Tuesday, May 17, 2011

S&P & EPF


Ok sambung citer beli rumah aritu....kita skip dulu citer psl wat loan bank & cmner loan sye leh approve....citer tu pnjang sgt....3 minggu stress ngan apply loan....kenapa stress?....coz developer bg 2 atau 3 minggu jer utk kitorg dpt kan loan so mmg all out aritu mencari bank, hantar dokumen semua....ngan satu2 bank reject loan kitorg & bila dah smpai minggu ke 3 mmg sgt mendebarkan coz loan x dpt lg pastu lawyer dah call sign S&P (sales & purchase agreement)....mcm2 alasan kitorg bg....haaa korg klo beli rumah, selagi x dpt loan, jgn sekali2 sign S&P kecuali klo korg mmg dah confirm la yg korg mmg xder problem utk dpt loan.....coz klo korg dah sign S&P pastu loan x dpt2, developer lak dah mintak duit, so korg akan kena panalti.....mcm kitorg ni kan mmg ada problem so kitorg mmg lengah2 sign S&P.....kitorg book rumah 9/4/2011 & loan pertama yg approve ialah public bank pd 27/4/2011....dan Alhamdulillah kitorg dpt lg satu bank yg approve, Maybank pd 29/4/2011 (mmg x sangka pon leh approve)....so setelah b'fikir sejuta kali & mengambil kira semua aspek kehidupan, kitorg memilih maybank.....hehe....& pd 3/5/2011 kitorg pon sign approved loan maybank kat Mc D Equine....& x nak buang masa lg, esok nyer 4/5/2011 kitorg pon terus ke kajang, lawyer nyer ofis utk sign S&P....bayaran utk urusan lawyer ni lbh kurang RM7800....mmg confirm la kitorg xder duit byk tu kan....so kitorg akan mengeluarkan EPF.....nasib baik dlm S&P leh wat 2 nama, nama sye & Mr. Razak....Loan maybank tu atas nama sye sorg & kebanyakkan bank mmg x bg letak S&P nama pihak ke3 tp nsb baik maybank ni bg....so dpt la msk nama Mr. Razak dlm S&P.....tu yg pnting coz EPF dia lg byk, syg la klo x dpt keluar....owhh klo nama xder dlm S&P, korg xleh keluarkan EPF......Proses stamping S&P amik masa dlm 2 minggu so smlm 16/5/2011 sye ke kajang lg utk ambil S&P yg dah siap kat ofis lawyer....ptt time amik S&P ni dah kena byr RM7800 tu.....tp kitorg mintak tangguh coz nak keluarkan EPF....Lawyer mmg bg & mmg kebanyakkan org wat cmtu....dan smlm sye dah send copy S&P sye kat maybank utk prepare bank nyer agreement.....ok setel.....bank & lawyer dah setel....

Sekarang tiba la masa utk mengeluarkan EPF....ni sye tgh study apa dokumen yg diperlukan & syarat2 pengeluaran kat website EPF, http://www.kwsp.gov.my so jom layan....Owhh sye dah call EPF juga utk confirmkan psl dokumen2 yg diorg nak ni....diorg ckp klo nak keluarkan EPF suami & isteri, salinan S&P & Approval letter bank tu mesti masing2 2 copy.....S&P tu kan tebal, nak kena wat 2 copy lak....adehh...so InshaAllah balik dari bandung nnti, hari isnin, 23/5/2011 ni sye akan gi ke EPF utk setel kan semua ni....Org ckp duit EPF kita akan dpt dlm masa 2 minggu...so lps dpt duit, leh la bayar lawyer....& setakat ni, setel semua proses beli rumah ni....Alhamdulillah....so tunggu jer la rumah siap thn 2013 nnti....hehe....

p/s: Sye letak date coz sye x nak t'miss satu pon hari2 penting dlm hidup sye....hehe....& utk reference pd masa akan dtg juga ;)

Syarat-syarat Pengeluaran

Anda Layak Memohon Sekiranya;

1. Membeli sebuah rumah kediaman (jenis banglo/ teres/berkembar/ apartment/kondominium/‘studio apartment’/‘service apartment’/ ‘townhouse’/SOHO) atau rumah kedai dengan unit kediaman.

2. Pembiayaan pembelian rumah melalui:

(i) Pinjaman perumahan daripada mana-mana institusi seperti berikut:
• Institusi kewangan yang dilesenkan di bawah Akta Bank dan
Institusi Kewangan 1989(BAFIA)
• Kerajaan Pusat/Negeri atau lain-lain agensi kewangan kerajaan
• Majikan ahli
• Koperasi/syarikat kerjasama yang berlesen (diluluskan oleh
Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Kementerian Pembangunan Usahawan dan
Koperasi)
• Syarikat Insurans berlesen yang diluluskan oleh Bank Negara
Malaysia
• Pemberi pinjaman yang dibenarkan oleh KWSP; ATAU

(ii) Secara tunai.

3. Anda telah menandatangani Surat Perjanjian Jual Beli tidak melebihi tiga (3) tahun pada tarikh permohonan diterima oleh KWSP.

4. Anda tidak pernah membuat Pengeluaran Perumahan; ATAU Anda telah membuat pengeluaran untuk membeli rumah pertama dan telah menjualnya atau berlaku pelupusan pemilikan dan kemudian membeli rumah kedua. Bukti penjualan /pelupusan pemilikan rumah pertama perlu dikemukakan.

5. Anda ingin membeli rumah yang telah diperolehi secara sewa beli daripada pihak yang dibenarkan oleh KWSP.

6. Anda membeli tanah dan membina rumah di atasnya serentak (tarikh perjanjian beli tanah dengan tarikh perjanjian bina rumah hendaklah dalam tempoh 6 bulan).


Anda Tidak Layak Memohon Sekiranya;

• Membeli tanah atau lot tapak rumah sahaja.
• Mengubahsuai, membaiki atau membuat kerja-kerja tambahan
kepada rumah yang sedia ada.
• Pemilikan harta tidak melalui transaksi jual beli.
• Mengambil pinjaman berbentuk Overdraf.
• Membeli rumah ketiga.
• Membeli rumah di luar negara.


Amaun Yang Layak Dikeluarkan

Anda boleh mengeluarkan simpanan seperti berikut:

PEMBELIAN RUMAH MILIK INDIVIDU

PEMBELIAN BERSAMA SUAMI/ISTERI ATAU AHLI KELUARGA TERDEKAT ATAU INDIVIDU LAIN

Amaun perbezaan di antara harga rumah dengan jumlah pinjaman dan tambahan 10% daripada harga rumah
ATAU
Semua simpanan dalam Akaun 2

(Mengikut mana yang lebih rendah tidak kurang RM500.00)

Amaun perbezaan di antara harga rumah dengan jumlah pinjaman perumahan dan tambahan 10% daripada harga rumah

ATAU
Semua simpanan dalam Akaun 2 masing-masing tertakluk kepada amaun maksimum yang layak dikeluarkan

(Mengikut mana yang lebih rendah tidak kurang RM500.00)

PINJAMAN PERUMAHAN 100%

PEMBELIAN TANPA PINJAMAN/ SECARA TUNAI

10% daripada harga rumah
ATAU
Semua simpanan dalam Akaun 2

(Mengikut mana yang lebih rendah tidak kurang RM500.00)

Harga rumah dengan tambahan 10% daripada harga rumah
ATAU
Semua simpanan dalam Akaun 2

(Mengikut mana yang lebih rendah tidak kurang RM500.00)


DOKUMEN YANG DIPERLUKAN:

DOKUMEN UTAMA

1. Borang Pengeluaran KWSP 9C (AHL) - (Boleh juga Dowload kat website atau ambil dikaunter)

2. Kad Pengenalan Malaysia (MyKad)

3. Buku Bank/Penyata Akaun Simpanan (jenis persendirian) ATAU Penyata Akaun Semasa yang asal (jenis persendirian)

• Akaun bank mestilah yang masih aktif; DAN

• Mempunyai akaun di bank panel KWSP yang dilantik

(Sekiranya membuat tuntutan bayaran balik semula kepada pemohon)

DOKUMEN TAMBAHAN UNTUK PEMBELIAN RUMAH

PEMBELIAN RUMAH DARIPADA PEMAJU:

1. Surat Perjanjian Jual Beli (Tarikh perjanjian tidak melebihi 3 tahun dari tarikh permohonan)

2. Kelulusan Pinjaman Perumahan (sekiranya kelulusan pinjaman kurang daripada setahun)

3. Pembelian bersama ahli keluarga terdekat (ibu-bapa, suami-isteri, adik-beradik atau anak-anak)

• Bukti Pertalian (Sijil Perkahwinan atau Sijil Kelahiran)

Wednesday, May 11, 2011

Pekej Jakarta-Puncak-Bandung

Kitorg amik pakej ni ngan org yg sama yg kitorg gi Padang dulu....nama dia Eri....dia mmg org Indonesia & dia mmg dah lama wat pakej pelancongan ni....sevice sgt puas hati & harga agak murah juga...paling penting kitorg mmg dah kenal dia coz ank sedara dia keje ngan pakcik sye....mmg leh dipercayai....pekej ni x t'masuk tambang flight....utk 5 hari 4 mlm ke jakarta, puncak & bandung harga cuma RM690....rsenya mcm murah, sye pon mmg xder survey2 harga tp abah ckp dia ada gak cari2 pakej lain, & kebanyakan mmg RM700 keatas....ni sye copy paste kan pakej yg kitorg amik ni....tp dlm bahasa indonesia....phm2 kan jer la erk....hehe....owhh pakej ni dah t'msk mkn 3kali sehari....so x pyh pening2 nak pikir nak mkn kat mana....kita makan jer....Yea! Yea! makan...sye mmg suka makanan indonesia....hehe....

PAKET TOUR JAKARTA - PUNCAK - BANDUNG 5 HARI 4 MALAM


Day 01 : PICK UP AIRPORT - JAKARTA TOUR 18 - 05 - 2011
Pick Up Bandara Soekarno - Hatta. Setelah selesai pengurusan Imigrasi dan Bagase, rombongan dipersilahkan menaiki Mini Bus Ac yang telah kami sediakan. Ronmbongan melanjutkan perjalanan sambil melihat suasana kota jakarta, dan kami ajak tour pertama ke Taman Mini Indonesia Indah ( TMII ) dimana kita bisa melihat 30 Khas Rumah semua suku yang ada di Indonesia. Setelah itu rombongan kami ajak untuk menikmati makan siang di lokal restaurant Padang dan sholat zhuhur jamak ashar. Setelah selesai makan siang, rombongan melanjutkan perjalanan dan kami ajak ke Monumen Nasional ( Monas ) Land mark nya kota Jakarta.dan Shooping di ITC Mangga Dua.Setelah itu rombongan kami ajak makan malam dilokal restaurant Padang dan Sholat magrib jamak isya. Chek in Hotel. Free Program. Shooping di Grand Plaza.

Day 02 . JAKARTA TOUR - SHOOPING - PUNCAK 19 - 05 - 2011
Setelah selesai sarapan pagi, Chek out Hotel. Rombongan kami ajak shooping ke Tanah Abang ( Pusat pasar borong terbesar di Indonesia ).sampai lepas makan siang dan sholat Zhuhur jamak ashar. dan dilanjutkan tour ke Taman Mini Indonesia Indah. Setelah itu perjalanan dilanjutkan menuju puncak dan menikmati pemandangan suasana perkebunan teh dan udara yang sejuk. Setelah itu rombongan kami ajak makan malam dilokal restauran Padang. Chek in Hotel. Free Program.

Day 03 . PUNCAK - BANDUNG - SHOOPING. 21- 05 - 2011
Setelah selesai sarapan pagi, Chek out Hotel. Rombongan melanjukan perjalanan ke Bandung. dan berhenti sejenak di kota Cianjur untuk mencicipi asinan dan makanan ringan di Kota Cianjur. Perjalanan dilanjutkan dan diperkirakan siang tiba di Bandung. Rombongan kami ajak makan siang dilokal restauran dan sholat zhuhur jamak ashar. Setelah itu rombongan kami ajak keliling kota Bandung dan shooping di Jalan Riau, Chiamplas, Rumah Mode, Batik Danar Hadi dan outlet Factory. Chek in Hotel makan malam di lokal restaurant.

Day 04 . BANDUNG TOUR
Setelah selesai sarapan pagi di hotel, Rombongan kami ajak tour ke Kawah Gunung Tangkuban Perahu ( Legendanya Dayang Sumbi dan Sangkuriang ). setelah itu tour di lanjutkan ke Ciater Hot Spring. dan makan siang di lokal restaurant. sholat Zhuhur jamak ashar. Setelah itu tour dilanjutkan shooping di Pasar Baru dan selanjutnya ke Gedung Sate dan sorenya kembali ke Hotel. Makan malam dilokal restaurant.

Day 05 . BANDUNG - AIRPORT HUSEIN SASTRANEGARA.
Setelah selesai sarapan pagi.Chek Out Hotel dan Rombongan beranghat menuju Bandara Husein Sastranegara. Tiba di Airport langsung chek in tiket airasia dan bagase. Tour End sampai jumpa lagi di tour berikutnya dan lain pula kenangannya.

HARGA PAKET TOUR RM.690 SATU ORANG
JUMLAH 8 ORANG X RM.690 = TOTAL RM.5520 (Selepas diskaun)

HARGA PAKET TOUR SUDAH TERMASUK :

1. Mini Bus Ac 10 Seater 875.000 x 5 = Rp.4.375.000 = RM.1563
2. Hotel di Jakarta*** 1 malam = Rp. 450.000 x 4 kamar = Rp. 1.800.000 = RM.643
3. Hotel di Puncak*** 1 malam = Rp. 450.000 x 4 kamar = Rp. 1.800.000 = RM.643
4. Hotel di Bandumg*** 2 malam = Rp. 900.000 x 4 kamar = Rp. 3.600.000 = RM.1286
5. Makan siang + jus 1 orang = Rp. 50.000 x 8 orang = Rp.400.000 x 4 kali makan siang = Rp. 1.600.000 = RM. 572
6. Makan malam + jus 1 orang = Rp. 50.000 x 8 orang = Rp.400.000 x 4 kali makan malam = Rp. 1.600.000 = RM. 572
7. Enstransfe objek 1 orang = 150.000 x 8 = Rp. 1.200.000 = RM.429 ( uang yang dibayar pintu masuk TMII, MONAS, ANCOL, TANGKUBAN PERAHU, CIATER, GEDUNG SATE ).
8. Parkir dan tol = Rp. 400,000 = RM. 143.
9. Guide 1 hari = Rp. 200.000 x 5 hari = Rp. 1.000.000 = RM. 357
10. Makan sopir + guide = Rp. 50.000 x 8 kali makan = Rp. 400.000 = RM.143
11. Hotel untuk Sopir di Puncak dan Bandung 1 kamar = 150.000 x 3 malam = Rp.450.000 = RM. 161

TOTAL : RM. 1563 + RM.643 + RM 643 + RM.1286 + RM.572 + RM 429 + RM.143 + RM.357 + RM 143 + RM 161. = GRAND TOTAL RM. 5940

PAKET TOUR TIDAK TERMASUK :

1. Airport tax di Bandara Husein Sastranegara 1 ORANG = Rp. 150.000 = RM.54
2. Tipping Driver 1 orang RM 10. / DAY
3. Pemakaian telepon hotel, Laundry, Mini Bar di Hotel
4. Dan yang tidak tercantum dalam paket.

Bercuti...

Actually nak citer psl proses loan aritu tp tgh xder mood nak citer psl tu coz skrg tgh mood nak gi bercuti....hehe....finally, dkt sethn kawen baru la ada rezeki nak gi b'cuti jauh2 (xder la jauh sgt pon...hehe)....lg best coz gi ngan family & cousin....8 org gi....excited sgt....yer la, lama kot x b'cuti satu family....ni syafiq pon join coz dia baru jer habis praktikal...klo x, dia ayik x dpt join jerk....best2....hopefully semua yg di plan m'jadi la erk....cuba teka kitorg nak gi mana.....

Yerrr...kitorg akan ke Jakarta, Puncak & Bandung Indonesia....1st time gi....dulu dah pnh gi blah sumatra (padang, bukit tinggi & pekan baru) so skrg ke tnh jawa pula kita....hehe....rse mcm ramai jer org yg dah pnh gi bandung....kitorg ni agak ketinggalan la coz baru nak gi....org ckp kat sana best shopping.....tp sye mmg x minat shopping....sye lbh suka tgk pemandangan & tgk budaya negara org....klo psl bab shopping ni bleh la bg kat mak & syafiq....hehe....sye & Mr. Razak bwk duit pon xbyk coz mmg x plan nak shopping pon....tp x tau la kan, org ckp rugi x shopping kat sana coz murah2....xper la tgk la keaadaan nnti, if byk benda best, bleh la beli....hehe....klo dulu gi blah sumatra sye sgt teruja ngan kehijauan alam & kisah2 dogeng rakyat....kat jawa ni x tau la apa yg akan wat sye teruja....kitorg akan b'tolak 18hb ni & balik 22hb.....kebetulan lak time kitorg gi tu, Indonesia tgh cuti sekolah pastu hotel pon mahal....adehh....tp kitorg amik pakej....next entry nnti sye citer psl pakej yg kitorg amik.....layan.....

Tuesday, May 3, 2011

Ingat......


Ingat nak update blog....tp baru jer Mr.Razak sound "U ckp u nak tdo pukul 11.30...gi tdo".... hahaha.....actually sempena hari buruh 1 May 2011 sye telah b'tekad utk tdo awal hari2 so bila gi keje sye lbh b'semangat & x ngantok2....slalu time tdo sye adalah pukul 1 smpai 6.45....tp x semestinya kul 1, sye dah bleh terus tdo....kdg2 kul 2 baru leh lelap mata coz byk sgt b'pikir....hehe....adehh susah btul nak dpt tdo yg b'kualiti....tp jgn riso....sabtu ahad adalah hari tdo sye....mmg jarang sye bgn be4 11pg klo weekend....hehe....k la....sye nak tdo dah....nite2...mlm ni leh tdo ngan tenang coz sye dah sign approval letter maybank....so esok nak gi sign S&P plak....hrp2 xder apa2 prob dah lps ni....huh!...3 minggu hidup x tenang....tp xper, mmg b'baloi segala pening & huru hara hidup sye 3 minggu ni....Alhamdulillah....