Saturday, May 29, 2010

Rumah oh Rumah.....


Ni la yg memening kan kepala sye.....hehe....pasal rumah.....sye & Mr. Razak belum decide lg mana kitorg nak tinggal lps kawen.....sementara blum dpt rumah, parents sye srh dok jer ngan diorg smpai btul2 ready nak dok sendiri...sye sgt appreciate coz at least bleh mengurangkan skit tekanan kewangan lps kawen nnti....hahaha.....tp....smpai bila nak dok ngan parents kan....& sye rse x adil ngan parents sye coz mcm m'bebankan diorg lak.....lgpon shiela & syapid mesti x selesa....so klo bleh sye mmg nak cpt2 dpt rumah yg sesuai so kitorg leh cpt2 pindah lps kawen nanti.....

Act sye & Mr Razak dah start survey rumah dr bulan 4.....time tu agak semangat jugak cari rumah coz sye dah start keje kat sri petaling....so kitorg cari rumah kat area Bukit Jalil, Puncak Jalil, Sri Petaling & Kinrara.....dulu time sye keje kat s.alam, kitorg plan nak dok puchong.....tp Mr Razak x selesa ngan area puchong coz dia x biasa kat situ.....dia x suka area2 yg dia x biasa.....sye plak bab area mmg xder hal....semua tempat sye okay.....hehe.....

Kiteria yg kitorg cari utk rumah adalah mesti tengah2 antara ofis sye & Mr Razak....sye plak prefer dkt ngan ofis sye, so senang sye nak blk & cpt smpai rumah utk masak mkn mlm (cheh, konon jer masak....hehe).....pastu mesti apartment atau kondo coz Mr Razak x braper suka rumah teres....dia ckp x selamat, xder guard.....klo bleh sye nak ada swimming pool utk menarik minat shiela&syapid dtg ke rumah kitorg nnti....sye lbh suka rumah itu meriah dgn kehadiran keluarga & kwn2....duduk b'2 mesti sunyi kan lg2 dok ngan Mr Razak.....sye dah bayangkan mesti rse mcm sye dok sorg2....coz mesti dia lbh b'minat layan komputer dia, dr layan sye dok pot pet pot pet....hahaha....pastu budget kitorg around rm600 jerk.....x nak lbh dr rm700.....dan....dan....sye tau ni sgt mengada2 tp klo bleh, tingkap apartment tu bkn la tingkap spt dlm gmbar di bwh.....huhu...klo utk bilik sye bleh terima, tp klo ruang tamu x nak la.....sye x tau knp sye x suka....tp mmg sye x suka....huhu....korg jgn salah sangka erk....ni bkn nak belagak, tp mmg sye x suka.....(opy, ko mesti paham kan.....hahaha.....tetiba jerk....) Ada ker patut Mr Razak nak sewa apartment yg tingkap cmni, pastu xder org pon lg dok situ....tp sewa rm450 jerk.....pastu sye ckp la "Klo u dok situ, bila u blk2 keje tgk2 bini u dah mati kena bunuh".....spt biasa dia akan jwb "Yea!".....yer sye tau, dia mmg sengal......hahaha.....

Huhu....Tak mahu.....

Sepanjang pencarian rumah tu, ada la beberapa apartment yg kitorg dah list kan...pastu ada gak yg kitorg dah call, & tanya....so yg plg kitorg nak adalah apartment Casa Riana kat puncak jalil coz mmg strategik & ada swimming pool.....lgpon Mr Razak mcm selesa jer ngan area tu coz dr situ bleh nmpak apartment yg abg dia pnh duduk dulu....sbb tu kot dia rse selamat coz dia pnh dok apartment abg dia tu & biasa ngan area situ..... Casa Riana tu dkt ke equine park so bleh la terus ke Cyber....hehehe.....apartment area sri petaling ngan bukit jalil semua around rm 1k....so mmg x mampu.....kesimpulannyer Casa Riana adalah pilihan terbaik.....tp...tp....semua rumah yg nak disewakan (melalui iklan) kat casa riana tu adalah through agent.....so agak x best gak.....kitorg lg prefer sewa melalui owner terus.....huhu....

