Monday, April 19, 2010

Persediaan Perkahwinanku.....


Hi semua....lama nyer x update blog ni....hari ni baru ada mood plus skrg hidup sye dah kembali normal.....hehe.....lg 47 hari jerk sye nak kawen.....wahhh cepat btul masa b'lalu.....x terasa pon....tau2 lg 2 weeks nak masuk bulan 5.....then bulan 6....serammm.....

Actually preparation sye dah start dr bulan 12 lg....time tu dah start beli brg2 hantaran sikit2.....dpt gaji jerk, beli brg...dpt gaji jerk, beli brg.....so agak sesak skit tiap2 bulan smpai la skrg ni.....lg2 Mr. Razak.....half gaji dia mmg habis utk wedding kitorg ni.....nak kena kumpul duit hantaran bln2 lg.....lgpon dia start kumpul duit bln 1.....so mmg la amat memeningkan kepala.....hahaha.....org lain kumpul duit sethn, dia 5 bln jerk.....tp xper, nak wat cmner, coz dia byk tanggungan.....so sye mmg kena phm.....ksian gak la....huhu.....

Bulan 1 lps sye dah pilih butik mana utk pakej kawen....actually x byk sgt yg sye survey coz semakin sye survey semakin pening kepala....memula sgt minat nak amik pakej kat Rinz Suzana kat Taman Permata tu.....tp malangnyer, utk wedding bln 6 tu dah fully booked....so try tgk kat Alinas.....tp sye mmg x berkenan coz sgt traditional.....pastu ada gak tgk2 kat pameran pengantin......tp time pameran mmg sgt susah nak wat pilihan coz diorg x tunjuk full collection baju diorg, & pakej pon kebanyakkan nyer x sesuai ngan apa yg sye nak.....then last2 oleh kerana sye & Mr Razak slalu makan kat kedai mamak Rashid Ampang Point tu maka ternampaklah sye satu butik pengantin kat situ yg diberi nama Satri's Anggun......sye pon gi la survey.....service pon ok....diorg layan jerk semua yg sye tanyer so kat situ sye dah puas ati....tp x wat decision lg coz kena dpt approval dr Pn Noraihan dulu.....coz x nak la klo sye suka, nnti diorg x suka plak kan.....Then lps tu baru la sye bwk Pn Noraihan ngan Shiela gi tgk butik tu......harga dia mmg dlm range budget sye & Mr Razak.....sblm sye betul2 amik pakej kat situ, sye try 3 baju....baju 1st ngan 2nd x sesuai....tp baju 3rd sgt cantik & kena ngan badan sye yg agak gebu ini.....owh baju tu shiela yg pilih okay.....then, dah jumpa baju yg sesuai baru la sye buat keputusan utk amik pakej kat situ jerk....pemilihan ini dibuat adalah kerana:

1) Butik ni sgt dekat ngan rumah sye so sye x pyh susah2 nak drive kehujung dunia & if anything senang nak gi situ
2) Sye dah bekenan ngan baju kat situ
3) Koleksi pelamin dia agak moden sesuai ngan taste sye w.pon x la mcm yg sye impikan tp sye try be realistic....hehe
4) Of course service yg baik
5) Owner dia sgt pandai memberi idea & sye ske ngan idea dia
6) Pakej dia sgt sesuai ngan apa yg sye nak
7) Sye mmg dah malas nak b'fikir...bukan senang yer nak buat pilihan kena pikir 70juta kali.

Okay, cukup la 7 sebab.....sebab yg ke 8, kita tgk time pelamin dah pasang nanti samada ok ker x.....hehehe......hopefully ok la kan....takut nyer.....huhu.....baju yg sye pilih tu warna putih, sye mmg idamkan utk bersanding ngan baju putih or silver....lgpon klo baju dah putih pelamin senang bleh wat purple jerk.....klo baju purple, pening plak nak pikir pelamin nak wat cmner.....tu la sbb sye pilih baju putih....hehe....so kesimpulannyer, mmg dah confirm tema majlis tu nanti adalah purple....family blah sye & Mr Razak pon akan pakai purple.....x tau la lawa ker x, tp sye mmg redah ajer......malas nak pikir dah....hehe....

Butik Satri's Anggun....byk gak koleksi baju dia....semua lawa2.... http://www.satrisanggun.com.my/ (ni website dia klo ada yg berminat....hehe)

