Thursday, June 30, 2011

Update: Rumah Pertama Kami....


Yer...x tau nak update psl apa...so kita citer psl rumah lg la...boring kan?....tp tu la selg umah tu x siap, selagi tu la sye akan update psl umah...hehe...maybe coz rumah 1st kot, so excited lbh skit...lg2 bkn senang kitorg nak beli rumah tu....so sgt2 la b'syukur & x sabar nak tunggu umah tu siap...last 2 weeks sye gi tgk show house umah ni lg....ni kali ke3 sye gi...1st dulu gi ngan Mr. Razak time nak survey2 rumah...2nd gi ngan ngan mak & shiela time bayar duit booking...ni kali ke3 bwk abah plak coz abah x pnh tgk lg....so spt yg dijangkakan abah mmg bebel2 ckp umah ni jauh....dia ckp jln mcm nak blk kg....huhu....time gi tu kitorg ikut jln bangi....so mmg jln tu agak sunyi & jln pon x cantik....malas nak ikut highway silk coz ada 2 tol....abah tgk pon mcm x interested jerk....coz dia mmg x minat umah jauh2 ni....bg dia, lg ok beli umah 2nd hand yg dkt drpd beli umah baru yg jauh....abah ada suggest beli umah kat tmn nirwana, dkt ngan ampang gak....tp sye plak mmg x brapa suka umah 2nd hand....xtau napa, tp sye mmg x suka...umah yg sye tgh sewa skrg ni pon mmg sye org 1st yg menyewa kat sini & umah ni mmg x pnh org duduk lg....that's y sye minat nak dok sini....tp setiap org ada pndirian masing2 kan....bg sye, sye lg suka taman perumahan yg baru, kejiranan yg fresh...semua org baru, yg baru nak kenal satu sama lain....so x ksh la jauh ker kan, janji kita puas hati....klo nak beli rumah baru kat area ampang tu skrg ni dah cecah juta kot....mana la mampu....so t'paksa la cari kat ceruk2 kajang ni....tp time balik tu kitorg ikut highway silk so abah kata ok la ni, x la jauh sgt coz ada byk highway area situ....

Ok jom layan pic....actually pic ni Mr. Razak amik time 1st time dia gi tgk umah ni ngan kwn dia....kwn dia tu mmg dah beli umah ni tp yg phase 1....so time phase 2 launch, dia ajak la Mr. razak gi tgk....phase 1 tu launch thn 2008 so dlm thn ni dijangka siap & dah bleh pindah....tp phase 2 yg kitorg beli ni siap thn 2013 tp xsure bln braper....sbnrnya klo gi show house, korg mmg xdibenarkan amik gambar tau....tp Mr. Razak x tau time tu & dia dah t'amik beberapa gmbar coz time tu sye x gi, so dia nak tunjuk la pic2 tu kat saya klo2 sye b'kenan ker ngan umah tu....

Show house ni corner lot...22'x75' klo xsilap...

Dining...klo korg tgk dlm cermin tu, Mr. Razak tgh b'diri kat living....rumah ni xder la luas sgt....cermin tu jer wat nmpak umh ni luas....

ok jom tgk bilik plak....pic dapur xder la plak....kat dapur tu ada toilet & bilik kecik....kat blkg ada tanah skit la dlm 5 kaki lbh kot....

Family area....kecik jerk...cuma muat sofa double....kitorg beli intermediate unit so xder la sliding door & balcony kat family area tu....

Balcony....

Master Bedroom ada bathroom skali....sekali lagi, konsep cermin digunakan utk nmpak luas....hehe.....

Sye suka tingkap ni....xder beranda tp klo renovate, boleh tarik lg bilik ni ke depan....luas gak kwsn dpn tu....developer ni kedekut nak wat beranda...budget la tu....hampeh....

Bilik 1....ada bathroom share ngan bilik 2...

Bilik 2....

Interior rumah ni sgt simple...biaser2 ajer coz sye pnh gi show house yg lg cantik interior....tp yg wat sye suka, rumah ni sgt simple & sederhana....yg plg penting still mampu utk dibeli....

Kawasan rumah yg still under construction....tp time kitorg gi last 2 weeks, semua umah ni dah hampir siap la...rsenya pic ni amik time bln 3 klo x silap....haa yer la, sye x ikut Mr. Razak coz time ni sye kat JB gi opy (kwn ampg girl) kawen....

Time nak kluar tu baru perasan kat show house ni ada tulis note kat dpn tu yg bgtau phase 1 ni x sama ngan phase 2 yg kitorg beli tu....huhu...yg pasti design dpn umh mmg ada beza tp dalam umh sye rasa sama jerk klo ikut floor plan dlm S&P....riso gak la sbnrnyer....coz dlm brochure, rumah tu xder fencing & gate....dlm S&P pon xder stated yg diorg akan provide....tp aritu sye gi ofis metro kajang, diorg ckp mmg provide xkan la x provide....so x tau la....redha jer la....yg plg sye x suka klo diorg bg fencing yg jns chain link kaler hijau tu....adehhh serius x suka...phase 1 ni fencing dia x guna chain link hijau tu tau....tu yg sye suka...hrp2 sama la mcm phase 1 ni....owhh lg satu...rumah kitorg tu 20'x90' tau, so sye agak riso gak la klo rumah tu nmpak panjang ke belakang....yer la bukak 20' tu agak kecik takut nmpak buruk plak....haha....lantak la...malas nak pikir....setakat ni kitorg blum kena bayar apa2 lg....xtau bila start, sepanjang construction umh ni kitorg kena gak bayar progressive ikut la braper percent bank disburse kat developer depends on how many percent of work completed at site....1st 10% x pyh bayar coz aritu dah tolak 7% bumi price + 3% rebate....so tunggu la klo developer antar surat utk 2nd 10%....hopefully bank dah ready la nak disburse coz klo x, owner akan kena penalty....hrp semuanya akan b'jln lancar & x m'bebankan kitorg...huhu....

Ok itu sajer update psl umah setakat ni, hrp rumah ni baik2 ajer & x byk hal...hehe....kat opis tension gler update drawing umh banglo yg sbnrnya dah siap, tp owner gi twist plan tu semata2 krn feng shui x bagus....ko senang la main twist2....aku ni nak amend satu hal....habis lari semua pipe...bengang....last2 ku biarkan ajer drawing tu, baik wat keje lain dulu....

No comments: