Tuesday, April 20, 2010

Belajar Masak.....


Nak kawen kena pandai masak kan.....so sbg preparation nak kawen ni, sye pon b'jinak2 la ke dapur utk masak....hehe.....semua resipi sye tgk kat internet jerk....pastu sye pilih resipi yg plg senang & yg dah ada bahan2 kat dapur.....dan hasilnyer, selama 2 minggu sye telah belajar 5 jns masakan.....then sye t'paksa stop coz tetb sedar2 sye rse berat sye dah naik coz ayik mkn nasi jerk....hahaha.....x sia2 gak 3 minggu sye kat rumah.....sye x keje ker???....owhhh itu nanti sye citer.....tragis betul hidup sye dlm sebln ni.....hehehe.....

So mari la tgk masakan apa yg sye dah reti.....

haaa....ayam goreng telur....act sye dlm dilema nak masak telur ker ayam then last2 sye pikir baik goreng kan skali....haha.....nampak cm x menarik kan....ni kira warm up ni....coz dah 3 bln x masak since last aritu yg sye masak telur sambal tu.....rasa pon mcm t'lbh masin....ihikz!

Sotong sambal....yg ni mak sye ckp sedap.....1st time wat dpt pujian.....hehe.....time ni tgh masak2 gas habis, nasib baik dah siap....haha....

Paprik ayam&sotong......semangat gi petik daun limau purut dpn rumah....hehe....act sye mmg suka mkn paprik....tu yg try masak....x sangka jd plak....rse pon ala2 mcm kat kedai gitu....& mak pon ckp sedap....ihikz!

Ikan goreng kicap.....yg ni boleh tahan la....tp x sesedap yg mak buat....maybe kurang halia kot....haha....pastu nak goreng ikan tu mcm konfius nak letak kunyit byk mana.....memula dah letak kunyit pastu sye basuh blk coz rse mcm byk plak kunyit tu.....adehhh mmg fail goreng2 ni....slalu goreng benda yg segera jerk.....pastu mcm x reti lg siang ikan.....nak kena blajar gak ni....

Nasi goreng cina....yg ni sye masak ala kadar jerk coz byk bahan yg xder.....haha....so rse pon ala kadar jer la....tp ok la still bleh mkn....

So kesimpulannyer xder la susah sgt kan nak memasak ni....kita cuma perlu rajin jerk....& sye rse setiap perempuan mmg gifted bakat memasak ni.....yg penting kena rajin try.....mak sye bkn jns yg suka masak so dia slalu wat sye rse masak tu mcm benda plg susah dlm dunia.....hahaha....tp dia masak sedap cuma masakan yg dia masak sejak sye lahir smpai skrg sama jerk.....klo x masak asam, masak lemak, klo x masak lemak, masak asam.....hahaha.....

Act lps kawen nnti klo bleh sye nak masak hari2.....bleh jimat duit....tp x tau la m'jd ker x....Mr Razak pon mcm x supportive sgt....coz dia mcm x kesah sye reti masak ker x....dia ckp baru2 kawen, x kan nak terus masak....hehe....best kan ader lelaki yg memahami....x la mcm sesetgh lelaki tu, skit2 tanyer
"tau masak x?" poyo jerk.....opssss.....

1 comment:

SoFiA.opY said...

clap clapppppp + standing ovation!

kan aku cakap.WE CAN DO IT!

AHAKS