Saturday, May 29, 2010

Rumah oh Rumah.....


Ni la yg memening kan kepala sye.....hehe....pasal rumah.....sye & Mr. Razak belum decide lg mana kitorg nak tinggal lps kawen.....sementara blum dpt rumah, parents sye srh dok jer ngan diorg smpai btul2 ready nak dok sendiri...sye sgt appreciate coz at least bleh mengurangkan skit tekanan kewangan lps kawen nnti....hahaha.....tp....smpai bila nak dok ngan parents kan....& sye rse x adil ngan parents sye coz mcm m'bebankan diorg lak.....lgpon shiela & syapid mesti x selesa....so klo bleh sye mmg nak cpt2 dpt rumah yg sesuai so kitorg leh cpt2 pindah lps kawen nanti.....

Act sye & Mr Razak dah start survey rumah dr bulan 4.....time tu agak semangat jugak cari rumah coz sye dah start keje kat sri petaling....so kitorg cari rumah kat area Bukit Jalil, Puncak Jalil, Sri Petaling & Kinrara.....dulu time sye keje kat s.alam, kitorg plan nak dok puchong.....tp Mr Razak x selesa ngan area puchong coz dia x biasa kat situ.....dia x suka area2 yg dia x biasa.....sye plak bab area mmg xder hal....semua tempat sye okay.....hehe.....

Kiteria yg kitorg cari utk rumah adalah mesti tengah2 antara ofis sye & Mr Razak....sye plak prefer dkt ngan ofis sye, so senang sye nak blk & cpt smpai rumah utk masak mkn mlm (cheh, konon jer masak....hehe).....pastu mesti apartment atau kondo coz Mr Razak x braper suka rumah teres....dia ckp x selamat, xder guard.....klo bleh sye nak ada swimming pool utk menarik minat shiela&syapid dtg ke rumah kitorg nnti....sye lbh suka rumah itu meriah dgn kehadiran keluarga & kwn2....duduk b'2 mesti sunyi kan lg2 dok ngan Mr Razak.....sye dah bayangkan mesti rse mcm sye dok sorg2....coz mesti dia lbh b'minat layan komputer dia, dr layan sye dok pot pet pot pet....hahaha....pastu budget kitorg around rm600 jerk.....x nak lbh dr rm700.....dan....dan....sye tau ni sgt mengada2 tp klo bleh, tingkap apartment tu bkn la tingkap spt dlm gmbar di bwh.....huhu...klo utk bilik sye bleh terima, tp klo ruang tamu x nak la.....sye x tau knp sye x suka....tp mmg sye x suka....huhu....korg jgn salah sangka erk....ni bkn nak belagak, tp mmg sye x suka.....(opy, ko mesti paham kan.....hahaha.....tetiba jerk....) Ada ker patut Mr Razak nak sewa apartment yg tingkap cmni, pastu xder org pon lg dok situ....tp sewa rm450 jerk.....pastu sye ckp la "Klo u dok situ, bila u blk2 keje tgk2 bini u dah mati kena bunuh".....spt biasa dia akan jwb "Yea!".....yer sye tau, dia mmg sengal......hahaha.....

Huhu....Tak mahu.....

Sepanjang pencarian rumah tu, ada la beberapa apartment yg kitorg dah list kan...pastu ada gak yg kitorg dah call, & tanya....so yg plg kitorg nak adalah apartment Casa Riana kat puncak jalil coz mmg strategik & ada swimming pool.....lgpon Mr Razak mcm selesa jer ngan area tu coz dr situ bleh nmpak apartment yg abg dia pnh duduk dulu....sbb tu kot dia rse selamat coz dia pnh dok apartment abg dia tu & biasa ngan area situ..... Casa Riana tu dkt ke equine park so bleh la terus ke Cyber....hehehe.....apartment area sri petaling ngan bukit jalil semua around rm 1k....so mmg x mampu.....kesimpulannyer Casa Riana adalah pilihan terbaik.....tp...tp....semua rumah yg nak disewakan (melalui iklan) kat casa riana tu adalah through agent.....so agak x best gak.....kitorg lg prefer sewa melalui owner terus.....huhu....

