Saturday, December 19, 2009

Masakan pertama sye....ihikz!


Haaaa....Elly masak????......Biar betul.....Yer ini adalah betul2 kejadian bukan cubaan.....betul la sye masak.....sye pon still x cayer lg ni.....tp terpaksa percaya gak coz pic2 ni sbg bukti.....hahaha.....sengallll......

Kejadian ni b'laku pada hari rabu lps.....kan sye dah start cuti kan before start keje baru.....so hati b'kata2 nak sgt try masak....tp mmg xder ider lgsung how to start......yer la sye mmg xpnh masak.....serius.....plg hebat pon sye masak maggi.....ni maggi yg betul2 rebus tu tau siap ader telur, bkn yg letak air panas tu jerk.....& masakan sye yg sntiasa m'dpt pujian ramai adalah masak nasik time bulan puasa.....hahaha....tu jer la yg sye reti.....mak sye pon x pnh ajar sye masak.....lgpon mak sye mmg x suka org nyibuk2 kat dapur time dia masak.....& mak sye telah set kan kat mind sye bahawa masak itu adalah susah & plg seksa nak wat.....mak sye pon jarang2 masak, ikut mood dia la gak.....hehe.....

So aritu sye mmg gila2 b'tekad nak masak.....sye pon search la resepi kat internet.....memula rse nak masak ayam.....tp pikir2 balik, kang klo x jadik kang aku masak ni rugi plak ayam ni, mbazir jerk.....so oleh kerana telur byk dlm peti ais, so perhatian sye pon b'alih kpd telur2 itu.....dan akhirnyer.....sye telah memilih utk memasak telur goreng sambal.....hahaha......so jom la sye ajar resepinyer.....Memasak cara ELLY......Yeah!....opsss menunyer adalah TELUR GORENG SAMBAL.....

1) Bukak Laptop, cari resepi.....seach kat google "resepi telur goreng sambal".....ok jumper! YES!
2) Letak laptop atas meja makan.....senang ko nak tgk2 resepi tu.....x kan nak hafal kan.....
3) Kupas bawang putih 3 biji & bawang merah 4 biji (boleh search kat internet gak klo x kenal bawang)......
4) Tumbuk guna batu lesung bawang putih ngan bawang merah tu....juga segenggam ikan bilis.... (ikan bilis ni Mr. Razak bg, dia beli kat pangkor aritu....hehe)

Yer tumbuk2 jangan x tumbuk.....amik pic dulu sambil tumbuk.....hehe.....

5) Sambil2 tu bleh la gi goreng telur.....goreng 3 bijik dah la....ko mkn 2 bijik, lg sebijik bg la org lain rasa masakan pertama ko ni.....haha.....

Yer....telur yang ke 3.....dah tiga kali goreng baru la lawa skit rupa telur ni.....yg lg 2 tu buruk bebenor rupanyer.....

6) Boleh la start tumis bahan2 yg telah ditumbuk td smpai naik bau......pastu masukkan cili yg telah dikisar.....tunggu sampai minyak pecah (smpai skrg aku x phm apa makna minyak pecah tu, dlm resepi tu tulis cmtu, layan kan ajer.....huhu)

7) Masukkan bawang besar yg telah dipotong dan juga serai yg telah ditumbuk kepalanyer.....pastu masuk sikit gula, garam secukup rasa.....hehe....

8) Akhir sekali baru masukkan telur yg telah digoreng td.....gaul2 sebati.....so siap!....sedia di makan bersama nasi & kicap.....nyum....nyum.....

Mari kita tengok hasilnyer......

Yer......Inilah dia.....nampak sedap.....tp rasanyer.....

Ptg tu mak bila mak sye balik keje, dia pon rasa la sye masak ni.....dia ckp jadi & sedap la gak.....hahaha.....masakan pertama sye telah berjaya.....sye rasa senang jer kot masak ni.....walau sebodo mana pon kita dlm masak memasak ni, satu hari kita automatic akan tau gak.....yer la kan naluri masak tu mmg ader kot dlm setiap perempuan.....hahaha.....actually Mr Razak x pnh pon push2 sye psl masak2 ni....dia mmg tau sye x reti masak & dia ckp "alaaa....xper....nanti reti la"......best kan dia sgt memahami.....hehehe.......

1 comment:

farrahar said...

Belajar masak rajin-rajin tau. Nanti bleh la tolong mak kat dapur. Sebab akak la menantu paling hampeh sekali. Paling terer pun masak air :P~~~