Saturday, September 4, 2010

Rumah Sewa & Perabot


Ok dah 3 bulan kitorg kawen tp still belum move out from my parents house.....we have another 1 month left to stay here....we'll move out in October but we'r still confuse where to stay & technically we don't hv a house yet....before kawen aritu ada cari rumah & we found one at puncak jalil which owned by my mom's fren & he agreed to rent the house without deposit payment but after we've got married, we realized that we'r not ready to rent a house since there is a lot of things to settle, payment this, payment that what so ever....so my parents thought that we should stay wt them first until we'r ready to move out.....ready means we should start to buy all the perabot 1st so pindah rumah jer dah ada perabot & x pyh pening2 baru nak beli.....itu adalah idea yg baik....plus actually i feel more comfortable staying here & we don hv to pay anything (that's the idea to save a money)......what the best ever is sye x pyh masak for b'buka puasa & sahur (tp sye t'paksa basuh pinggan mangkuk yg byk mcm kenduri.....huhu)....hahaha (gelak syaiton utk statement x pyh masak tu)....

ok berbalik kpd cerita rumah tu....kitorg bgtau owner tu yg kitorg x jadi nak move in bln 6 & mintak klo bleh nak tangguh smpai lps raya....tp mak ckp kat dia, klo dia jmper org lain yg nak sewa, bg je la org tu x pyh tunggu kitorg....so skrg kitorg pon x tau status rumah tu dah ada org sewa ker x....klo dah xder, means redha jer la xder rezeki la kot dok umah tu.....lgpon mak ckp rumah tu jauh sgt, dia srh carik yg dekat2 ngan tmn dagang ni jerk senang nak ulang alik nnti.....adeehh....mmg susah gak la coz td kitorg dah carik area pandan indah, alam damai, bndr tasik selatan tp rent rates area situ RM900 and above, mmg out of our budget la kan....our budget is 750 max....tp klo boleh nak cari lg murah coz x nak la m'bebankan Mr Razak (yer sye tau, sye yg demand2 nak umah cantik la, dekat la, tingkap lawa la, ader swimming pool la) coz dia sorg jer yg akan menanggung p'belanjaan rumah nnti....hehe....sye b'gaji kecik so selamat duitku....haha....act sye nak rumah yg kitorg leh dok for long term, selesa, sesuai utk ank2 m'besar & selesa utk keluarga dtg....tu la kena carik yg puas hati....bkn niat nak cerewet2 yer....lgpon pernah ker sye cerewet? (klo tanya soklan ni kat Mr Razak sure kena tolak dr kereta kat tgh highway....hehe).....tp bila menyedari kitorg nyer financial bkn nyer ok sgt so redha jer la dok kat mana2 pon.....malas dah nak pikir.....sye janji sye x nak memilih2 sgt....end of story....

Perabot pon buat kitorg serabut....haha.....nak wat pilihan nak beli kat mana tu pon dah cukup memeningkan....tp advantage coz skrg byk promosi musim raya so kat mana2 pon ada sale.....act kitorg dah start survey2 perabot bln 7 lg tp bln tu mmg x ready nak beli coz byk benda lain nak kena bayar so kitorg tangguh ke bln 8....

Yeah time survey2 tu, ni la sofa yg kitorg plg minat....hehe....tp lps b'fikir selama sejuta kali, kitorg decide nak beli yg lain yg lbh selesa....

Kedai yg telah disenarai pendekkan drpd survey tu adalah perabot cempaka & cavenzi....tp kitorg lbh b'minat ngan perabot cempaka w.pon cavenzi jauh lbh murah.....klo beli kat cavenzi ada promotion set rumah lengkap ngan harga dlm 2k jerk kita dah bleh dpt set ruang tamu, meja mkn & 2 set bilik tidur....& klo perabot cempaka plak kena beli satu2 & harga adalah lbh mahal....so spt biasa klo m'gunakan duit yg byk, sye mmg akan study & wat reseach.....

So hasilnyer adalah:

Cavenzi: Harga mmg the best, tp byk hiding price spt kos p'hantaran adalah RM130, pastu nak tukar kain sofa yg bagus skit, kena tambah RM300....pastu meja mkn yg dlm set mmg ntah apa2 & klo nak tukar meja mkn lain, dia just deduct RM100 from the price & added harga meja mkn yg kita nak....same goes to sofa & set bilik tido....set bilik tido ada dua....so kitorg x perlukan set bilik tido smpai dua, kitchen cabinet x include dlm set tu so kena beli asing....harga set adalah fix....