Dan....akhirnya, td kitorg dah tgk apartment casa riana tu.....hehe....ada org nak sewakan....terus dr owner......mcm rezeki jer kan....hehe.....rumah tu dtg sndiri kat kitorg.....cmni citer nyer....beberapa hari lps, mak sye gi menjemput jiran2.....pastu ada sorg jiran sye kat blkg2 rumah sye ni, kwn ofis dia gak, pnh mintak tlg mak sye psl loan apartment yg wife dia beli (dulu mak sye keje kat bahagian perumahan)....pastu ntah mcm mana, dia bleh citer plak dia nak cari org nak sewa apartment dia tu.....pastu dia ckp dia x ksh, x bayar deposit & terus masuk pon xper.....then mak sye tanya la apartment dia tu kat mana.....dia ckp la CASA RIANA kat puncak jalil.....see....apartment tu dtg sndiri.....hahaha.....lps tgk td, ader 2 benda mcm kena pikir balik.....1st, memula owner tu nak sewakan rm600....tp rupanyer tu belum msk maintanance, lps msk maintanance jd rm650.....2nd, rumah tu agak kecik bg sye....sye pikir, klo family & kwn2 nak dtg mesti x selesa.....huhu.....tp Mr Razak kata tu dah ok coz kitorg dok b'2 jerk.....hmmm.....td time gi tgk, sye bwk mak sye.....mak sye asyik ckp jauh jerk.....sye tanyer la jauh dr mana?.....coz sye dah tunjuk ofis sye, then dia ckp dekat la jugak.....rupanyer dia maksudkan jauh dr rumah dia.....huhu.....cmner erk.....perlu ker sye cari rumah yg dkt ngan family sye, coz sye rse tu dah cukup dekat dah.....Mr Razak pon satu, agak sengal (lps kawen dah xleh ckp sengal...derhaka, so baik ckp skrg...ihikz!) di mana td dia bleh ikut jln yg jauh plak....ikut jer la jln stadium bkt jalil tu, xder la jauh sgt.....tu yg wat mak sye rse jauh bebenor.....huhu....xper la, ada masa lg nak decide coz owner tu mmg x kesah kitorg nak masuk bila....coz dia ckp, dia xder la b'iya2 nak sewakan, tp sbb kenal mak sye so dia berani nak sewakan....& mak sye pon dah promote klo dia bg sye sewa mmg untung coz sye sgt pembersih.....adeh....x suka nyer.....tetb sye t'ingat time dok hostel dulu, mcm mana sye bleh gler2 bersihkan bilik tu w.pon dah nak kluar dr situ.....x nak kena denda nyer psl....huhu.....untung uniten ada student mcm sye.....hahaha......

so...akhir entry sye, sila la tgk pic apartment Casa Riana tu.....sesuai kah utk kami???.....

Gambar keseluruhan.....

Floor Plan.....Hehe....nak gak letak coz ni la keje sye kat ofis.....wat drawing.....ihikz!

Rumah yg kitorg tgk td, tepi skit dr view swimming pool ni....kira nmpak gak swimming pool....& rumah tu tingkat 3......

Sye rse ruang ini hanya cukup utk living room....x tau cmner nak letak meja mkn....huhu.....

Master bedroom.....ok la gak....sye pon kecik, xperlu ruang besar2....haha.....

Sye rse mak sye telah b'kira2 utk mewasiatkan langsir yg baru dia beli tu utk diletakkan di sliding door ini coz td dia siap tanya brapa tinggi sliding door ini.....& klo betul....Yea!....langsir tu b'harga seribu lbh.....hahaha.....(mata duitan gak aku ni)

Sehingga bertemu lg....bye2.....

(semua pic ni sye amik kat internet, td time tgk rumah x sempat nak amik gambar & segan plak ngan owner tu....hehe)


No comments: