....dok google carik "how to tell your boss that u r quitting"....susah nyeeerrrr.....coz sye xder prob ngan bos & bos pon xder prob ngan sye.....tetb nak resign mesti dia byk tanyer.....ker dia pon x kesah erkk.....keke....owhhh sye copy paste jerk surat resign yg sye bg kat company lama.....surat tu my BFF opy yg send kat email sye pd 26/3/2010, coz sye mintak kat dia cth surat resign & 5 minit lps dpt email tu sye terus bg 24hours notice kat company lama sye......haha....sye still simpan lg email tu....it's all coming back to me now.....lawak pon ada bila pikir blk.....kenangan zaman muda2 dulu......padahal baru 2thn jerk b'lalu.....haha....wish me luck ;)owhh ini b'makna sye dah accept job yg sye dpt tu....td dah sign letter offer...tp sye kena wat medical check up dulu be4 join the company....if evthing ok, 20hb Jun start keje sana....ZzzZZzz


Saturday, May 12, 2012

Selamat Hari Ibu.....

Sye selalu confius hari ibu ni brapa hari bulan sbnrnyer.....yg sye tau bulan Mei....tp x sure brapa hari bln.....Owh rupanyer Hari Ibu kat Malaysia disambut  pada hari Ahad minggu ke-2 dalam bulan Mei.....so maknanyer esok la 13hb Mei 2012.......Yea! 

Happy Mother's Day kepada semua ibu2 diseluruh dunia terutama kepada mak saya Pn. Noraihan ;)

Kucing yg putih tu konon2 mcm sye la coz sye byk p'samaan ngan mak sye......yg lg 2 tu mcm shiela & syafiq......hahaha......lawak giler ;)


Mak & saya ;)

Friday, May 11, 2012

Rezeki lain....

Sambungan dari entry sebelum ni......kan sye ada 2nd interview esoknyer tu (7hb).....so sye amik la half day....interview sye lps lunch.....tp serius sye mmg xder mood nak gi......ngan period pain yg sakit giler.....tp sye gi jer la coz dah bgtau nak dtg....klo nak cancel mcm x professional plak kan.....lgpon sye dah srh Mr. Razak tlg antar sye.....sye rasa mcm xder semangat nak wat sorg2.....so sye pon layan jer la interview tu.....memula sorg interview sye....xbyk dia tanyer just explain psl company jerk.....lps tu org 1st keluar, 2 org yg lain plak interview sye.....byk kot soklan dia tanyer.....sye pon mcm xleh nak fikir dah jwpan yg best.....jwb jerk ntah apa2..... tiga2 tanyer soklan yg sama "do u have kids?".....sye jwb la xder.....xtau la apa yg diorg fikir....adakah advantage klo sye xder ank lg so sye bleh bg full commitment utk company.....coz org 1st yg interview sye tu ada tanyer klo diorg hantar gi site brapa lama sye bleh dok kat site.....sye ckp jer la 3 bulan pon boleh....dan site tu kat bintulu......haha....apa2 jer la kan....dlm hati mcm "cepat la habis....bila nak habis ni".....dkt sejam gak interview....pastu last2 diorg ckp, nnti diorg contact klo b'jaya coz ada lg beberapa org diorg nak interview utk post tu & diorg nak habiskan interview semua dulu.....so sye pon mcm xletak harapan sgt....setelah satu harapan hancur.....xmungkin sye nak b'harap utk yg ni plak.....takut klo kecewa 2 kali, sye dah xtau mcm mana nak pujuk hati sye ni.....pasrah jer la.....sye mmg x puas hati ngan diri sye time interview tu....ntah apa2 ntah sye jwb....sye pikir lain, jwb lain.....diorg pon nmpak mcm doubt jerk.....x kesah la janji dah setel.....owhh time 1st interview dulu diorg ada bgtau yg apply utk post ni 80lbh org......yg diorg panggil 1st interview 8org......post cuma ada satu rasanya....so agak tough gak la & sye pon x sure brapa org diorg panggil utk 2nd interview tu.....

Td sye dah dpt call dr company tu.....Alhamdulillah sye dpt job tu......tp gaji diorg offer RM300 kurang dr expected salary yg sye nak tu.....tp benefit sgt byk compare ngan company sye skrg.....medical siap cover suami & ank2....dan company tu kat pandan indah, mmg dkt ngan umah perents sye......mak sye mmg suka la, dia siap ckp klo sye ada anak nnti bleh antar umah dia coz ofis dekat kan......sye pon ada fikir cmtu gak.....ntah la....doubt jugak la.....sye pon x tau apa yg sye nak skrg......dah dpt, tp x happy.....klo x dpt pon x happy.....owhh klo sye tukar keje ni, sye akan stop dulu usaha utk dpt baby......probation 6 bln kan.....lps dah confirm baru la bleh plan blk utk TTC.....tgk la cmner nnti....kena pikir btul2 ni.....sye dah 2thn tinggalkan oil&gas.....ni nak masuk blk....owhhh pening.....

Miserable......

A'kum kawan2......just nak wat luahan hati di mlm hari.....hehe....dah kul 11 lbh tp still xleh tdo.....baru habis kemas dapur, dah lama x masak tetb td rasa nak masak plak.....so agak blur & lembab plak keje kat dapur td......smpai periuk apa sye nak guna pon sye leh lupa.....puas sye dok pikir selama ni rasa mcm ada 2 periuk tp mana lg satu?.....hilang kat mana?.....sapa yg amik?.....5 minit b'diri kat dapur smbil ingat2 balik, baru la t'ingat sye mmg ader satu jer periuk sepanjang hidup sye selama ni......yg lg satu tu bkn periuk tp mangkuk corning ware yg sye guna sbg periuk....adeeehhhh apa la sengal sgt ko ni elly.....tp serius lately ni sye punya kesengalan mmg ditahap kritikal.....adakah krn faktor umur yg semakin lanjut?......owhh sye tidak tahu.....

B'balik kpd tajuk di atas......last month hidup sye agak miserable......that's y sye dah lama x tulis blog.....pastu tulis pon psl kete & rumah......actually tu jer yg wat sye happy skrg ni coz 2, 3 weeks sblm tu sye sgt kesedihan & huru hara tp sye malas nak share.....tp skrg sye dah ready nak share....ok....actually since my ovulation period last month sye dah rasa lain mcm.....perut rasa mcm period pain tp tipu la kan, baru 2weeks xkan period lg plak.....x pnh rasa cmtu, serius.....mmg pelik....ngan cramp la segala, mmg semua la simptom2 nak period tu ada.....so sbg seorg yg dah kawen selama 2 thn apa lg yg diharapkan mesti la rasa mcm "eh aku pregnant ker?"......serius....setiap saat, setiap waktu sye memikirkannyer.....tp xnak b'harap sgt, coz takut kecewa.....sye xshare ngan sapa2 psl ni.....xtau nak tanyer kat sapa.....then sye pon try la search2 internet forum2 yg ada discuss psl ni.....memula sye carik forum2 english coz sye ingat wanita malaysia xshare sgt psl ni....owhhh t'nyata sye bkn keseorangan dlm dunia ni.....ramai lg yg mcm sye & lg teruk pon ada.....then baru la sye carik forum2 m'sia & baru la sye tau semua wanita mmg share jerk psl menda2 ni.....apa la sengal sgt sye ni....serius sye mcm budak umur 12thn yg baru akil baligh.....hahaha.....sori la coz mcm jakun skit.....serius sye ni mmg kurang pengetahuan psl pregnancy & lain2 ni......sye xpnh nak amik tau pon....honestly baru last month sye & Mr. Razak decide utk all out to try to conceive....haha.....tp xder la all out sgt coz sye baca kat forum2 tu ada yg lg dasyat usaha mereka.....klo banding sye ni kira mcm main2 jerk, mcm suka suki jerk nak ker x nak pregnent sbnrnyer ni.....hehe.....yer la sesetgh org bkn senang kan nak pregnant.....kena la b'usaha kan.....yg sye ni plak usaha pon x sgt tp nak baby jer lbh.....ader ker mak sye ingat sye x nak pregnant.....dia slalu ckp "ala....pregnant jer la...ader la rezeki ank tu nnti".....maybe dia nmpak sye asyik kejar benda lain kot.....bistu sementara xder anak lg ni la sye & Mr. Razak kena b'usaha utk kesenangan ank2 di masa dpn.....kdg2 rezeki tu Allah bg dlm bentuk lain.....so kita kena la hargai & b'syukur, x lupa jugak b'sabar & redha.....usaha tu mmg la, xpyh ckp la....mmg usaha tu ada.....sapa yg x nak anak kan.....tp sye positif jerk......malas nak amik pusing w.pon sbnrnyer kdg2 hati sye sedeh gak la bila ada segelintir yg x sensitif & keep asking me psl baby w.pon diorg tau menda tu wat sye xselesa.....sye tau niat mereka baik utk caring psl sye.....tp xper la hidup perlu diteruskan & bila saat nyer tiba sye nak semuanya sempurna.....InshaAllah......

Ok b'balik kpd citer sye.....rasa period pain tu sye rasa smpai la hari yg patut sye period......lama weh.....dlm masa tu sye rasa nak jerk beli pregnancy test tp sye takut frust coz org2 kat forum ckp jgn check awal2 nnti frust.....haha....tp sye check jerk 3,4 hari seblm hari yg sye ptt period tu.....mmg negatif la kan.....sedehhh.....so sye b'tekad nak mula kan hidup baru (hahaha...tetb jerk).....kira mcm x nak pikir lg la psl ni.....ckp dlm hati "esok2 period la tu".....owhhh xder sapa yg tau psl sye dah wat test tu even Mr. Razak pon x tau.....so korg byangkan la betapa sengsara nyer hidup sye menanggung menda ni sorg2......pastu dah lebih 5 hari still x period gak & rasa period pain, cramp & kembung perut semua tu still ada lg.....ini sudah lebih kan coz period sye mmg on time.....xpnh lewat....time tu sye dah sedeh2 fikir "aku sakit apa plak ni.....dah x lama ker hidup ni....." mmg time solat sye b'doa "klo betul sye pregnant, permudahkan la tp klo x, beri la sye kesabaran & redha dgn ketentuan Mu"......beberapa hari lps tu pon still x period, so sye b'tekad beli 2 pregnancy test......sbnrnyer test yg seblm ni sye wat time malam.....hahaha....owhhh sye mmg bkn penyabar orgnyer......nak tunggu pagi tu rasa mcm azab......kali ni, sye b'tekad nak check coz sehari sblm tu sye dipanggi utk 2nd interview kat company yg sye gi interview bln 11 thn lps.....klo x ingat baca  sini....actually x sangka plak dia panggil 2nd interview coz dah 6bln kan since 1st interview tu......so mesti la hati sye lg m'berontak nak tau sye pregnant ker x.....mana ada org yg nak hire pompuan baru pregnant kan.....kali ni sye wat test pagi plak.....so ternyata la negatif.....2 kali sye wat pon negatif.....lps sejam sye kutip blk pregnancy test tu dr tong smpah kot2 b'tukar positif plak kan.....tp mmg tak la.....apa la miserable nyer hidup sye time tu......Dannnn akhirnya segala harapan MUSNAH.....mlm seblm sye pergi interview tu sye period.....period yg sakit giler....tp Alhamdulillah sye x der la frust sgt.....rasa lega la gak & yg plg lega bila sye dah cerita semua ni kat Mr. Razak dia pon sbnrnyer x b'harap pon.....dia cool jerk.....maybe dia nak sye fokus utk interview esok tu kot.....per2 pon sye sgt bertuah ada husband yg sgt memahami & sntiasa utamakan kebahagiaan sye.....Alhamdulillah.....rasanya nyer sye x perlu jadika isu baby ni sbg kekurangan dlm rumahtangga sye sebaliknya ni satu kelebihan utk sye & Mr. Razak lebih menyayangi & menghargai satu sama lain......