Perabot Cempaka: Harga mahal skit, kos penghantaran percuma klo beli byk, kitorg dpt brg2 yg
kitorg pilih sndiri coz x pyh stick ngan set mcm cavenzi, kitorg bleh beli satu jer set bilik tidur tp lbh b'kualiti...dah beli byk2 bleh mintak less & free gift....catalog dia senang nak pilih brg coz siap ada price & measurement....& yg penting bdk sales tu bg layanan yg baik....klo bodek2 tokey maybe leh dpt lg murah kot tp kitorg adalah jns bangsa yg x reti nak m'bodek....keke....

So kesimpulannyer, kitorg pilih perabot cempaka....hehe....owh lupa nak bgtau, both cavenzi & perabot cempaka bleh byr ansur2, smpai habis kita bayar baru dia hantar brg2 kita....tp x sure brape lama limit utk byr ansur2 tu tp kitorg bayar selama 3 bln.....act kitorg mmg carik kedai perabot yg ader method pembayaran cmni since kitorg mmg x bleh menyimpan.....klo nak tunggu simpan duit & byr habis, mmg xkan b'laku la....time kawen aritu pon kitorg tak menyimpan ni plak nak beli perabot.....huhu (sedeh knp susah sgt nak menyimpan, nak m'habis senang la plak)

So setelah study catalog dgn mengambil kira budget & kemampuan utk byr 3kali, kitorg pon decide utk beli set bilik tidur & tilam king koil, L-Shape sofa, meja tv & kitchen kabinet (dpt free 2 pillow & booster & rak kasut).....kitorg beli yg basic jer dulu....klo ada duit baru la beli meja mkn & lain2....setel bab perabot....owh dlm pemilihan perabot kitorg mmg xder prob & time ni la sye tau apa yg sye nak, slalunyer sama ngan Mr Razak.....kitorg xder gado2 or b'canggah pendapat.....baru la sye sedar rupanyer kitorg slalu nak benda yg sama & skrg baru sye tau knp sye ditakdirkan kawen ngan dia.....hahaha....

Catalog....study harga & brg.....

Skrg citer psl brg elektrik plak.....act setelah calculate kos utk pindah ni adalah dkt 10k (perabot+brg elektrik+sewa)....gilo....mmg susah la nak adakan 10k dlm 3bln kan.....so kitorg mmg x dpt beli tv & peti ais.....washing machine mak & syafiq akan sponser.....pastu tv kitorg akan guna tv syafiq wat sementara waktu ni since dia pon dah nak habis blajar bln 10 ni so dia dah x tak guna tv tu....memula kitorg mmg hampir2 beli tv & peti ais kat court mammoth....mmg dah order dah pon coz kononnyer diorg tgh wat promotion tv LCD murah gler.....so kitorg order tv philips 42" ngan peti ais panasonic....kos dua brg ni 4k lbh tp bila dah calculate installment selama 3thn ngan interest semua bleh jd dkt 10k....gila x?....mmg x masuk akal.....dr kitorg m'bazir 10k, baik beli benda lain yg lbh b'faedah.....so esoknyer kitorg cancel order tu, bengang gak la org court tu.....tp nak wat cmner kan....mmg x b'baloi....nasib baik kitorg pikir btul2, klo x, x psl2 jerk hidup b'hutang keliling pinggang....padahal time nak kawen pon x b'hutang ni nak beli brg rumah kena b'hutang plak, mmg x nak la kan.....so kitorg b'sabar jer la hidup tanpa peti ais, x tau la braper lama.....hehe....InshaAllah ader la kot rezeki nnti ;)

Kesimpulannyer, baru nak start hidup b'rumahtangga ni mmg la susah lg2 coz kitorg mmg x prepare utk life lps kawen....klo nak tunggu prepare, mesti smpai skrg kot kitorg x kawen.....hehe....time nak kawen aritu kan kitorg mmg redah ajer, duit pon x simpan.....semua habis utk belanja kawen jerk....tu la skrg agak pening, byk benda nak pikir....tp setakat ni, beli brg2 kitorg mmg share duit (sye cuma sumbangkan 20% jerk, yg lain Mr Razak....hehe) so sama2 la rasa susah....setelah m'buat kira2, mungkin kitorg akan stabil lps 6 bln kawen.....InshaAllah.....tp Alhamdullilah setakat ni kitorg masih survive....hehe.....

3 comments:

haslinda said...

mak aku pun suka beli perabot kat cempaka ...hihihi

akukacak said...

pjg berjela citer tapi bestla. hehe..perabot cempaka antara pilihan tapi tgk juga kualitinyer sebelum beli..

akukacak said...

berjela citer tapi syokla membaca. perabot cempaka antara tempat pilihan untuk membeli perabot. murah dan berbaloi2