Wednesday, August 3, 2011

Ramadan 2011...


May the Ramadan bring you
peace and prosperity, good health and
wealth,and brighten your life forever...

Happy Ramadan...

Friday, July 29, 2011

So Sweet....

Hahaha....lawak2....td lps jer post entry sblm ni, Mr. Razak call....dia otw blk dr stadium....dia ckp "I nmpak member u kat sini"....pelik gak la kan....x sempat2 nak smpai umah nak bgtau....rupanyer dia nak bgtau time mmber sye nmpak dia tu, dia tgh ngan mmber pompuan dia....so takut la klo2 mmber sye ingat dia kluar ngan pompuan lain.....hahaha....so sweet, mana nak dpt husband jujur cmni.....jujur la klo baru sethn kan....klo dah 10thn, x tau la kan....sye cool jerk....konon....haha....

p/s: xder idea nak letak title apa utk entry ni....slalu mmg title sye letak last skali....mmg x suka pikir psl title....main hentam sajer....nite korg....

Thursday, July 28, 2011

Bola....

Baru lps tgk bola sorg2 kat umah ni....boring la gak....Dah la kalah 6-4 plak tu.....lg la b'tmbah boring....adeh....

Mr. Razak gi tgk kat stadium ngan mmber2 opis lama dia....diorg yg belikan tiket....sye nak ikut, dia x bg....sedeh...
.
Semangat gler Mr. Razak beli baju smpai 2....yg biru tu ketat, x muat....tu yg beli kuning....Tp Kalah.....huhu

Td blk keje, nsb baik jln x jam sgt....kul 5.40 jer sye terus cabut, & 6.05 dah smpai umah....hari2 sye blk lalu stadium bkt jalil....td dah nmpak mcm jam kat dpn lrt sri petaling tu, sye terus msk tol kesas & ikut jln alternative & u-turn kat TPM....mmg x jam tp harga rm2.20 la....x suka nya...byk gler kete parking kat tepi2 jln....semangat gler semua penyokong2 harimau malaya....syabas rakyat m'sia....sye tgk pon, rse semngat jerk....tp sedeh x dpt join skali.....

Per2 pon tahniah la kpd semua pemain coz dah wat yg t'baik....kalah menang adat b'tanding....cuba lg next time....don give up!....sye tgk game td smbil baca gosip psl keeper tu....haha....dlm pd byk2 gosip pon performance dia tetap the best....good job la....

Nasib baik Mr. Razak tinggalkan password laptop dia ni....leh la sye b'fb & blogging....tau2 jer dia sye akan boring sorg2....owh Mr. Razak baru dpt laptop baru last week....ofis nyer laptop, so semestinya HP....dia request nak yg baru....sblm ni ada gak, tp diorg bg laptop lama jerk....x pnh plak sye tgk dia guna laptop tu kat umah ni coz dia tggalkan kat opis jerk....ni dah dpt yg baru, hari2 dia bwk blk umh....so leh la sye guna....tu la klo korg tgk, sye mcm rajin jer update blog skrg ni....hehe....laptop sye dah rosak, dah xleh on....sedeh la gak...tp mmg ptt rosak pon, dah 4 thn sye guna....huhu...

Blackberry nak jual....

"Bought this phone last month and wife much more prefer her old Sony Ericsson phone. Used 2 weeks and then its stay back in the box. :) "

Mr.Razak x jd nak beli blackberry ni kat sye....so t'paksa jual....tp sye nak jual RM550....klo minat, email la sye erk (yana_elly84@yahoo.com) TQ


p/s: harga beli RM650....

Durian...

Yer....setelah lama t'ingin nak mkn durian.....akhirnya smlm sye mkn gak ngan Mr. Razak....dia mmg x suka durian....klo mkn byk2 leh pening....sye lak hantu durian, klo mkn sebijik x cukup.....tu la susah nak ajak dia mkn durian....klo nak mkn pon kena tunggu mkn kat ampang, abah beli...tp smlm sye b'jaya pengaruh dia gi mkn...kitorg mkn kat tepi roundabout kat ngan Jusco equine tu....beli sebijik jerk & mkn terus kat situ....durian IOI 1 kg, RM8....durian yg sye mkn smlm 1kg lbh skit, so RM9....x tau lak ada durian nama IOI ni....rasa lg sedap dr D24, manis sgt.....kira puas hati la w.pon mkn 3, 4 ulas jerk....hehe.....lps mkn terus rasa nak gi IOI mall...haha....

gambar hiasan....

Tp xper coz sabtu ni sye & family nak gi karnival jom makan buah kat taman warisan pertanian putrajaya....so leh la mkn durian puas2.....karnival ni start 29-31 Julai ni....hari jumaat & sabtu kul 10pg-10mlm....hari ahad kul 10pg-6ptg.....jom2 ;)
RM18 all u can eat...tp beli timbang pon bleh....x pnh gi pon sblm ni....ni baru 1st time nak gi....x tau la best ker x.....

Sunday, July 24, 2011

Ramadhan 2011

Pejam jelik pejam celik, dah nak bln puasa...kejap jerk masa b'lalu....last year time bln puasa sye still dok umah parents....so ni la 1st time sye b'puasa b'2 jerk ngan husband....mmg lain la kot....last year even dah kawen, mak yg prepare utk sahur & b'buka pon mak yg masak....sye tlg basuh2 pinggan & hidang mknan jerk...tp thn ni sye kena la prepare semua sndiri....risau gak la cmner la sye nak masak time sahur....kul brapa nak bgn?....nak masak apa?....mesti pening gak la....klo masak weekdays pon sye dah pening kdg2 nak pikir apa nak masak, ni plak nak masak sahur & b'buka....mesti ketandusan idea nnti....sye ni plak dah la jns klo lauk tu dah mkn sahur, b'buka x nak dah mkn lauk sama & sebaliknya....tp rsenya dah x nak dah ngada2 cmtu, mkn jer la apa yg ada nnti....Klo bleh sye mmg x nak beli lauk kat luar klo sye larat nak masak, coz kat puncak jalil ni mmg susah btul nak cari mknan yg sedap....semua kedai meniaga mcm melepaskan batuk ditangga jerk....pasar mlm pon ntah apa2, x sedap lgsung....so masak sndiri lg puas hati, klo x sedap, duit x keluar pon...ni beli mahal2 pastu x sedap, mmg bengang la kan....

Tp sye x kan masak hari2 la kot coz Mr. Razak keje shift....hari 1st puasa nnti pon sye mmg x b'sahur2 ngan dia coz dia keje shift mlm, 8mlm-8pg...b'buka jer sama2....& bila dia keje shift pg plak, 8pg-8mlm, kitorg bleh sahur sama jerk...dia tukar shift setiap 2 minggu & klo dia keje 3 hari, dia cuti 4 hari & sebaliknya....sye lg suka klo dia keje shift pagi coz baru la rasa normal....gi keje sama time & blk keje leh jumpa...klo keje shift mlm sye sunyi la skit kat umah sorg2....time sye blk keje, leh jumpa dlm 2 jam jerk pastu dia dah kena gi keje & pg lak mmg x jumpa coz dia blk time sye dah gi keje....so selama 4 hari la sye cuma jumpa dia 2 jam jer sehari smpai la dia cuti....tp ok jer dah biasa....sye pon kdg2 lg suka dok sorg coz ada la space utk diri sndiri....actually bagus gak cmni coz bleh la rindu2 w.pon dok serumah....hehe....

Klo thn lps, time bln pose bos sye tukar working hour 8.30-4.30 coz lunch hour xder....thn ni x tau la cmner coz dia lum bgtau lg...hrp2 sama la kan....klo blk 4.30 sye ada byk masa nak relax2 pastu masak, xder la kelam kabut....time sahur tu mmg prob gak coz sye mmg malas gler nak bgn cpt2....adehh....slalu bgn 30min sblm habis waktu sahur....ada x lauk yg leh masak 15minit jerk....sye mmg x power lg masak2 ni, plg cpt pon sye masak satu lauk 30minit....klo korg ada cara masak yg secepat kilat & resepi2 lauk yg simple, share2 la erk kat sini....hehe....sye budak baru belajar....

Ok itu ajer citer sye....daaaa ;)

Saturday, July 23, 2011

Saya gemuk....

Actually lately sye sgt stress ngan berat badan sye....memula malas nak pikir tp bila kat umah, semua family sye pggil sye 'si gemuk' so x ker ko tension senah....yer sye tau berat sye dah naik 5kg sejak sye kawen.....huhu....ramai gak dah tegur....tp usaha utk menurunkan berat badan mmg xder....hehe....coz sye tgh enjoy mkn jerk skrg ni....berat sye naik sejak sye & Mr. Razak pindah dr umh family ker umah sewa ni....yer la coz sye masak mlm2 pastu awal2 dulu sye mmg xreti masak byk jns mknan....sye masak nasik & lauk jerk....so klo dah mkn nasik tiap2 mlm, xker berat naik kan....klo x mkn, x bleh coz rse x best bila husband mkn, kita x teman mkn skali....pastu bila dah lama2 tu, dah reti masak lain2, xder la sye masak nasik jerk....tp berat dah mmg xleh control dah....keke...start 3 minggu lps sye ada gak b'sukan main badminton ngan shiela, syapid & Mr. Razak kat sport planet ampang....kitorg main setiap hari sabtu kul 10mlm, dah 3 kali main....tu jer la usaha sye nak turunkan berat wat masa ni....klo nak control mkn mmg agak susah coz sye mmg suka mkn....hehe....lgpon sye x rasa sye mkn t'lalu banyak....sye rasa berat sye naik coz metabolisma dah makin turun sbb faktor penuaan & sye plak mmg xder b'sukan....hahaha (teori utk tidak menyalahkan mknan)....so mulai skrg sye kena byk kan b'sukan....try nak consistent main badminton tiap2 minggu....klo malas nak gi jogging, sye akan b'sukan dlm umh jerk ngan m'buat keje2 umah (sapu umh, mop lntai & basuh toilet)....pastu nak kurangkan mkn mlm....klo mkn pon x nak lbh kul 8mlm....huhu....hrp2 b'jaya....

Klo korg nak tau, sye ni mmg x pnh kurus dlm hidup sye....sye mmg lahir jer saiz sye dah besar....haha....maybe coz mak sye suka minum susu & soya kot time ngandung sye dulu....mak sye ckp mmg sye berat smpai dia pon x larat sgt nak dukung sye....so abah yg byk dokong sye time sye baby....see, lahir2 dah gemuk....jom layan citer sejarah berat badan sye.....

Time baru lahir....nampak x, kepala sye pon dah mcm 3 kg....hahaha....

Time skolah rendah, sye mmg berisi la gak dr kwn2 sekelas....kira x gemuk, x kurus la.....sedang2 ajer...

Pic ni time sye form 1....time ni sye dok skolah asrama, smpai form 2....mknan kat asrama mmg x sedap so sye still lg x gemuk sgt, x kurus sgt....klo x silap sye time form 2, berat sye 42-45kg....

Dan....bila sye keluar dr skolah asrama, time form 3 sye skolah ampang girl maka b'mula la zaman kegemukan sye.....sye keluar dr sekolah asrama coz sye x leh bwk subject bahasa arab....tu sekolah agama, ada 4, 5 subject bahasa arab.....byk hafal2, sye mmg lemah smpai semua subject lain teruk gler....dr kelas pertama turun kelas ke3, & last2 xder cara lain, elok la sye masuk sekolah biasa jerk....

Yer....tengok lah kegemukan sye.....ni time form 5....time ni dah dkt nak exam SPM.....ni la berat sye yg plg berat 65kg....serius x tipu....sye pakai seluar saiz 34....mmg susah gler nak cari baju time ni....sedeh la gak....sye mmg x m'besar mcm remaja2 lain....zaman org tgh dok blaja melawa, try mcm2 fesyen, sye plak mmg susah gler nak carik baju....smpai pernah satu hari tu, kitorg nak shopping baju raya, cari2 baju kat sogo semua xder.....sye plak time tu dah x nak pakai baju2 t-shirt BUM yg besar2 tu....sye nak pakai baju2 yg lbh keperempuanan....yer la time tu dah remaja kan....smpai mak sye tanya budak sales tu kat mana nak carik baju2 utk saiz sye ni....byk tpt cari x jumpa....last2 kitorg gi lot10....jumpa la kat isetan klo x silap....baju2 blouse cantik2....tp baju2 tu act x sesuai ukt remaja, tu baju2 keje utk org2 keje la kan.....umur 20-35 cmtu....tp sye pakai jerk coz time tu kan mmg xreti nak melawa2 semua ni.....time tu sye pakai saiz XL....

sye rse sye btul2 start b'tekad nak kurus coz 2 kejadian ni.....1st, time sye tgk pic graduation day form 5 sye yg sgt gemuk....sye malu giler ngan pic tu & sye sorokkan dlm almari baju sye....2nd, ada satu hari tu, sye tgh chatting MIRC (xtau korg ingat ker x psl mirc ni, tp dulu lps SPM dok umah x tau nak wat apa, sye mmg aktif gler mirc ni, siap ada channel sndiri & ada group chat sndiri)....time tgh2 chatting2 tu ada org tegur sye nak b'kenalan ajak jumpa....sye mmg x nak la kan....mmg x suka nak jumpa2, sye chatting pon coz nak kwn borak2 jer.....then dia taip "elly gemuk, dah la gemuk....bla bla bla" (xingat apa dia taip lg)....rupa2nya tu kwn syapid yg dok setaman ngan sye gak....sye mmg sedeh gler, sye nangis gler2 dpn pc tu....mmg serius sedih, maybe start dr tu berat sye makin turun....sye pon x sedar, coz sye cuma b'tekad nak kurus jerk, tp usaha nak kurus tu mmg xder....rupanyer niat jer dah cukup utk sye turunkan berat sye.....haha.....lgpon sementara nak tunggu result SPM tu sye ada gi kursus PKSN (skrg diorg dah jdkan PLKN & wajib gi....dulu x wajib & kursus pon 2 weeks jerk)....dlm 2 minggu kursus tu mmg tiap2 pagi ada lari satu padang & mcm2 aktiviti....tu yg sedar x sedar berat sye turun ngan sndirinya.....smpai la time sye nak masuk uniten, berat sye dah jd 55kg....yer turun 10kg.....sye pon x tau mana gi 10kg tu.....owhh, lg satu maybe faktor hormon juga coz time tu gak sye dah start b'cinta ngan 1st BF sye yg sye kenal dlm MIRC juga....hik hik hik.....

Time berat 55kg, 1st year kat uniten, umur 19...zaman seluar levis, kasut converse & beg radioactive....sye dah start pakai baju saiz M....& seluar saiz 29 klo x silap....dah bleh pakai baju mcm2 brand....dah start la melawa coz dah ada bf....hehe....

Ni final sem diploma kat uniten....time ni umur 21....berat still maintain 55kg....

Sye habis diploma awal coz sye habiskan 2thn setght jerk, ikut plan terus smbung degree tp uniten wat rombakan plak time tu so sapa yg habis diploma awal tu, x leh terus smbung degree kena break 1 sem then baru leh smbung....so 1 sem xder wat apa tu, sye keje kat ofis mak sye....keje dlm 3 bln rsenya....time tu sye baru break ngan 1st bf lps 3thn couple....time tu berat sye turun 5 kg....x diet pon, just emosi jerk....mkn hati, mkn hati, mkn hati maka turun 5 kg...maybe air mata yg hari2 mengalir tu kot wat hilang 5 kg....haha.....lama gak sye maintain ngan berat 50kg tu.....

Time berat 50kg....

Tp x lama lps sye break ngan bf sye, sye jumpa org baru plak....tp dah happy pon still lg maintain ngan berat 50kg....mmg x naik2....smpai la sye dikecewakan lg....time tu 1st year degree....berat sye turun lg 3kg jd 47kg....tu la berat plg ringan yg pnh sye capai....hahaha....mmg sye rse sgt best ngan berat sye tu, tp time tu la sye single, xder bf....hati pon x happy....hari2 sedeh....frust, emosi mmg x stabil....serius x suka....asyik dok nangis jerk kat bridge putrajaya sana...haha....masalah mental btul....

Zaman emosi yg x stabil....haha....

47kg....umur 22....

Tp semua tu x lama....sye maintain 47kg tu dlm beberapa bln sajer & lps tu muncul lelaki ini yg m'happykan kembali diri ini....& berat sye naik blk 50kg & bertahan selama 4thn.....smpai la sye kahwin ngan lelaki ini.....haha....dia gak la yg wat naik lg 5kg skrg ni....adeh....

Time 2008, umur 24....time ni btul2 baru habis degree....berat 50kg....

Time b'tunang 2009, umur 25 berat 50kg.....time ni ada gak niat nak turunkan berat coz nak b'tunang tp x b'jaya.....

Time kahwin 2010....umur 26....berat 50kg....sekali lg ada niat nak turunkan berat coz nak kawen....still lg x leh turun....bila happy sye berat....

Dlm 2 bln lps kawen....still lg maintain 50kg....

Pic time kat jakarta, bln 5 2011....Semakin hari semakin happpy....maka naik la 5kg.....so cuba teka berapa berat sye skrg?.....hahahaha.....

So kesimpulannyer....sye bkn x nak turunkan berat sye, tp mmg susah....bila happy sye berat, bila sedeh berat turun.....tp xper, sye akan cuba gak turunkan 5kg ni....bln puasa ni x nak mkn byk2....wish me luck.....

Wednesday, July 13, 2011

Me, Mr. Razak & Mc D Equine Park


Smlm baru mkn double cheese burger kat McD equine....ada promo buy 1 ala carte get 1 free....tp tu bkn citer yg sye nak citer kat sini, tu intro jerk....hehe....

Actually Mc D ni kan byk sgt kenangan....serius....mcm2....ada sedeh, suka, duka semua ada....citer nyer bermula pd thn 2006....sye kenal Mr. Razak Jun 2006....time tu dia adalah seorg penanam anggur t'kenal....haha...maknanyer jobless la....dah sethn lbh m'cari keje tp lum ketemui, so utk meneruskan hidup dia t'paksa wat freelance....di situ la b'mula p'knlan sye ngan Mr. Razak, di mana dia telah di hire oleh kwn baik sye (opy) utk menyiapkan project finalnyer....dlm 2, 3 kali menemani opy jumpa Mr. Razak, maka t'sangkutla sye dgn mamat hensem b'wajahkan serupa anuar zain (satu ketika dulu, ketika kurus).....cinta pandang pertama la katakan & maybank pandan jaya m'jd saksi bisu b'temunya 2 insan yg akhirnya ditakdirkan b'sama....haha....

17 September 2006 pula bus stop cheras dkt ngan rumah Mr. Razak m'jd saksi sye m'jwb "I do" setelah soalan "would u be my gf?" diajukan semasa kereta b'henti di t.light merah kat dpn PGRM cheras (ko ni xder time lain nak propose, time aku drive gak ko nak tanya soklan maut itu...haha)....smbil drive & m'argue tetang soalan maut tu selama sejam baru la kereta diberhentikan di bus stop itu utk m'beri jwpn yg di tunggu2....x tau hasutan syaitan mana yg menyebabkan sye jwb "I do" padahal hati mmg sudah x p'caya pd cinta setelah 2 kali ditinggalkan kekasih hati....tp krn x nak kehilangan satu sama lain & ingin sama2 m'cuba status baru in relationship ini, kami teruskan jua....x der chemistry, xder soul, xder cinta lg....yg ada cuma keinginan utk share suka duka b'sama....

Duka lbh byk kot....serius....6bln b'sama dgn status Mr. razak sbg seorg pengaggur & status sye sbg seorg pelajar yg memandu kereta gen2 & kancil pemberian ibu bapa, sgt la menguji hubungan....yer, time tu hidup sye sgt best, dikelilingi ngan kwn2 yg setia disisi tanpa ada sebarang masalah2 besar....tetapi b'lainan pula ngan kekasih hati yg setiap kali b'jumpa setiap kali tu la nak citer prob2, segala jns prob yg amat susah utk dimengertikan oleh seorg gadis b'usia 22thn yg hidupnya belum melihat dunia sebenar di luar sana....jd si gadis t'paksa mematang fikiran utk berada sama level dgn lelaki itu....dlm erti kata lain, atau bahasa yg mudah....kena la tolong mamat tu, bg moral support utk dia m'cari keje yg sesuai....nak mkn apa klo xkeje kan & Mr.Razak dtg dr family yg susah juga....dulu mmg x phm, tp skrg dah phm la....xsemua org b'nsb baik mcm kita kan....hikz!.....

Akhirnya pd satu hari dlm bln December 2006, panggilan telefon dibuat oleh si gadis utk memujuk kekasih hati yg merajuk krn si gadis meminta putus pd mlm semlmnya (mintak putus tu dah jd mainan hbgn kami...hehe), di kejutkan dgn berita gembira bahawa kekasih hati telah m'dpt kerja & sedang di dlm train utk blk ke cheras slps temuduga (on the spot terus dpt tau)....apa lg, terus la si gadis memecut kancil merah nya ke LRT cheras utk m'jemput kekasih hati & b'damai2 seterusnya meraikan berita gembira itu...(actually dr bln 9 smpai la 12 usaha cari keje secara drastik itu dibuat, ulang alik dr uniten amik Mr. Razak kat cheras bwk gi CC utk send resume coz dia xder komputer & kereta....dan kdg2 sye pon lepak CC utk carikan job2 vacancy....segala usaha m'buahkan hasil....susah tau nak bg semangat kat org yg dah down gler coz cari2 keje, x dpt....susah nak difahami coz sye study lg time tu, tp try gak la phm....& time tu la sye polish segala skill dlm m'cari keje....Alhamdulillah lps sye habis belajar, sye x pnh menganggur lbh dr 3 minggu....dulu kita tlg org, Allah akan tlg kita blk....)

Prob lg timbul bila job yg Mr. razak dpt tu kat cyberjaya & dia plak dok cheras.....xder kete, xder motor, & xder lesen juga....last2 abg dia bg dok menumpang rumah dia kat Equine Park....baru2 keje tu, abg dia hantar & jemput dia pergi balik keje tp lps dia dah ada lesen kete, dia pinjam kete abg dia lg satu & bayar bln2....

Time dia xder kete tu la sye menggagahkan diri m'jemput dia setiap kali jumpa....cabaran pertama ialah m'cari tpt dia dok ngan equine park tu....time tu sye mmg x tau menatang apa equine park tu....pd satu mlm, dgn b'bekalkan direction yg diberikan oleh kwn2 yg sntiasa ada disisi, sye pon m'gagahkan diri m'cari kekasih hati smpai ke equine park....spt selalu Mr. Razak mmg sgt x reti bg direction....dia cuma ckp jln nak gi situ ada 2 roundabout & atas bukit....nama apartment pon dia x tau....sye plak cuma tau jln smpai equine park....serius mcm treasure hunt....sorg2 mlm2, m'cari RAZAK....xtau plak sye jln ke equine tu sunyi & x ramai org (skrg dah meriah)....sye x ingat time tu jusco equine dah ada ke belum....smbil drive, smbil pndang kanan kiri, maka t'nmpak la sye satu apartment yg jauh nun di belah kanan sye & kedudukannyer spt di atas bukit....so sye pon ikut jer la jln ke situ....time tu la sye mula mengenali Mc D equine park coz sye lalu dpn Mc D tu....hehe....

(Bersambung....dah la penat taip....nak gi jemur baju.....sok2 la sye sambung.....daaa)

Monday, July 11, 2011

Blackberry

Ramai kan org pakai BB skrg...sye mmg ketinggalan coz baru nak pakai....last month baru beli blackberry curve....harga skrg dah murah, sye beli RM660 jerk....last year syafiq beli 800 lbh klo x silap....sajer jer nak try pakai coz tgk org sekeliling ramai yg pakai...& bila tgk syafiq dok b'BBM mcm best la plak....so sye pon beli la....last month sye dah dpt duit EPF sye, yg sye keluarkan coz beli rumah aritu....Alhamdulillah dpt gak merasa duit EPF tu....hehe....xder la banyak mana pon....lps tolak2 duit tunggakan MARA & YTN dan juga bayar lawyer rumah yg dkt 8k tu (share ngan Mr.Razak), dpt la sye beli blackberry ni....tp yg plg lega dpt bayar MARA tu...act tunggakan dlm RM650 jerk tp dah kena blacklist....pastu diorg dah call2 suruh bayar....strict gler MARA skrg....klo x bayar lebih 6bln jerk terus blacklist....so x nak carik pasal ngan diorg, sye setelkan ajer tunggakan tu & call MARA utk clearkan nama dr blacklisted....yeah!....

Sye beli BB tu kat pandan capital....amik yg kaler putih nyer....smart la gak....then lps pakai dlm 3 weeks sye naik menyampah plak ngan BB ni....yer la mana x nyer.....sehari jerk bateri dah kong....sye ni mmg jns malas gler nak charge bateri....sudah nyer t'paksa sye bwk 2 hp gi opis., hp lama sye guna & BB sye charge kat opis & bila bateri full baru sye tukar pakai BB plak....menyusahkan hidup sye....x suka....hp lama sye ni, sye beli 3thn lps tau time sye mula2 keje kat etiqa maybank dulu....pastu smpai skrg still ok lg w.pon rupanyer x seindah dulu...tp ada apa ngan rupa kan....janji still ok & x menyusahkan hidup....klo sye charge bateri full, bleh tahan seminggu tau....serius....tp sepanjang sye guna BB tu, sye mmg x aktifkan lg BIS coz sye xnak tambahkan bil maxis sye bln ni, so ingat bln dpn baru nak aktifkan since syapid byk kali ckp sye xsuka hp tu maybe sbb sye x aktifkan BIS lg....bln ni kopak skit coz sye baru renew roadtax....tp setelah difikir2 dr semua segi, sye telah mengambil keputusan utk jual jer hp ni....sye jual ngan harga RM500....dan dah ada pembeli iaitu Mr. Razak.....hahaha.....so start dr last week sye dah x pakai BB tu lg....so tu jer la kisah BB sye....hehe....Mr. Razak ingat sye nak jual coz nak beli hp lain, tp mmg tak kot.....sye ada benda lain yg lbh b'harga yg sye tgh aim skrg....yg pasti bkn gadget....sye kurang minat gadget & sgt b'kira klo nak spend duit nak beli menda2 gadget ni....no wonder smpai skrg pon sye x pnh ada digicam sndiri...hik!....sye rse minat sye sbnrnyer kat harta kot....benda yg sye nak beli tu pon kira harta gak....tp bkn la tanah or rumah ker....harta murah2 jerk tp leh guna time susah....hehe....hrp2 la kan ;)

Blackberry sye....bye2 BB....

Thursday, June 30, 2011

Update: Rumah Pertama Kami....


Yer...x tau nak update psl apa...so kita citer psl rumah lg la...boring kan?....tp tu la selg umah tu x siap, selagi tu la sye akan update psl umah...hehe...maybe coz rumah 1st kot, so excited lbh skit...lg2 bkn senang kitorg nak beli rumah tu....so sgt2 la b'syukur & x sabar nak tunggu umah tu siap...last 2 weeks sye gi tgk show house umah ni lg....ni kali ke3 sye gi...1st dulu gi ngan Mr. Razak time nak survey2 rumah...2nd gi ngan ngan mak & shiela time bayar duit booking...ni kali ke3 bwk abah plak coz abah x pnh tgk lg....so spt yg dijangkakan abah mmg bebel2 ckp umah ni jauh....dia ckp jln mcm nak blk kg....huhu....time gi tu kitorg ikut jln bangi....so mmg jln tu agak sunyi & jln pon x cantik....malas nak ikut highway silk coz ada 2 tol....abah tgk pon mcm x interested jerk....coz dia mmg x minat umah jauh2 ni....bg dia, lg ok beli umah 2nd hand yg dkt drpd beli umah baru yg jauh....abah ada suggest beli umah kat tmn nirwana, dkt ngan ampang gak....tp sye plak mmg x brapa suka umah 2nd hand....xtau napa, tp sye mmg x suka...umah yg sye tgh sewa skrg ni pon mmg sye org 1st yg menyewa kat sini & umah ni mmg x pnh org duduk lg....that's y sye minat nak dok sini....tp setiap org ada pndirian masing2 kan....bg sye, sye lg suka taman perumahan yg baru, kejiranan yg fresh...semua org baru, yg baru nak kenal satu sama lain....so x ksh la jauh ker kan, janji kita puas hati....klo nak beli rumah baru kat area ampang tu skrg ni dah cecah juta kot....mana la mampu....so t'paksa la cari kat ceruk2 kajang ni....tp time balik tu kitorg ikut highway silk so abah kata ok la ni, x la jauh sgt coz ada byk highway area situ....

Ok jom layan pic....actually pic ni Mr. Razak amik time 1st time dia gi tgk umah ni ngan kwn dia....kwn dia tu mmg dah beli umah ni tp yg phase 1....so time phase 2 launch, dia ajak la Mr. razak gi tgk....phase 1 tu launch thn 2008 so dlm thn ni dijangka siap & dah bleh pindah....tp phase 2 yg kitorg beli ni siap thn 2013 tp xsure bln braper....sbnrnya klo gi show house, korg mmg xdibenarkan amik gambar tau....tp Mr. Razak x tau time tu & dia dah t'amik beberapa gmbar coz time tu sye x gi, so dia nak tunjuk la pic2 tu kat saya klo2 sye b'kenan ker ngan umah tu....

Show house ni corner lot...22'x75' klo xsilap...

Dining...klo korg tgk dlm cermin tu, Mr. Razak tgh b'diri kat living....rumah ni xder la luas sgt....cermin tu jer wat nmpak umh ni luas....

ok jom tgk bilik plak....pic dapur xder la plak....kat dapur tu ada toilet & bilik kecik....kat blkg ada tanah skit la dlm 5 kaki lbh kot....

Family area....kecik jerk...cuma muat sofa double....kitorg beli intermediate unit so xder la sliding door & balcony kat family area tu....

Balcony....

Master Bedroom ada bathroom skali....sekali lagi, konsep cermin digunakan utk nmpak luas....hehe.....

Sye suka tingkap ni....xder beranda tp klo renovate, boleh tarik lg bilik ni ke depan....luas gak kwsn dpn tu....developer ni kedekut nak wat beranda...budget la tu....hampeh....

Bilik 1....ada bathroom share ngan bilik 2...

Bilik 2....

Interior rumah ni sgt simple...biaser2 ajer coz sye pnh gi show house yg lg cantik interior....tp yg wat sye suka, rumah ni sgt simple & sederhana....yg plg penting still mampu utk dibeli....

Kawasan rumah yg still under construction....tp time kitorg gi last 2 weeks, semua umah ni dah hampir siap la...rsenya pic ni amik time bln 3 klo x silap....haa yer la, sye x ikut Mr. Razak coz time ni sye kat JB gi opy (kwn ampg girl) kawen....

Time nak kluar tu baru perasan kat show house ni ada tulis note kat dpn tu yg bgtau phase 1 ni x sama ngan phase 2 yg kitorg beli tu....huhu...yg pasti design dpn umh mmg ada beza tp dalam umh sye rasa sama jerk klo ikut floor plan dlm S&P....riso gak la sbnrnyer....coz dlm brochure, rumah tu xder fencing & gate....dlm S&P pon xder stated yg diorg akan provide....tp aritu sye gi ofis metro kajang, diorg ckp mmg provide xkan la x provide....so x tau la....redha jer la....yg plg sye x suka klo diorg bg fencing yg jns chain link kaler hijau tu....adehhh serius x suka...phase 1 ni fencing dia x guna chain link hijau tu tau....tu yg sye suka...hrp2 sama la mcm phase 1 ni....owhh lg satu...rumah kitorg tu 20'x90' tau, so sye agak riso gak la klo rumah tu nmpak panjang ke belakang....yer la bukak 20' tu agak kecik takut nmpak buruk plak....haha....lantak la...malas nak pikir....setakat ni kitorg blum kena bayar apa2 lg....xtau bila start, sepanjang construction umh ni kitorg kena gak bayar progressive ikut la braper percent bank disburse kat developer depends on how many percent of work completed at site....1st 10% x pyh bayar coz aritu dah tolak 7% bumi price + 3% rebate....so tunggu la klo developer antar surat utk 2nd 10%....hopefully bank dah ready la nak disburse coz klo x, owner akan kena penalty....hrp semuanya akan b'jln lancar & x m'bebankan kitorg...huhu....

Ok itu sajer update psl umah setakat ni, hrp rumah ni baik2 ajer & x byk hal...hehe....kat opis tension gler update drawing umh banglo yg sbnrnya dah siap, tp owner gi twist plan tu semata2 krn feng shui x bagus....ko senang la main twist2....aku ni nak amend satu hal....habis lari semua pipe...bengang....last2 ku biarkan ajer drawing tu, baik wat keje lain dulu....

Wednesday, June 29, 2011

GCB Mc D....



Sebelum anda mkn GCB mcD ni ketahui lah bawah GCB ni adalah GRILLED CHICKEN BURGER....hahaha....smlm order kat Mr. Razak GCB ni, dia leh tanya plak...
"U nak ayam ker daging?".....sye pon apa lg terus lah m'bahan dia smbil gelak guling2....hahaha....sye rse dia konfius kot GCB ngan prosperity burger....hehe....

Monday, June 13, 2011

Happy 29th Birthday....

Yeah....esok 14 Jun birthday Mr. Razak yg ke 29....haha...dah nak dkt 30 dah mamat ni....td blk keje kul 5.45 terus sye b'gegas ke parkson alamanda sorg2 m'cari hadiah....actually ada 2 menda yg Mr. Razak nak sgt skrg ni....1st Basikal...2nd Perfume....so sye cuma mampu memenuhi 2nd wish sajer....Basikal harga 2k lbh....mana mampuuuu....habis gaji sye sebln klo sye beli....hehe....so bg sajer perfume....sye pon x tau dia suka perfume apa....klo tanya dia pon, dia mesti x tau gak coz slalunya dia akan tanya sye blk....so x nak buang masa dok saling b'tanya "u suka perfume apa?....sure dia jwb U?....sudah m'jd kebiasaan soalan di jwb dgn soalan....baik lah sye jer yg decide perfume apa nak beli....i am a good decision maker....& Mr. Razak slalu suka jer ngan pilihan sye....atau dia wat2 suka coz nak jaga hati sye...hehe.....spt biaser klo dah gi parkson alamanda tu kaunter2 perfume tu mesti kebanyakkanyer kosong, xder promoter jaga....satu jer kaunter yg ader promoter....cuma ada perfume issey miyaki, bvgari, burberry & CK kat kaunter tu....try la semua....sye fokuskan kpd woody smell perfume....tp bvgari & burberry bau sgt woody....owhh sye x suka....woody sgt x best la plak....sye suka perfume yg x strong sgt baunya....pastu promoter tu tgk sye mcm still x minat semua yg dia tunjuk tu, dia pon suggest gi kaunter lg satu yg ada perfume davidoff....2, 3 gak davidoff sye try....last2 suka yg cool water tu coz bau dia fresh & x strong sgt....sesuai ngan Mr. Razak....so amik la yg itu....sye amik yg 75ml nyer jer coz promoter tu suggest better amik yg kecik jer dulu coz sye x sure Mr. Razak suka ker x bau perfume tu....lgpon amik 75ml tu ada promotion free shaver foam ngan shower....

Memula ingat nak bg esok ajer & c'brate esok gak....tp esok sye nak puasa la plak kan....so c'brate jer la terus arini....& Mr. Razak pon keje shift mlm, otw dia nak gi ofis tu leh la dia singgah alamanda jap....dlm kul 8 cmtu Mr. Razak smpai, kitorg pon dinner la kat Black Canyon Restoran....kat area food court alamanda tu....

B'day boy x sabar2 buka hadiah....hehe

Sye confirm dia dah leh agak sye nak bg perfume....coz dah 2 minggu kot dok tanya sye nak bg dia hadiah apa....& dia pon dah wat statement "u bg la i hadiah perfume, kecik pon xper"....adehh....tp time dia ckp sye wat x layan jerk...keke....

Yea!!! makan time....tom yam ni not bad tau...sedap gak....

Happy Birthday Dear....love u....

Ohhh....nx week b'day shiela plak...minah tu pon sama jerk asyik dok tanya nak bg hadiah apa....sama jerk perangai 2 org ni.....lahir bln sama, thn pon sama...bln jun ni byk tul nak c'brate....adehh....

Monday, June 6, 2011

Celebrate 1st Anniversary....

5th June 2011...Our 1st year anniversary...congrats to us!...hehe...ingat x sempat nak celebrate coz Mr. Razak blk kg. ngan family dia ari sabtu & ptg smlm baru jumpa dia...mlm lak dia kena keje...tp sempat gak kitorg curi masa be4 dia msk keje kul 8.30 tu....kitorg b'gegas ke TGI Friday Alamanda...TGIF ni baru bukak tau....gi pon 2 kete coz lps tu Mr. Razak terus gi keje....x der la romantik sgt dinner kitorg...wish to spend more time
with him...tp dpt dinner sejam jerk & lps dinner dia pon gi keje....sye round2 alamanda sorg2 pastu baru blk...jom layan pic...

Me.....

My Mr. Razak....

My drink green apple slush...& Mr. Razak blue raspberry slush....ok2 ajer....

Garlic marinated grilled lamb chop for me...& tennessee steak for him....sedap gler lamb chop ni....mmg the best ever....lagpon dah lama x mkn lamb....mmg puas hati....steak ni best jugak cuma sos dia agak manis....tp lps combine ngan cili sos & pepper baru sedap...hehe...sye tanya Mr. Razak "U puas hati x ngan steak u?"....dia jwb "I TAK puas hati ngan lamb chop u".....hahaha....ksian la plak....tp sye x sggup nak tukar ngan dia coz sye suka gler lamb ni.....hehe...tp mmg slalu cmtu....apa yg sye order slalu lg sedap dr dia....& dia slalu nak order menu yg sama ngan sye tp sye x bg....yer la rugi la kan x leh rasa menu lain klo dua2 amik manu yg sama....lain kali klo nak order, follow ur heart ok?....hik hik hik.....

Us...

Finish off our meal with TGIF sundae.....biasa2 jer sundae ni....mcm Mc D nyer jerk....cuma ada caramel & nuts yg x brapa nak ada sgt....hehe....

To Mr. Razak....Happy Anniversary....thanks for everything....kejap jer dah sethn kan....x terasa pon ;)

Yeah...nak end the story with this pic....nyum...nyum....

Saturday, June 4, 2011

Sethn sudah...Alhamdulillah....


Happy 1st Year Anniversary...


Tuesday, May 17, 2011

S&P & EPF


Ok sambung citer beli rumah aritu....kita skip dulu citer psl wat loan bank & cmner loan sye leh approve....citer tu pnjang sgt....3 minggu stress ngan apply loan....kenapa stress?....coz developer bg 2 atau 3 minggu jer utk kitorg dpt kan loan so mmg all out aritu mencari bank, hantar dokumen semua....ngan satu2 bank reject loan kitorg & bila dah smpai minggu ke 3 mmg sgt mendebarkan coz loan x dpt lg pastu lawyer dah call sign S&P (sales & purchase agreement)....mcm2 alasan kitorg bg....haaa korg klo beli rumah, selagi x dpt loan, jgn sekali2 sign S&P kecuali klo korg mmg dah confirm la yg korg mmg xder problem utk dpt loan.....coz klo korg dah sign S&P pastu loan x dpt2, developer lak dah mintak duit, so korg akan kena panalti.....mcm kitorg ni kan mmg ada problem so kitorg mmg lengah2 sign S&P.....kitorg book rumah 9/4/2011 & loan pertama yg approve ialah public bank pd 27/4/2011....dan Alhamdulillah kitorg dpt lg satu bank yg approve, Maybank pd 29/4/2011 (mmg x sangka pon leh approve)....so setelah b'fikir sejuta kali & mengambil kira semua aspek kehidupan, kitorg memilih maybank.....hehe....& pd 3/5/2011 kitorg pon sign approved loan maybank kat Mc D Equine....& x nak buang masa lg, esok nyer 4/5/2011 kitorg pon terus ke kajang, lawyer nyer ofis utk sign S&P....bayaran utk urusan lawyer ni lbh kurang RM7800....mmg confirm la kitorg xder duit byk tu kan....so kitorg akan mengeluarkan EPF.....nasib baik dlm S&P leh wat 2 nama, nama sye & Mr. Razak....Loan maybank tu atas nama sye sorg & kebanyakkan bank mmg x bg letak S&P nama pihak ke3 tp nsb baik maybank ni bg....so dpt la msk nama Mr. Razak dlm S&P.....tu yg pnting coz EPF dia lg byk, syg la klo x dpt keluar....owhh klo nama xder dlm S&P, korg xleh keluarkan EPF......Proses stamping S&P amik masa dlm 2 minggu so smlm 16/5/2011 sye ke kajang lg utk ambil S&P yg dah siap kat ofis lawyer....ptt time amik S&P ni dah kena byr RM7800 tu.....tp kitorg mintak tangguh coz nak keluarkan EPF....Lawyer mmg bg & mmg kebanyakkan org wat cmtu....dan smlm sye dah send copy S&P sye kat maybank utk prepare bank nyer agreement.....ok setel.....bank & lawyer dah setel....

Sekarang tiba la masa utk mengeluarkan EPF....ni sye tgh study apa dokumen yg diperlukan & syarat2 pengeluaran kat website EPF, http://www.kwsp.gov.my so jom layan....Owhh sye dah call EPF juga utk confirmkan psl dokumen2 yg diorg nak ni....diorg ckp klo nak keluarkan EPF suami & isteri, salinan S&P & Approval letter bank tu mesti masing2 2 copy.....S&P tu kan tebal, nak kena wat 2 copy lak....adehh...so InshaAllah balik dari bandung nnti, hari isnin, 23/5/2011 ni sye akan gi ke EPF utk setel kan semua ni....Org ckp duit EPF kita akan dpt dlm masa 2 minggu...so lps dpt duit, leh la bayar lawyer....& setakat ni, setel semua proses beli rumah ni....Alhamdulillah....so tunggu jer la rumah siap thn 2013 nnti....hehe....

p/s: Sye letak date coz sye x nak t'miss satu pon hari2 penting dlm hidup sye....hehe....& utk reference pd masa akan dtg juga ;)

Syarat-syarat Pengeluaran

Anda Layak Memohon Sekiranya;

1. Membeli sebuah rumah kediaman (jenis banglo/ teres/berkembar/ apartment/kondominium/‘studio apartment’/‘service apartment’/ ‘townhouse’/SOHO) atau rumah kedai dengan unit kediaman.

2. Pembiayaan pembelian rumah melalui:

(i) Pinjaman perumahan daripada mana-mana institusi seperti berikut:
• Institusi kewangan yang dilesenkan di bawah Akta Bank dan
Institusi Kewangan 1989(BAFIA)
• Kerajaan Pusat/Negeri atau lain-lain agensi kewangan kerajaan
• Majikan ahli
• Koperasi/syarikat kerjasama yang berlesen (diluluskan oleh
Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Kementerian Pembangunan Usahawan dan
Koperasi)
• Syarikat Insurans berlesen yang diluluskan oleh Bank Negara
Malaysia
• Pemberi pinjaman yang dibenarkan oleh KWSP; ATAU

(ii) Secara tunai.

3. Anda telah menandatangani Surat Perjanjian Jual Beli tidak melebihi tiga (3) tahun pada tarikh permohonan diterima oleh KWSP.

4. Anda tidak pernah membuat Pengeluaran Perumahan; ATAU Anda telah membuat pengeluaran untuk membeli rumah pertama dan telah menjualnya atau berlaku pelupusan pemilikan dan kemudian membeli rumah kedua. Bukti penjualan /pelupusan pemilikan rumah pertama perlu dikemukakan.

5. Anda ingin membeli rumah yang telah diperolehi secara sewa beli daripada pihak yang dibenarkan oleh KWSP.

6. Anda membeli tanah dan membina rumah di atasnya serentak (tarikh perjanjian beli tanah dengan tarikh perjanjian bina rumah hendaklah dalam tempoh 6 bulan).


Anda Tidak Layak Memohon Sekiranya;

• Membeli tanah atau lot tapak rumah sahaja.
• Mengubahsuai, membaiki atau membuat kerja-kerja tambahan
kepada rumah yang sedia ada.
• Pemilikan harta tidak melalui transaksi jual beli.
• Mengambil pinjaman berbentuk Overdraf.
• Membeli rumah ketiga.
• Membeli rumah di luar negara.


Amaun Yang Layak Dikeluarkan

Anda boleh mengeluarkan simpanan seperti berikut:

PEMBELIAN RUMAH MILIK INDIVIDU

PEMBELIAN BERSAMA SUAMI/ISTERI ATAU AHLI KELUARGA TERDEKAT ATAU INDIVIDU LAIN

Amaun perbezaan di antara harga rumah dengan jumlah pinjaman dan tambahan 10% daripada harga rumah
ATAU
Semua simpanan dalam Akaun 2

(Mengikut mana yang lebih rendah tidak kurang RM500.00)

Amaun perbezaan di antara harga rumah dengan jumlah pinjaman perumahan dan tambahan 10% daripada harga rumah

ATAU
Semua simpanan dalam Akaun 2 masing-masing tertakluk kepada amaun maksimum yang layak dikeluarkan

(Mengikut mana yang lebih rendah tidak kurang RM500.00)

PINJAMAN PERUMAHAN 100%

PEMBELIAN TANPA PINJAMAN/ SECARA TUNAI

10% daripada harga rumah
ATAU
Semua simpanan dalam Akaun 2

(Mengikut mana yang lebih rendah tidak kurang RM500.00)

Harga rumah dengan tambahan 10% daripada harga rumah
ATAU
Semua simpanan dalam Akaun 2

(Mengikut mana yang lebih rendah tidak kurang RM500.00)


DOKUMEN YANG DIPERLUKAN:

DOKUMEN UTAMA

1. Borang Pengeluaran KWSP 9C (AHL) - (Boleh juga Dowload kat website atau ambil dikaunter)

2. Kad Pengenalan Malaysia (MyKad)

3. Buku Bank/Penyata Akaun Simpanan (jenis persendirian) ATAU Penyata Akaun Semasa yang asal (jenis persendirian)

• Akaun bank mestilah yang masih aktif; DAN

• Mempunyai akaun di bank panel KWSP yang dilantik

(Sekiranya membuat tuntutan bayaran balik semula kepada pemohon)

DOKUMEN TAMBAHAN UNTUK PEMBELIAN RUMAH

PEMBELIAN RUMAH DARIPADA PEMAJU:

1. Surat Perjanjian Jual Beli (Tarikh perjanjian tidak melebihi 3 tahun dari tarikh permohonan)

2. Kelulusan Pinjaman Perumahan (sekiranya kelulusan pinjaman kurang daripada setahun)

3. Pembelian bersama ahli keluarga terdekat (ibu-bapa, suami-isteri, adik-beradik atau anak-anak)

• Bukti Pertalian (Sijil Perkahwinan atau Sijil Kelahiran)