Wednesday, March 16, 2011

Masak...

Sblm kawen sye mmg loser gler bab2 masak ni....serius...bawang besar ngan bwg merah pon x dpt beza....halia ngan lengkuas pon xkenal....mmg x suka la masak2 ni....sye lbh rela terjun klcc drpd masak.....masak telur dadar pon x pass....Dlm 2 bln be4 kawen baru la sye b'jinak2 ngan dunia masakan....hehe....pastu lps kawen plak kan sye dok umah parents 4bln so mmg mak jer la yg masak....tp ada gak 2 kali sye masak utk Mr. Razak....

Masakan pertama sye slps kawen....hehe....sambil tumis udang....

Masakan ke 2....sambal sardin....mmg rasa dia dah ada skit2 mcm mak masak....hehe

Pastu bila dah pindah dr umah parents dok sendiri baru la sye start masak sepenuh masa....mmg terpaksa masak coz time baru pindah tu kitorg nyer kewangan x stabil so utk m'jimatkan duit kena la masak....mmg sgt2 bleh jimat coz spend lbh kurang RM20, beli ayam, sotong ngan sayur2 skit pon bleh tahan smpai seminggu ....klo mkn kat luar hari2, sekali mkn pon dah abis belas2 ringgit kan....klo seminggu dah brapa kan....tp sye x der la masak hari2....kira seminggu dlm 4, 5 kali....tgk la klo penat sgt balik keje, sye x masak.....

Tp sye sgt b'untung la coz mak sye sgt m'beri sokongan utk sye masak coz dulu dia mmg TAK masak....dia amik lauk kat umah arwah nenek jer hari2.....dia kan bekerja mmg xder masa nak masak, blk keje dah penat....mmg jarang la masak....ni time kitorg adik bradik dah besar ni baru dia rajin masak, tu pon ikut mood dia gak la....so dia x nak la sye jd mcm dia....dia mmg galakkan sye masak & dia phm blk keje mmg penat, x larat nak masak....so utk senang kan keje sye memasak, dia mmg dah watkan sye sambal yg dah blend & kunyit yg dah bancuh....so klo sye nak masak, x pyh la nak blend cili ker bwg ker....just tumis jerk....pastu ready....nak goreng ayam ker ikan ker just guna jer kunyit yg dia dah bancuh tu....menjimatkan masa gak la....pastu dia ajar sye, klo beli ayam ker sotong ker udang ker, siang & basuh siap2 semua pastu masuk dlm plastik2 kecik cukup2 utk 2 org mkn....

Masuk dlm plastik mcm ni....susun elok2....klo nak masak just keluarkan mana yg nak masak jerk....senang kan....

Semua tips2 mak sye bg mmg sye ikut la coz dia pon bekerja gak so mesti dia lg arif cara2 nak m'jimatkan masa & x serabut sgt....slalu nya resepi mmg sye amik dr mak sye....semua ikut cara dia masak la...coz dia masak ringkas & x der susah nak ikut....mak sye mmg pandai masak & dia masak sedap cuma malas jerk....hehe....so kdg2 ptg2 sblm blk keje sye sms mak sye dulu tanya resipi pastu blk keje terus masak....& ada gak sye search resepi kat internet jerk....tu pon sye pilih yg plg senang nak wat....& ada gak sye wat resepi sndiri....kena kreatif gak bila masak....coz kdg2 bila bahan2 yg kita nak xder kat dapur, kita t'paksa guna apa jer yg ada kat dapur tu....lg2 klo tgh hujung bln xder duit nak beli brg....mmg sye masak jer apa yg ada....awal2 aritu sye mmg msk nasi & 2 jns lauk jer sbb mmg x reti nak masak mee atau benda2 lain....tp skrg dah ada improvement....

so far sye lum confident lg nak bg org mkn masakan sye....sbb sye rse sye masak mmg x der la sedap mana pon pastu cincai2 jerk....Mr. Razak puji sedap pon sye rse mcm x ikhlas jerk....hehe....xper la effort nak masak tu yg penting....tp prob sye skrg sye belum reti nak masak masakan yg m'gunakan santan....mmg fail...dah pnh wat kari ayam ngan masak lemak ayam....tp x m'jadi sgt.....masak lemak kobis jer m'jadi....tu pon x sedap sgt....

Sup pertama sye....ni sye masak ikut suka hati sye...ok la gak....sye syg gler periuk ni (coz ni jer la periuk yg sye ada...hehe)....hadiah kawen....thanks Opy! ni la hadiah plg b'guna....haha....

Skrg ni kitorg nyer kewangan pon dah stabil & kitorg pon dah semakin gemuk akibat makan nasi tiap2 mlm....so start dr bln ni sye dah kurang masak....& klo masak pon sye x kan masak nasi...sye masak mee, meehon atau spaghetti....x pon just masak cekodok atau goreng nugget ker hot dog atau ayam drummet jerk....mcm td, sye masak roti goreng sardin roll (klo ada masa, sye bg resepi)....Mr. Razak pon x kesah coz dia leh mkn apa jerk....yer la lelaki kan kuat mkn pastu suka mkn nasi jerk....pastu klo buntu x tau nak msk apa, kitorg mkn kat luar jerk....& klo malas sgt nak kluar, kitorg mkn jer apa yg ada....skrg kitorg mmg beli stok mknan yg cukup utk sebln....so xder la masalah kebuluran b'laku di rumah ni....hehe....tu pon mak sye yg ajar, dia ckp bila dpt gaji srh suami beli brg2 stok2 mknan cukup utk sebln supaya bila xder duit hujung2 bln, kita x der la pening....pastu sardin & ikan bilis mesti sntiasa ada....

Stok makanan.....

Skrg dah ada menda2 segera yg leh goreng....so Mr. Razak bleh la masak sndiri....(dgn itu dpt la sye kluar slalu ngan kwn2 tanpa perasaan b'salah...haha)

Itu la sajer cerita sye....kesimpulannyer, mak sye slalu memudah kan hidup sye (w.pon kdg2 dia m'hantui hidup sye...haha)....thanks mak....time dok sndiri ni la baru kita tau susah nyer la hidup & slalu ingat kat mak kita....hehe

7 comments:

SoFiA.opY said...

haha glad that u like my periuk,mase tu gaji kecik, tu je yang mampu bagi weyh :p

nanti ko datang umah aku terpaksa la masak ayam panggan guna oven!wiwiwiw

mafuza said...

wow!
bagus nya. teringat kat ummi i yang mmg ari2 masak ven die keje. x pernah MISSSSSS sekali pun. so i hope, masa i nanti i dpt ikut. btw, it's a good effort la kan.
at least u belaja. :)

bila nak buat house warming? mau dtg!

shiela said...

aku x penah rasa ko mask pon..kate nak wat bubur tuk akuu

ELLY said...

opy: hahaha...of course i like...u bg apa pon i like jerk....hehe...

Yeahh...itu la tujuan aku bg oven tu...sila wat ayam pagang...hahaha...aku mmg xreti guna oven...huhu

pooja: cheh slamber pggil pooja...ker nak panggil girl...hehehe...hebat la ummi u masak hari2...mmg x larat kdg2 ngan blk keje lewat, jln jam lg...tp klo dah lama2, dah biasa, ok kot...
house warming?...haha...hrp2 dpt wat...

ELLY said...

shiela: ko pon xder dtg umah aku...huhu...aku x pnh gi swimming pool pon...xder kwn nak gi...

Siti Md Zain said...

ihikz...bestnyer.. caya lah.. kalau nk cepat masak tuh bwg putih, bwg merah dgn bwg besar tuh blend dulu..then smpan byk2.. tak payah tumbuk2.. hehe.. ikan dengan ayam etc kalau tak nak kasi beku supaya leh cepat masak bole masukkan dlm tupperware kecik2 tutup rapat masuk dlm frrezer, jadi x beku sgt bile nak masak..

ELLY said...

Ct: owhh yer ker ;) thanks for the tips...tu la slalu lama gler nak tunggu ayam & ikan tu x beku...skrg aku panaskan dlm oven lps kluarkan dr freezer...tp still lama gak nak tunggu...nak try la cara ko...hehe...