Friday, February 25, 2011

Kerja baru....


Syukur Alhamdulillah....Mr. Razak baru dpt offer kerja baru dgn gaji yg lbh baik....harap2 semuanya b'jalan lancar & dipermudahkan olehNya....dia dpt keje kat HP Cyberjaya....lega....coz dia still keje kat cyberjaya so kitorg x perlu pindah ke mana2....harap2 lps ni hidup kitorg akan lbh sempurna & sye sntiada doakan dia berjaya dlm kerjaya nya w.pon dia belagak2 ngan sye coz job level dia skrg adalah specialist & sye cuma executive....huhu....layan kan ajer coz klo nak sye citer sejarah Mr. Razak dr mula dia keje smpai skrg, mgkin ada yg akan menitiskan air mata....klo ada kesempatan sye citer....tp rsenyer sye mmg malas nak citer....hehe....


Tuesday, February 22, 2011

Update: Rumah ku....


Alhamdulillah....dah 4 bln sye & husband dok kat puncak jalil ni....setakat ni semua nya ok & sempurna....memula pindah sini byk gak la dugaan....biaser la baru2 kawen mmg camtu coz kita msg2 m'hrpkan hidup yg sempurna so bila kewangan x m'cukupi start la stress & gado2 manja....hehe....tpt tinggal kami skrg ni pon mmg dah ok sgt coz tgh2 antara ofis sye & Mr. Razak....cuma sye jer prob bila blk ofis jln jam....tp standard la tu....kat mana2 pon jam....x nak jam gi dok kat landasan lapangan terbang la kan....hehe.....

Dan akhirnya bln lps kami dah berjaya penuhkan rumah ni.....Alhamdullilah ngan bonus yg x t'fikir pon akan dpt last month....tetb bos bg cek yg t'tulis angka dot dot dot....hati sgt teruja....syukur....dpt jer cek benda pertama yg sye t'fikir adalah nak beli meja mkn.....hehe....so ni la satu2 nya benda dlm rumah ni yg 100% m'gunakan duit sye....haha....sye sgt b'tuah dpt suami mcm Mr. Razak....w.pon dgn gaji dia, dia bleh beli apa yg dia nak cth nya camera Nikon DSLR yg dah lama dia aim tp dia memilih utk memuaskan hati sye dgn memenuhkan brg2 dlm rumah ni.....hehe (ini bkn b'makna sye seorg queen control....dia yg rela nak beli yer...sye x suruh pon....sye cuma wat list & quotation jer brg2 yg nak beli)....hehe.....ksian gak la kat dia....tp xper, tu kan tggungjwb suami yg baik....ihikz! ;)

So brg2 yg kitorg beli last month adalah....oppsss spt biasa, kitorg beli brg2 kat perabot cempaka....kali ni beli yg kat MRR2, dpn tesco tu....brg2 itu adalah....meja mkn, kerusi jati 2 seater, TV cabinet, kitchen cabinet & tilam single....act memula kitorg beli sofa bed utk letak dlm bilik study tp last2 kitorg cancel coz rasa nya x selesa kot nak tdo kat sofa bed so kitorg beli tilam single jer dulu pastu bila ada duit lebih baru gi cari katil single yg ok skit...maybe nak try beli kat ikea....coz kitorg x b'kenan katil single kat perabot cempaka tu....nasib baik sofa bed tu leh cancel....tu la yg best nyer p.cmpaka ni, kita senang nak deal....nak tukar brg ker nak cancel last minit ker pon boleh....pastu sye dpt towel rack & tpt sangkut baju FOC....so ok la kan....hehe....tp nak diingatkan kat sini, p.cempaka punya brg mmg x perfect....mmg ader jer x puas hati....tp nak wat cmner coz bila compare kan quality & harga semua kedai2 perabut lain, p.cmpaka plg ok & sesuai utk kitorg yg baru start life & beli brg pon budget2.....hehe....

so malas nak citer pnjang....jom tgk rumah sye....ok ker x....hehe....

Ruang tamu....tu la tv cabinet yg baru beli tu...sye suka sgt....Mr. Razak yg pilih....yg best nyer tv cabinet tu bleh adjust utk lebarkan lg....tp TV kitorg belum ada budget nak beli....so guna jer la tv lama tu dulu....hehe

Ruang mkn....yeahhh!! tu la meja mkn sye....dah lama sye aim meja mkn ni....sesuai ngan rumah ni yg b'temakan merah....yg penting simple & ada 6 kerusi....hehe...

W.pon rumah ni kecik tp lps dah ada meja mkn, xder la sempit sgt....nsb baik meja mkn ni ngam2 jer....xder la serabut sgt umah ni....hehe...& kerusi jati tu sye letak as divider antara living & dining....

Kalau la ni rumah sye sndiri dah lama sye cat dinding ni....ni putih jer....x b'seri lgsung....geram gak la...tp tu la adat dok menyewa rumah org....byk benda x leh wat....sye cuma leh gantung pic2 tu jer....tu pon memula sye takut gak nak ketuk hook tu tp lps syafiq dok bebel2 ckp "ko ketuk jer la, aku dulu pon selamba jer paku2 sana sini" so sye pon wat la...tu pon kitorg dah siap prepare beli instant filla (for repairing holes & crack in wall)....klo pindah nnti, kitorg tampal la blk dinding tu....hehe....

gambar penuh....

k la jom gi dapur plak...

Ni la kitchen cabinet yg baru beli tu....sye suka betul ada tempat gantung cawan tu....so cawan2 sye bleh t'gantung dgn selesa....hehe....

Dapur sye....aritu time baru pindah sye letak dapur gas kat sini....tp skrg sye dah alihkan....coz sempit sgt dapur ni klo ada dapur gas tu.....sye suka ruang ni kosong & ada karpet supaya otak sye boleh b'fikir dgn lbh baik.....haha (xder kena mngena).....sye suka dapur ni nmpak pink...ni la tpt sye b'tapa lps blk keje....

Sbnrnyer sye sgt suka rumah yg ada wet kitchen & dry kitcen tp apakan daya rumah cmtu kan semua mahal2....so konon2 jer la ni mcm wet kitchen sye (without sink)....hehe....pic kat atas tu dry kitchen....hahaha....

Gambar penuh....

jom gi tgk study room plak.....

Ok rumah ni ada 3 bilik....ni bilik ke 2....suppose sye nak wat ni jd bilik tetamu....coz besar skit & ptt leh letak katil double so senang family nak dtg tdo sini kan....tp Mr. Razak sgt x setuju....dia nak gak bilik ni jd bilik study dia....so amik la klo nak sgt kan....tu yg sye nak beli katil single jer (pic ni separuh jerk)....so tetamu leh la tdo sini gak....bilik ke 3 jd bilik laundry&store....

Tu jer la citer psl rumah sye....setakat ni family sye & Mr. Razak dah dtg b'kunjung ke rumah sye....cuma sye lum ajak member2 dtg lg...bkn x nak ajak, tp mcm xder masa jer nak ajak....coz weekend sye byk ke ampang & cheras....x pon gi kenduri kawen.....hehe....per2 pon sye harap rumah ni penuh dgn kasih sayang & sntiasa dikunjungi family & kwn2....lps ni kitorg cuma nak beli tv & katil single jer....pastu cukup la, dah x nak beli apa2 dah...nak kumpul duit beli rumah sendiri plak...serius...sye mmg sgt2 nak beli rumah...tp apakan daya...kewangan belum mengizinkan...skrg ni tiap2 hari citer psl nak beli rumah ngan Mr. Razak...InshaAllah dlm thn dpn klo ada rezeki...Amin...

Wednesday, February 16, 2011

I love Ice cream!


Cuba teka boleh kah saya menghabiskan aiskrim sebesar ini seorg?


Hahaha....dan jwpnnyer.....


Mesti la x boleh.....besar sgt kot aiskrim ni....mkn sorg mmg x bleh habis....tp mmg best la dpt mkn aiskrim sebyk ni.....ni la aiskrim plg besar yg penah sye mkn....hehe....so klo korg berminat nak mkn sila lah ke ART'S CREAM GALERY, 6th floor Pavilion.....aiskrim yg sye mkn ni adalah gabungan 12 flavors & harganya cuma RM28.90....Byk flavor yg korg leh pilih more than 24 flavors I think & selain aiskrim, kat sini juga ada pasta, sandwich, & coffee....


Kitorg mkn 4 org pon still x leh habis....rasanyer mkn 6 org baru leh habis kot....hehe....tp flavor yg kitorg amik ni more to chocolate & coffee....we should try fruit flavor next time....kitorg gi pavi semata2 nak mkn aiskrim ni & lps mkn terus blk.....so total cost utk mkn aiskrim ni adalah RM36.90 termasuk parking kat pavi RM8 selama sejam.....haha....is it worth it?..... I think it is!

Sunday, February 6, 2011

Dettol...


Best sgt....skrg sye dah ada solution kpd prob sye yg suka m'cuci tgn lbh dr 10 kali sehari....sambil masak nak cuci tgn ngan handwash kan take time nak picit2 handwash tu.....skrg x lg....just tadah jer tgn, terus sabun keluar....& yg best nyer Mr.Razak pon dah suka cuci tgn ngan sabun skrg ni.....x pyh sye dok tanya2 "dah cuci tgn ngan sabun?".....hehehe.....murah jer tau alat ni....sye beli kat tesco RM19.90 skali ngan handwash dettol & 4biji bateri AA.....sukaaaaa.....skrg gi dapur jer sye basuh tgn, gi dapur jer basuh tgn.....tp alat ni sgt sensitif coz klo ada jer benda lalu & sensor dia detect, sabun tu terus keluar....tu prob gak coz sinki sye kecik & tempat terhad mmg kdg2 x tadah tgn pon, sabun keluar klo ada benda lalu.....huhu....sye rse dettol perlu buat sistem sensor yg hanya bleh detect suhu badan manusia jerk....supaya benda lain yg lalu, xder la sabun keluar....
so...katakan tidak kepada bacteria ;)