Monday, May 7, 2012

Progress Rumah Kami......

Progress rumah dah 85% rasanyer....skrg monthly progress interest pon dah RM800lbh.....adehhh....mmg dah b'tambah beban.....hopefully cepat la umah ni siap pastu cpt2 leh pindah so leh focus bayar umah ni jerk....xpyh bayar umah sewa dah.....rasa2 awal thn dpn leh siap kot....klo ikut S&P be4 bln 4 la kot dah bleh pindah....InshaAllah.....Td sye & Mr. Razak gi lawat tapak lg.....actually arini sye half day coz ada hal tp hal tu abis cpt lak, kul 3 lbh dah setel so xtau nak gi mana kitorg pon gi la tgk umah.....coz mmg nak tau gak dah smpai mana progress umah ni coz byr bln2 pon dah tinggi kan.....so nak la tau apa hasilnyer.....hehe....maybe next month dah kena bayar 900lbh plak....tiap2 bln naik RM100.....owhhh kali ni best skit coz ni la 1st time kitorg jejak kaki dalam rumah kitorg sndiri.....Yea! be4 ni dok tgk show house jerk.....kali ni tgk umah sndiri plak.....pastu dah siap2 b'angan2 cmner nak hias umah ni nnti....hehe....perasaan sgt happy, excited & b'syukur ;) jom layan pic.....klo be4 ni sye letak pic2 ground floor show house, kali ni sye letak pic2 1st floor umah sye plak.....

Family hall kat atas....

Bedroom 1.....

Bedroom 2.....

Bedroom 1 & 2 share bathroom....

Belakang Rumah.....


Master bedroom....


Master bathroom....


View dr bilik sye....owhh ni la yg sye nak tgk sgt....sye mmg suka tgk bukit bukau.....nasib baik still leh nmpak....

View lg.....

Dan lg....agak panas gak bilik ni time ptg....cahaya matahari mmg agak direct gak masuk bilik.....


View depan umah.....lum siap lg jln tar.....


Our house ;)


Rumah2 bakal jiran....hehe....

Ok tu jer....rasanyer lps ni kitorg dah x dtg lawat dah kot umah ni.....coz td dah puas hati dah dpt masuk tgk sndiri.....lps ni tunggu jer la smpai dpt kunci....skrg ni tgh pening cmner nak carik duit nak masuk umah ni....kena ada at least 10k utk wat grill, pasang lampu kipas semua.....& klo bleh nak wat kitchen cabinet & plaster cieling siap2 dulu.....coz nnti senang x yah buat dah.....tgk la rezeki nnti cmner.....byk plan tp semua kena duit....adehhh.....tgk la mana yg mampu nnti ;) klo umah kosong time awal2 pindah pon xper.....redah ajer.....

Sunday, May 6, 2012

Kereta itu adalah......

