Thursday, June 17, 2010

Persiapan terakhir.....


Yeah....seminggu sblm majlis mmg agak m'cabar.....time ni byk benda nak kena setelkan.....nasib baik mak & abah start cuti hari rabu & Mr. Razak hari khamis coz byk benda yg nak kena confirm kan minggu tu.....sye plak hari jumaat baru cuti, sehari sblm majlis nikah......so hari rabu tu mak & abah dah setelkan catering, hotel & penginapan utk sedara mara dr kelantan, juru nikah pon dah ready....semua bayaran hotel & catering pon diorg dah setelkan......pastu ada last2 minit diorg tambah bilik hotel lg coz sedara mara yg dtg ramai......pastu last minit gak tambah mknan utk majlis dr 1000 org kepada 1300 org coz takut x cukup.....pastu tambah lauk kari kambing yg abah tempah separate coz catering tu nyer agak mahal & abah dpt harga rm1200 utk 800 org mkn......tu pon abah gi beli kambing 2 ekor siap2, & upah org kedai tu masak jerk.....tu yg agak murah......act abah amik kambing coz utk tetamu2 kaum cina yg x bleh mkn ayam or daging lembu.....hehehe......

Hari khamis lak mak, abah, Mr. Razak & pak man (uncle) gi ke dewan integriti utk susun atur kerusi meja.....pastu check audio semua.....& last minit gak diorg decide utk pasang video time majlis sanding.....memula mmg x plan nak pasang since nak guna screen tu kena tambah rm200 utk harga sewa dewan.....pastu time tu kitorg plan nak amik dikir barat & penari so agak x b'baloi plak nak wat video coz dah byk atur cara yg lain......takut org malas nak tgk.....tp last2 minit dikir barat & penari mmg x dpt coz cuti skolah ramai org kawen so semua dah penuh.....kompang pon x dpt gak.....last2 nasib baik mak carik gak & dpt gak kompang tp kena bayar lebih.....patut rm200 jerk, tp kena rm300.....huhu....tp xper, at least ada gak......klo korg nak kawen time cuti skolah make sure tempah everything awal2 coz mmg ramai org kawen time tu.....kitorg aritu mmg last2 minit semua.....nasib baik penyanyi pentarama 2 org tu ada.....meriah skit majlis......hehe.....utk video tu kitorg plan nak wat 2 video.....satu video majlis nikah & satu lg Mr. Razak wat gambar2 kitorg time kecik smpai besar......hehe....

Dlm minggu akhir sblm majlis tu gak sye baru jumpa kasut yg sesuai.....actually pakej yg sye amik kat satri's anggun tu mmg provide kasut tp sye x bekenan....so sye beli sndiri.....nak dpt kasut yg 4 inci & kaler putih plain bertutup depan mmg sgt la susah......dah lama gak sye m'cari tp x jmper.....aritu tetb mak sye t'ingat ada iklan butik pengantin dlm majalah pengantin yg bleh tempah kasut .....so sye & mak sye pon gi la carik kat area ampang waterfront.....dah la nama kedai pon x tau so redah jer la.....rupanyer kat area tu ada 2, 3 butik pengantin.....semua kitorg gi tanye....mmg bleh tempah kasut tp tinggi standard 2 inci setgh jerk diorg leh wat.....4 inci mmg x pnh wat.....huhu.....oleh krn org butik tu mcm ksian tgk sye & mak sye, dia pon m'cadangkan kitorg gi butik pengantin melayu kat area situ gak..... http://pengantinmelayu.com/ (sila la tgk website).......pastu kitorg pon gi la & sgt b'nasib baik coz diorg mmg buat kasut smpai 4 inci.....& sye pilih kasut lace putih.....cuma RM100 jer.....kat tpt lain sye tanyer around RM200......happy sgt.....akhirnyer ada gak butik yg paham masalah ketinggian sye ni......hahaha.....dan bukan itu sajer.....butik tu sgt best okay.....siap ada jual samping, alas dulang, baju, kain, aksesori pengantin & pendek kata semua benda2 pengantin la ada kat situ.....dan yg plg penting harganya SGT MURAH......butik tu sgt b'jasa coz telah menyelesaikan masalah sye.....mmg sesuai sye gi situ dlm keadaan last minit cmtu.....coz time tu gak sye tgh pening nak carik alas dulang kaler pink, pastu nak carik samping pink utk Mr Razak pakai time nikah, samping & tanjak kaler pink utk Mr Razak pakai time outdoor photography.....semuanya ada kat situ.....best sgt2.....samping pink tu cuma rm29, samping pink & tanjak satu set RM49, & alas dulang RM2.50 satu.......berbaloi giler kan....dan akhirnyer semua persiapan pakaian & hantaran setel.....sye dah xder apa2 nak kena beli dah.......hehe

Kasut 4 inci itu.....haha.....klo nak pinjam bleh la.....sye pon dah x pakai......

