Saturday, April 14, 2012

Makan2 - Arabian pulak.....

Citer psl mkn lg.....cuti p'tabalan agong lps, sye, shiela ngan parents gi la lunch kat restoran Wadi Hadramawt....dah lama nak try mkn kat sini coz ader tgk offer dlm groupon so nak tau la gak sedap ker x....coz ada org ckp kat sini lg sedap dr saba ngan rawsha.....klo mknan arab ni, sye cuma suka nasik arab jerk....x kesah la lamb ker chicken sye mmg suka....yg grill2 & sup semua sye x brapa suka.....& sye plg suka chicken mandy coz bila mkn, sye akan t'ingat time mkn kat mekah dulu.....sye gi restoran W.Hadramawt yg kat jln ampang tu.....rasanyer ada kat tpt lain, tp xsure kat mana.....jom layan pic yg dicilok dr FB W.Hadramawt.....

 Ni la restoran tu.....cantik kan....rasa mcm kat negara arab.....tp nak parking kat sini susah yg amat.....nasib baik abah terer parking.....


Time gi tu dlm kul 1....mmg time peak hour lunch kot coz org penuh kat dlm ngan luar restoran.....siap ada list nama yg dah book lg.....tp nasib baik ada gak meja kosong......so klo nak mkn ramai2, family besar better call dulu kot wat reservation....

Drinks....shiela order tea pot....leh minum 3 org....cawan dia kecik2....sedap giler, sye suka.....hehe..... 

 Sye ngan mak minum mango with milk.....sedap la gak....tp kurang sejuk......klo lg sejuk, lg sedap.....

Mknan kitorg order lamb madghout leh mkn 3, 4org....pastu chicken mandy leh mkn 2org.....appetizer kitorg amik Fahsa, lamb yg masak ala2 mcm rendang & sekali ngan arabian bread.....bread tu besar 3 org leh mkn.....serius semua sedap.....mkn licin w.pon byk giler nasi tu.....keke.....tp sye rasa tomato yg mkn ngan nasik tu (xsure nama apa) x sedap sgt....Saba nyer lg sedap coz ada pedas2 skit.....klo sye mkn saba, kena ada tomato tu baru nasi tu jd sedap....tp yg ni, x pyh....nasi tu dah mmg sedap....maybe coz 1st time mkn madghout tu kot....rasa lain dr mandy ngan kabsa yg dah slalu mkn......lamb tu pon lembut & sedap....so kesimpulannyer semua mknan kitorg order sedap2.....perut kenyang gemuk senang hati.....total harga mkn 4 org RM100....kira dlm rm25 la sorg.....owhh bila dpt bil, abah ngan muka pelik ckp "murahhhh"......sye lg pelik, RM100 pon murah....adeh.....maybe dia compare ngan rawsha & saba that's y dia ckp murah kot....

Tapi....klo tanyer sye antara Rawsha, Saba & W.Hdramawt ni mana lg sedap.....jwpn sye, masing2 ada kelebihan masing2.....so xleh nak komen.....keke.....ok tu jerk....kitorg ada amik pic aritu tp kat dlm hp abah....xtau cmner nak t'sfer....jeles giler ngan camera hp abah, 8MP cantik giler pic dia.....cantik la klo compare ngan camera hp sye yg 2MP jer ni.....keke.....bila la nak beli hp baru.....cheh....tiba2 jerk.....

Makan2 cari jalan....

Last week sye amat kebosanan ngan restoran2 yg ada kat area umah sye ni.....mmg x byk choice....asyik2 beli nasik b'lauk kat gerai makcik klate yg hanya peramah ngan org2 yg kecek klate.....xper la makcik, sye sedar sye x reti kecek klate tp nasik b'lauk mu mmg sedap.....keke.....

ok2 b'blk kpd citer kebosanan sye....so nak dipendekkan citer, sye & Mr. Razak pon gi la try jln2 carik mkn kat restoran yg x pnh kitorg gi.....restoran 1st tu diperkenalkan oleh kwn ofis sye lps sye baca citer dia mkn kat restoran tu dlm blog dia.....owhh korg mesti tau nyer la restoran ni....sye pon xtau rupannyer dah byk branch restoran ni.....dulu tau kat SS2 PJ jerk....klo sebut SS2 mesti korg dah leh agak kan....yer la restoran Murni tu....dulu time study slalu gak mkn situ.....lgpon dulu Mr. Razak keje kat bkt Damansara so pnh la gi mkn kat situ ngan dia.....ngan kwn2 ofis pon pnh gak coz sye keje kat seksyen 16 PJ.....so dkt la gak ngan situ.....kesimpulannyer sye rasa mesti ramai yg tau kan restoran ni....so x yah sye nak terangkan ngan lbh lanjut.....haha....cuma yg sye gi ni bkn kat SS2 tp kat ngan bukit jalil....serius lama x gi Murni....bila dah x keje kat PJ rasa jauh la plak kan nak ke sana....so bila tau, Murni ada kat area Bkt Jalil terus excited nak gi.....

 Ni la map nak gi situ....pic ni semua sye cilok kat FB murni coz xamik pic pon time mkn aritu.....sesat gak time gi ni coz x tgk map btul2 pastu call mmber ofis tanyer jalan....hehe.....

Antara menu yg ada.....owhh dulu mkn kat SS2 x pnh sekali pon tgk menu......bila tanyer nak menu, org yg amik order tu just ckp, order jer semua mknan ada.....aritu Mr. Razak  mkn nasi goreng soft shell crabs....xder la sedap sgt maybe coz sye x suka ketam kot.....harganyer rm15....tp x b'baloi sgt kot....

 sye lak mkn chicken nepoleon....tp rasa muak plak mkn....pon kureng....keke.....

air dia mmg plg best.....sye amik lily special....dah x ingat rasa dia cmner....tp masam2 manis la.....sedap la gak....semua air buah dia mmg sedap....

Murni ni ok la gak tp make sure time korang mkn tu mmg btul2 lapar la coz mknan dia mmg b'saiz besar yg  tahap memenuhi keseluruhan perut.....time sye & Mr. Razak mkn aritu x btul2 lapar so dua2 mkn x habis....hehe....

Ok esoknyer lak lps blk ofis kitorg gi jln2 cari mkn lg.....kali ni t'ingin nak mkn burger plak....kebetulan aritu ada tgk dlm citer jln2 cari mkn tv 3, restoran2 yg ada menu burger.....satu restoran ni mmg btul2 dkt area umah kitorg....pelik gak la kan coz x pnh tau pon.....puas dok carik restoran2 best area sini, tp mmg x der.....so bila masuk tv wajib la gi carik restoran tu.....actually x tau pon kat mana, just tau kat taman equine jerk.....kitorg pon jln jer area equine tu pastu dah nak smpai Mc D equine bleh plak sye ader sense restoran tu mesti kat area kedai2 sblh McD tu....tgk2 mmg betul....happy giler time jumpa tu coz mmg x harap sgt pon nak jumpa restoran tu....
Map restoran Fontana.....

 Menu....actually restoran ni bkn ada burger jerk....tp byk lg menu lain asian, western, chinese, italian, thai & middle east semua ada....tp motif nak mkn burger so kitorg order burger jerk, x t'pengaruh pon ngan menu yg byk giler tu......keke....


study menu mcm nak amik exam....keke....

sye order ice lemon tea jerk.....Mr. Razak order smoothies godzilla yg b'harga RM13 klo x silap.....mmg sedap giler, rasa hazelnut ngan coklat.....

Mr. Razak order Oz burger (RM13.50) sye lak order Fontana burger (RM8.50).....

 Dan hakikatnyer sye hanya mampu mkn setgh dr burger ni w.pon burger ni sedap.....mmg besar, serius x larat.....Mr. Razak bleh habis burger dia.....burger setgh ni kitorg tapaw bwk blk pastu Mr. Razak yg habiskan.....

Restoran Fontana dr luar.....

Ok.....burger tu mmg sedap & konsep restoran ni pon menarik....tp yg xbest nyer bila tgk bil, diorg charge RM2 utk extra mayonnaise ngan cili sos yg sye mintak time mkn tu.....padahal sos ngan mayo tu dia letak dlm bekas yg plastik kecik yg mcm Mc D nyer tu.....x kan tu pon sampai RM1 kot....so skrg sye mcm x pasti samada akan mkn kat situ lg ker x......it's not about the price....sye x kesah pon kitorg spend rm38 lbh mkn burger ni tp bila dah bayar ngan harga tu, cili sos ciput ni pon nak b'kira sye rasa x adil......tp xper la, maybe owner kedai ni ada alasan sndiri kot knp sos ni harga RM1.....bg sye, yg baru 1st time mkn kat restoran yg charge extra sos mcm ni, wajib la rasa pelik kan.....

Yer kawan2....seperti ini ngan harga RM1....adakah patut?.....

Ok tu sajer citer makan2 sye wat kali ni.....sehingga b'temu di lain entry ;)

Friday, April 6, 2012

Kenyang Giler....

Kekenyangan & kegemukan.....huhu.....

Dinner tadi.....Fontana Burger......

Thursday, April 5, 2012

Bertukar!!!!

Yea! finally setelah sethn lbh dok umah ni baru la kitorg leh guna unifi.....time baru2 pindah dulu mmg nak guna streamyx tp nak masuk streamyx amik masa dlm 2 weeks so kitorg mmg x nak tunggu lama2 coz Mr. Razak xleh hidup tanpa internet so kitorg amik jerk P1 yg leh guna terus x yah tunggu2 tp ada kontrak sethn.....mmg x puas hati la guna P1 coz line mcm x ok sgt pastu nak download apa2 mmg b'janggut nak tunggu.....time tu unifi mmg lum ada lg kat area sini....yer la dok kat puncak bukit ni mmg lambat la nak ada unifi kan.....3bln lps baru la ada nampak org2 TM install unifi area puncak jalil ni.....so harapan m'gunung tinggi la kan nak guna unifi.....dah sebln kitorg register baru last week org TM call nak install unifi kat umah.....yahooo.....x payah guna P1 lg.....lps install jer unifi, esok nyer kitorg terus terminate P1....kitorg amik pakej yg rm 199 (10Mbps 90GB) sebln tu.....bln pertama ni hypptv dpt free semua channel....memula ingat nak terminate gak astro....tp bila pikir2 blk, mcm x best plak hypptv ni....astro lg best...so x jd terminate astro.....lgpon astro byr rm 80 lbh jer sebln.....so ok lg la kan.....so far ok la guna unifi ni....layan youtube & upload pic mmg laju la kan....sye x try lg download apa2, so x sure laju ker x.....tp hypptv kdg2 ada jam skit....xsure la klo faktor tv kecik zaman purba sye ni yg wat jam.....tp nak beli tv besar mmg x mampu.....haha....

Unifi sye.....phone tu sye mmg x suka....x best lgsung....rasa mcm bengang jer tiap kali tekan nombor, x tau napa.....hehe.....penguin tu hanyalah hiasan utk menambah kecomelan set unifi ni.....sila abaikan....alalala kuci kuci kuci.....comel giler penguin ni lg2 time dia menari2 ;)

Owhh....sye xtau la dah pnh citer ker x.....thn ni gak adalah sejarah di mana sye telah b'tukar dari maxis ke DIGI....yahoooo....knp digi?.....coz Mr. Razak mmg guna digi dari dulu sye lak p'guna maxis yg tegar.....sejak zaman b'cinta mmg gagah jer bayar bil dkt 200 sebln yg kebanyakkan nyer call nombor digi (nombor Mr. Razak).....tp still x nak tukar ke digi.....msk jer thn ni terus b'tekad nak tukar digi (tp still guna nombor sama 012).....azam thn baru la gak tu.....haha....skrg mmg jimat giler....bil RM 80 jer sebln coz nombor Mr. Razak jadik supplementary.....tetb t'pikir knp la zaman b'cinta dulu x nak tukar digi....m'kayakan maxis jer sye ni.....tp x leh wat apa la nama pon zaman b'cinta, mana pikir sgt bab2 duit ni kan.....bila dah kawen baru la m'gagau nak jimat sana sini....haha....

Tuesday, April 3, 2012

Hadapi dengan senyuman.....


Hadapi dengan senyuman

Semua yang terjadi

Biar terjadi….

Hadapi dengan tenang jiwa
Semua... kan baik baik saja

Bila ketetapan tuhan

Sudah ditetapkan

Tetaplah sudah….
Tak ada yang bisa merubah
Dan takkan bisa berubah

Relakanlah saja ini

Bahwa semua yang terbaik

Terbaik untuk kita semua
Menyerahlah untuk menang