Ingat x entry sye yg lepas2 psl nak beli kete bln 2 aritu.....pastu x jadi.....dannn skrg projek nak beli kete b'mula kembali.....act memula agak pening nak decide kete apa nak beli.....kitorg carik below 100k coz x nak beban bayar bln2.....Mr. Razak memula sgt gila ngan ngan proton preve......dia follow p'kembangan kete tu sejak sebln sblm kete tu launch.....ksian gak tgk dia dok t'tunggu2.....hari2 search google psl kete preve tu......hehe....sehari sblm kete tu launch, sye dah gi tgk kete tu kat show room.....pttnyer diorg xleh bukak lg kete tu tp sbb ramai customer nak tgk, diorg t'paksa bukak.....sye ok jer ngan kete tu....cantik la gak....kualiti enjin mmg x tau la kan & interior agak m'hampakan....tp esoknyer Mr. Razak terus test drive preve tu.....& dia ckp dia kecewa.....haha.....dia ckp x la segempak yg diorg gembar gembur kan....rasanyer 4 kali Mr. Razak gi show room proton tgk kete tu.....2 kali gak dia test drive....mmg susah nak decide coz dia mmg suka kete tu memula....pastu bila dah mcm x yakin, t'paksa la cari kete lain yg lbh meyakinkan......coz kitorg xnak la amik risiko kan.....kali ni nak beli kereta family car yg klo bleh nak guna lama more than 5 years & hopefully dpt kereta yg x ader problem.....dan akhirnya setelah pikir punya pikir, kitorg decide nak beli Vios jer la.....knp Vios?.....coz ni jer la kete toyota yg harga below than 100k....& kenapa toyota?....actually sye minat honda city.....tp Mr. Razak x suka city....dia ckp drpd city baik lg vios....keke....apa2 jer la kan.....so kitorg proceed jer la ngan vios....lgpon kan kitorg ada prob loan.....so nak kena carik org sales yg btul2 power utk dpt kan bank yg senang nak approve loan....kitorg beli kete ni kat tpt sama yg abah & shiela beli kete diorg tu......tu yg lg senang coz dah kenal & dah 2 kete beli kat situ.....org sales tu pon ok & baik ngan mak....kitorg just bgtau org sales tu kitorg ada 7k jer utk downpayment.....pastu pandai2 la dia adjust cmner nak bg cukup downpayment tu utk beli kete tu.....keke....kitorg amik model G limited harga around 89k.....bln2 bayar below than 1k so hrp2 ok la.....redah jer la malas dah nak pikir.....act downpayment tu pon kitorg lum ada lg.....haha....ni tgh m'gagau carik duit.....risau gak ni.....kitorg ni mmg suka main redah tp nak redah pon kena ada ilmu penuh didada yer kwn2.....InshaAllah ader kot jln.....tp klo kete dpt awal, duit kitorg akan short dlm 1k....so maybe kena wat loan ngan syafiq.....apa guna ader adik businessman kan......hahaha.....owhhh dann yg plg kesian, Mr. Razak kena jual basikal dia.....nak wat cmner kan.....t'paksa la jual basikal nak beli kete.....hehehe.....hopefully semua b'jln lancar.....loan dah approve (Alhamdulillah) so tunggu diorg proses jerk.....mmg x sangka gak bleh approve loan tu.....Syukur.....


InshaAllah kitorg amik kaler ni & model ni ;) ok x? 

Tuesday, May 1, 2012

From Bad to Worse....

Ok.....start this week Mr. Razak nyer shift akan b'tukar.....dannn......ni b'makna kitorg makin susah nak spend quality time together....cuma hari ahad jer kitorg sama2 cuti......tu pon klo hari sabtu dia keje mlm, pagi ahad baru blk & dia akan tido smpai ptg......so ahad tu beberapa jam jer la kitorg jumpa......ntah la.....sye ingat keadaan akan b'tambah baik rupanyer makin worse plak.....tp xper la at least kitorg x dok lain2 tempat.....sempat jerk jumpa hari2 dlm 15-20 minit sblm dia gi keje klo dia keje mlm......klo dia keje siang, blk pon dlm 9.30mlm so ader jer masa kan.....cuma dah makin lama kawen ni makin sunyi plak dok rumah sorg2 klo dia xder....huhu.....tp...klo dia off bleh jer jumpa hari2....ngada2 jer lebih.....tp serius shift baru ni x best....w.pon sama jer mcm sblm ni....cuma hari tu dah lain.....owhh....sye sgt b'harap dia leh keje normal hour....huhu.....