Dan....akhirnya, td kitorg dah tgk apartment casa riana tu.....hehe....ada org nak sewakan....terus dr owner......mcm rezeki jer kan....hehe.....rumah tu dtg sndiri kat kitorg.....cmni citer nyer....beberapa hari lps, mak sye gi menjemput jiran2.....pastu ada sorg jiran sye kat blkg2 rumah sye ni, kwn ofis dia gak, pnh mintak tlg mak sye psl loan apartment yg wife dia beli (dulu mak sye keje kat bahagian perumahan)....pastu ntah mcm mana, dia bleh citer plak dia nak cari org nak sewa apartment dia tu.....pastu dia ckp dia x ksh, x bayar deposit & terus masuk pon xper.....then mak sye tanya la apartment dia tu kat mana.....dia ckp la CASA RIANA kat puncak jalil.....see....apartment tu dtg sndiri.....hahaha.....lps tgk td, ader 2 benda mcm kena pikir balik.....1st, memula owner tu nak sewakan rm600....tp rupanyer tu belum msk maintanance, lps msk maintanance jd rm650.....2nd, rumah tu agak kecik bg sye....sye pikir, klo family & kwn2 nak dtg mesti x selesa.....huhu.....tp Mr Razak kata tu dah ok coz kitorg dok b'2 jerk.....hmmm.....td time gi tgk, sye bwk mak sye.....mak sye asyik ckp jauh jerk.....sye tanyer la jauh dr mana?.....coz sye dah tunjuk ofis sye, then dia ckp dekat la jugak.....rupanyer dia maksudkan jauh dr rumah dia.....huhu.....cmner erk.....perlu ker sye cari rumah yg dkt ngan family sye, coz sye rse tu dah cukup dekat dah.....Mr Razak pon satu, agak sengal (lps kawen dah xleh ckp sengal...derhaka, so baik ckp skrg...ihikz!) di mana td dia bleh ikut jln yg jauh plak....ikut jer la jln stadium bkt jalil tu, xder la jauh sgt.....tu yg wat mak sye rse jauh bebenor.....huhu....xper la, ada masa lg nak decide coz owner tu mmg x kesah kitorg nak masuk bila....coz dia ckp, dia xder la b'iya2 nak sewakan, tp sbb kenal mak sye so dia berani nak sewakan....& mak sye pon dah promote klo dia bg sye sewa mmg untung coz sye sgt pembersih.....adeh....x suka nyer.....tetb sye t'ingat time dok hostel dulu, mcm mana sye bleh gler2 bersihkan bilik tu w.pon dah nak kluar dr situ.....x nak kena denda nyer psl....huhu.....untung uniten ada student mcm sye.....hahaha......

so...akhir entry sye, sila la tgk pic apartment Casa Riana tu.....sesuai kah utk kami???.....

Gambar keseluruhan.....

Floor Plan.....Hehe....nak gak letak coz ni la keje sye kat ofis.....wat drawing.....ihikz!

Rumah yg kitorg tgk td, tepi skit dr view swimming pool ni....kira nmpak gak swimming pool....& rumah tu tingkat 3......

Sye rse ruang ini hanya cukup utk living room....x tau cmner nak letak meja mkn....huhu.....

Master bedroom.....ok la gak....sye pon kecik, xperlu ruang besar2....haha.....

Sye rse mak sye telah b'kira2 utk mewasiatkan langsir yg baru dia beli tu utk diletakkan di sliding door ini coz td dia siap tanya brapa tinggi sliding door ini.....& klo betul....Yea!....langsir tu b'harga seribu lbh.....hahaha.....(mata duitan gak aku ni)

Sehingga bertemu lg....bye2.....

(semua pic ni sye amik kat internet, td time tgk rumah x sempat nak amik gambar & segan plak ngan owner tu....hehe)


Lagi Pasal Persiapan.....


Jom tgk pilihan warna yg sye pilih utk barang2 hantaran sye.....

