Wednesday, September 22, 2010

Aidilfitri 2010....


Mood adalah tgh malas+sakit hati+jauh hati+kecik hati+bosan dgn hidup.....hehe....tp sye gagah kan diri nak menulis entry ni.....dah lama upload pic tp xder masa nak menaip entry baru....so citer kali ni adalah psl raya.....hehe....dah 3 weeks kot raya.....mood raya pon dah xder.....

Thn ni raya kat Klate....sama cm thn lps.....rsenyer lps2 ni pon mmg tiap2 thn akan blk klate since nenek & atuk blah mak & abah dah xder, & yg tinggal cuma pakcik, makcik, sepupu2 kat klate....so adalah lbh meriah raya kat sana....abah adalah ank last dr 4 org adik bradik.....3 lelaki & sorg pompuan.....sorg dah meninggal so tinggal abah, ayah mat & makcik mah jerk....abah nyer ank plg sikit yg lain semua ank ramai & abah jer lum ada cucu.....sepupu2 yg lain ramai yg dah kawen & beranak pinak.....balik kg jer mesti ada jer baby baru.....so skrg mmg ramai ank2 sepupu & kdg2 sye pon x sure ank sapa, kejap jerk diorg dah besar.....hehe.....ok tu intro jerk.....jom layan citer blk kg.....

Sye start cuti raya hari rabu....so rabu tu mmg b'cadang nak b'tolak lps sahur.....tp semua lambat b'siap so ingat 7.30 la nak b'tolak.....tp......baju raya sye x sempat siap & kakak tailor janji nak siapkan pagi rabu tu jugak sblm kitorg blk kg.....kul 7pg dia sms bgtau lg 30min baju siap, so tunggu la kan...then kul 8 pon still x siap....ok tu xper lg, 8.15 pon xsiap gak....so apa lg sye pon terjah la ke rumah dia....act sye xder la bengang sgt baju tu x siap....mak sye la yg plg bengang coz dia yg belikan sye 2 helai kain batik silk tu kat t'ganu aritu & sye dah hantar tempah kain tu sejak bln 6 lg.....owhh mak sye punya la mengamuk coz dia dah remind kakak tailor siapkan baju tu sejak awal puasa aritu....tp hampeh.....dkt setgh jam gak la sye tunggu kakak tu siap jahit baju tu.....time sye dtg dia baru nak jahit sembat, span kat bahu tu pon dia x wat lg....sye rse dia baru jahit kot baju tu mlm tu smpai x tdo....ksian gak la kat dia coz dia ckp dia x dpt siapkan coz mak dia baru meninggal.....so sepasang jer dia leh wat.....lg sepasang lps raya......xper la janji ada kan....lps siap jerk terus kitorg gerak blk kg.....mak sye dah bising bebel2....hehe....layan kan ajo.....

Ni 1st time kitorg blk kg 2 kereta coz dah ada ahli baru dlm family sye.....mak, abah & syapid naik satu kete.....sye, shiela & Mr razak naik satu kete.....shiela & Mr Razak gilir2 drive.....act memula plan nak bwk kete Mr Razak coz klo bwk myvi sye leh la drive jugak tp oleh krn kereta Mr Razak adik dia pinjam so bwk kete mak jerk.....sye mmg x kan drive Waja dgn alasan kaki x smpai tp sbnrnyer sye leh jer drive kete tu cuma sye wat2 x leh drive supaya sye xperlu drive.....so bg jer shiela & Mr Razak drive & sye jd co driver jerk.....Mr Razak drive smpai Bentung then dia ngantok giler, shiela plak take over.....owhhh sejak tu la sms x berenti2 masuk.....kejap2 dtg sms "pakai seat belt"....pastu "pesan kat shiela jgn bwk laju".....pastu "jgn ikut dkt2 sgt".....bla bla bla.....hahaha.....w.pon naik lain2 kete tp sempat gak mak sye m'bebel2 dlm sms.....time Mr Razak drive, kitorg follow blkg kete abah tp time shiela dia gi over take plak kete abah so amik ko.....kena monitor 24jam....haha.....

Budget hensem.....hehe

Dan akhirnyer.....sesuatu t'jadi.....

Hahaha....yer kitorg kena saman ops sikap rm300 coz memotong di double line....dgn confiden nyer shiela telah memotong beberapa bijik kete & elok2 lps potong tetb ada motor polis potong kitorg & berenti jauh skit smbil tahan kete kitorg srh berenti.....

Muka happy kena saman.....nasib baik abah x bising....abah pon berenti gak tgk kitorg kena tahan ngan polis.....dia pujuk2 gak polis tu bg jgn saman.....tp polis x leh wat per2 kena saman gak......nasib ko la shiela....hehe....owh utk pengetahuan korg area raub & kuala lipis mmg slalu kena saman coz polis diorg sgt rajin wat keje....huhu.....so jaga2 la erk......

Perjalanan sgt la menyeksakan.....sgt la jem nak msk bandar raub & kuala lipis.....12 jam drive....dan akhirnyer dlm kul 7 mlm baru smpai kuala krai.....

Huhu....nmpak x Mr razak tdo kat blkg tu.....siap baring lg.....best btul dpt tdo.....sye dok dpn temankan shiela drive.....nak tdo pon x lena.....takut shiela pon t'tdo sama.....dia dah la x mkn sahur....bkn leh cayer sgt minah ni....haha.....

Nmpak x jem.....byk giler kete.....

Sye.....tgh tunggu masa nak b'buka pose....kitorg b'buka dlm kete jerk coz kat kuala krai tu pon jem.....kitorg buka mkn kuih tat ajer.....

Dlm sejam gak dr kuala krai nak smpai tanah merah....smpai jer tnh merah kitorg terus carik kedai makan....abah leh singgah kedai tomyam apa ntah x sedap lgsung.....korg x yah la mkn masakan thai kat kltn ni, susah nak carik yg btul2 sedap coz yg sedap2 semua dah gi KL.....mkn jer mknan kg. nasi dagang, nasi kerabu ker, ayam percik coz kat sana mmg t'baik....syafiq ngamuk giler mkn x sedap pastu mahal plak tu.....mmg cerewet mamat tu.....pastu abah t'paksa singgah mkn lg.....kali ni kitorg mkn udang goreng ngan popia plak....

Dkt kul 10mlm baru kitorg smpai umah makcik mah....lepak2 situ jap minum air, tgk dia tgh wat ketupat palas.....pastu baru la gi umah kak noni (sepupu sye).....sejak last year, klo kitorg blk kg. kitorg akan tdo umah k.noni, dia ada rumah banglo & klo kitorg blk dia mmg reserve 2 bilik utk kitorg....ank dia 2 org kecik2 lg so 2 bilik tu mmg dia x guna sgt.....hehe....kitorg pnh gak dok homestay sblm ni, tp x best.....coz jauh dr sedara mara.....so lg best dok umah k.noni.....hehe.....thanks a lot to k.noni & family coz bg kitorg tumpang umah......hehe....Lps borak2 terus tdo....x larat giler 12 jam dok dlm kete.....

Esoknyer tgh hari baru kitorg bgn.....mak lg la, kul 4ptg baru bgn.....huhu.....mmg penat btul.....rasa rugi plak bgn lewat coz x byk benda leh wat & masa t'buang cmtu jerk.....dlm kul 2ptg kitorg gi pasar tnh merah konon nak carik tudung tp x jumpa then gi carik kat Ariani plak.....pon xder.....so x beli la...owh org klate mmg advance bab2 fesyen muslimah ni.....diorg mmg sntiasa up to date....kdg2 sye rse sye plak yg dr kg. diorg dr bandar.....hehe.....pastu gi bazar ramadan plak.....sye beli daging bakar jerk.....pastu b'buka kat rumah makcik mah, dia masak ayam percik mmg t'baik....hehe.....

Mlm tu kitorg jln2 gi kota baru.....mlm raya mmg meriah kat kota baru & jln mmg jem giler.....tp abah tau jln dalam, ikut salor kot so kitorg leh elak jem.....gi pasar kat kota baru tu borong tudung.....skrg kan org dah x pakai tudung bawal, so diorg jual murah2 & lawa2 gak la....mak beli byk gak, sye beli 3 helai jerk....rm10 sehelai.....sepatutnya hari rabu time blk kg tu kitorg plan nak tdo kota baru satu mlm, mcm thn2 lps....tp x jd coz smpai pon dah lewat kan, rugi jer nnti.....so x dpt la rasa suasana puasa kat kota baru.....mmg meriah kat sana, byk giler mknan & mlm2 akan ada fakir miskin kat bwh hotel mintak sedekah.....pastu akan ada kete2 besar, org2 kaya kat kota baru berenti bg sedekah, bg beras, pakaian & mcm2 lg.....suasana cmtu mmg x jumpa la kat tpt lain.....hehe....kul 12 mlm baru kitorg blk.....kota baru ke tnh merah dlm setgh jam ajer.....

Yer....Hari Raya pon tiba.....raya kali ni special sgt coz pertama kali b'raya b'sama suami t'cinta.....sblm solat hari raya, salam & kiss2 suami dulu pastu dpt duit raya....ihikz!....solat hari raya kat surau jer malas nak ke masjid....hehe.....lps solat mkn nasi minyak kat umah ayah mat.....owh mmg acara wajib mula2 mkn kat umah ayah mat, pastu gi umah makcik mah mkn ns minyak lg pastu gi umah kak Nah (sepupu) mkn nasi dagang plak.....hehe.....nasi dagang k.nah adalah t'baikkk.....lps tu raya umah sepupu2 smpai la ke mlm.....esoknyer kitorg dah nak balik KL.....rse mcm sekejap sgt blk kg kali ni.....

Di pagi raya bersama suami.....dpt gak sye pakai baju raya....nsb baik smpat siap.....hehe....

Mkn nasi dagang kat rumah k.Nah.....

Haha....geng merah....

Sye yg semakin tembam.....ramai plak yg b'tanyer dah ada isi ke belum coz tgk badan sye makin b'isi....hehe.....ni isi daging yer bkn baby.....baby lum ada lg....tgk la thn dpn ker kan.....doa2kan la....hehe.....

Lepak depan umah kak Noni....

Adik beradik yg gila....hahaha

Mak & shiela.....

Esok nyer sblm balik, kitorg singgah dulu rumah parents in law k.noni coz diorg ada wat kenduri.....

Tak paham apa motif pegang botol susu tu....mungkin kah raya thn dpn akan pegang baby pula....haha....

Shiela ngan sarah ank k.noni....mak sye ckp muka dia mcm sye masa kecik....hehe....

Lepak2 lps mkn....k.noni (tudung pink) & husband dia....

Bergambar sblm balik.....ni semua sepupu2 sye....hehe....

Dlm kul 1 lbh kitorg gerak balik.....ingat nak singgah temerloh kg Mr Razak tp x sempat.....coz parents dia pon dah nak blk KL.....x best gak x dpt gi kg Mr Razak....sye x pnh lg smpai kg dia.....tp sye rse kg dia sgt best coz sgt2 kekampungan....mcm kg sye ni dkt ngan bandar so dah x mcm kg....rumah pon semua dah wat batu.....pastu dah m'bgn....sye t'ingin nak rasa suasana kg yg sebenar, klo bleh nak ada sawah padi, bendang, sungai semua.....hehe.....Mr Razak mcm happy jer blk kg sye.....dia ckp best & dia suka org2 kg sye coz diorg x judgemental.....means xder la tgk ko kaya ker, miskin ker, hensem ker, buruk ker, semua diorg layan sama & ramah mesra jer.....lgpon family sye ni mmg byk b'cakap....so mmg dia x rasa t'pinggir la kan.....yer la menantu pertama la katakan.....tgk jer perut dia yg semakin m'buncit akibat t'lbh diberi mkn oleh mak sye.....

P'jalanan balik cuma mengambil masa 7 jam jer coz jalan masih lengang....baru 2nd day raya, ramai yg blum blk ke KL....dlm kul 8mlm dah smpai rumah.....esoknyer kitorg beraya kat Kg. Baru plak, rumah2 makcik pakcik & sepupu mak....rumah uncle2 blah mak sye lum raya lg smpai skrg....nak gi umah diorg kena wat appoinment, diorg panggil baru leh dtg xleh terjah sesuka hati....hehe....Patutnyer hari isnin tu sye dah start keje blk tp sye suka2 amik emergency leave coz sgt kepenatan lgpon sye nak kena gi jawi amik sijil kawen pastu gi Mara & Kwsp....hari selasa sye dah start keje blk....huhu....x puas raya!!!

end of story....hehe.....

No comments: