Thursday, June 30, 2011

Update: Rumah Pertama Kami....


Yer...x tau nak update psl apa...so kita citer psl rumah lg la...boring kan?....tp tu la selg umah tu x siap, selagi tu la sye akan update psl umah...hehe...maybe coz rumah 1st kot, so excited lbh skit...lg2 bkn senang kitorg nak beli rumah tu....so sgt2 la b'syukur & x sabar nak tunggu umah tu siap...last 2 weeks sye gi tgk show house umah ni lg....ni kali ke3 sye gi...1st dulu gi ngan Mr. Razak time nak survey2 rumah...2nd gi ngan ngan mak & shiela time bayar duit booking...ni kali ke3 bwk abah plak coz abah x pnh tgk lg....so spt yg dijangkakan abah mmg bebel2 ckp umah ni jauh....dia ckp jln mcm nak blk kg....huhu....time gi tu kitorg ikut jln bangi....so mmg jln tu agak sunyi & jln pon x cantik....malas nak ikut highway silk coz ada 2 tol....abah tgk pon mcm x interested jerk....coz dia mmg x minat umah jauh2 ni....bg dia, lg ok beli umah 2nd hand yg dkt drpd beli umah baru yg jauh....abah ada suggest beli umah kat tmn nirwana, dkt ngan ampang gak....tp sye plak mmg x brapa suka umah 2nd hand....xtau napa, tp sye mmg x suka...umah yg sye tgh sewa skrg ni pon mmg sye org 1st yg menyewa kat sini & umah ni mmg x pnh org duduk lg....that's y sye minat nak dok sini....tp setiap org ada pndirian masing2 kan....bg sye, sye lg suka taman perumahan yg baru, kejiranan yg fresh...semua org baru, yg baru nak kenal satu sama lain....so x ksh la jauh ker kan, janji kita puas hati....klo nak beli rumah baru kat area ampang tu skrg ni dah cecah juta kot....mana la mampu....so t'paksa la cari kat ceruk2 kajang ni....tp time balik tu kitorg ikut highway silk so abah kata ok la ni, x la jauh sgt coz ada byk highway area situ....

Ok jom layan pic....actually pic ni Mr. Razak amik time 1st time dia gi tgk umah ni ngan kwn dia....kwn dia tu mmg dah beli umah ni tp yg phase 1....so time phase 2 launch, dia ajak la Mr. razak gi tgk....phase 1 tu launch thn 2008 so dlm thn ni dijangka siap & dah bleh pindah....tp phase 2 yg kitorg beli ni siap thn 2013 tp xsure bln braper....sbnrnya klo gi show house, korg mmg xdibenarkan amik gambar tau....tp Mr. Razak x tau time tu & dia dah t'amik beberapa gmbar coz time tu sye x gi, so dia nak tunjuk la pic2 tu kat saya klo2 sye b'kenan ker ngan umah tu....

Show house ni corner lot...22'x75' klo xsilap...

Dining...klo korg tgk dlm cermin tu, Mr. Razak tgh b'diri kat living....rumah ni xder la luas sgt....cermin tu jer wat nmpak umh ni luas....

ok jom tgk bilik plak....pic dapur xder la plak....kat dapur tu ada toilet & bilik kecik....kat blkg ada tanah skit la dlm 5 kaki lbh kot....

Family area....kecik jerk...cuma muat sofa double....kitorg beli intermediate unit so xder la sliding door & balcony kat family area tu....

Balcony....

Master Bedroom ada bathroom skali....sekali lagi, konsep cermin digunakan utk nmpak luas....hehe.....

Sye suka tingkap ni....xder beranda tp klo renovate, boleh tarik lg bilik ni ke depan....luas gak kwsn dpn tu....developer ni kedekut nak wat beranda...budget la tu....hampeh....

Bilik 1....ada bathroom share ngan bilik 2...

Bilik 2....

Interior rumah ni sgt simple...biaser2 ajer coz sye pnh gi show house yg lg cantik interior....tp yg wat sye suka, rumah ni sgt simple & sederhana....yg plg penting still mampu utk dibeli....

Kawasan rumah yg still under construction....tp time kitorg gi last 2 weeks, semua umah ni dah hampir siap la...rsenya pic ni amik time bln 3 klo x silap....haa yer la, sye x ikut Mr. Razak coz time ni sye kat JB gi opy (kwn ampg girl) kawen....

Time nak kluar tu baru perasan kat show house ni ada tulis note kat dpn tu yg bgtau phase 1 ni x sama ngan phase 2 yg kitorg beli tu....huhu...yg pasti design dpn umh mmg ada beza tp dalam umh sye rasa sama jerk klo ikut floor plan dlm S&P....riso gak la sbnrnyer....coz dlm brochure, rumah tu xder fencing & gate....dlm S&P pon xder stated yg diorg akan provide....tp aritu sye gi ofis metro kajang, diorg ckp mmg provide xkan la x provide....so x tau la....redha jer la....yg plg sye x suka klo diorg bg fencing yg jns chain link kaler hijau tu....adehhh serius x suka...phase 1 ni fencing dia x guna chain link hijau tu tau....tu yg sye suka...hrp2 sama la mcm phase 1 ni....owhh lg satu...rumah kitorg tu 20'x90' tau, so sye agak riso gak la klo rumah tu nmpak panjang ke belakang....yer la bukak 20' tu agak kecik takut nmpak buruk plak....haha....lantak la...malas nak pikir....setakat ni kitorg blum kena bayar apa2 lg....xtau bila start, sepanjang construction umh ni kitorg kena gak bayar progressive ikut la braper percent bank disburse kat developer depends on how many percent of work completed at site....1st 10% x pyh bayar coz aritu dah tolak 7% bumi price + 3% rebate....so tunggu la klo developer antar surat utk 2nd 10%....hopefully bank dah ready la nak disburse coz klo x, owner akan kena penalty....hrp semuanya akan b'jln lancar & x m'bebankan kitorg...huhu....

Ok itu sajer update psl umah setakat ni, hrp rumah ni baik2 ajer & x byk hal...hehe....kat opis tension gler update drawing umh banglo yg sbnrnya dah siap, tp owner gi twist plan tu semata2 krn feng shui x bagus....ko senang la main twist2....aku ni nak amend satu hal....habis lari semua pipe...bengang....last2 ku biarkan ajer drawing tu, baik wat keje lain dulu....

Wednesday, June 29, 2011

GCB Mc D....



Sebelum anda mkn GCB mcD ni ketahui lah bawah GCB ni adalah GRILLED CHICKEN BURGER....hahaha....smlm order kat Mr. Razak GCB ni, dia leh tanya plak...
"U nak ayam ker daging?".....sye pon apa lg terus lah m'bahan dia smbil gelak guling2....hahaha....sye rse dia konfius kot GCB ngan prosperity burger....hehe....

Monday, June 13, 2011

Happy 29th Birthday....

Yeah....esok 14 Jun birthday Mr. Razak yg ke 29....haha...dah nak dkt 30 dah mamat ni....td blk keje kul 5.45 terus sye b'gegas ke parkson alamanda sorg2 m'cari hadiah....actually ada 2 menda yg Mr. Razak nak sgt skrg ni....1st Basikal...2nd Perfume....so sye cuma mampu memenuhi 2nd wish sajer....Basikal harga 2k lbh....mana mampuuuu....habis gaji sye sebln klo sye beli....hehe....so bg sajer perfume....sye pon x tau dia suka perfume apa....klo tanya dia pon, dia mesti x tau gak coz slalunya dia akan tanya sye blk....so x nak buang masa dok saling b'tanya "u suka perfume apa?....sure dia jwb U?....sudah m'jd kebiasaan soalan di jwb dgn soalan....baik lah sye jer yg decide perfume apa nak beli....i am a good decision maker....& Mr. Razak slalu suka jer ngan pilihan sye....atau dia wat2 suka coz nak jaga hati sye...hehe.....spt biaser klo dah gi parkson alamanda tu kaunter2 perfume tu mesti kebanyakkanyer kosong, xder promoter jaga....satu jer kaunter yg ader promoter....cuma ada perfume issey miyaki, bvgari, burberry & CK kat kaunter tu....try la semua....sye fokuskan kpd woody smell perfume....tp bvgari & burberry bau sgt woody....owhh sye x suka....woody sgt x best la plak....sye suka perfume yg x strong sgt baunya....pastu promoter tu tgk sye mcm still x minat semua yg dia tunjuk tu, dia pon suggest gi kaunter lg satu yg ada perfume davidoff....2, 3 gak davidoff sye try....last2 suka yg cool water tu coz bau dia fresh & x strong sgt....sesuai ngan Mr. Razak....so amik la yg itu....sye amik yg 75ml nyer jer coz promoter tu suggest better amik yg kecik jer dulu coz sye x sure Mr. Razak suka ker x bau perfume tu....lgpon amik 75ml tu ada promotion free shaver foam ngan shower....