Korg rse ok x erk.....abaikan plastik kat blkg tu.....tu door gift yg smpai skrg x siap2......haha.....actually kan mula2 sye nak tempah hantaran ni kat org lain pastu nak guna fresh flower dgn tema kuning (bunga matahari) & pink (ros).........sye mmg dah lama b'hajat nak guna fresh flower utk hantaran....tp malangnyer org yg sye nak mintak gubah tu mcm bz so x dpt la....last minute mak sye cari org lain iaitu jiran sye....tp sye still nak mengekalkan warna kuning & pink....ni ada beberapa brg yg dah siap so sye bwk blk rumah....then bila abah tgk dia tanyer "ko rasa lawa ker ni?".....hahaha....sye pon tanyer la "kenapa?....x lawa ker?".....abah jwb "ntah, ada kuning, ada pink"......pastu sye ckp "kaler tu org yg pilih".....abah ckp "oh, x boleh salah kan dia la".....hahahha.....sye plg x suka klo abah sye komen2 negatif coz slalu komen dia tu betul.....hehe....so korg tgk ok ker....coz bg sye mmg dah ok dah ni.....act sye budget rm50 utk gubah satu hantaran so sgt b'nasib baik coz jiran sye tu mmg amik rm50 utk satu hantaran.....kesimpulannyer sye rse x kesah la org nak ckp aper ker kan....janji sesuai ngan budget sye & nasib baik ada org nak gubah.....hehehe.....

Semalam aktiviti sye seharian wat bunga pahar jerk.....bunga pahar ni kitorg beli dah siap kat air hitam sekali ngan door gift aritu.....tp still kena gubah skit2 la....coz bunga ni dlm kotak dia x kembangkan....so kena kembang kan & modify skit....coz mak sye nak guna telur tiruan kaler silver tu.....mmg nampak lawa tp agak melecehkan.....dlm telur tu sye letak gula2 jerk.....memula mak sye nak letak kurma & kismis....tp setelah dia tgk harga kurma yg mahal, terus x jd.....hehe....so sblm dia pikir utk letak benda yg bkn2 lg, baik sye letak gula2 jerk & semua telur sebyk 100 tu dah siap sye letak gula2.....smlm sye dah siapkan 50....so tinggal 50 lg belum siap....penat gak wat ni.....tp lps tgk dah jd, & lawa....sgt la puas ati....mak sye pon ckp lawa.....time dlm kotak tu x nmpak lawa sgt.....hehe.....tahu kah anda bahawa mak sye memula nak beli bunga pahar ngan harga rm7 sabatang....owwhhh sye mmg dah pening dah time tu coz dia mmg btul2 dah suka & t'pengaruh ngan org kedai tu....dia dah siap nak bayar deposit lg....klo 100 batang dah rm700.....adehh sgt la m'bazir coz byk lg menda boleh beli kan....so sye pon nasihatkan dia supaya jgn m'bazir & dia pon akhirnyer ikut nasihat sye (klo bab2 m'beli ni mmg sye lbh b'fikiran matang & rasional dr mak sye....hehe).....& sye rse sye mewarisi sedikit sifat kedekut bapak sye.....hahaha.....

Haaa tau x, bunga pahar ni sye tgk kat Jln TAR harga dia rm3.50 sebatang.....tp sye beli kat air hitam dlm rm2.40 jerk.....murah kan....hehe.....ok la ni, lawa pon lawa.....xder la harga smpai rm7.....ihikz!

So tu jer la dulu, nnti ada citer baru sye update lg.....hehehe.....daaaa


Friday, May 28, 2010

I love my friends.....


Ucapan....aku mmg x reti nak bagi ucapan, lg2 klo time org wat surprise....time tu mesti terharu x terkata & mmg x bleh b'kata2 pon....keke....so aku bg ucapan kat sini.....apa aku nak ckp ni actually aku dah lama karang dlm hati.....hehe....thanks coz sudi share suka duka aku selama ni.....thanks sebab selalu ada, time aku perlukan korg.....korg mmg byk wat aku happy.....time korg wat surprise td, aku mmg btul2 t'haru.....aku t'pikir aku deserve ker semua ni....korg sgt best, slalu ingat aku.....aku harap selama ni aku dah jadi kawan yg baik utk korg.....aku mintak maaf klo ada wat salah silap or ada apa2 yg korg terasa slama kita kawan.....doakan perkahwinan aku kekal smpai akhir hayat.....aku sntiasa doakan kebahagiaan korg.....sayang korg sgt2.....thanks a lot for your truly friendship.....saat b'sama korg akan aku kenang selamanyer....semoga persahabatan kita kekal hingga hujung nyawa............

Unitens.....2006

Ampang girls.....2008

Wednesday, May 26, 2010

Cerita persiapan perkahwinanku....


Seperti yg anda tahu, lg 8 hari jer hari yg di nanti2.....act x nanti sgt pon.....haha.....persiapan dah 80% kot......ada lg la yg blum ready tp bisa diatur.....

Pengapit......akhirnyer sye telah meminta mmber ampang girl sye iaitu Bib utk jadi pengapit......pemilihan ini dia dibuat adalah kerana bib ada baju ngan tone warna ungu yg sye nak.....coz pada mulanyer sye mmg xder budget utk beli baju pengapit, tp last2 abah setuju nak sponser......hehe.....so bib pon dah setuju.....jd proceed.....thanks bib.....act bkn senang yer sye nak wat pilihan ni......lama gak sye pikir.....mak sye dah push2 & tanyer2 sapa pengapit sye.....sye ada 12 kwn plg rapat.....mmg susah nak pilih sorg dr 12 ni......klo bleh sye nak semua jd pengapit.....so utk menyenarai pendekkan calon2 pengapit, sye list kan kwn2 yg tinggal dkt ngan umah sye....so senang, xder susah & jauh sgt nak b'ulang alik.....so mereka adalah opy, am, bib, linda, ell & ipah.....then opy & am mmg sye pening nak wat pilihan coz dua2 adalah kwn sye yg plg plg plg rapat, di mana sye mmg xbleh nak pilih slh sorg.....so sye keluarkan dua2 dr senarai.....so tinggal bib, linda, ell, & ipah.....ell dah kawen so takut susah kan dia....so ell out.....ipah slalu bz, so takut dia ader hal....ipah out....so yg tinggal linda & bib.....so kesimpulannyer yg mengukuhkan pilihan sye adalah bib coz reason memula yg sye nyatakan td.....hahaha.....

Kalau la pengapit bleh ramai2, kan best......hehe....sye pilih warna ungu yg lbh gelap utk baju pengapit lelaki & pompuan....hope nmpak lawa nanti....hehe.....

Tahukah anda bahawa utk perkahwinan sye, sye mempunyai 3 design kad yg berlainan?.....haha....yer....ini adalah fakta, bkn auta......kad mula2 yg sye wat adalah 700 keping di mana sye rse dah cukup utk kedua2 belah pihak sye & Mr. Razak.....dr 700 tu, pihak sye amik 550 & Mr Razak 150.....sye ingat dah cukup.....sye nyer kwn2, sye guna 100 kad.....kwn2 shiela & syapid dlm 50 kad.....so parents sye amik 400 kad.....rupanyer x cukup lg....kwn2 diorg mmg sgt la ramai.....so abah telah menempah lg 200 kad.....kan aritu abah x puas ati ngan kad sye yg dia ckp nmpak murah & x lawa.....so dia tempah ikut citarasa dia.....dia tempah kat LH Creative Pudu.....kat situ mmg sejuta kali lg bagus dr tempat sye tempah, Officemart Setiawangsa......huhu....I have to admit that my father is right....my card look dull & cheap.....tp x nak ckp kat dia coz nnti dia ckp sye degil.....huhu.....

Ini lah kad yg sye tempah......

Kad yg abah tempah kat LH Creative......sye suka yg kaler pink tu.....hehe....korg jgn tempah kad separate cmni tau.....coz harga akan jd lg mahal.....baik tempah skali jer terus.....so korg kena btul2 plan la braper tetamu nak jemput.....mcm family sye, coz baru 1st time wat majlis kawen, so mmg x tau......huhu....xper, belajar dr kesilapan.....

Bunting & Banner pon dah siap.....yer design nyer direka oleh Mr Razak.....2bln dia amik masa nak siapkan benda ni.....hampeh tul.....bila sye dah perli2 dia baru la dia sibuk nak siapkan.....klo x, asyik xder mood la aper la....."u, xper la bunting ngan banner tu....x yah la siap kan....lps kawen pon xper".......haha.....best kan kena ayat cmtu......

So ini la hasilnyer......hahahaha......ok kan ajer.....

Yang lain....so far ader lg skit2....brg2 hantaran sye tempah kat jiran rumah sye.....dia setuju nak watkan hantaran sye & Mr. Razak.....so 16 hantaran semuanyer.....sye 9, Mr Razak 7.....tu pon last minute tukar plan....coz memula nak wat 7-5 jerk.....tp semua x setuju coz klo 5 tu, mmg x cukup utk hantar sireh.....org tua2 ckp x bleh, sireh tu adat....terpaksa la ikut w.pon semua ni just meremehkan keadaan....so jd la 7.....oleh kerana Mr Razak antar 7, sye plak t'paksa la balas 9.....huhu.....nasib baik mak & abah sponser lg 2 brg coz sye mmg dah xder budget.....mak bg perfume paco rabanne & abah bg kasut Bonia.....ini sudah lebih, brg2 sye bg semua best.....brg Mr Razak bg kena budget2.....haha.....act x best gak parents sye sponser coz klo bleh biar la brg2 ni sye guna duit sndiri.....tp mak sye insist nak bg, so xper la 2 brg jerk....tema kaler utk brg hantaran adalah kuning & pink.....

Door gift ada lg 300 yg blum siap.....bunga pahar x start wat lg.....pastu bunga rewang ada 50 nak kena wat.....semua tu sye jugak yg kena wat.....pastu rumah x start kemas lg.....itu pon sye.....xper la....x kesah la....b'susah2 dahulu, b'senang2 kemudian.....cuma sye sgt riso sye akan kepenatan & x cukup tdo mcm time b'tunang aritu.....huhu.....coz klo sye penat, mmg akan nmpak kat muka sye xbleh nak cover2.....

Katering time nikah & majlis sanding semua parents sye dah uruskan.....cuma aturcara majlis blum finalize lg.....abah amik 2 org penyanyi pentarama.....pastu ada marhaban....kompang.....semua tu biar la syapid & abah pikir coz diorg kononnyer sgt terer bab2 organize event ni......syapid aktif organize event2 kat U dia.....abah lak slalu wat event peringkat kebangsaan.....so hope ok la kan....tp yg x best nyer, sye request penari tp x dpt coz abah kata stage kecik pastu dah penuh ngan pelamin so xder space.....nak wat cmner kan....huhu.....

Act stress jugak nak kawen ni.....byk btul nak kena pikir....lg2 pasal duit....adeh.....semak fikiran.....sye rse sye dah hilang fokus lately......wat keje kat ofis pon mcm blur2.....byk sgt pikir kot......bila la semua ni nak b'akhir.....uhukz!

Sunday, May 23, 2010

Errkkkk......


LAGI 12 HARI JER.....HUHU.....

SERAMNYA.....

SUDAH BERSEDIAKAH AKU???.....

SELAMAT TINGGAL ZAMAN BUJANG......

WAAAAA.......

Sunday, May 16, 2010

Fitting baju.....


Semalam sye & Mr Razak telah ke Satri's utk fitting baju sanding.....sye agak b'puas hati ngan baju pilihan sye tu.....tapi......

Lps balik dr fitting baju, sye tanyer Mr. Razak, ok x baju tu, dia bleh jwb....
"time I tgk u pakai baju tu, mata i jadik macam.....

Dia bg komen yg x best.....so sye ckp la klo org lain tgk tunang diorg pakai baju kawen mesti ckp "u r the most beautiful girl I've ever seen".....tp Mr Razak......sgt la menyakitkan hati.....pastu sye bengang la kan.....pastu dia ckp org lain tu hipokrit, dia x hipokrit......

then I said "X boleh ker u jadik hipokrit for the 1st time in ur life utk jaga hati I"......dia ckp x bleh......hahahaha....

so kesimpulannyer sye bengang & lantak la.....x lawa pon xper la, malas dah nak pikir......tp masalahnyer smpai skrg sye t'pikir2, lawa ker x baju tu.....adehhh sgt menganggu fikiran btul la.....