Monday, December 20, 2010

Demam....


Mr. Razak demam since khamis lps....smpai skrg x baik2....
hmmm....kesian la plak....
harap2 demam dia x jangkit kat sye....klo x sapa nak jaga dia time dia demam ni....huhu...
Khamis lps dia mc, gi klinik kat equine tp ubat yg doktor bg x b'kesan langsung....td gi klinik lain plak....sye pon cuti skali td....sajer stanby kot2 dia demam lg teruk plus sye pon mmg xlarat gler nak gi keje coz kepenatan & x cukup tdo....huhu....
Lps gi klinik dia ok la plak....siap kitorg gi shopping sehari kat Mines td....tp mlm ni demam balik....apakah???....sok pg x tau la....tunggu jer la....
sye ni dah la x biasa ngan demam lama2 ni....klo sye, demam lbh 3 hari pon mak sye dah panggil ustaz suruh jampi....

ok la nak tdo....good nite semua....lama x update coz bz ngan life.....hehe.....

Wednesday, November 10, 2010

Meja merah....


Owwhhh sye sgt suka meja ni.....suka sgt.....mmg sgt b'guna kpd org2 yg xder budget nak beli meja mkn & cabinet tv spt kami....kpd semua bff ku, sori coz blum lg jemput korg dtg rumah ni....actually segan sgt nak jemput coz rumah kosong lg.....tunggu erk lg 2, 3 bulan....hehe....mmg t'ingin sgt nak ajak korg dtg....

Yer...sye dah mula memasak skrg....harap maklum ;).....(thanks kpd mereka2 yg telah m'beri wedding present kpd kami...mmg semua kami tgh gunakan skrg di rumah ni....cth set pinggan ni & teko ni....suka sgt....)

Pindah Rumah.....



Pelik x sye ni, kdg2 sye suka b'sendirian...ni Mr. Razak kluar minum ngan mmber2, dgn sporting giler sye lg suruh dia kluar ajak kwn2 dia ramai2 lepak2...biar lama skit dia lepak....coz sye nak b'sendirian....hehehe.....sye mmg dah biaser dok sorg2 tp since lps kawen asyik b'2 ajer.....smpai nak tulis blog pon mesti dia nak sibuk2 baca, tu la sye agak malas tulis blog lately....ni dia xder leh la sye m'update smbil dgr lagu "ku bukan aku" kat blog shiela.....ntah sejak bila minah ni layan lagu melayu cmni....haha....layan kan ajer....

Sambung lg citer pindah rumah....week yg kitorg masuk barang tu actually kitorg belum officially pindah....just brg jerk pindah, tp kitorg still dok kat rumah parents coz byk lagi brg nak kemas & beli plus time tu kan weekdays so mmg x larat la kan....ikut kan hati mmg la x sabar nak pindah kan.....so weekend tu adalah sgt dinanti2 coz kitorg nak setel everything & stay terus rumah tu.....

hari sabtu 9hb 10, aktiviti adalah pergi ke Ikea utk beli meja&kerusi komputer, rak buku & side table harga 29.90 yg ramai org dok beli tu.....hehe....mlm sblm pegi tu mmg dah calculate harga siap2.....tau2 jer la klo gi ikea kan...sye mmg x kan pegi situ klo x nak beli apa2 coz nnti mesti akan end up dgn beli benda ngarut2.....lg2 klo Mr.Razak yg pegi....dia mmg akan kena rasuk ngan hantu ikea....haha....so sbg ketua kewangan keluarga, sye mmg dah prepare ngan budget.....kitorg akan spend around rm500 jerk.....act sye x pnh beli brg2 yg kena pasang sndiri ni kat ikea so mmg x tau la cara nak beli tu....rupanyer kena gi amik sndiri kat area yg t'tulis kat tag tu....so Mr.Razak ngan bangga & poyo nyer telah mengeluarkan HTC nyer utk mengambil pic tag tu so xder la kitorg nak tulis2 kan.....

So ini lah cara nya....ada nama barang, harga & tempat nak collect brg.....

Oleh kerana t'lampau excited mamat ni dok amik pic semua tag brg2 yg dia suka,.....tiba2....

Boleh x.....dia just amik pic harga & tempat collect brg jerk....

So sudahnyer kitorg pon x tau brg apa yg dia dok amik pic tu....coz x semua brg kitorg nak.....dah smpai kat bwh tu baru la perasan tag tu xder nama brg.....cmner nak carik kan.....xkan nak check satu2 pic2 yg dia amik tu, dah la byk....so t'paksa la Mr.Razak gi patah balik carik nama barang yg kitorg nak tu....dah la org tgh ramai giler....xder keje nak patah balik semata2 nak tgk nama brg....adeh....xper la lps ni dah tau dah, jgn wat cmni lg.....berat kot brg2 ni nak angkut.....pastu nak pasang sndiri lg.....owh...sgt la sye x suka.....lps ni dah xnak kot beli brg cmni kat ikea....

Hasilnya....

Yeah!....ni la brg2 yg kitorg beli.....semuanya rm500 lbh.....t'lbh budget tp still berbangga dgn diri sndiri kerana berjaya menahan perasaan utk beli benda ngarut2.....w.pon hati sgt m'berontak nak beli mcm2.....yg penting sye dpt beli site table tu....memula nak amik kaler hitam tp dah habis....ramai btul org dok carik meja tu....semua dok carik kaler hitam....last2 sye amik merah....meja tu kitorg nak wat meja mkn sementara belum beli meja mkn lg ni.....hehe....yg sye plg suka, sye dpt beli 2 kerusi kaler pink (w.pon Mr.Razak sgt x puas hati & asyik b'tanya "KENAPA MESTI PINK??!)....hahaha.....tp sye peduli apa kan.....

Ni la hasilnya slps siap dipasang oleh Mr.Razak.....rak tu telah dipasang terbalik....lantak ko la...satu hal plak nak bukak balik kan....

Happy...semua dah setel...suka la tu dpt meja komputer baru....owh....rumah ni mcm rumah student....smpai skrg sye still rse mcm dok hostel....x mcm rumah org dah kawen...haha...maybe coz masuk2 jer terus jumpa meja komputer....tp ni sementara jerk.....lps ada meja mkn nnti, jgn harap meja komputer ni nak letak sini....sila letak dlm bilik....xder alasan nak tgk tv la apa la....

So Hari Ahad 10hb 10 2010, adalah hari rasminya kami b'pindah rumah.....secara rasmi, bermula la kehidupan baru kami b'2 di rumah ini.....baru la rasa perasaan dah kawen coz dah xleh ngada2 ngan parents....huhu....

Esoknya, isnin kitorg blk ampang angkut lg brg....pastu selasa parents dtg umh melawat & siap bwk nasi beriani arab (thanks2)....hari rabu lak balik lg ampang angkut brg....minggu tu mmg sye tdo kul 2pg hari2....byk btul nak kena kemas....mmg penat gler time blk keje....bila dah penat2 tu byk la konflik b'laku.....skit2 nak gado....mmg agak m'cabar gak la nak start hidup b'2 ni....kena banyak sabar....yer...kitorg mmg tgh belajar tentang SABAR....ptt la abah smpai menangis bg nasihat psl sabar time wedding kitorg aritu....tp skrg semua dah semakin ok....ihikz!

Suasana pagi di Casariana.....

Tuesday, October 26, 2010

Sudah Pindah.....


Lambat pulak update....act Me & Mr. Razak sudah 2 weeks pindah kat casariana puncak jalil ni....suppose kitorg masuk rumah ni 2hb 10 hari sabtu....tp owner rumah tu nak wat tile kat balcony & nak pasang railing langsir ari sabtu tu....so dia mintak tangguh dulu masuk....kitorg ingat hari ahad dah bleh masuk tp rupanyer keje2 wat tile tu x leh siap sabtu tu & ahad plak x bleh wat keje coz management apartment ni x bg....hari isnin baru diorg siap buat tile....mlm tu gak kitorg bayar duit sewa, gi tgk rumah & bersihkan rumah skali....sapu & mop satu rumah.....perabut & brg elektrik kitorg dah suruh org kedai hantar esoknyer....penat giler kot pindah rumah weekdays ni....hari selasa masuk perabut tu sye t'paksa cuti coz ksian kat Mr. razak nak setelkan semua plus sgt penat kot bersihkan rumah ni, sakit2 satu badan....hehe....

Alhamdulillah keje2 masuk barang semua b'jalan ngan lancar.....org antar perabot & elektrik tu dtg on time....yg elektrik tu lg la sgt terbaik....tau2 dah smpai dlm rumah terus jer letak petis ais ngan w.machine kat dapur.....kitorg plak yg t'kejut cmner diorg bleh smpai terus kat umah padahal diorg call sekali jer tanya jalan pastu smpai pon x bgtau, x bg salam terus dah masuk angkut brg masuk umah.....hehe.....

Perabut sudah sampai....3 org yg mengangkut.....semua muat masuk lif....nasib baik....

Rupanyer almari diorg pasang kemudian.....sye ingat diorg dah siap2 pasang.....riso gak x leh masuk lif.....

Dlm rumah.....

Owh okay....time plg cemas bila sofa x muat nak masuk kat pintu rumah.....diorg dah adjust2 ke depan ke belakang ke atas ke bwh x leh gak masuk.....last2 try semua cara berjaya gak masuk dgn cara mencondong kan sofa tu...nak condongkan sofa tu pon masalah gak coz ruang sgt terhad....huh! sye dah risau giler la time tu.....tp sye tetap percaya x kan la architect rumah tu bodoh sgt wat rumah x leh masuk sofa....hehe....

Ni la keadaan pintu masuk...that's y susah nak masuk sofa....ni nanti klo nak pindah keluar ni lg masalah....adeh....campak jerk sofa ni dr balcony ke bwh, senang....heee

Akhirnya....berjaya gak masuk....yer! sofa merah....i likeeee

Merenung nasib...."betul ker aku dah pindah?"

Yeah...katil dah siap pasang.....

Almari juga.....

Ha...lg satu masalah tv cabinet yg kitorg beli tu kaki dia pecah so kitorg x nak & org kedai ckp klo x nak, x payah bayar harga cabinet tu.....so skrg kitorg xder cabinet tv lg.....huhu....actually quality kedai perabot Cempaka ni xder la bagus sgt....ader gak x puast hati tp mmg xder choice coz harga dia murah compare ngan kedai lain yg kitorg dah survey & service juga ok.....

Tv tanpa cabinet....

Rumah telah siap di kemas & brg2 semua dah masuk.....yer meja mkn kitorg belum beli lg....smpai skrg lum beli....coz xder budget....hehe....

Keadaan dapur.....dapur ni kecik sgt....tp skrg sye dah ubah kitchen cabinet tu kat tpt lain so ader la ruang skit....hehe.....

Semua keje2 angkut brg habis dlm kul 4 ptg....then kitorg gi beli mangga utk kunci semua grille....dkt rm200 gak spend beli mangga.....adeh....mahal gak erk....ingat RM20, 30 jerk.....rupanyer yg plg besar kitorg beli harga dkt rm80.....so selamat beli 5 biji mangga ngan satu rantai......haa amik ko....nak selamat nyer pasal.....

Ok....nnti sye sambung lg citer psl pindah ni yer....daaa

Saturday, October 9, 2010

Teater muzikal Tun Dr. Mahathir...

24 September lps 1st day tayangan teater musikal Tun Mahathir kat Istana Budaya....mmg memula x plan lgsung nak gi tgk hari tu....tp tetb shiela bgtau dia dah beli tiket online tgk 24hb tu....dia beli tiket diam2 xnak ajak kitorg...huhu....ini tidak adil coz kitorg mmg nak sgt gi tgk tp x tau bila tayangan nyer start.....hehe....so sye pon ajak la mak sye gi tgk, x tau plak dia nak gi tgk hari yg sama ngan shiela.....tu pon t'paksa beli tiket yg rm30 lbh tu coz tiket2 yg mahal skit semua dah sold out.....huhu....shiela beli awal that's y dpt tiket rm80lbh tu.....xper la redha jer la janji dpt tgk & yg penting tiket fully sponsored by mak....hehe....so jom layan pic.....

Sampai2 jerk terus amik pic.....

Mr.Razak b'sama barisan pelakon utama.....hehe....

wt my Family....

Me & Mr.Razak....biaser nyer sye x sependek ni yer....hehe

Kitorg sefamily mmg sgt mengkagumi Tun Mahathir.....dulu time skolah sye mmg suka dgr dia b'ucap & curi2 idea & ayat2 dr ucapan dia tu utk wat esei BM....That's y BM sye A1....ihikz!

Rse bangga dpt tgk teater ni.....hehe

Overall ok la teater ni....what u expect kan, nama pon teater tentang tokoh negara so mmg agak boring skit bg org yg x b'jiwa patriotik.....tp best la dpt tau sejarah Tun sejak dia lahir smpai la dia bersara....part yg plg sye t'sentuh, time Tun Mahathir letak jawatan kat p'sidangan UMNO tu....mmg rse nak nangis.....& lg satu part Dr Siti Hasmah (Erra Fazira) pujuk Tun (Isma Daniel) supaya tarik blk perletakan jwtn tu.....sye rse Isma Daniel b'jaya m'bawa watak Tun tu coz sesekali t'nmpak gak bayangan Tun kat dlm watak tu.....semua lagu & tarian dlm p'sembahan tu pon best....per2 pon tahniah la kat barisan pelakon yg telah m'jayakan teater ni.....w.pon ada kecacatan mcm prop jatuh la, sound tetb x dgr la, & plg kesian time Misha Omar nyanyi di akhir p'sembahan teater tu dgn mic yg rosak....tp dia still nyanyi gak tanpa mic & semua org bg big applause for her...xper la maybe 1st day persembahan that's y ada la kecacatan here & there...hope lps2 tu ok la kan...

Ingat nak gi amik pic ngan diorg tp segan la plak....hehe....

Curi2 amik dr jauh....OMG, he's so cute ;)

Wednesday, September 29, 2010

Rezeki2....


Wahh....oleh krn lama x update blog.....arini sye post 3 entry skali.....hehe.....lps ni korg jgn rindu2 plak nak baca entry baru sye....haha.....

Alhamdulillah rezeki lg.....act mak dah lama nak belikan sye washing machine tp sblm ni xder rumah lg so mak hold dulu beli.....ni dah nak pindah rmh, dah bleh beli....smlm mak semangat ajak abah & sye gi beli....act syafiq pon ada menyumbangkan duit rm300 utk beli washing mashine ni....kira sbg hadiah kawen la utk sye.....best kan dpt adik cmni....dia dpt duit tu hasil dr keje sbg pembanci yg berjaya time cuti sem aritu....hehehe.....so cute!......thanks a lot....nnti ko kawen nnti ckp jer apa ko nak, aku belikan.....Tetapi.....last minute mak sye change mind.....dia x jadi nak beli washing machine coz dia ckp peti ais lg penting so dia nak beli peti ais.....so ini sudah bagus....peti ais lg mahal dr w.machine & sye pon tgh pening2 psl kitorg xder peti ais & mmg xder budget nak beli bln ni.....w.machine xder pon xper coz sye bleh basuh guna tangan jerk (time dok hostel dulu sye mmg rajin basuh baju sndiri, mmg xpnh hantar dobi & jarang bwk baju2 blk rumah).....act sye dah lama aim peti ais panasonic yg sederhana besar & m'gunakan tempered glass....harga around rm1100....adakah mak sye beli peti ais itu? ok2 layan lg citer....

