Friday, December 18, 2009

Bercuti ke Langkawi.....


Hai...hai....hai.....hehe.....jom layan citer psl percutian kitorg ke Langkawi last week.....actually x plan pon nak gi b'cuti ni.....kebetulan abah ader keje kat langkawi, tu yg abah ajak kitorg skali......shiela la yg nak sgt gi.....sye sbnrnyer x nak gi coz kwn sye, Ell nikah sabtu tu so dah lama plan nak gi dia nikah.....tp mak paksa gak gi lgpon memula ingat satu family gi, tp rupanyer syafiq last minute x gi lak.....klo sye tau, mesti sye x nak gi gak.....huhu.....tp dah gi pon, nak wat cmner kan....hehe.....sorry sgt2 kat Elle x dpt gi dia nikah.....huhu.....

Kitorg gi hari jumaat lps, kebetulan sye mmg cuti coz Selangor cuti sempena b'day Sultan Selangor.....Shiela, mak & abah amik AL.....kitorg b'tolak ke Kuala Perlis dr KL dlm kul 9 pg then smpai jeti dlm kul 4.....naik feri dlm sejam & smpai Langkawi dlm kul 6.....Abah sewa kereta nissan sentra kat sana pastu kitorg dok kat hotel langkasuka.....hotel ni btul2 sebelah shopping complex......Actually xder apa pon yg menarik kat langkawi tu coz kitorg pon dah slalu sgt gi......dr hujung pulau ke hujung pulau mmg dah pnh jalan.....cable car, makam mahsuri, beras t'bakar, kilang gamat & lain2 semua dah pnh gi.....tp yg peliknyer smpai skrg kitorg x pnh gi pulau dayang bunting lg.....huhu.....teringin sgt nak gi.....ingat kali ni dpt la gi, tp x dpt gak coz ari sabtu tu kitorg t'lewat, bot utk ke sana b'tolak kul 9.00pg.....pastu nak gi ptg yg kul 2.30pm plak rse mcm x best coz hari pon dah panas kan.....so xder la aktiviti island hopping.....tu la yg wat x best.....

Tgh tunggu feri kat jeti kuala perlis....

Tgh tgk feri mcm org x pnh tgk feri.....haha....

Sudah sampai di jeti Langkawi.....

Depan hotel langkasuka.....kitorg dok sini.....hehe....

Lawa kan.....View kat belakang hotel......

Kat dlm hotel....

Kitorg smpai jumaat tu pon dah ptg kan so mmg xder gi memaner.....just gi tepi pantai cenang tgk matahari t'benam & mkn mlm jerk.....kitorg mkn kat bamboo beach restaurant......ketam black paper dia sgt2 sedap okay......sye bkn peminat ketam tp sye bleh mkn smpai menjilat pinggan.....hehehe.....

Pemandangan yg sgt indah......

Yes......makan time.....

Hahaha......Best gler.....sye sgt suka mkn.....kitorg order 2 ekor ikan jenahak bakar, ketam msk black paper 4 ekor, sotong goreng tepung ngan kerabu kaki ayam.....hehe.....actually nak amik pic sblm makan, tp kerana t'lalu lapar, t'lupa plak.....so amik jer la pic slps mkn.....haha.....bukan korg dpt tgk pon ketam yg sgt sedap tu.....hehe....

Depan restoran.....restoran ni agak t'pencil tau.....jln ke situ pon mcm sunyi & gelap skit.....tp best la coz view lawa & t'apung di atas laut.....hehe.....angin laut pon sepoi2 bahasa.....best2......

Esoknyer plak kitorg gi shopping ke Idaman Suri & Haji Ismail Group.....actually time nak gi langkawi ni mak sye pancing sye, klo sye ikut, dia nak belikan present pinggan mangkuk as hadiah wedding sye......so time gi idaman suri tu dia suruh la sye pilih......corningware ngan pyrex lawa2 gak tp harga mahal dlm 300 lbh ke atas & set pinggan mangkuk dia pon utk 4 org jerk & xder coffee set & teko, klo nak, kena beli asing & harga lg la mahal kan.....so sye pilih yg biasa2 jerk coz x nak la demand2, nnti nak kawen mesti nak pakai duit byk lgpon pinggan mangkuk ni sye akan pakai hari2......klo beli mahal2 takut pecah plak.....ikut kan hati sye, sye minat yg harga 700 or seribu keatas, sgt la lawa & nmpak exclusive......tp mak sye ckp, "mak pon x pakai yg mahal2 cmni"......hahaha......mata sye mmg suka yg mcm tu......aduhh bila la sye nak jadik kaya ni.....klo kaya bleh la beli semua tu.....huhu.....

Hehe.....mak sye belikan set yg ni......shiela yg pilih & sye pon suka coz kaler dia hijau & sweet sgt......ader coffee set, pinggan, mangkuk, & mangkuk sup utk 6org......so lengkap.....x yah nak beli yg lain dah.....haaa juga dpt percuma 6 bijik gelas.....

Pastu mak sye beli kan gak sudu, garpu, sudu kecik & garpu kecik juga senduk2 & set pisau.....thanks a lot to mak......lps ni bleh la pikir aper nak wat ngan semua menda ni dlm erti kata lain kena la belajar masak.....hahaha.....

Ni sye beli kat Haji Ismail Group.....hehe.....ni jer yg mampu sye beli, harga rm23 jerk....murah sgt.....haha.....sye ckp kat mak sye, beli jer lebih tp ntah2 nanti x guna......tp mak sye ckp, x guna x per, janji ader......so skrg baru sye phm kenapa oven kat rumah ni jadik tempat letak plastik sampah.....coz konsep mak sye cmtu, asal ada, guna x guna blkg kira......hahaha.......oppsss

Okay tu jerk aktiviti shopping......coklat mmg wajib la beli kan coz kat sana murah......tp sye x beli sgt.....skit2 jerk.....shiela, mak & abah jerk beli byk.....so lps shopping kitorg round satu pulau.....pastu gi pantai cenang singgah makan kat situ......cuaca sgt panas, nak pijak pasir pon panas sgt so kena pakai selipar.....ramai gak mat saleh b'jemur kat situ, bleh la cuci2 mata kan......

Shiela.....model of the year.....hahaha.....minah ni x abis2 nak amik pic.....so layan kan ajer.....sye lagi suka amik gambar permandangan......hehe.....

Sekitar pantai cenang.....

Pasir pantai yg putih.....

Saya.....hehe...

Lompatan.....shiela suka btul amik pic lompat2 cmni.....sye pon dah t'ikut.....haha.....actually nak tgk sapa amik pic lg lawa.....

Tu jer la aktiviti kitorg hari sabtu tu.....malam tu plak kitorg tgk wayang kat sebelah hotel tu jerk....ader cineplax kat situ.....kitorg tgk citer santau.....best gak citer tu, seram & byk gak t'kejut2.....tp mak & abah tgk citer tu tegak jerk, xder takut2.....konfius sye.....last2 lps abis citer mak sye bleh ckp, aper ntah citer tu xder kualiti.....hahaha.....pelik2, mmg pelik......coz bg sye citer tu best......

Hari Ahad plak lps b'fast kat hotel, kitorg terus b'tolak balik......naik feri dlm kul 10 pg & smpai kat jeti kuala perlis dlm kul 11.....sempat mkn laksa dulu & terus balik KL......smpai KL dlm kul 9......haa Mr Razak pon b'cuti kat pulau gak weekend tu, tp dia gi Pulau Pangkor ngan kwn2 ofis......dia ingat dia sorg jerk gi pulau.....sye pon gi gak la.....hehehe.....

Naik feri nak balik dah.....

No comments: