Thursday, June 17, 2010

Kira2 belanja kahwin.....


Okay....actually sye nak simpan kira2 ni utk reference pd masa akan dtg tp dah alang2 sye wat ni baik sye publish jer kan.....so korg leh la wat panduan utk majlis kawen korg nanti.....yg baik jdkan tauladan....yg buruk jdkan smpadan.....hahaha.....tetb jer kan.....maksud sye, klo yg murah tu korg ikut la, yg m'bazir tu jgn la ikut......hehe.....jom layan kira2 ni......

Budget Abah utk majlis sanding:

Catering rm8.50/per head : RM 11,050
Bubur kacang & Teh tarik : RM 300
Kari Kambing : RM1200
Alas meja & kerusi : RM1400 (35 meja, 350 kerusi)
Bunga Meja (fresh flower) : RM590
Sewa Dewan (Lengkap kerusi meja & audio) : RM2200 + Deposit RM500
(deposit burn coz time majlis ada karpet t'bakar 3 inch coz kena sporlight yg jatuh)
kuih bakar : disponser oleh pakman
Penyanyi : RM400 (2 org-RM200 sorg)
MC : RM200
Kompang : RM300
Door Gift (bakul telur) : RM 1000 (door gift RM1 each x 1000)
Bunga Pahar & Bunga Rewang : RM500
Telur : RM 400 (1300 biji)
Gula2 : RM100 (beli kat pasar Pudu sgt2 murah)
Baju pengapit : RM250

Budget Sampingan:

Hotel di dewan Integriti : RM560 (7 bilik-RM80/room-satu mlm)
Hotel di masjid wilayah : RM320 (4 bilik-RM40/room-2 mlm)
Catering majlis nikah : RM 630 (RM9 x 70 org)

Jumlah : RM22,000

Wahhh secara kasar nyer....abah telah spend RM22,000 utk majlis sanding & nikah......thanks sgt2 to abah yg telah b'susah payah b'korban utk kami.....hehe......Kitorg wat majlis sanding ni gabung ngan pihak lelaki....coz tetamu belah Mr. Razak x ramai & kitorg pon mmg sama2 dok KL so utk elak pembaziran, better combine majlis jer kan....Tetamu Mr Razak dlm 300 org & semuanya di sponser oleh abah....hehe....

Actually utk catering majlis sanding, abah cuma bayar RM5500 sebelum majlis & balance nyer selepas majlis.....so xder la beban sgt coz lps majlis, duit tetamu bg cukup2 jer utk cover balance tu....klo korg nak cari catering, cari la yg bleh bayar lps majlis utk x beban sgt.....& korg pon bleh b'sanding ngan tenang.....hahaha......

So jumlah sebenar yg abah spend ialah lbh kurang RM16,000

Budget Saya:

Pakej sanding : RM 6099 - http://www.satrisanggun.com.my/
Pakej lengkap : Satu persalinan sanding lelaki & perempuan termasuk aksesori + payung + bantal nikah + bunga tangan fresh flower, 2 kali make up (nikah & sanding), set pelamin 3 panel fresh flower + alat merenjis, hiasan bilik tidur + fresh flower & hiasan bunga fresh flower meja pengantin, walkways 8 sets, & arch.....

Cameraman : RM 1450
Pakej : 1 x custom album, 2 x sticky album, frame (xingat saiz), outdoor photography session, 2 event coverage (nikah & sanding)

Video : RM500 -nikah & sanding (x sure actual price coz jiran nyer & dia sponser skit.....thanks sgt2 - http://wandetvideographer.blogspot.com/)

Gubahan hantaran : RM800 (utk 9 dulang perempuan & 7 dulang lelaki - RM50 satu hantaran)
(sye sponser gubahan hantaran belah Mr Razak....ihikz!)

Kad kahwin : RM800 (RM1 x 700) + Banner & Bunting (RM30 x 3)

Baju outdoor : RM350
Kasut sanding : RM100
Kasut nikah : RM60
Barang2 Hantaran : RM1600 - Cincin, Sunglasses, jam, Al-Quran+rehal, buah2an & sireh
(perfume, kasut, kain pelekat, coklat - disponser oleh abah & mak)

Jumlah RM11,800.....


Budget Mr razak:

Duit Hantaran : RM8888.88
Mas kawen : RM300
Marhaban : RM200
Barang2 Hantaran : RM3600 - Cincin & duit mas kawen, jam, perfume, telekung, gelang utk shiela (hadiah langkah bendul) & sireh

Jumlah RM13,000

Actually, duit hantaran yg Mr. Razak bg tu sye spend utk pakej sanding & lbh tu sye spend utk apa2 yg patut.....hehe.....time nikah tu kitorg guna cek tipu jerk utk cover coz actually duit hantaran tu mmg dah xder.....yer la kan, byk sgt blanjer so x nak la bebankan parents sye....lgpon kitorg mmg xder wat loan or pinjam kat sapa2.....duit blanjer kawen ni mmg kitorg guna duit gaji bln2.....mmg xder menyimpan pon.....kitorg wat prinsip redah ajer.....hehehe...sejak bln 12 thn lps, Mr Razak telah spend RM2000 monthly dr gaji nyer utk kawen ni....sye plak gaji bln2, sye akan spend lbh kurang 400 or 500 utk beli brg2 hantaran & lain2.....tu jer yg sye mampu.....hehe....so wat jer la apa yg mampu kan....ihikz!

so jumlah sebenar yg sye & Mr Razak spend ialah lbh kurang
RM16, 000.....

Budget Mak:

Baju nikah : RM1200
Langsir bilik : RM1400 (huhu....x perlu kot)
Door gift (marble cake) : RM 660 (RM2.20 x 300) - http://berkatdn.com/
Tudung nikah & outdoor : RM200

Jumlah RM3500.....

So jumlah belanja setelah dicampurkan semua nya adalah RM35,500....huhu.....actually bila dah kira2 ni baru sedar byk gak rupanyer belanja kawen ni.....tp time nak kawen tu mmg x terasa sgt....serius....rsenyer kitorg x der la pening sgt....sblm nak kawen tu mmg kitorg x t'fikir pon cmner nak dpt duit, cmner nak simpan duit....kitorg just follow the flow....ader duit, ada la....xder, xder la....tp Alhamdulillah segala nyer berjalan ngan lancar tanpa ada sebarang masalah.....& of course parents mmg sgt byk m'bantu....thanks sgt2 kat diorg....Tapi satu jer sye nak share, jgn risau psl nak kahwin.....jgn risau psl xder duit....InshaAllah semua nya akan ok....niat nak kahwin tu baik pasti Allah permudahkan jalannyer.....Rezeki pon akan dimurahkan.....yang penting jgn give up, sentiasa sabar & yakin dgn pasangan anda.....hehehe......dannn lg satu nak share, mmg susah lelaki nak kumpul duit coz kdg2 diorg xreti nak manage duit diorg....so mcm sye, sye mmg dah siapkan budget bulanan utk Mr Razak.....sye dah listkan apa yg dia nak bayar every month....so dia just follow budget sye tu (w.pon b'puluh2 kali sye kena ingatkan).....tp kdg2 ader gak yg dia x leh capai.....tp sye flexible & x la m'desak....so last2 mana yg dia x dpt cover tu, sye tlg top up....time tu la baru kita sedar bkn senang nak menempuh alam perkahwinan ni....lg2 bila pikir pasal DUIT!!!.....huhuhu......tp xper, pengorbanan itu penting (w.pon tgh sedeh roadtax expired tp xder duit nak renew....huhu).....

So kpd semua yg bakal menempuh alam perkahwinan....good luck!....U can do it! ihikz!

6 comments:

shiela said...

tabik to my sister..hehe

dari~ummie said...

salam kenal miss elly; ;)
berguna betul entry ni untuk orang2 yang plan nak kahwin..hihi..terima kasih banget! 5 bintang untuk anda!

iEZa said...

salam miss elly, entry ni agak berguna untuk sy coz sy pun akan mendirikan rumah tangga dalam sebulan lebih lg ni....tp bile tggu bajet miss elly, fuh, rasa cam pening gak saya dibuatnya...hehehe...papepun semoga berbahagia slalu....

ELLY said...

Ieza: Hehe...actually sye wat majlis gabung that's y budget cmtu...klo kira2 pon klo wat 2 majlis blah lelaki & perempuan mesti budget around tu jugak...per2 pon t'pulang pd kemampuan kita...sori yer klo budget ni wat awk pening...hehe

Rabia Sensei said...

Thank you for sharing. Tgk budget awak as reference. Tgh kira2 duit nak kawin bulan 12 ni.

Didie Kamila said...

Thanks share budget ni..very useful..