Thursday, August 19, 2010

Salam 9 Ramadan....


Wahh diam x diam dah 9 hari kita b'puasa.....cpt btul masa b'lalu kan.....rasa mcm baru 4 hari jer sye puasa....hehe.....dlm 9 hari ni, baru sekali jer sye gi bazar ramadan.....mmg x sempat nak gi klo weekdays.....Bln puasa ni office hour sye dah tukar dr 8.30-5.30 kpd 8.30-4.30 coz lunch hour di waivekan....act xder la best sgt coz penat woo keje non stop....klo kat ofis lama dulu siap boleh tdo time lunch....kat sini x bleh la plak....so dok jer dpn komputer layan keje or klo penat & ngantok layan la FB b'juta kali.....haha....tp rsenyer setakat 9 hari ni belum pernah kot sye blk tepat2 kul 4.30....plg awal pon 4.45....& plg lewat kul 6.30 (owh time tu sye x pose so bleh blk lewat).....standard klo sye gerak dr ofis around 5, sye akan smpai rumah kul 5.30 & m'jdkan sye org pertama yg smpai rumah....so wajib la sye akan b'hempas pulas masak nasik, masak air, angkat baju & jemur baju.....so bila mak & shiela blk, dah bleh terus jer sediakan lauk utk buka.....tp klo sye gerak dr ofis around 5.30, kul 6 lbh la baru sye smpai rumah....huhu...rekod plg lewat sye smpai rumah setakat ni adalah pukul 7.20....time tu hujan lebat gler & jln jam.....oleh sbb itu, sye mmg la xder masa nak melawat bazar ramadan time weekdays.....sedeh.....tp xper, bleh jimat duit....ni pon dah 3 hari sye gi keje tanpa ada duit dlm purse.....haha....malas gler nak gi ATM.....lgpon skrg sye mengalami sindrom takut keluarkan duit....xtau la knp....sye lg suka b'jimat & m'jd kedekut.....

Hari Ahad lps sye buka rumah mertua so singgah la kat bazar ramadan kat tasik permaisuri tu....crowded giler la....dulu rsenyer x mcm tu.....skrg dia dah pasang kanopi kat bazar tu so buat sye rse mcm duduk dlm kemah tahanan perang (owh sye x pnh
gi b'perang, just imagination jerk...hehe).....smpai sye & Mr Razak b'gado2 la....last2 sye merajuk & wat muka.....mmg menguji kesabaran time pose btul la.....dah baru 1st time bln pose ni gi bazar then cmtu lak keaadaan nyer so lg la wat sye malas nak gi dah.....last2 kitorg beli kerabu ngan murtabak jerk....nak beli ayam pangang kena beratur smpai klcc, so jgn harap la kan.....1st time buka rmh mertua mmg sgt lain la dr rumah sndiri....diorg sgt b'sederhana jerk....act sye lg suka mcm tu.....klo kat rumah sye ni, mkanan mmg penuh dr hujung meja ke hujung meja....coz wajib ada mkanan KL (mak masak) ngan kelantan (time bln puasa sye t'paksa jd org kltn...hehe).....kuih muih jgn ckp la....3, 4 jns ada....kdg2 ayam
tu smpai 3 jns ayam.....ayam goreng, ayam percik & ayam pangang....padahal 5 org jer mkn.....sye pon x phm knp abah suka m'bazir....tp mmg dr kitorg kecik mmg cmtu la time bln puasa.....hehe.....Mr Razak pon pelik gak mula2....tp skrg dia dah bleh terima kot yg kitorg ni mmg x reti nak b'sederhana bab2 mkn ni....so klo dia makin gemuk blk pose ni, jgn salah kan sye.....hehe.....

Setakat 9 hari ni, baru sekali kitorg sekeluarga buka kat luar...
..kitorg buka kat Dorsett Regency time 3 hari pose.....family sye mmg suka m'bazir ngan buka kat hotel.....slalu mesti sekurang2nyer 3 kali dlm bln pose tu kitorg buka kat hotel.....thn ni rsenyer sekali ni jer kot buka kat hotel coz tetb abah mcm was2 ngan isu halal ni (padahal dah selamat pon buka aritu....hehe).....sye pon x amik port.....tp riso la jugak kan.....tp lps ni klo nak buka kat hotel pon sye rse selesa buka kat De Palma Ampang ni jer....mmg fav kitorg sefamily....tp yg x best nyer buffet ramadan dia dah naik harga dr Rm55 kpd Rm62....huhu.....tiap2 thn mesti naik harga....tp act rm62 tu mmg dah consider murah compare ngan hotel lain.....td mak baru ckp nak suggest kat abah buka pose kat De Palma time B'day sye.....tp xtau la abah nak ke x nak....depends kat budget &
naik turun saham.....hehehe......

Ok la dah byk sye m'bebel ni.....lama dah sye x update blog ni.....act arini Mr Razak buka kat luar & x blk lg ni, so ader la masa sye nak update blog, klo x, mesti x bleh coz klo dia tgk sye dok kusyuk menaip kat laptop ni sibuk jer dia nak tgk....pastu nak kaco2....tu yg malas tu....lgpon mlm ni sye skip solat terawih coz ngantok sgt....hehe.....nmpak sgt hasutan syaiton semata2....update blog x ngantok plak ko.....haha....ok chow.....

Eh...jap....t'dgr bunyi mercun la plak....thn ni sye x main mercun kot....coz xder stok.....last year ada org jual & shiela gi beli....thn ni mcm xder jerk....xper la, mcm x sesuai la plak bini org main mercun.....haha

.....Ok SELAMAT MENERUSKAN IBADAH PUASA....


1 comment:

SoFiA.opY said...

ahahahahaha aku plg tak boleh blah part ko nak main mercun. tapi kan, kalo main mercun ajak akuuuuuuuu!hahahaha