Sunday, December 6, 2009

Raya haji di Tnh Merah Klate


Aduhhh dah lama gler citer ni....tp terpaksa gak update coz pic2 dah lama upload tp smpai skrg xder masa nak tulis citer.....huhu.....

Raya haji lps Sye & family beraya di kelantan....klo raya kat KL pon mmg xder sapa kat sini lgpon abah & shiela ader wat korban.....so mmg akan wat kat kampung la kan.....klo wat kat sini xder sapa nak uruskan plus x kenal sgt org2 area sini (bkn sbb x mesra alam tp kitorg sefamily mmg suka wat hal sndiri, x cmpur org sgt.....huhu)......so kitorg b'tolak ke kampung hari khamis, a day before raya.....semua amik AL.....b'tolak dr KL dlm kul 11 lbh.....kitorg balik x ikut jln biaser.....slalu mmg ikut gua musang tp kali ni sajer nak ikut gerik.....ikut gerik lg best la coz keliling mmg bukit bukau & kitorg siap singgah kat tepi jln atas bukit tgk permandangan.....tp hujan plak time tu so kitorg lepak2 situ minum teh tarik jerk.....kitorg smpai kampung dlm kul 7 lbh.....smpai2 jerk mesti nak mkn nasik lemak ngan burung puyuh goreng......haha.....actually nasib baik balik ikut gerik coz dgr citer klo ikut gua musang jem gler.....kat kampung kitorg tumpang rumah ank sedara abah, kak noni.....

Pagi raya cm biaser gi solat raya.....pastu acara wajib mestila mkn makan....pastu baru gi tgk org sembelih lembu.....lembu abah & shiela sembelih kat lain2 tempat.....so sye & mak tgk lembu abah.....shiela & syafiq gi tgk lembu shiela.....hehe.....sye tgh konflik ngan shiela time tu so malas nak follow dia, padan muka dia....pastu dia sibuk jerk nak call2 sye....ngada2.....haha.....klo kat KL org sembelih lembu kat surau2 atau masjid tp kat kampung diorg sembelih kat rumah tuan punya lembu jerk......ok2 mari kita tgk lembu2 itu.....

Lembu abah sebelum disembelih.....

Sebelum sembelih, semua kena b'takbir dulu & kena b'niat juga.....

Hahaha....macam x perlu kot abah pegang kaki lembu tu....x der motif.....konon mcm menolong la tu....hehe....memula diorg ceraikan kulit lembu ni dulu pastu baru potong....best gak dpt tgk live.....

Shiela ngan daging lembunyer.....daging ni telah di bahagi 7 bahagian, semua org dpt sama byk......

Oleh kerana daging sgt byk, kitorg bagi kat sedara mara jerk.....pastu sempat gak bakar daging.....

Yer daging yg dibakar oleh syapid.....kak noni telah m'buat pencicah ni yg sedap sgt.....hehe.....

Seharian asyik mkn daging jerk.....esok nyer pon sama.....lauk atas meja semua daging, ader daging goreng, daging bakar, daging sup, daging msk aper ntah.....pendek kata semua unsur2 daging.....hahaha.....pening plak mkn byk sgt daging......
Raya haji tu anak kak noni celebrate birthday diorg.....dua2 ank dia lahir time raya haji.....so c'brate sama2.....celebration dibuat di rumah kak Nah & dia buat mkn sate daging.....yer daging lg.....hehe.....


Anak kak Noni....Habib & Sarah......

Kitorg balik KL hari sabtu.....memula plan nak balik hari ahad tp abah mcm dah keboringan jerk kat kampung so balik la hari sabtu.....b'tolak pg, ptg smapi rumah.....hehe.....so itu jer la citer raya haji sye.....ihikz!

No comments: