Saturday, July 31, 2010

Background Baru....


Owh Background lama sye tetiba hilang....ni sye tukar yg baru....still pink....sye x tau knp susah btul nak lari dr kaler pink.....klo ada pink baru mata sye suka....hehe.....I tried to select background yg nmpak matang but slalu end up ngan background yg menampakkan sye seorg yg x matang & masih b'jiwa remaja....hahaha.....cmner erk....umur dah nak masuk 26 ni.....tp still nak jadik remaja.....x bleh terima btul diri ni dah tua....huhu.....lg yg paling x leh terima, diri ini sudah b'kahwin!!!!.....hahahaha

Pic taken in 2005.....When I was 21... ;)

"You can only be young once. But you can always be immature."

Friday, July 23, 2010

Mama Papa

Lirik Lagu Mama Papa - Ning Baizura

Adakah mungkin ikan… Lemas di air
Adakah mungkin orang… Lemas dek udara
Segala yang terlampau, membawa bahaya
Serupa jua cinta… pun membunuh

Telah kulihat, kuamat, kukenali sangat
Cinta berubah… dan evolusinya
Dari asmara jadi rumah tangga
Seperti mama dan papa

Chorus:
Mama jangan lupa Papa sangat sayang Mama
Walau terlalu lama Papa bersama Mama
Papa jangan lupa Mama sangat sayang Papa
Walau selalu Mama marah marahkan Papa
…Mama sayangi Papa

Mungkin terlalu manis… Menjadi racun
Mungkin terlalu pahit… Pun menjadi kacau
Hidup perlukan drama, barulah berwarna
Kembalikan yang suam… balik hangat

Telah kulihat, kuamat, kukenali sangat
Cinta berubah… dan evolusinya
Dari asmara jadi rumah tangga
Seperti mama dan papa

Chorus:
Mama jangan lupa Papa sangat sayang Mama
Walau terlalu lama Papa bersama Mama
Papa jangan lupa Mama sangat sayang Papa
Walau selalu Mama marah marahkan Papa

Bridge:
Seringkali alam kenyataan… Pelik dari alam khayalan
Seringkali mudah tak hiraukan… Dari mencapai sebuah pengertian

(Sye tujukan lagu ni kat Mak & Abah...hehe)

Thursday, July 15, 2010

Dysmenorrhea

Definition:

Dysmenorrhea is the occurrence of painful cramps during menstruation.

Description:

More than half of all girls and women suffer from dysmenorrhea (cramps), a dull or throbbing pain that usually centers in the lower mid-abdomen, radiating toward the lower back or thighs. Menstruating women of any age can experience cramps.

While the pain may be only mild for some women, others experience severe discomfort that can significantly interfere with everyday activities for several days each month. In fact, about 43 % of women in the United States suffer pain so severe that it disrupts their daily lives and about 18% miss one or more days or work, school, or other activities each year because of menstrual cramps.

Causes & Symptoms:

Dysmenorrhea is called "primary" when there is no specific abnormality, and "secondary" when the pain is caused by an underlying gynecological problem. It is believed that primary dysmenorrhea occurs when prostaglandins, hormone-like substances produced by uterine tissue, trigger strong muscle contractions in the uterus during menstruation. However, the level of prostaglandins does not seem to correlate with how strong a woman's cramps are. Some women have high levels of prostaglandins and no cramps, whereas other women with low levels have severe cramps. This is why experts assume that cramps must also be related to other causes, such as diets, genetics, stress, and different body types, in addition to prostaglandins. The first year or two of a girl's periods are not usually very painful. However, once ovulation begins, the blood levels of the prostaglandins rise, leading to stronger contractions.

Secondary dysmenorrhea may be caused by endometriosis, fibroid tumors, or an infection in the pelvis.

The likelihood that a woman will have cramps increases if she:

Symptoms include a dull, throbbing cramping in the lower abdomen that may radiate to the lower back and thighs. In addition, some women may experience nausea and vomiting, diarrhea, irritability, sweating, or dizziness. Cramps usually last for two or three days at the beginning of each menstrual period. Many women often notice their painful periods disappear after they have their first child, probably due to the stretching of the opening of the uterus or because the birth improves the uterine blood supply and muscle activity, although others do not notice a change.

Diagnosis:

A doctor should perform a thorough pelvic exam and take a patient history to rule out any underlying condition that could cause cramps.

Saturday, July 3, 2010

Outdoor photography session.....


Yeah! Bergambar lg.....kitorg amik gambar outdoor ni kat Taman Tasik Perdana.....actually sye pon x tau knp sye pilih Tmn Tsk Perdana.....hehe.....sye pon dah lama x gi situ & dah x ingat tpt2 yg cntik kat situ.....sye decide nak b'gmbar kat situ pon coz dekat, senang nak gi.....

Ni la baju yg untie sye belikan kain tu....kitorg b'siap sndiri jerk....x der make up lg skali pon, guna make up time nikah jerk....sye touch up diri sndiri jerk.....nak jimat budget so kena wat sndiri....hehe....tudung pon sye pakai sndiri, tu la klo korg tgk agak selekeh gak la....act sye x reti sgt pakai tudung lilit2 ni.....tudung yg sye pakai ni sama style nyer ngan time b'tunang dulu.....sye mmg x kreatif btul bab2 tudung ni....so hentam jer la....tp sye sgt suka ank tudung tu....beads dia lawa....sye beli kat Semua House....hehe.....

Kitorg b'gambar start pukul 2.30pm....cameraman smpai awal & dia mcm dah prepare kat mana nak amik gmbar.....bab port amik gmbar ni mmg dia bagus la coz dia mmg ada idea.....semua port yg dia cadangkan tu mmg lawa la view nyer.....cuma dia x brapa kreatif jerk nak guna teknologi utk m'cantik kan lg gambar tu....skrg baru la sye phm apa yg sye x puas ati ngan cameraman ni.....pic2 dia old school....sye plak suka pic2 yg byk edit supaya sedap jer mata tgk & perfect.....tp bg org2 tua, diorg lg suka pic2 mcm cameraman ni amik coz mmg original xder tmbah apa2 & xder edit apa2.....klo muka ko ader jerawat, so jerawat la kluar.....klo muka ko b'kilat2, so b'kilat la.....huhu.....tp bagus gak la, at least ank cucu sye bleh tgk kecantikan asli atuk nenek diorg ni & diorg x bleh la kata "alaaa nenek nmpak cantik coz gambar tu dah touch up".....hehehe.....

Sesi outdoor ni mengambil masa lbh kurang 2 jam.....mmg penat gak la....sehari b'gambar.....tp utk kenangan nyer psl, t'paksa la gagah kan diri.....x best gak amik pic kat taman ni coz jauh nak b'jln....tp sye sgt suka pokok2 m'hijau so nak x nak kena la gi taman gak.....time ni t'pikir gak, naper la aku x amik gmbar kat sungai jerk....sejuk skit kan....ni tgh panas terik dok b'gmbar.....hehe....

Dah smpai baru la kelam kabut nak pakai samping.....hehe....

"Meh la I pakai kan"......Act time beli samping tu aritu, org kedai tu dah ajar cara nak pakai....coz samping ni ada bengkong.....so kena pusing2 & lilit2 wat btk bunga la konon.....hehe....

Yeah! sudah siap....mcm budak nakal jerk mamat ni....hehe....

Ni warm up jerk sementara tunggu cameraman.....pic taken by Shiela....hehe....

Ngada2, skrg dah x reti nak pakai butang baju sndiri....hehe....

X abis2 ngan HTC.....

Jauh gak b'jalan nak gi ke tasik....dah la pakai heels....hehe.....


















Dah mcm hisdustan la plak....nsb baik xder guling & menari2....hehe...Tiga pic t'akhir ni jer diambil oleh cameraman, yg lain shiela amik....coz sye upload pic2 ni sblm gmbar siap & malas nak upload lg yg lain.....
Thanks kat Shiela coz follow kitorg aritu....hehe.....

Friday, July 2, 2010

Bilik Pengantin....


Lps majlis nikah, kitorg b'gmbar di bilik pengantin kat rumah Ampang.....jom layan pic....

Bilik pengantin dihias oleh butik satri's anggun & cadar disponser oleh shiela....thanks!

Mak sye sgt suka pic ni coz dia ckp lawa langsir dia tu....hehe....

Elly.....

Razak.....