Hari khamis mlm lps blk keje, sye ajak mmber2 sye tlg wat door gift yg x siap2 lg.....mlm tu gak, org2 satri's dtg hias bilik tidur.....esoknyer sye dah start cuti so bleh la tdo lewat wat menda2 tu......memula ingat nak pakai inai mlm tu time mmber2 sye tgh wat door gift tu.....best skit diorg temankan sye pakai inai.....tp byk plak keje sye wat mlm tu......dok basuh pinggan la apa la.....
so kul 2 pg baru sye start pakai inai, tu pon setelah shiela dok suruh2 sye pakai gak.....nasib baik opy & am x blk lg, so diorg temankan sye smbil tunggu inai merah.....tp sye pakai kat kuku jerk.....x pakai btul2 lg......thanks to opy yg tlg memakaikan inai.....hehe.....

Thanks sgt2 korg......Yg ada mlm tu, Am, Opy, Eva & Ipah......Eva yg baru blk dr kemaman terus singgah umah sye.....terharu sgt......

Hari Jumaat pagi plak sye & Mr Razak gi satri's utk ambil semua baju sanding & aksesori.....so kitorg kena try everything nak tgk ok ker x......time fitting baju tu (2 minggu sblm), baju sye & Mr Razak mmg xpyh alter.....mmg fit2 kat badan......so psl baju xder prob.....& baju Mr Razak sgt la simple.....just pakai t-shirt kat dlm & pakai coat.....act memula time awal2 dulu owner butik plan nak bg Mr Razak pakai samping & tanjak.....agak melayu.....tp sye plak mcm x bekenan coz sye nyer baju agak moden......then tetb time fitting baju aritu, kitorg t'pandang satu coat baru ni, yg xpnh org pakai lg.....saiz pon mmg sesuai & semuanyer perfect.....mmg spt yg sye inginkan......see, kdg2 kita x pyh pening2 pon psl semua ni coz mmg secara kebetulan & x diracang, last2 semua nyer jd spt yg kita nak.....Alhamdulillah.....tp yg x bestnyer coat Mr Razak tu mmg nmpak baru.....baju sye plak nmpak lama.....maybe sbb tu kot Mr Razak nmpak lbh menyerlah time majlis.....hahahha......

Time ni berani la posing cmni....time betul2 hampeh, kaku jerk....wat penat cameraman jerk.....hahaha.....

Mr Razak sgt puas hati ngan baju dia.....dia dok tgk diri dia dlm cermin tanpa m'pedulikan sye.....hahaha......

Ptg tu plak kitorg sempat gi round2 kat jusco maluri coz Mr Razak nak carik capal utk pakai time nikah....pastu oleh kerana sye tgk Mr Razak nyer rambut ala2 serabai, so sye srh dia gunting rambut skali.....smart skit time sanding nnti kan......

Dkt 2 jam gak mamat chinese ni dok trim rambut Mr Razak.....xtau la knp lama sgt.....haha......masa dah suntuk ni, lagi nak wat lambat......time tu dah dkt maghrib.....sye mmg dah x keruan dah time tu.....yer la kan sok pg2 dah nak nikah.....sye plak inai pon x pakai btul2 lg.......sempat ker x ni.....huhu.....mmg hati pon dah b'debar2 time tu.....

Dan akhirnyer malam tu sebelum tidur sye pakai inai btul2......oleh krn masa dah suntuk, sye pakai inai tiub jerk.....lgpon senang sye nak pakai sndiri.....& cpt merah.....tp yg x bestnyer inai ni cpt pudar & x tahan lama.....huhu.....xper la malas dah nak pikir time tu......pikir nak nikah jerk.....seraaammmmm......mlm tu kul 2 pg baru sye tidur....

Thanks to kwn2 sye yg telah m'beri tips guna sellotape supaya inai tu x comot......sye mmg xreti btul pakai inai coz sye x reti dok diam.....smpai kat muka pon ader merah2 tp nasib baik inai ni cpt hilang.....hehe......

Tu jer la persiapan di minggu terakhir sblm sye b'gelar Mrs Razak.....nnti kan entry psl nikah plak.....
daaaa.....

2 comments:

shiela said...

tumit kasut telah patah sebaik sahaja tamat majlis..harap maklum..hehe

ELLY said...

hehehe.....bleh gam balik....