Kitorg gi beli kat kedai elektrik kat bandar baru ampang.....mak slalu beli brg2 elektrik kat situ that's y kitorg cari kat situ....smpai2 jer kedai tu terus menuju ke blkg kedai....tgk2 semua kat situ peti ais toshiba.....rupanyer kedai tu x jual peti ais panasonic.....peti ais toshiba tu lg murah & ada saiz sederhana.....then kitorg pon menuju keluar ngan hampa & plan nak gi kedai lain area situ gak.....tapi....tiba2.....kitorg berenti kat w.machine toshiba.....6.5 kg nyer....just nice....mmg sesuai sgt ngan sye....hehe....pastu pikir2 balik klo sye amik peti ais toshiba tu ngan w.mashine, mmg still around the budget.....so mak pon setuju la beli kedua2nyer skali.....abah pon ada topup duit gak....thanks sgt2 kat mereka.....dan mak juga telah m'belikan sye iron & blander.....sye pon x tau cmner nak guna blander tu coz x pnh guna....hehe....sye rse last2 mesti mak sye gak yg akan guna klo dtg umh sye nnti....hahaha......tp dia ckp dia akan menurunkan ilmu blend cili & cmner nak masak simple2 sblm sye pindah nnti.....hehe.....

Peti ais.....
Washing Machine.....
Blander....suka kaler ni tp xder stok t'paksa amik kaler lime green.....
Iron.....wajib pink klo ada pink....hehe...

So semua benda yg basic2 sye dah ada.....Alhamdulillah....dah x pening2 lg.....tinggal nak masuk umah jer ni.....x sabarnyer.....hehe.....

Mak ckp time diorg kawen dulu, uncle sye bg cek rm1000 utk beli peti ais.....& peti ais yg diorg beli mmg dkt 1k gak....dia pon pelik knp peti ais skrg lg murah dr dulu.....hehe.....mak ckp time dia kawen dulu mmg ramai yg tolong.....baru pindah rumah pon dah penuh semua brg lengkap....so klo bleh dia nak gak la tlg sye mana yg mampu.....thanks to my family yg sgt2 supportive.....

Sebenarnyer sye mmg dah leh agak mak akan belikan dua2 skali....diorg mana leh tengok sye susah....tau dah.....hehe....tp abah ckp ptt x yah belikan sye w.machine so sye akan blk umah tiap2 weekend utk basuh baju....haha....

Pindah Rumah.....


Bulan October ni sgt dinanti2 kerana akhirnyer sye & Mr razak akan pindah dr rumah parents ke rumah sewa kitorg....Alhamdulillah bulan ni gak Mr. Razak dah convert from contract position to permanent....although his salary still the same but the benefit is quiet ok since his company will cover medical, dental & optical for spouse & family...plus lbh secure la coz dah permanent....

Kitorg jd sewa rumah kat Casariana apartment kat puncak jalil tu....owner rumah tu belum bg sewa kat sapa2 lg coz dia x nak bg sewa kat org yg dia x kenal....so nasib baik la, klo x pening gak nak m'cari rumah lain....hehe....hari sabtu ni kitorg akan cuci rumah & bwk masuk perabot....harap2 semua b'jln lancar....aritu owner rumah tu ckp x nak deposit, tp skrg di nak plak sbb dia ckp klo ada apa2 kerosakan kat rumah tu yg kitorg wat, dia leh deduct dr deposit....so kitorg kena bayar 1+1+deposit api air rm100....kira ok la gak, slalu org amik 2+1....hehe....mmg x der budget utk deposit tu tp xper abah bg wat loan ngan dia....thanks2...

Ingat nak wat baca yasin sblm msk rumah tp malangnyer x der sapa nak tlg plus semua busy....so xper la....sye pon bleh wat sndiri coz dulu time skolah asrama slalu wat pendiding kat dlm dorm....letak air kat tgh2, baca surah yasin, al-mulk & al-jinn pastu renjis penjuru dorm....ok2 still ingat lg cmner nak wat....hehe....ker korg ader tau cara lain?...sharing is caring....hehe.....tp act nak wat baca yasin tu sajer jer nak mengeratkan lg family, yer la nak la jemput parents & adik bradik dtg kat rumah supaya diorg tau kat mana rumah kita & leh la dtg ziarah slalu....xper la...maybe lain kali kot...lgpon rumah pon lum penuh lg...dah penuh nnti baru bleh ajak semua dtg....hehe....

Wednesday, September 22, 2010

Aidilfitri 2010....


Mood adalah tgh malas+sakit hati+jauh hati+kecik hati+bosan dgn hidup.....hehe....tp sye gagah kan diri nak menulis entry ni.....dah lama upload pic tp xder masa nak menaip entry baru....so citer kali ni adalah psl raya.....hehe....dah 3 weeks kot raya.....mood raya pon dah xder.....

Thn ni raya kat Klate....sama cm thn lps.....rsenyer lps2 ni pon mmg tiap2 thn akan blk klate since nenek & atuk blah mak & abah dah xder, & yg tinggal cuma pakcik, makcik, sepupu2 kat klate....so adalah lbh meriah raya kat sana....abah adalah ank last dr 4 org adik bradik.....3 lelaki & sorg pompuan.....sorg dah meninggal so tinggal abah, ayah mat & makcik mah jerk....abah nyer ank plg sikit yg lain semua ank ramai & abah jer lum ada cucu.....sepupu2 yg lain ramai yg dah kawen & beranak pinak.....balik kg jer mesti ada jer baby baru.....so skrg mmg ramai ank2 sepupu & kdg2 sye pon x sure ank sapa, kejap jerk diorg dah besar.....hehe.....ok tu intro jerk.....jom layan citer blk kg.....

Sye start cuti raya hari rabu....so rabu tu mmg b'cadang nak b'tolak lps sahur.....tp semua lambat b'siap so ingat 7.30 la nak b'tolak.....tp......baju raya sye x sempat siap & kakak tailor janji nak siapkan pagi rabu tu jugak sblm kitorg blk kg.....kul 7pg dia sms bgtau lg 30min baju siap, so tunggu la kan...then kul 8 pon still x siap....ok tu xper lg, 8.15 pon xsiap gak....so apa lg sye pon terjah la ke rumah dia....act sye xder la bengang sgt baju tu x siap....mak sye la yg plg bengang coz dia yg belikan sye 2 helai kain batik silk tu kat t'ganu aritu & sye dah hantar tempah kain tu sejak bln 6 lg.....owhh mak sye punya la mengamuk coz dia dah remind kakak tailor siapkan baju tu sejak awal puasa aritu....tp hampeh.....dkt setgh jam gak la sye tunggu kakak tu siap jahit baju tu.....time sye dtg dia baru nak jahit sembat, span kat bahu tu pon dia x wat lg....sye rse dia baru jahit kot baju tu mlm tu smpai x tdo....ksian gak la kat dia coz dia ckp dia x dpt siapkan coz mak dia baru meninggal.....so sepasang jer dia leh wat.....lg sepasang lps raya......xper la janji ada kan....lps siap jerk terus kitorg gerak blk kg.....mak sye dah bising bebel2....hehe....layan kan ajo.....

Ni 1st time kitorg blk kg 2 kereta coz dah ada ahli baru dlm family sye.....mak, abah & syapid naik satu kete.....sye, shiela & Mr razak naik satu kete.....shiela & Mr Razak gilir2 drive.....act memula plan nak bwk kete Mr Razak coz klo bwk myvi sye leh la drive jugak tp oleh krn kereta Mr Razak adik dia pinjam so bwk kete mak jerk.....sye mmg x kan drive Waja dgn alasan kaki x smpai tp sbnrnyer sye leh jer drive kete tu cuma sye wat2 x leh drive supaya sye xperlu drive.....so bg jer shiela & Mr Razak drive & sye jd co driver jerk.....Mr Razak drive smpai Bentung then dia ngantok giler, shiela plak take over.....owhhh sejak tu la sms x berenti2 masuk.....kejap2 dtg sms "pakai seat belt"....pastu "pesan kat shiela jgn bwk laju".....pastu "jgn ikut dkt2 sgt".....bla bla bla.....hahaha.....w.pon naik lain2 kete tp sempat gak mak sye m'bebel2 dlm sms.....time Mr Razak drive, kitorg follow blkg kete abah tp time shiela dia gi over take plak kete abah so amik ko.....kena monitor 24jam....haha.....

Budget hensem.....hehe

Dan akhirnyer.....sesuatu t'jadi.....

Hahaha....yer kitorg kena saman ops sikap rm300 coz memotong di double line....dgn confiden nyer shiela telah memotong beberapa bijik kete & elok2 lps potong tetb ada motor polis potong kitorg & berenti jauh skit smbil tahan kete kitorg srh berenti.....

Muka happy kena saman.....nasib baik abah x bising....abah pon berenti gak tgk kitorg kena tahan ngan polis.....dia pujuk2 gak polis tu bg jgn saman.....tp polis x leh wat per2 kena saman gak......nasib ko la shiela....hehe....owh utk pengetahuan korg area raub & kuala lipis mmg slalu kena saman coz polis diorg sgt rajin wat keje....huhu.....so jaga2 la erk......

Perjalanan sgt la menyeksakan.....sgt la jem nak msk bandar raub & kuala lipis.....12 jam drive....dan akhirnyer dlm kul 7 mlm baru smpai kuala krai.....

Huhu....nmpak x Mr razak tdo kat blkg tu.....siap baring lg.....best btul dpt tdo.....sye dok dpn temankan shiela drive.....nak tdo pon x lena.....takut shiela pon t'tdo sama.....dia dah la x mkn sahur....bkn leh cayer sgt minah ni....haha.....

Nmpak x jem.....byk giler kete.....

Sye.....tgh tunggu masa nak b'buka pose....kitorg b'buka dlm kete jerk coz kat kuala krai tu pon jem.....kitorg buka mkn kuih tat ajer.....

Dlm sejam gak dr kuala krai nak smpai tanah merah....smpai jer tnh merah kitorg terus carik kedai makan....abah leh singgah kedai tomyam apa ntah x sedap lgsung.....korg x yah la mkn masakan thai kat kltn ni, susah nak carik yg btul2 sedap coz yg sedap2 semua dah gi KL.....mkn jer mknan kg. nasi dagang, nasi kerabu ker, ayam percik coz kat sana mmg t'baik....syafiq ngamuk giler mkn x sedap pastu mahal plak tu.....mmg cerewet mamat tu.....pastu abah t'paksa singgah mkn lg.....kali ni kitorg mkn udang goreng ngan popia plak....

