Saturday, July 23, 2011

Saya gemuk....

Actually lately sye sgt stress ngan berat badan sye....memula malas nak pikir tp bila kat umah, semua family sye pggil sye 'si gemuk' so x ker ko tension senah....yer sye tau berat sye dah naik 5kg sejak sye kawen.....huhu....ramai gak dah tegur....tp usaha utk menurunkan berat badan mmg xder....hehe....coz sye tgh enjoy mkn jerk skrg ni....berat sye naik sejak sye & Mr. Razak pindah dr umh family ker umah sewa ni....yer la coz sye masak mlm2 pastu awal2 dulu sye mmg xreti masak byk jns mknan....sye masak nasik & lauk jerk....so klo dah mkn nasik tiap2 mlm, xker berat naik kan....klo x mkn, x bleh coz rse x best bila husband mkn, kita x teman mkn skali....pastu bila dah lama2 tu, dah reti masak lain2, xder la sye masak nasik jerk....tp berat dah mmg xleh control dah....keke...start 3 minggu lps sye ada gak b'sukan main badminton ngan shiela, syapid & Mr. Razak kat sport planet ampang....kitorg main setiap hari sabtu kul 10mlm, dah 3 kali main....tu jer la usaha sye nak turunkan berat wat masa ni....klo nak control mkn mmg agak susah coz sye mmg suka mkn....hehe....lgpon sye x rasa sye mkn t'lalu banyak....sye rasa berat sye naik coz metabolisma dah makin turun sbb faktor penuaan & sye plak mmg xder b'sukan....hahaha (teori utk tidak menyalahkan mknan)....so mulai skrg sye kena byk kan b'sukan....try nak consistent main badminton tiap2 minggu....klo malas nak gi jogging, sye akan b'sukan dlm umh jerk ngan m'buat keje2 umah (sapu umh, mop lntai & basuh toilet)....pastu nak kurangkan mkn mlm....klo mkn pon x nak lbh kul 8mlm....huhu....hrp2 b'jaya....

Klo korg nak tau, sye ni mmg x pnh kurus dlm hidup sye....sye mmg lahir jer saiz sye dah besar....haha....maybe coz mak sye suka minum susu & soya kot time ngandung sye dulu....mak sye ckp mmg sye berat smpai dia pon x larat sgt nak dukung sye....so abah yg byk dokong sye time sye baby....see, lahir2 dah gemuk....jom layan citer sejarah berat badan sye.....

Time baru lahir....nampak x, kepala sye pon dah mcm 3 kg....hahaha....

Time skolah rendah, sye mmg berisi la gak dr kwn2 sekelas....kira x gemuk, x kurus la.....sedang2 ajer...

Pic ni time sye form 1....time ni sye dok skolah asrama, smpai form 2....mknan kat asrama mmg x sedap so sye still lg x gemuk sgt, x kurus sgt....klo x silap sye time form 2, berat sye 42-45kg....

Dan....bila sye keluar dr skolah asrama, time form 3 sye skolah ampang girl maka b'mula la zaman kegemukan sye.....sye keluar dr sekolah asrama coz sye x leh bwk subject bahasa arab....tu sekolah agama, ada 4, 5 subject bahasa arab.....byk hafal2, sye mmg lemah smpai semua subject lain teruk gler....dr kelas pertama turun kelas ke3, & last2 xder cara lain, elok la sye masuk sekolah biasa jerk....

Yer....tengok lah kegemukan sye.....ni time form 5....time ni dah dkt nak exam SPM.....ni la berat sye yg plg berat 65kg....serius x tipu....sye pakai seluar saiz 34....mmg susah gler nak cari baju time ni....sedeh la gak....sye mmg x m'besar mcm remaja2 lain....zaman org tgh dok blaja melawa, try mcm2 fesyen, sye plak mmg susah gler nak carik baju....smpai pernah satu hari tu, kitorg nak shopping baju raya, cari2 baju kat sogo semua xder.....sye plak time tu dah x nak pakai baju2 t-shirt BUM yg besar2 tu....sye nak pakai baju2 yg lbh keperempuanan....yer la time tu dah remaja kan....smpai mak sye tanya budak sales tu kat mana nak carik baju2 utk saiz sye ni....byk tpt cari x jumpa....last2 kitorg gi lot10....jumpa la kat isetan klo x silap....baju2 blouse cantik2....tp baju2 tu act x sesuai ukt remaja, tu baju2 keje utk org2 keje la kan.....umur 20-35 cmtu....tp sye pakai jerk coz time tu kan mmg xreti nak melawa2 semua ni.....time tu sye pakai saiz XL....

sye rse sye btul2 start b'tekad nak kurus coz 2 kejadian ni.....1st, time sye tgk pic graduation day form 5 sye yg sgt gemuk....sye malu giler ngan pic tu & sye sorokkan dlm almari baju sye....2nd, ada satu hari tu, sye tgh chatting MIRC (xtau korg ingat ker x psl mirc ni, tp dulu lps SPM dok umah x tau nak wat apa, sye mmg aktif gler mirc ni, siap ada channel sndiri & ada group chat sndiri)....time tgh2 chatting2 tu ada org tegur sye nak b'kenalan ajak jumpa....sye mmg x nak la kan....mmg x suka nak jumpa2, sye chatting pon coz nak kwn borak2 jer.....then dia taip "elly gemuk, dah la gemuk....bla bla bla" (xingat apa dia taip lg)....rupa2nya tu kwn syapid yg dok setaman ngan sye gak....sye mmg sedeh gler, sye nangis gler2 dpn pc tu....mmg serius sedih, maybe start dr tu berat sye makin turun....sye pon x sedar, coz sye cuma b'tekad nak kurus jerk, tp usaha nak kurus tu mmg xder....rupanyer niat jer dah cukup utk sye turunkan berat sye.....haha.....lgpon sementara nak tunggu result SPM tu sye ada gi kursus PKSN (skrg diorg dah jdkan PLKN & wajib gi....dulu x wajib & kursus pon 2 weeks jerk)....dlm 2 minggu kursus tu mmg tiap2 pagi ada lari satu padang & mcm2 aktiviti....tu yg sedar x sedar berat sye turun ngan sndirinya.....smpai la time sye nak masuk uniten, berat sye dah jd 55kg....yer turun 10kg.....sye pon x tau mana gi 10kg tu.....owhh, lg satu maybe faktor hormon juga coz time tu gak sye dah start b'cinta ngan 1st BF sye yg sye kenal dlm MIRC juga....hik hik hik.....

Time berat 55kg, 1st year kat uniten, umur 19...zaman seluar levis, kasut converse & beg radioactive....sye dah start pakai baju saiz M....& seluar saiz 29 klo x silap....dah bleh pakai baju mcm2 brand....dah start la melawa coz dah ada bf....hehe....

Ni final sem diploma kat uniten....time ni umur 21....berat still maintain 55kg....

Sye habis diploma awal coz sye habiskan 2thn setght jerk, ikut plan terus smbung degree tp uniten wat rombakan plak time tu so sapa yg habis diploma awal tu, x leh terus smbung degree kena break 1 sem then baru leh smbung....so 1 sem xder wat apa tu, sye keje kat ofis mak sye....keje dlm 3 bln rsenya....time tu sye baru break ngan 1st bf lps 3thn couple....time tu berat sye turun 5 kg....x diet pon, just emosi jerk....mkn hati, mkn hati, mkn hati maka turun 5 kg...maybe air mata yg hari2 mengalir tu kot wat hilang 5 kg....haha.....lama gak sye maintain ngan berat 50kg tu.....

Time berat 50kg....

Tp x lama lps sye break ngan bf sye, sye jumpa org baru plak....tp dah happy pon still lg maintain ngan berat 50kg....mmg x naik2....smpai la sye dikecewakan lg....time tu 1st year degree....berat sye turun lg 3kg jd 47kg....tu la berat plg ringan yg pnh sye capai....hahaha....mmg sye rse sgt best ngan berat sye tu, tp time tu la sye single, xder bf....hati pon x happy....hari2 sedeh....frust, emosi mmg x stabil....serius x suka....asyik dok nangis jerk kat bridge putrajaya sana...haha....masalah mental btul....

Zaman emosi yg x stabil....haha....

47kg....umur 22....

Tp semua tu x lama....sye maintain 47kg tu dlm beberapa bln sajer & lps tu muncul lelaki ini yg m'happykan kembali diri ini....& berat sye naik blk 50kg & bertahan selama 4thn.....smpai la sye kahwin ngan lelaki ini.....haha....dia gak la yg wat naik lg 5kg skrg ni....adeh....

Time 2008, umur 24....time ni btul2 baru habis degree....berat 50kg....

Time b'tunang 2009, umur 25 berat 50kg.....time ni ada gak niat nak turunkan berat coz nak b'tunang tp x b'jaya.....

Time kahwin 2010....umur 26....berat 50kg....sekali lg ada niat nak turunkan berat coz nak kawen....still lg x leh turun....bila happy sye berat....

Dlm 2 bln lps kawen....still lg maintain 50kg....

Pic time kat jakarta, bln 5 2011....Semakin hari semakin happpy....maka naik la 5kg.....so cuba teka berapa berat sye skrg?.....hahahaha.....

So kesimpulannyer....sye bkn x nak turunkan berat sye, tp mmg susah....bila happy sye berat, bila sedeh berat turun.....tp xper, sye akan cuba gak turunkan 5kg ni....bln puasa ni x nak mkn byk2....wish me luck.....

3 comments:

shiela said...

hekeleh..baru 55kg nak sedeh...haha

mafuza said...

i pun tak suka nak naik berat badan. tp ummi selalu ckp, SAMPAI BILA? huwaaaaaaaaaaaa.
kene redha la.
tp usaha tu kene ada.
50kg tu mcm sedap-sedap je. ;)

ELLY said...

Shiela: mmg la sedeh klo ko & syapid asyik pggil aku gemok....huhu

gurl: susah tul nak turun kan berat ni...nak naik kejap jerk...huhu...tu la dpt blk 50kg pon dah b'syukur sgt...hehe