Tuesday, February 22, 2011

Update: Rumah ku....


Alhamdulillah....dah 4 bln sye & husband dok kat puncak jalil ni....setakat ni semua nya ok & sempurna....memula pindah sini byk gak la dugaan....biaser la baru2 kawen mmg camtu coz kita msg2 m'hrpkan hidup yg sempurna so bila kewangan x m'cukupi start la stress & gado2 manja....hehe....tpt tinggal kami skrg ni pon mmg dah ok sgt coz tgh2 antara ofis sye & Mr. Razak....cuma sye jer prob bila blk ofis jln jam....tp standard la tu....kat mana2 pon jam....x nak jam gi dok kat landasan lapangan terbang la kan....hehe.....

Dan akhirnya bln lps kami dah berjaya penuhkan rumah ni.....Alhamdullilah ngan bonus yg x t'fikir pon akan dpt last month....tetb bos bg cek yg t'tulis angka dot dot dot....hati sgt teruja....syukur....dpt jer cek benda pertama yg sye t'fikir adalah nak beli meja mkn.....hehe....so ni la satu2 nya benda dlm rumah ni yg 100% m'gunakan duit sye....haha....sye sgt b'tuah dpt suami mcm Mr. Razak....w.pon dgn gaji dia, dia bleh beli apa yg dia nak cth nya camera Nikon DSLR yg dah lama dia aim tp dia memilih utk memuaskan hati sye dgn memenuhkan brg2 dlm rumah ni.....hehe (ini bkn b'makna sye seorg queen control....dia yg rela nak beli yer...sye x suruh pon....sye cuma wat list & quotation jer brg2 yg nak beli)....hehe.....ksian gak la kat dia....tp xper, tu kan tggungjwb suami yg baik....ihikz! ;)

So brg2 yg kitorg beli last month adalah....oppsss spt biasa, kitorg beli brg2 kat perabot cempaka....kali ni beli yg kat MRR2, dpn tesco tu....brg2 itu adalah....meja mkn, kerusi jati 2 seater, TV cabinet, kitchen cabinet & tilam single....act memula kitorg beli sofa bed utk letak dlm bilik study tp last2 kitorg cancel coz rasa nya x selesa kot nak tdo kat sofa bed so kitorg beli tilam single jer dulu pastu bila ada duit lebih baru gi cari katil single yg ok skit...maybe nak try beli kat ikea....coz kitorg x b'kenan katil single kat perabot cempaka tu....nasib baik sofa bed tu leh cancel....tu la yg best nyer p.cmpaka ni, kita senang nak deal....nak tukar brg ker nak cancel last minit ker pon boleh....pastu sye dpt towel rack & tpt sangkut baju FOC....so ok la kan....hehe....tp nak diingatkan kat sini, p.cempaka punya brg mmg x perfect....mmg ader jer x puas hati....tp nak wat cmner coz bila compare kan quality & harga semua kedai2 perabut lain, p.cmpaka plg ok & sesuai utk kitorg yg baru start life & beli brg pon budget2.....hehe....

so malas nak citer pnjang....jom tgk rumah sye....ok ker x....hehe....

Ruang tamu....tu la tv cabinet yg baru beli tu...sye suka sgt....Mr. Razak yg pilih....yg best nyer tv cabinet tu bleh adjust utk lebarkan lg....tp TV kitorg belum ada budget nak beli....so guna jer la tv lama tu dulu....hehe

Ruang mkn....yeahhh!! tu la meja mkn sye....dah lama sye aim meja mkn ni....sesuai ngan rumah ni yg b'temakan merah....yg penting simple & ada 6 kerusi....hehe...

W.pon rumah ni kecik tp lps dah ada meja mkn, xder la sempit sgt....nsb baik meja mkn ni ngam2 jer....xder la serabut sgt umah ni....hehe...& kerusi jati tu sye letak as divider antara living & dining....

Kalau la ni rumah sye sndiri dah lama sye cat dinding ni....ni putih jer....x b'seri lgsung....geram gak la...tp tu la adat dok menyewa rumah org....byk benda x leh wat....sye cuma leh gantung pic2 tu jer....tu pon memula sye takut gak nak ketuk hook tu tp lps syafiq dok bebel2 ckp "ko ketuk jer la, aku dulu pon selamba jer paku2 sana sini" so sye pon wat la...tu pon kitorg dah siap prepare beli instant filla (for repairing holes & crack in wall)....klo pindah nnti, kitorg tampal la blk dinding tu....hehe....

gambar penuh....

k la jom gi dapur plak...

Ni la kitchen cabinet yg baru beli tu....sye suka betul ada tempat gantung cawan tu....so cawan2 sye bleh t'gantung dgn selesa....hehe....

Dapur sye....aritu time baru pindah sye letak dapur gas kat sini....tp skrg sye dah alihkan....coz sempit sgt dapur ni klo ada dapur gas tu.....sye suka ruang ni kosong & ada karpet supaya otak sye boleh b'fikir dgn lbh baik.....haha (xder kena mngena).....sye suka dapur ni nmpak pink...ni la tpt sye b'tapa lps blk keje....

Sbnrnyer sye sgt suka rumah yg ada wet kitchen & dry kitcen tp apakan daya rumah cmtu kan semua mahal2....so konon2 jer la ni mcm wet kitchen sye (without sink)....hehe....pic kat atas tu dry kitchen....hahaha....

Gambar penuh....

jom gi tgk study room plak.....

Ok rumah ni ada 3 bilik....ni bilik ke 2....suppose sye nak wat ni jd bilik tetamu....coz besar skit & ptt leh letak katil double so senang family nak dtg tdo sini kan....tp Mr. Razak sgt x setuju....dia nak gak bilik ni jd bilik study dia....so amik la klo nak sgt kan....tu yg sye nak beli katil single jer (pic ni separuh jerk)....so tetamu leh la tdo sini gak....bilik ke 3 jd bilik laundry&store....

Tu jer la citer psl rumah sye....setakat ni family sye & Mr. Razak dah dtg b'kunjung ke rumah sye....cuma sye lum ajak member2 dtg lg...bkn x nak ajak, tp mcm xder masa jer nak ajak....coz weekend sye byk ke ampang & cheras....x pon gi kenduri kawen.....hehe....per2 pon sye harap rumah ni penuh dgn kasih sayang & sntiasa dikunjungi family & kwn2....lps ni kitorg cuma nak beli tv & katil single jer....pastu cukup la, dah x nak beli apa2 dah...nak kumpul duit beli rumah sendiri plak...serius...sye mmg sgt2 nak beli rumah...tp apakan daya...kewangan belum mengizinkan...skrg ni tiap2 hari citer psl nak beli rumah ngan Mr. Razak...InshaAllah dlm thn dpn klo ada rezeki...Amin...

15 comments:

shiela said...

ape ko sangkut gamba sikit benarr..alang2 dah sangkut tu, ko sangkut la bnyk lagik..haha

ELLY said...

hahahhaa...tu baru p'cubaan...nnti aku cari lg benda nak gantung....tu la aritu nak beli wall deco yg ajaq ckp tu....tp malas nak gi amik kat TTDI...huhu...

shiela said...

nnt aku keje kat sana ape..rumah ke kedai..

ELLY said...

ntah...rumah kot...org tu mmg lukis sndiri & jual...huhu

Imelda Esther said...

huhu. bila tgk blog ni, sy rasa xsbr pula mau khwn. ngeh3...... mcm best ja tgk khidupan kakak dgn husband. Hope you guys will live happily ever after :D

ELLY said...

hehe...thanks Imelda Esther... kawen la cpt2...kawen ni best...hehe ;)

SoFiA.opY said...

aku mcm kenal frame gmbr tu.haha ok bye :p

ELLY said...

hahahhaha...sengal la...haha...yer2 frame tu ampang girls yg bg ;)
periuk kat dapur tu ko kenal x?...haha

haslinda said...

hahahah...umah dh lawa...biler nk jemput ktorg dtg ni?? hehe

ELLY said...

hahaha...tu la psl...aku x tau bila...weekend asyik xder kat umah jerk...lps opy kawen kot aku ajak korg dtg....hahaha...

kaSih.CinTa.GadiS said...

yay!!! dah ada meja makan..tu jek alasan ko seblom nie xnk ajk kitorg dtg.pasnie no more excuse..house warming..house warming!!

Imelda Esther said...

haha. kahwin tu best ka? xssh ka?

Imelda Esther said...

haha. kahwin tu best ka? xssh ka?

ELLY said...

Am: hahahhaa....InshaAllah....klo ada masa & rezeki aku ajak korg...lama ko x update blog...rindu nak baca blog ko...hehe

ELLY said...

Imelda Esther: susah mmg susah tp bila kita dpt harungi semua cabaran b'sama2, tu yg wat best & hidup lbh b'makna....hehe