Perkara paling penting skali adalah daftar kawen....tu kitorg awal2 lg dah wat....oleh kerana kebenaran berkahwin tu valid 3 bulan....so bln 3 lps kitorg dah pergi ke JAWI & JAIS utk uruskan.....ok kat sini sye nak share skit procedure daftar kahwin tu since time sye daftar aritu sgt la kelam kabut & kitorg mcm x tau apa2.....tp nasib baik setel gak.....ok actually alamat rumah sye adalah Selangor.....so sye kena mendapatkan sign & cop jurunikah di masjid area rumah sye yg juga berada dlm kwsn selangor.....utk berkahwin dgn lelaki yg bukan dlm negeri yg sama, lelaki mesti m'dpt surat kebenaran berkahwin dulu baru la perempuan boleh m'daftar kahwin.....rumah Mr Razak adalah KL so spt biasa kena dpt sign & cop jurunikah masjid terdekat ngan umah dia, then bawa borang utk daftar kat JAWI......opss sblm tu, pasti kan borang lengkap & disertakan ngan surat akuan bujang dr majikan, HIV test & sijil kahwin ori & fotostat.......kat JAWI permohonan berkahwin tu cuma mengambil masa beberapa minit utk lulus & surat kebenaran berkahwin akan dikeluarkan time tu juga.....then dengan surat kebenaran berkahwin Mr Razak tu sye sertakan dlm borang permohonan kawin sye & sye kena daftar di JAIS.....utk kwsn rumah sye iaitu ampang, JAIS adalah daerah hulu langat iaitu di Kajang.....Kat JAIS diorg semak semua borang, dah lengkap then diorg proses sehari baru la dpt surat kebenaran kahwin utk sye plak.....oleh kerana sye memohon utk berkahwin di KL so surat kebenaran kahwin tu sye kena hantar ke JAWI balik.....actually semua ni bleh setel sehari....tp kat JAIS lambat skit la coz nak dpt surat kebenaran kawen tu mkn masa sehari....esoknyer baru bleh amik.....Alhamdulillah setel.....hopefully x der masalah.....& InshaAllah sye akan bernikah di Masjid Wilayah Jln Duta pada 5 hb 6 2010 pukul 9 pagi.....

Proses mengisi borang kahwin di Oldtown Waterfront Ampang.....hehe

Tak tau la knp sye rse isi borang ni lg susah dr isi borang apply U.....haha....mungkin kerana sye isi b'sama2 Mr Razak kot.....slalu isi borang sorg2....ni berdua....& utk pengetahuan semua, ini adalah cubaan ke2 utk mengisi borang slps cubaan pertama gagal & sye telah merajuk selama seminggu, then baru la cubaan ke2 ini dibuat....susah kan.....hehe.....

Okay setel bab pakej & daftar kahwin......utk preparation kawen ni, sye telah m'bahagi kan tugas2 kpd ahli2 keluarga.....psl catering, dewan, DJ & majlis nikah semua abah & mak urus.....cameraman, video & banner bunting semua Mr Razak urus......sye plak urus psl kad kawen & pakej kawen juga semua keputusan mesti m'dpt approval sye dulu sehingga sye di katakan sgt cerewet.....huhu.....syafiq kena kumpul kan kawan2 dia utk tlg apa yg patut....hehe.....shiela plak telah m'sponser cadar pengantin & sbg advisor bab2 baju ni.....door gift & bunga pahar kitorg akan wat sama2 (tp setakat ni sye sorg jerk yg wat, shiela tlg memula jerk tp skrg dah x tlg dah...huhu)......kitorg akan bg telur sbg door gift & parents Mr Razak akan tlg sediakan telur2 itu, ni utk 1000 org so amatla byk.....huhu....

So far ok la....xder la yg stress sgt.....cuma door gift tu sye baru siapkan 400 biji so ader lg 600 utk wat.....door gift ni kitorg beli kat ayer hitam johor 3 minggu lps.....knp beli smpai ke sana???.....sbb 4bln lps parents sye ada pergi kenduri kat johor then balik dr kenduri dorg singgah kat ayer hitam pastu telah b'kenan ngan satu bakul kecik yg comel ni....harga pon sgt murah, RM1 sebiji.....diorg beli satu utk sample tunjuk kat sye....sye pon bekenan coz simple & cantik pastu mmg dah siap x yah touch up2 lg so x der la keje nak wat utk door gift ni.....pastu 3 minggu lps baru ader masa nak gi ayer hitam tu....tp malangnyer kitorg gi walk in jer, x wat appointment ngan owner kedai dulu since no. hp owner tu hilang....so sampai2 situ, owner tu xder.....pastu bakul tu pon dah xder.....hampeh....memula pikir mcm sia2 jerk gi situ tp x dpt beli....tp nasib baik pekerja kedai tu telah m'suggest kan kitorg utk gi satu kedai cina ni, & tanyer kat situ.....so kitorg pon gi la.....nasib baik bakul tu ada, cuma diorg xbleh nak deco bakul tu....so kitorg kena la beli riben & bunga utk m'cantikkan bakul tu.....mmg xder masalah tp klo dah 1000 biji nak wat, adehhh penat gak la.....tp ok la at least x sia2 gi jauh2 smpai ayer hitam.....bunga pahar pon kitorg beli kat situ gak.....mmg sgt murah compare to Nilai.....tp kos nak gi ke Johor tu mahal gak la ngan tol & minyak lg.....hehe.....

Muka happy dpt beli bakul....kereta penuh ngan 1000 bakul, tp nasib baik muat.....hehe....

Kad kahwin dlm bln 3 sye dah tempah....& dah 2 weeks siap.....tp belum edarkan lg.....skrg tgh dlm proses mengumpul alamat & list down nama kawan2.....takut sgt ada yg tertinggal.....sye pon dah byk kali tukar tempat kerja so byk la kawan2 & ader yg sye dah x ingat nama pastu x sure diorg ingat sye lg ker x....huhu.....pasal kad ni sye mmg sgt x puas hati.....sye tempah kad ni kat officemart setiawangsa.....kedai tu kedai melayu....so sye fikir service mesti ok la kan.....actually pekerja dia punya service mmg ok & diorg layan bagus.....tp owner dia, sgt la tak friendly & mcm sombong.....sye sgt x suka.....& yg plg buat sye marah, time sye setelkan full payment & amik kad yg dah siap, dia dgn tiba2 boleh ckp yg harga tu kena tambah RM70 lg.....sye dah angin gila time tu smpai m'gigil kerana menahan kemarahan (sye boleh tumbuk org klo angin sye naik satu badan).....mana boleh mcm tu nak b'niaga....memula dah setuju harga lain, tetb nak naikkan harga sesuka hati tanpa bgtau dulu.....sye bengang la kan....nasib baik ada resit & sye ckp xbleh la wat cmtu....last2 dia setuju x pyh bayar RM70 tu.....mcm ni ker malayu b'niaga....bkn nak kutuk kaum sendiri tp sye lg suka beli kat cina coz diorg layan customer diorg sgt bagus & xder double standard.....semua org diorg layan sama.....sye rse klo sye tempah kad yg rm5 satu kad & amik 1000 keping kad mungkin dia akan layan lbh baik.....huh.....lg satu yg buat sye marah, ada satu nombor silap dlm kad tu....nombor hp mak sye silap satu nombor.....actually sye dah betulkan kesalahan tu time check draft kad.....& dah bgtau dia utk betulkan tp sye x sure mcm mana still boleh silap....mungkin dia sgt careless & lupa nak betulkan & sye plak assume x kan la dia selembab tu smpai benda tu pon nak betulkan 2 kali padahal satu nombor jerk so sye over look benda tu lps dia wat 2nd draft.....sye percaya sye x kan silap, sye mmg dah betulkan....hey bayangkan la sye check drawing kot hari2, lg la complicated so x kan la satu nombor sye x perasan kan....tp sye malas la nak besar2 kan isu ni....so redha jer la....lgpon ader 3 nombor hp lain yg org bleh contact.....w.pon dlm hati mmg sgt bengang....huhu....

So far segala2nyer berjalan lancar......skrg cuma catering x confirm lg coz owner catering tu tgh gi umrah, skrg still kat sana lg.....Lps diorg balik baru la kitorg akan discuss & confirm kan semua.....hope xder masalah.....dewan mmg dah confirm kat Dewan Integriti Jln Duta tu.....

Cameraman pon dah confirm, sye amik ngan kawan ayah sye coz sgt murah & time betunang aritu pon amik ngan dia gak.....

Cuma skrg sye masih belum ada PENGAPIT.....huhu....sye risau la plak coz ada yg ckp klo amik pengapit org yg belum kawen, takut pengapit tu jd andartu.....so kira mcm pantang la kan....sye x percaya benda ni......coz jodoh semua ditentukan oleh Allah SWT.....tp sye x nak la dipersalahkan kemudian hari.....so sye kena gak la amik berat psl ni.....kawan sye yg dah kahwin CT sorg jerk.....tp dia tgh pregnent so mesti x bleh b'diri lama2......per2 pon klo xder gak pengapit, ada kakak sedara sye sudi jd pengapit......dia dah kawen tp dia srh jdkan dia last choice la if dah xder org sgt.....hehe.....

Ok.....Tu jer la cerita sye.....doakan semua b'jalan lancar yer.....ni 1st majlis kahwin dlm family sye.....so mmg xder experience lgsung & mak sye sgt la risau smpai dia ckp sejak sye nak kahwin ni dia mmg x leh tdo lena....huhu.....semoga semua ni dpt b'akhir ngan cepat, sempurna & dpt puaskan hati semua pihak.....yg penting semua sedara mara & kawan2 dpt dtg meriahkan majlis.....hehe.....

daaaaa.........

2 comments:

SoFiA.opY said...

walaupon entry ini panjang, ku gagahi jua membaca sehingga ke titik yang terakhir!hahah

aku pon mendoakan segalanya berjalan dengan selamat so lepas ni ko pon boleh pening bersama2 denganku untuk wedding i pulak!HAHAH

cepatla bulan 6!cepat la Elly junior kuar!hahah

ELLY said...

hahaha.....thanks2 coz m'baca smpai titik akhir....sekurang2 nyer bleh memantapkan penguasaan bahasa melayu ko....hahahahhaha.....
Aku m'amin kan doa ko....
Elly junior coming soon....haha....