Saturday, April 9, 2011

Rumah Pertama Kami....

Yeah smlm hari sabtu....hari yg sgt ditunggu2....dah seminggu x senang duduk nak tunggu hari sabtu....Alhamdulillah....setelah sebln m'cari dgn serius akhirnya smlm sye & Mr. Razak telah m'buat keputusan utk m'booking rumah di Kajang Hillpark Phase 2.....yer lama gak la kami take time nak pilih rumah mana nak beli....actually memula plan kami nak beli rumah thn dpn since kami nak mengukuhkan ekonomi kami dulu, baru pikir nak beli rumah....tp lps Mr. Razak tukar keje ni, lps wat kira2, kami rasa kewangan kami mcm dah m'bolehkan kami utk beli rumah....coz memula ingat nak wat saving jer duit lebihan tiap2 bln tu kan....tp bila pikir2 kami ni mmg la jns yg liat nak menyimpan so drpd duit tu m'bazir kat menda yg bkn2 baik la kami beli rumah jerk....at least dpt gak tgk hasilnya....hehe.....

Niat nak beli rumah tu mmg dah lama since kerajaan umumkan skim rumah pertamaku lg (dlm belanjawan)....time tu sye pikir nak beli rumah yg kitorg sewa ni jer guna nama sye coz sye layak utk guna skim tu....pastu dok tunggu la kerajaan lancarkan skim tu....pastu tanya blk tuan rumah brapa dia nak jual rumah ni....dia ckp 170k....dlm hati rasa mcm WTH....haha....rumah ni dlm 800 lbh sqft jerk....pastu tpt pon xder la hot sgt....7km ke dalam dr stadium bukit jalil....dah nak ke equine park....mmg rasa x b'baloi la plak....tp kami harus la akur coz harga rumah skrg ni naik giler2 nyer....bayangkan sye dok umah ni bln 10 time tu harga still around 120-130k lg....tetb dlm 5 bln leh naik smpai 170k....mmg tension....so sye pon m'batal kan hasrat nak beli rumah ni....sye start la dok search2 rumah kat mudah.my utk beli rumah teres 2nd hand....time tu cari rumah teres around 250k-300k kat area puncak jalil, bangi, ampang, cheras, kajang & puchong....ader la 2, 3 rumah yg ada range harga tu tp tgk gambar dlm mudah.my tu pon dah x b'kenan....so xder la sye gi tgk rumah2 tu....pastu try plak naikkan budget around 300-350k....mmg ada byk yg cantik tp prob kitorg utk beli rumah2 ni mesti bayar 10% dulu....3% time booking & 7% time sign S&P (klo xsilap)....& kebanyakkan through agent that's y harga rumah tu jd mahal padahal rumah tu xseberapa....ada gak yg direct owner tp bila msg ckp nak tgk rumah, dgn poyo dia ckp sye kena siap cari lowyer, loan semua baru dia bg tgk rumah.....so mmg blah la ko....lps tu terus turn off nak beli rumah 2nd hand....try search rumah2 baru (yg belum construct) dlm Iproperties tp x clear sgt cara nak beli, kitorg ingat kena byr 10% gak....time tu Mr. Razak ada gak gi tgk2 show house.....1st dia gi tgk kat Salak Tinggi....kat situ rumah range 300-350k mmg dah leh dpt Semi-D....tp jauh sgt la plak....sye x bekenan area situ....pastu ada la dia tgk kat dengkil....tu pon x minat....& bkn jer x minat, kitorg pon mmg no idea mana nak dpt 10% tu....nak keluar EPF pon x cukup....x kan nak b'hutang plak kan....pastu ada sorg kwn dia ni ada beli rumah kat kajang hillpark phase 1, & dia bgtau ada nak launch phase 2 plak kat situ tp harga beza 100k w.pon rumah & design yg sama....phase 1 tu dia beli thn 2008, bln 2 thn dpn siap....tp time tu Mr. Razak x bwk sye gi tgk, & dia plak ckp ada 2 tol RM1 nak gi situ....so sye pon abaikan jer umah tu....malas nak pikir....owhh mmg susah kot nak beli rumah ni....setelah b'pikir2 kitorg pon decide x payah la nak beli rumah dulu....next year jer baru beli....huhuhu sedeh....

Tetb satu malam....kitorg gi jusco equine nak beli present utk adik Mr. Razak yg baru dpt baby girl....kat dpn jusco tu adalah sorg amoi ni tgh wat promosi utk rumah kat bandar saujana putra puchong....pastu dia sgt bagus & citer detail cara kitorg bleh beli rumah tu....rupanyer ada harga bumi price 7% so kitorg cuma kena byr 3% yg mana bleh keluarkan EPF....time tu dia kira kena byr dlm 15k....so mmg kitorg bleh beli la kan klo join loan....tp kitorg mmg xtau bandar saujana putra tu kat mana....mlm tu gak kitorg gi carik tpt tu.....amoi tu dah explain srh ikut SKVE highway....kitorg pon gi la....mmg x pnh lalu highway tu, x tau pon kewujudan h.way tu.....dah la time tu dah kul 11 mlm....ada 2 tol klo x silap nak smpai tpt tu.....pastu jln situ sgt la sunyi xder kete sgt....kiri kanan mcm byk tasik jerk....pastu time otw tu kitorg tetb t'diam....sye pandang Mr. Razak, dia pon serius jer drive....sye pon dah pndang2 blkg....tp wat x tau jer la kan....pastu smpai la kitorg kat tapak rumah tu....mmg kwsan tu kwsan baru, dah ada gak rumah2 yg org dah duduk....rsenya ada jln dr puchong yg x sunyi sgt tp kitorg x tau la plak....pastu round2 la area tu.....mmg jauh & x bekenan la plak....pastu kitorg pon blk jer la....smpai rumah, time tido rse semcm plak....so kitorg assume ada la kot 'benda' yg mengikut blk rumah tu....yer la tgh mlm dok merayau tpt yg xder org sgt mmg la seram kan....maybe kitorg yg pikir bkn2 kot....hehe...abaikan....cerita selingan jer ni....

Lps tau rupanyer klo ada bumi price tu x pyh byr 10% kitorg pon start blk cari rumah2 baru....search kat internet, tgk location ok ker x, compare harga, tgk developer, short listed kan rumah yg btul2 sesuai & kena ngan range budget kitorg....so ni conclusion yg kitorg dpt:
House type: terrace/ town house
Location: Equine/ bukit serdang/ Kajang
Budget Range: 350-400k

owh kitorg dah naikkan lg range budget 350-400k since mmg susah nak jumpa rumah baru ngan harga below tu kat location yg kitorg nak tu.....so last 2 weeks gi tgk show house....memula gi tgk townhouse Mandola kat Alam Santuary Sri Kembangan....kitorg mmg minat semua kecuali parking tu bleh masuk 1 kete jerk....owhh x suka nyer....x b'baloi la plak nak spend more than 350k utk rumah yg xleh masuk 2 kete....so x jadi plus sales person tu mcm nak x nak layan kitorg....maybe dia ingat kitorg ni x mampu kot nak beli rumah tu....tu la yg slalu Mr. Razak hadapi time tgk show house....lps Mr. Razak bgtau gaji baru la t'hegeh2 nak layan siap call2 semua tanya jd x nak beli rumah....huhu....pastu kitorg gi tgk D'Alpinia....townhouse kat puchong (dkt ngan equine park)....tp harga below 400k semua dah sold out plus rumah tu dah completed so nak beli mmg kena byr 10%....huhu....pastu kitorg gi plak bayan villa kat bukit serdang....town house gak....kitorg minat yg duplex coz tu jer yg around budget....unit ni kat atas skali ada lift....cantik mmg cantik coz ada water feature & pokok2 kat situ....serius mmg bekenan sgt....pastu rumah ni dah completed & developer mmg wat konsep spend duit yg sgt sedikit utk beli rumah ni....coz byk rebate2 yg dia bg & siap bg voucher 10k utk msk rumah....so nak beli tu x pyh pikir byk cuma byr bank bln2 jerk.... tp bila pikir2 mmg x berbaloi kot nak spend lbh 350k utk rumah yg cuma 800 lbh sqft plus lps 2 thn kena byr utk management rm260 tiap2 bln....coz kat situ ada club house semua mmg exclusive, yg beli pon ramai chinese coz mmg xder bumi price....huhu....so reject....

Study....hehe....

Dan last skali Mr. Razak bwk la sye gi tgk rumah yg dia dah gi tgk show house memula tu....kat Kajang Hillpark.....time gi tu mmg sye x tgk sgt jln....pastu Mr. Razak pon ada sesat2 smpai ke metro kajang tu (dia mmg slalu sesat....sabo jer la....hahaha)....ingat nak gi sales office dia dulu tp dah tutup la plak....so kitorg pon layan char kaew tiaw & cendol dulu kat seblh sales office tu....hehe...pastu baru gi tgk show house lbh kurang 1km dr situ....time tu dah lbh kul 6ptg, ptt show house tu dah tutup....tp org yg jaga rumah tu ada lg kat situ so rezeki kitorg la dpt tgk rumah tu....mmg ok la rumah tu.....x over design & x la teruk....just nice sajer....sederhana sajer....just like I want....design pon simple jer so sye pikir lg ok design yg simple senang nak renovate satu hari nnti....tp time tu belum t'gerak lg nak beli....pastu kitorg pon balik ikut jln ke bangi (time pegi ikut highway)....pastu baru la sye nmpak yg tapak rumah tu bleh tembus bangi seksye 4 tmbahan....area rumah sewa shiela time blajar kat uniten dulu.....wajib la sye suka coz sye mmg suka sgt bangi.....kira rumah ni atas la dr bangi....actually tgh2 antara pekan bangi, kajang & semenyih....tp sye lbh familiar ngan bangi....coz sye blajar kat uniten dulu....pastu lps beberapa hari....lps discuss ngan Mr. Razak kitorg pon wat la keputusan yg plg penting dlm hidup kitorg....yer, kitorg nak beli rumah kat Kajang Hillpark tu....

Smlm kitorg gi sales office....tanya detail psl rumah tu....good news utk kitorg coz bkn sajer ada bumi price 7% tp ada juga rebate 3%....so 10% mmg dah setel.....kitorg cuma perlu bayar duit booking 1k & bleh start usaha dptkan loan....klo byr duit booking 3k bleh dpt ipod free....tp mano den nak carik 3k....bayar ajer 1k....tp yg x best nya if loan x approve duit tu akan burn....adehh....serius, tu la yg merunsingkan sye skrg.....takuttt....x tau la leh dpt ker x....siang mlm sye b'doa....serius prsaan beli rumah ni sama ngan perasaan time nak wat majlis kawen dulu....m'debarkan, merisaukan menyemakkan fikiran....susah gak erk proses nak beli rumah ni....korg tlg doakan kitorg erk....kitorg x nak b'hrp sgt coz kitorg dah sedia terima apa sajer kemungkinan....we r always expecting the worst.... & kami dah ready nak wat apa sajer demi membeli sebuah rumah.....sblm bayar duit booking tu sye ckp ngan Mr. Razak...."Whatever it takes huh?...ready?"....then dia ckp "whatever it takes....ready" so kitorg byr duit tu & officially kitorg dah book rumah yg b'nombor B1-3 atau B1-5.....jom layan pic....penat dah menaip dr td....hehe....

Area tanda pink tu la rumah yg kitorg book....actually plan nak beli rumah yg 20'x70' tp tetb shiela nmpak rumah ni dpn surau, dewan & gerai tp 20'x90'....ingat kan beza harga byk, bila tanya rupanya still within our budget so amik la yg ni....mmg perfect as I wish dkt ngan surau....Alhamdulillah....rumah ni btul2 dpn surau....mesti lbh berkat & perents kami suka.....tu yg penting....mak sye siap tanya siapa jiran sebelah menyebelah....so org sales tu check dlm sistem, dua2 blah mmg melayu....tp tu utk B1-3 tu....dlm sistem B1-3 tu still available tp atas prototype tu ada tanda sold so dia akan double check nnti....if dah ader org, kitorg amik yg B1-5 jer....x kesah mana2 tp jiran blah kanan utk B1-5 tu x tau lg melayu ker apa....huhu....

Ground Floor plan....kitorg amik intermediate house coz corner house sgt mahal.....dkt 500k....keje sye kan mmg tgk floor plan hari2, time tgk floor plan rumah ni sye mcm malas jerk....yer la, weekend otak sye mmg set xnak pikir apa2 yg b'kaitan keje sye....tgk master plan pon smbil lewa jerk...hehe....

1st floor....sye mmg suka rumah yg ada family hall kat 1st floor....kecik pon xper, janji ada....coz kat situ leh wat tpt anak2 main game.....hahahaha....

Ni la rupa rumah nyer....hehe....korg tau x, rumah area kajang ni skrg mmg tgk naik giler2....project lain kat area kajang yg sye survey semua range 400k above....xsure knp, org ckp coz ada nak wat project MRT.....& ada project baru yg company sye (sye keje ngan M&E consultant company) akan wat nnti kat kajang, Semi-D developer nak jual more than 1M....gilo....kajang dah nak jd mcm bangi....lama2 rumah kat semenyih lak naik smpai juta2....huhu....makin lama makin jauh ngan bandar KL....tp org still sggup beli coz nak kan landed house....lgpon org skrg kaya2 kot....rumah juta2 pon slamber jer beli....

So itu la kisah smlm yg sgt happy.....Start esok kitorg kena la b'usaha dptkan semua dokumen yg bank mintak....kitorg akan try apply byk bank supaya posibility nak dpt loan tu lbh tinggi....semua nya org sales tu akan uruskan since diorg mmg dah ada panel bank yg diorg dah biasa b'urusan....owh lupa nak bgtau....project rumah ni under Metro Kajang & project ni dijangka siap dlm bln 3 thn 2013....& diorg akan bukak lg rumah utk dijual utk phase 2 ni tp starting price dah naik....kira diorg bukak sikit2 la...area yg sye amik ni pon dah x byk yg tinggal....so klo korg b'minat nak beli bleh la register, so diorg leh call bila dah bukak nnti....harap2 semua b'jln lancar & developer ni nmpak nya mcm bleh dipercayai coz dah byk project diorg wat....so posibility rumah t'bengkalai tu rendah la kot....lgpon kitorg tgk phase 1 semua mmg under progress & follow schedule....InshaAllah semua nya akan ok....Amin....Amin.....

p/s: InshaAllah sye akan share segala process apply loan dlm entry2 akan dtg (klo ada masa....hehe) x kesah la loan approve or reject (klo reject, bkn rezeki kami la tu...huhu)....coz dulu sye mmg x tau apa2 lgsung psl wat loan ni....mmg xder sapa nak refer tp lps beli tanah aritu, baru la tau skit2....ni beli rumah lak, mesti lg complicated coz kitorg join loan....