Dkt kul 10mlm baru kitorg smpai umah makcik mah....lepak2 situ jap minum air, tgk dia tgh wat ketupat palas.....pastu baru la gi umah kak noni (sepupu sye).....sejak last year, klo kitorg blk kg. kitorg akan tdo umah k.noni, dia ada rumah banglo & klo kitorg blk dia mmg reserve 2 bilik utk kitorg....ank dia 2 org kecik2 lg so 2 bilik tu mmg dia x guna sgt.....hehe....kitorg pnh gak dok homestay sblm ni, tp x best.....coz jauh dr sedara mara.....so lg best dok umah k.noni.....hehe.....thanks a lot to k.noni & family coz bg kitorg tumpang umah......hehe....Lps borak2 terus tdo....x larat giler 12 jam dok dlm kete.....

Esoknyer tgh hari baru kitorg bgn.....mak lg la, kul 4ptg baru bgn.....huhu.....mmg penat btul.....rasa rugi plak bgn lewat coz x byk benda leh wat & masa t'buang cmtu jerk.....dlm kul 2ptg kitorg gi pasar tnh merah konon nak carik tudung tp x jumpa then gi carik kat Ariani plak.....pon xder.....so x beli la...owh org klate mmg advance bab2 fesyen muslimah ni.....diorg mmg sntiasa up to date....kdg2 sye rse sye plak yg dr kg. diorg dr bandar.....hehe.....pastu gi bazar ramadan plak.....sye beli daging bakar jerk.....pastu b'buka kat rumah makcik mah, dia masak ayam percik mmg t'baik....hehe.....

Mlm tu kitorg jln2 gi kota baru.....mlm raya mmg meriah kat kota baru & jln mmg jem giler.....tp abah tau jln dalam, ikut salor kot so kitorg leh elak jem.....gi pasar kat kota baru tu borong tudung.....skrg kan org dah x pakai tudung bawal, so diorg jual murah2 & lawa2 gak la....mak beli byk gak, sye beli 3 helai jerk....rm10 sehelai.....sepatutnya hari rabu time blk kg tu kitorg plan nak tdo kota baru satu mlm, mcm thn2 lps....tp x jd coz smpai pon dah lewat kan, rugi jer nnti.....so x dpt la rasa suasana puasa kat kota baru.....mmg meriah kat sana, byk giler mknan & mlm2 akan ada fakir miskin kat bwh hotel mintak sedekah.....pastu akan ada kete2 besar, org2 kaya kat kota baru berenti bg sedekah, bg beras, pakaian & mcm2 lg.....suasana cmtu mmg x jumpa la kat tpt lain.....hehe....kul 12 mlm baru kitorg blk.....kota baru ke tnh merah dlm setgh jam ajer.....

Yer....Hari Raya pon tiba.....raya kali ni special sgt coz pertama kali b'raya b'sama suami t'cinta.....sblm solat hari raya, salam & kiss2 suami dulu pastu dpt duit raya....ihikz!....solat hari raya kat surau jer malas nak ke masjid....hehe.....lps solat mkn nasi minyak kat umah ayah mat.....owh mmg acara wajib mula2 mkn kat umah ayah mat, pastu gi umah makcik mah mkn ns minyak lg pastu gi umah kak Nah (sepupu) mkn nasi dagang plak.....hehe.....nasi dagang k.nah adalah t'baikkk.....lps tu raya umah sepupu2 smpai la ke mlm.....esoknyer kitorg dah nak balik KL.....rse mcm sekejap sgt blk kg kali ni.....

Di pagi raya bersama suami.....dpt gak sye pakai baju raya....nsb baik smpat siap.....hehe....

Mkn nasi dagang kat rumah k.Nah.....

Haha....geng merah....

Sye yg semakin tembam.....ramai plak yg b'tanyer dah ada isi ke belum coz tgk badan sye makin b'isi....hehe.....ni isi daging yer bkn baby.....baby lum ada lg....tgk la thn dpn ker kan.....doa2kan la....hehe.....

Lepak depan umah kak Noni....

Adik beradik yg gila....hahaha

Mak & shiela.....

Esok nyer sblm balik, kitorg singgah dulu rumah parents in law k.noni coz diorg ada wat kenduri.....

Tak paham apa motif pegang botol susu tu....mungkin kah raya thn dpn akan pegang baby pula....haha....

Shiela ngan sarah ank k.noni....mak sye ckp muka dia mcm sye masa kecik....hehe....

Lepak2 lps mkn....k.noni (tudung pink) & husband dia....

Bergambar sblm balik.....ni semua sepupu2 sye....hehe....

Dlm kul 1 lbh kitorg gerak balik.....ingat nak singgah temerloh kg Mr Razak tp x sempat.....coz parents dia pon dah nak blk KL.....x best gak x dpt gi kg Mr Razak....sye x pnh lg smpai kg dia.....tp sye rse kg dia sgt best coz sgt2 kekampungan....mcm kg sye ni dkt ngan bandar so dah x mcm kg....rumah pon semua dah wat batu.....pastu dah m'bgn....sye t'ingin nak rasa suasana kg yg sebenar, klo bleh nak ada sawah padi, bendang, sungai semua.....hehe.....Mr Razak mcm happy jer blk kg sye.....dia ckp best & dia suka org2 kg sye coz diorg x judgemental.....means xder la tgk ko kaya ker, miskin ker, hensem ker, buruk ker, semua diorg layan sama & ramah mesra jer.....lgpon family sye ni mmg byk b'cakap....so mmg dia x rasa t'pinggir la kan.....yer la menantu pertama la katakan.....tgk jer perut dia yg semakin m'buncit akibat t'lbh diberi mkn oleh mak sye.....

P'jalanan balik cuma mengambil masa 7 jam jer coz jalan masih lengang....baru 2nd day raya, ramai yg blum blk ke KL....dlm kul 8mlm dah smpai rumah.....esoknyer kitorg beraya kat Kg. Baru plak, rumah2 makcik pakcik & sepupu mak....rumah uncle2 blah mak sye lum raya lg smpai skrg....nak gi umah diorg kena wat appoinment, diorg panggil baru leh dtg xleh terjah sesuka hati....hehe....Patutnyer hari isnin tu sye dah start keje blk tp sye suka2 amik emergency leave coz sgt kepenatan lgpon sye nak kena gi jawi amik sijil kawen pastu gi Mara & Kwsp....hari selasa sye dah start keje blk....huhu....x puas raya!!!

end of story....hehe.....

Tuesday, September 7, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri


Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin kepada suami t'sayang, kaum keluarga, sahabat handai & juga semua umat islam yg meraikannya......Semoga hari raya ini membawa seribu rahmat, kasih sayang & kemaafan kepada kita semua.....Berhati-hati lah di jalan raya.....

Raya ni adalah raya pertama saya bersama suami....saya & keluarga akan pulang berhari raya di kampung, Tanah Merah Kelantan esok & pulang semula ke KL pada raya ke2.....otw balik KL, mungkin akan singgah di temerloh, kampung suami.....happy nyer! ;)

Saturday, September 4, 2010

Rumah Sewa & Perabot


Ok dah 3 bulan kitorg kawen tp still belum move out from my parents house.....we have another 1 month left to stay here....we'll move out in October but we'r still confuse where to stay & technically we don't hv a house yet....before kawen aritu ada cari rumah & we found one at puncak jalil which owned by my mom's fren & he agreed to rent the house without deposit payment but after we've got married, we realized that we'r not ready to rent a house since there is a lot of things to settle, payment this, payment that what so ever....so my parents thought that we should stay wt them first until we'r ready to move out.....ready means we should start to buy all the perabot 1st so pindah rumah jer dah ada perabot & x pyh pening2 baru nak beli.....itu adalah idea yg baik....plus actually i feel more comfortable staying here & we don hv to pay anything (that's the idea to save a money)......what the best ever is sye x pyh masak for b'buka puasa & sahur (tp sye t'paksa basuh pinggan mangkuk yg byk mcm kenduri.....huhu)....hahaha (gelak syaiton utk statement x pyh masak tu)....

ok berbalik kpd cerita rumah tu....kitorg bgtau owner tu yg kitorg x jadi nak move in bln 6 & mintak klo bleh nak tangguh smpai lps raya....tp mak ckp kat dia, klo dia jmper org lain yg nak sewa, bg je la org tu x pyh tunggu kitorg....so skrg kitorg pon x tau status rumah tu dah ada org sewa ker x....klo dah xder, means redha jer la xder rezeki la kot dok umah tu.....lgpon mak ckp rumah tu jauh sgt, dia srh carik yg dekat2 ngan tmn dagang ni jerk senang nak ulang alik nnti.....adeehh....mmg susah gak la coz td kitorg dah carik area pandan indah, alam damai, bndr tasik selatan tp rent rates area situ RM900 and above, mmg out of our budget la kan....our budget is 750 max....tp klo boleh nak cari lg murah coz x nak la m'bebankan Mr Razak (yer sye tau, sye yg demand2 nak umah cantik la, dekat la, tingkap lawa la, ader swimming pool la) coz dia sorg jer yg akan menanggung p'belanjaan rumah nnti....hehe....sye b'gaji kecik so selamat duitku....haha....act sye nak rumah yg kitorg leh dok for long term, selesa, sesuai utk ank2 m'besar & selesa utk keluarga dtg....tu la kena carik yg puas hati....bkn niat nak cerewet2 yer....lgpon pernah ker sye cerewet? (klo tanya soklan ni kat Mr Razak sure kena tolak dr kereta kat tgh highway....hehe).....tp bila menyedari kitorg nyer financial bkn nyer ok sgt so redha jer la dok kat mana2 pon.....malas dah nak pikir.....sye janji sye x nak memilih2 sgt....end of story....

Perabot pon buat kitorg serabut....haha.....nak wat pilihan nak beli kat mana tu pon dah cukup memeningkan....tp advantage coz skrg byk promosi musim raya so kat mana2 pon ada sale.....act kitorg dah start survey2 perabot bln 7 lg tp bln tu mmg x ready nak beli coz byk benda lain nak kena bayar so kitorg tangguh ke bln 8....

Yeah time survey2 tu, ni la sofa yg kitorg plg minat....hehe....tp lps b'fikir selama sejuta kali, kitorg decide nak beli yg lain yg lbh selesa....

Kedai yg telah disenarai pendekkan drpd survey tu adalah perabot cempaka & cavenzi....tp kitorg lbh b'minat ngan perabot cempaka w.pon cavenzi jauh lbh murah.....klo beli kat cavenzi ada promotion set rumah lengkap ngan harga dlm 2k jerk kita dah bleh dpt set ruang tamu, meja mkn & 2 set bilik tidur....& klo perabot cempaka plak kena beli satu2 & harga adalah lbh mahal....so spt biasa klo m'gunakan duit yg byk, sye mmg akan study & wat reseach.....

So hasilnyer adalah:

Cavenzi: Harga mmg the best, tp byk hiding price spt kos p'hantaran adalah RM130, pastu nak tukar kain sofa yg bagus skit, kena tambah RM300....pastu meja mkn yg dlm set mmg ntah apa2 & klo nak tukar meja mkn lain, dia just deduct RM100 from the price & added harga meja mkn yg kita nak....same goes to sofa & set bilik tido....set bilik tido ada dua....so kitorg x perlukan set bilik tido smpai dua, kitchen cabinet x include dlm set tu so kena beli asing....harga set adalah fix....

Perabot Cempaka: Harga mahal skit, kos penghantaran percuma klo beli byk, kitorg dpt brg2 yg
kitorg pilih sndiri coz x pyh stick ngan set mcm cavenzi, kitorg bleh beli satu jer set bilik tidur tp lbh b'kualiti...dah beli byk2 bleh mintak less & free gift....catalog dia senang nak pilih brg coz siap ada price & measurement....& yg penting bdk sales tu bg layanan yg baik....klo bodek2 tokey maybe leh dpt lg murah kot tp kitorg adalah jns bangsa yg x reti nak m'bodek....keke....

So kesimpulannyer, kitorg pilih perabot cempaka....hehe....owh lupa nak bgtau, both cavenzi & perabot cempaka bleh byr ansur2, smpai habis kita bayar baru dia hantar brg2 kita....tp x sure brape lama limit utk byr ansur2 tu tp kitorg bayar selama 3 bln.....act kitorg mmg carik kedai perabot yg ader method pembayaran cmni since kitorg mmg x bleh menyimpan.....klo nak tunggu simpan duit & byr habis, mmg xkan b'laku la....time kawen aritu pon kitorg tak menyimpan ni plak nak beli perabot.....huhu (sedeh knp susah sgt nak menyimpan, nak m'habis senang la plak)

So setelah study catalog dgn mengambil kira budget & kemampuan utk byr 3kali, kitorg pon decide utk beli set bilik tidur & tilam king koil, L-Shape sofa, meja tv & kitchen kabinet (dpt free 2 pillow & booster & rak kasut).....kitorg beli yg basic jer dulu....klo ada duit baru la beli meja mkn & lain2....setel bab perabot....owh dlm pemilihan perabot kitorg mmg xder prob & time ni la sye tau apa yg sye nak, slalunyer sama ngan Mr Razak.....kitorg xder gado2 or b'canggah pendapat.....baru la sye sedar rupanyer kitorg slalu nak benda yg sama & skrg baru sye tau knp sye ditakdirkan kawen ngan dia.....hahaha....

Catalog....study harga & brg.....

Skrg citer psl brg elektrik plak.....act setelah calculate kos utk pindah ni adalah dkt 10k (perabot+brg elektrik+sewa)....gilo....mmg susah la nak adakan 10k dlm 3bln kan.....so kitorg mmg x dpt beli tv & peti ais.....washing machine mak & syafiq akan sponser.....pastu tv kitorg akan guna tv syafiq wat sementara waktu ni since dia pon dah nak habis blajar bln 10 ni so dia dah x tak guna tv tu....memula kitorg mmg hampir2 beli tv & peti ais kat court mammoth....mmg dah order dah pon coz kononnyer diorg tgh wat promotion tv LCD murah gler.....so kitorg order tv philips 42" ngan peti ais panasonic....kos dua brg ni 4k lbh tp bila dah calculate installment selama 3thn ngan interest semua bleh jd dkt 10k....gila x?....mmg x masuk akal.....dr kitorg m'bazir 10k, baik beli benda lain yg lbh b'faedah.....so esoknyer kitorg cancel order tu, bengang gak la org court tu.....tp nak wat cmner kan....mmg x b'baloi....nasib baik kitorg pikir btul2, klo x, x psl2 jerk hidup b'hutang keliling pinggang....padahal time nak kawen pon x b'hutang ni nak beli brg rumah kena b'hutang plak, mmg x nak la kan.....so kitorg b'sabar jer la hidup tanpa peti ais, x tau la braper lama.....hehe....InshaAllah ader la kot rezeki nnti ;)

Kesimpulannyer, baru nak start hidup b'rumahtangga ni mmg la susah lg2 coz kitorg mmg x prepare utk life lps kawen....klo nak tunggu prepare, mesti smpai skrg kot kitorg x kawen.....hehe....time nak kawen aritu kan kitorg mmg redah ajer, duit pon x simpan.....semua habis utk belanja kawen jerk....tu la skrg agak pening, byk benda nak pikir....tp setakat ni, beli brg2 kitorg mmg share duit (sye cuma sumbangkan 20% jerk, yg lain Mr Razak....hehe) so sama2 la rasa susah....setelah m'buat kira2, mungkin kitorg akan stabil lps 6 bln kawen.....InshaAllah.....tp Alhamdullilah setakat ni kitorg masih survive....hehe.....