Sunday, July 24, 2011

Ramadhan 2011

Pejam jelik pejam celik, dah nak bln puasa...kejap jerk masa b'lalu....last year time bln puasa sye still dok umah parents....so ni la 1st time sye b'puasa b'2 jerk ngan husband....mmg lain la kot....last year even dah kawen, mak yg prepare utk sahur & b'buka pon mak yg masak....sye tlg basuh2 pinggan & hidang mknan jerk...tp thn ni sye kena la prepare semua sndiri....risau gak la cmner la sye nak masak time sahur....kul brapa nak bgn?....nak masak apa?....mesti pening gak la....klo masak weekdays pon sye dah pening kdg2 nak pikir apa nak masak, ni plak nak masak sahur & b'buka....mesti ketandusan idea nnti....sye ni plak dah la jns klo lauk tu dah mkn sahur, b'buka x nak dah mkn lauk sama & sebaliknya....tp rsenya dah x nak dah ngada2 cmtu, mkn jer la apa yg ada nnti....Klo bleh sye mmg x nak beli lauk kat luar klo sye larat nak masak, coz kat puncak jalil ni mmg susah btul nak cari mknan yg sedap....semua kedai meniaga mcm melepaskan batuk ditangga jerk....pasar mlm pon ntah apa2, x sedap lgsung....so masak sndiri lg puas hati, klo x sedap, duit x keluar pon...ni beli mahal2 pastu x sedap, mmg bengang la kan....

Tp sye x kan masak hari2 la kot coz Mr. Razak keje shift....hari 1st puasa nnti pon sye mmg x b'sahur2 ngan dia coz dia keje shift mlm, 8mlm-8pg...b'buka jer sama2....& bila dia keje shift pg plak, 8pg-8mlm, kitorg bleh sahur sama jerk...dia tukar shift setiap 2 minggu & klo dia keje 3 hari, dia cuti 4 hari & sebaliknya....sye lg suka klo dia keje shift pagi coz baru la rasa normal....gi keje sama time & blk keje leh jumpa...klo keje shift mlm sye sunyi la skit kat umah sorg2....time sye blk keje, leh jumpa dlm 2 jam jerk pastu dia dah kena gi keje & pg lak mmg x jumpa coz dia blk time sye dah gi keje....so selama 4 hari la sye cuma jumpa dia 2 jam jer sehari smpai la dia cuti....tp ok jer dah biasa....sye pon kdg2 lg suka dok sorg coz ada la space utk diri sndiri....actually bagus gak cmni coz bleh la rindu2 w.pon dok serumah....hehe....

Klo thn lps, time bln pose bos sye tukar working hour 8.30-4.30 coz lunch hour xder....thn ni x tau la cmner coz dia lum bgtau lg...hrp2 sama la kan....klo blk 4.30 sye ada byk masa nak relax2 pastu masak, xder la kelam kabut....time sahur tu mmg prob gak coz sye mmg malas gler nak bgn cpt2....adehh....slalu bgn 30min sblm habis waktu sahur....ada x lauk yg leh masak 15minit jerk....sye mmg x power lg masak2 ni, plg cpt pon sye masak satu lauk 30minit....klo korg ada cara masak yg secepat kilat & resepi2 lauk yg simple, share2 la erk kat sini....hehe....sye budak baru belajar....

Ok itu ajer citer sye....daaaa ;)

3 comments:

shiela said...

weh..nnt kalo ajaq xde malam, aku nak tido umah ko lah..leh sahur ngan ko..huhu

mafuza said...

i pun 1st time. tp i masak sama-sama dengan ummi. for you, good luck tau! ala, msk ape pun sure dia suka, :)

ELLY said...

shiela: jom la...tp jauh plak ko nak gi keje nanti...

gurl: hehe TQ...best nya masak sama2 ngan ummi...dulu x sempat wat coz dulu xder kesedaran nak masak...tau mkn jerk...haha