Memula ingat nak bg esok ajer & c'brate esok gak....tp esok sye nak puasa la plak kan....so c'brate jer la terus arini....& Mr. Razak pon keje shift mlm, otw dia nak gi ofis tu leh la dia singgah alamanda jap....dlm kul 8 cmtu Mr. Razak smpai, kitorg pon dinner la kat Black Canyon Restoran....kat area food court alamanda tu....

B'day boy x sabar2 buka hadiah....hehe

Sye confirm dia dah leh agak sye nak bg perfume....coz dah 2 minggu kot dok tanya sye nak bg dia hadiah apa....& dia pon dah wat statement "u bg la i hadiah perfume, kecik pon xper"....adehh....tp time dia ckp sye wat x layan jerk...keke....

Yea!!! makan time....tom yam ni not bad tau...sedap gak....

Happy Birthday Dear....love u....

Ohhh....nx week b'day shiela plak...minah tu pon sama jerk asyik dok tanya nak bg hadiah apa....sama jerk perangai 2 org ni.....lahir bln sama, thn pon sama...bln jun ni byk tul nak c'brate....adehh....

Monday, June 6, 2011

Celebrate 1st Anniversary....

5th June 2011...Our 1st year anniversary...congrats to us!...hehe...ingat x sempat nak celebrate coz Mr. Razak blk kg. ngan family dia ari sabtu & ptg smlm baru jumpa dia...mlm lak dia kena keje...tp sempat gak kitorg curi masa be4 dia msk keje kul 8.30 tu....kitorg b'gegas ke TGI Friday Alamanda...TGIF ni baru bukak tau....gi pon 2 kete coz lps tu Mr. Razak terus gi keje....x der la romantik sgt dinner kitorg...wish to spend more time
with him...tp dpt dinner sejam jerk & lps dinner dia pon gi keje....sye round2 alamanda sorg2 pastu baru blk...jom layan pic...

Me.....

My Mr. Razak....

My drink green apple slush...& Mr. Razak blue raspberry slush....ok2 ajer....

Garlic marinated grilled lamb chop for me...& tennessee steak for him....sedap gler lamb chop ni....mmg the best ever....lagpon dah lama x mkn lamb....mmg puas hati....steak ni best jugak cuma sos dia agak manis....tp lps combine ngan cili sos & pepper baru sedap...hehe...sye tanya Mr. Razak "U puas hati x ngan steak u?"....dia jwb "I TAK puas hati ngan lamb chop u".....hahaha....ksian la plak....tp sye x sggup nak tukar ngan dia coz sye suka gler lamb ni.....hehe...tp mmg slalu cmtu....apa yg sye order slalu lg sedap dr dia....& dia slalu nak order menu yg sama ngan sye tp sye x bg....yer la rugi la kan x leh rasa menu lain klo dua2 amik manu yg sama....lain kali klo nak order, follow ur heart ok?....hik hik hik.....

Us...

Finish off our meal with TGIF sundae.....biasa2 jer sundae ni....mcm Mc D nyer jerk....cuma ada caramel & nuts yg x brapa nak ada sgt....hehe....

To Mr. Razak....Happy Anniversary....thanks for everything....kejap jer dah sethn kan....x terasa pon ;)

Yeah...nak end the story with this pic....nyum...nyum....

Saturday, June 4, 2011

Sethn sudah...Alhamdulillah....


Happy 1st Year Anniversary...