Saturday, March 19, 2011

Mengurus Perbelanjaan....


Ni la keje sye setiap bln....bila dah nak gaji jer, sye akan wat kira2, list kan semua benda yg nak kena bayar supaya x t'lbh blanja....sye x kan beli smthing yg sye x plan nak beli.....bab2 duit ni sye mmg b'hati2....coz sye mmg byk hutang....byk nak kena bayar tiap2 bulan....kereta, tanah, insurans, maxis, YTN & MARA....kdg2 tension gak tp bila pikir2, ni pon utk kebaikan sye jugak....mcm tanah tu, tu aset sye bila one day tetb sye susah, sye boleh jual tanah tu....& insurans tu sgt penting coz ada investment, saving & medical dlm satu pakej....since sye adalah pekerja swasta yg x ada medical benefit so sgt perlu la sye
amik insurans as a bakeup if anything happens....plus if sye meninggal, waris sye bleh tlg setel kan semua hutang2 sye guna duit insurans tu....sye x nak susah kan org....time hidup atau mati kalau bleh x nak susahkan org....InshaAllah....huhu...

Selain dr menguruskan perbelanjaan sndiri, sye juga menguruskan p'belanjaan Mr. Rzak (owhh sekali lg ingin ditegaskan di sini, sye bkn queen control)....hehehe....Mr. Razak sgt x reti uruskan p'belanjaan dia...betul...gaji 10juta pon sye rse x cukup bg dia....kdg2 bengang pon ada....gaji dia 2 kali ganda dr gaji sye tp sye sntiasa jer bleh survive ngan gaji sye yg sikit ni (Alhamdulillah)....act sye dah start uruskan duit Mr. Razak ni sejak kitorg plan nak b'tunang lg....kitorg kan mmg x menyimpan duit utk b'tunang & kawen....so kena la plan sebaik mgkin & urus btul2 p'belnjaan....klo x, mmg smpai skrg kitorg x kawen....lps kawen pon kitorg still amalkan wat kira2 cmni....dulu time mula2 dulu Mr. Razak mmg amik remeh jer benda ni....siap bleh main2 lg bila sye start nak wat kira2....tp bila dah kena sekolah ngan sye, baru la dia nak serius....& lama2 dah x pyh suruh, dia pon dah reti wat kira2 sndiri....kitorg pon pnh wat format dlm excel utk wat kira2 ni tp x efektif sgt....so t'paksa wat cara traditional dgn menulis dlm buku kira2....

Haaa tgk...bengang x ko senah....org tgh serius dia bleh lukis kepala B*B* plak....huhuhu....ni time nak b'tunang dulu....sye simpan pic ni utk ank2 sye tgk nnti "ko tgk perangai bapak ko ni"....hahahahha....(xder la...act this is our sweet moment...ihikz!)

Tiap2 bln, sye akan listkan brg keperluan rumah yg nak kena beli....kena check brg apa yg dah habis nak kena beli....sye mmg cuba nak elakkan pembaziran....Mr. Razak akan bg RM300 utk sye spend beli brg2 rumah....kdg2 Rm150 pon dah cukup & lebih tu kitorg wat blanja utk mkn best2 mcm KFC or McD....hahaha....xder la best sgt....

Tp apa yg slalu wat sye sedeh (kdg2 nangis) & t'fikir2 setiap hari kenapa w.pon kitorg mmg b'hati2 spend duit & hidup secara sederhana, kitorg hidup cuma cukup makan jerk.....means mmg xder duit lbh tiap bln (owhh sye try share dr hati ke hati, jujur, ikhlas coz sye tgh agak pening+sedeh skrg ni).....sye mmg b'syukur ngan rezeki yg kitorg dpt....Alhamdulillah....tp bila tgk org lain bleh shopping mcm2, gi holiday, belanja ikut suka....t'detik gak la dlm hati....brapa income diorg ni sebln....apa yg diorg wat smpai byk duit....knp kitorg xleh rasa cmtu & kena sntiasa b'hati2 nak spend duit....Income kitorg bila digabungkan adalah lbh dr 8k sebln (belum tolak epf & income tax)....mak sye slalu pelik knp sye slalu ngadu xder duit....duit tu mmg la ada tp cukup mkn jer la....xleh nak enjoy2 & serius lps kawen sye dah xder shopping2....handbag sye pon dah koyak2 tp sye x dpt beli baru....kasut mmg sejak kawen dah x beli....baju gi keje pon dah mcm uniform, baju yg sama jer sye pakai & byk la yg wat sye rse mcm loser jer....sedeh kan....sye slalu gak la muhasabah diri....apa yg kurangnya kat kitorg ni....ok 1st sye perlu terima hakikat yg Mr.Razak kena support parents dia gak....2nd Mr.Razak still dibebani oleh hutang kad kredit yg dia spend utk family dia time dia lum kawen & baru jer start keje dulu (time tu gaji dia sikit so t'paksa spend guna k.kad)....3rd bila ada org yg meminjam duit tp xreti nak bayar blk, sgt2 la membebankan kitorg (bkn b'kira tp setiap org ada prob sndiri kan, so cuba la fhm)...huhu....& 4rd sye rse sye yg perlu cari keje ke 2 utk wat hidup kitorg lbh best....ermmm mampukah sye....sye dah pnh wat 2 keje....mmg ok tp tu time lum kawen....dah kawen ni rsenya mmg susah la kot....sye harap sye dpt jumpa keje yg senang yg leh wat side income & xperlu byk masa (selain MLM...sye mmg x bleh wat MLM)....klo korg ada tau keje2 yg leh wat side income, tlg la share ngan sye erk....sye tgh buntu skrg ni....huhu....

Apa2 pon sye try x nak merungut....terima jer semuanya....coz ada org lain yg lbh x b'nsb baik dr sye....so kena la b'syukur ngan apa yg ada....InshaAllah ada la rezeki kitorg nnti....& sye sgt beterima kasih kat parents sye yg slalu tlg kitorg....

4 comments:

LeeN said...

suke baca potpet elly. teringat zaman baru kawen dulu. kalau bab grocery punya list ni, by 26th akak akan ready dgn satu list. kalau bab kewangan pula, what i can say is sabar. hehe. from time to time, things will change... dont wory :)

ELLY said...

hehehe...tu la mak pon asyik ckp "sabar...baru2 kawen mmg cmtu, mak dulu pon cmtu gak"....lama2 nnti baru ok kot...InshaAllah...thanks ;)

AisYah said...

Yang penting Elly, kena belanja ikut kemampuan.Baguslah apa yg korang buat mcm nak setelkan hutang cc, ada tanah, insurans dsbg. Eliminate dulu liabiliti. Susah2 dulu, senang2 kemudian.

mafuza said...

i pun ade wedding book! comel kannnnnn?
nanti baru la tau mcm mana susah nak kawen ni. :D